A 2 gyermek után járó szocpol lehet önerő új lakásnál?

Tisztelt Hitelnet!

Huszonévesek vagyunk és még nincs is önerőnk a hitelfelvételhez. Van már egy gyermekünk, de azt még nem tudjuk, hogy szeretnénk-e még többet.
A párom minimálbéres én pedig gyesen vagyok.

Van esélyünk a szocpolra? Lehetséges egyáltalán új lakást venni a mi esetünkben, mikor az új lakások ára 15-20 millió?
Ha felvesszük a két gyermekre a szocpolt, de ha még se tudunk valamilyen oknál fogva még egy gyereket vállalni, akkor mi történik abban az esetben?

Köszönettel.
Ágnes

Kedves Ágnes!

A szocpol egy gyermek után nem vehető igénybe. A jogosultság feltétele minimum 2 (meglévő és/vagy vállalt) gyermek. A gyermekvállalás feltétele a házastársi kapcsolat, élettársi viszony esetén nem kérhető megelőlegező szocpol.

További egy gyermek vállalása esetén 4 év áll rendelkezésre a vállalás teljesítéséig. Amennyiben a gyermek a vállalt 4 éven belül nem születik meg, akkor a folyósított támogatást vissza kell fizetni.

A lakásépítési támogatás további feltétele, hogy a támogatott személyek közül legalább az egyik fél minimum 180 napja fennálló, bejelentett munkaviszonnyal rendelkezzen.

Az új lakás vásárlásához önerő is szükséges, ugyanis a vásárolni kívánt lakás forgalmi értékének – az Önök igazolt jövedelmétől függően –  maximum a 80%-a vehető fel. Ha nem rendelkeznek saját erővel, akkor nem várható pozitív hitelbírálati eredmény sem, mivel a minimálbéres jövedelem és a gyes valószínűleg nem lesz elegendő magasabb hitelösszeg jóváhagyásához.

A legjobb törlesztő részletek megtekinthetők lakáshitel kalkulátorunkban.
Utolsó módosítás: 2021. január 05. kedd


Kérje ajánlatunkat!

Kérje a Hitelnet szakértőinek egyedi ajánlatát. Díjmentesen segítünk megtalálni az elérhető legkedvezőbb hitel lehetőségeket és a teljes körű ügyintézés is a mi dolgunk.

Ajánlatot kérek

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés
24 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Szocpolnál teljesen új lakást lehet csak venni?

Mi számít új háznak? Szeretnénk a párommal igénybe venni ezt a támogatást, még nincs gyermekünk, de legalább 2-t tervezünk. Hány éven belül kell megszületnie a második babának? Milyen papírok szükségesek e támogatás igénybevételéhez?

Ha csak új építésű lakásra-házra lehet igényelni szocpolt, akkor mennyi idős lehet maximum a ház?
Köszönöm. Gábor

Új lakás vásárlás esetén mennyi szocpol jár? Élettársi kapcsolatban élünk 17 éve. Van egy 11 meg egy 3 éves gyerekünk. Soha nem igényeltünk szocpolt. Egy lakást szeretnénk, ami kb. 70-80 nézetméteres lenne. Én 43, a párom 42 éves. Az egyik gyerek 2000-ben, a másik 2009-ben született.
Jár-e nekünk és mennyi?
Köszönöm szépen.

Üdvözlöm!
Olyan kérdésem lenne, hogy volna 1 újépítésű ház eladó, ami 10 éve épült. Azt megvásárolhatom szocpolra?

Csak új lakásra lehet felvenni, vagy ha első lakáshoz jutnánk akkor is? Akkor is lehet igényelni, ha nem vagyunk házasok? Jelenleg amit kinéztünk házat csak víz és villany van, de tégla építésű.

Szeretném megtudni, hogy lakásvásárlásra igénybe lehet-e venni a szocpolt. 3 gyermekünk van és olvastam, hogy új építésű lakásra fel lehet venni. Mi igaz ebből és mi számít új építésűnek?
Előre is köszönöm.

Mit takar magában az, hogy új építésű lakás és az, hogy energia takarékossági osztály?

Üdv!
Olyan kérdésem lenne, hogy anyósomék házához szeretnénk építeni egy kis saját otthont, amolyan ikerházszerűre. Erre a félszocpol felvétele lehetséges? Vagy esetleg a rendes szocpol? Hova lehet ezekkel a kérdésekkel személyesen fordulni?
Köszönettel:
Tina

Közmunkára határozott (11hó) munkaviszonyra igényelhető a szocpol, vagy egyedülálló gyesen lévők igényelhetik-e? Házvásárlás lehetséges-e? Ha igen, mennyi idős lehet a ház? Milyen összegeket kaphatok? Olvastam, hogy új lakás vásárlása esetén igényelhető a szocpol, de mi számít új lakásnak?
Köszönöm.

Kedves Hitelnet!
Én is és párom is doktoranduszok vagyunk, ami azt jelenti, hogy ketten együtt havonta 300 000 Ft ösztöndíjat kapunk.
Az önerők körülbelül 5 m Ft. A nyáron házasodnánk és a gyerekekben is gondolkodunk. Azt szeretném megkérdezni, hogy igénybe vehetjük-e új lakásvásárlásra a támogatást, és ha igen ez körülbelül mekkora összeg?

Feleségem 100% tulajdonát képezi jelenlegi 48 négyzetméteres panel lakásunk (eladósorban van) és szeretnénk 4 gyermekünk után igénybe venni a CSOK-ot. Édesanyám nekünk ajándékozná 100%-ban saját tulajdonát képező kb. 70 négyzetméteres hasznos alapterületű családi házát (50-50%-ban), melyet toldással és emeletráépítéssel bővítenénk (külön lakótér kialakítása) kb. 130 négyzetméteresre (a két szint összesen) áthidaló kölcsönnel kiegészítve (még nem sikerült értékesíteni a lakást). És nem lenne haszonélvezeti joga sem rajta édesanyámnak.
Megkaphatjuk így is az emelt támogatást, illetve kb. mekkora önerő szükséges hozzá?

Kedves Sándor! Amennyiben emeletráépítéssel alakítanának ki édesanyja házán új lakást, akkor jogosultak lehetnek 4 gyermekük után a 10 milliós CSOK-ra. Ez esetben nem feltétel, hogy a jelenlegi, kb. 70 m2-es háznak Önök legyenek a tulajdonosai, az maradhat édesanyja tulajdonában. Azért nem szükséges, hogy az Önök tulajdonában legyen a meglévő ház, mert ebben az esetben nem bővítésről van szó. Új lakás építésénél nem akadály a meglévő lakástulajdon. Arról, hogy emeletráépítés esetén mi minősül új lakásépítésnek, IDE kattintva tájékozódhat. Amennyiben nem új lakást kívánnak létrehozni, hanem a meglévőt bővíteni, akkor szükséges, hogy Önök legyenek a meglévő ház tulajdonosai, s ebben az esetben… Továbbiak »


24
0
Tedd fel kérdésed vagy szól hozzá a témához!x