Tisztelt Szakértő!

Azzal a kérdéssel fordulok Önhöz, hogy hogyan utalják a falusi csok összegét, valamint mennyi időm van arra, hogy leigazoljam az igénybe vett összeget?

Jelenleg 3 gyermekünk van feleségemmel. Szeretnénk egy vidéki kertes házba költözni. A falusi csok összegével (10.000.000 Ft) nem kellene felvennünk egyéb hitelt. Viszont mivel vásárlásra csak 5.000.000 Ft használható, így a maradék összeggel el kell számolnunk.
A 10.000.000 Ft-ot egyben kiutalják előre?
Mennyi idő alatt kell a felújítási munkálatokat elvégezni?
Amennyiben lezárulna az adásvétel, már össze tudnám szedni az 5.000.000 Ft-ot felújításra, valamint leigazolni. Jó ez a gondolatmenet?

Várom válaszát!
Tisztelettel: Miklós

Kedves Miklós!

A használt lakás vásárlására jutó összeget a bank a támogatási szerződés megkötését követően, egy összegben utalja. A támogatás folyósítása ez esetben az eladó adásvételi szerződésben megadott számlaszámára történik. A támogatás ezen részét tehát nem az igénylő, hanem közvetlenül az eladó kapja meg.

Korszerűsítés, felújítás esetén a támogatás folyósítása készültségi foknak megfelelően, utólagosan történik. Az elért készültségi fokot a bank műszaki szakértője ellenőrzi helyszíni szemle keretében. A részösszegeket a támogatott személyek számlájára folyósítja a bank az elért készültségi fok arányában, legalább 70%-áról szóló számlabenyújtás mellett.

A falusi CSOK kérelemben mind a vásárlásra, mint a korszerűsítésre jutó támogatási összeg egyidejűleg igényelhető. Az adásvételre vonatkozó dokumentumok benyújtásakor a felújításra vonatkozó költségvetést is be kell nyújtani a hitelintézet részére. Ez egy banki formanyomtatvány a falusi CSOK keretében elvégezhető munkálatokról. Ezt kell kitölteniük az igényléshez.

Mivel a támogatás folyósítása az elért készültségi foknak megfelelően, utólag történik, ezért ahhoz, hogy a korszerűsítésre vonatkozó összeg első részletét a bank folyósítsa, előre kell haladni a munkálatokkal. Ekkor az elvégzett munkálat költségvetésben szereplő összegének legalább 70%-át kell számlával igazolni.

A korszerűsítési munkákat a támogatási szerződés megkötésétől számított három éven belül kell teljesíteni. Ennek elvégzését a hitelintézet helyszíni szemlét követően állapítja meg.

A falusi CSOK jogosultság feltételeiről bővebb információ IDE kattintva olvasható. További személyre szabott, díjmentes tájékoztatáshoz kérjük, töltse ki online adatlapunkat! Irodáinkban díjmentesen vállaljuk a teljes körű falusi CSOK ügyintézést is!

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés
4 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Tisztelt Szakértő!

Az lenne a kérdésem, hogy mi anno 2 gyermek után kaptunk szocpolt, amiután már letelt a 10 év. Azóta született mégegy gyermekünk. Ha megigényeljük a 10 millió forintos falusi CSOK-ot 3 gyerkőc után vásárlásra és felújításra, mekkora összeget kapnánk? Én úgy értelmezem, hogy az régi szocpol összegét, ami 2 gyerkőcre 2400000 Ft volt új lakásra, levonják a 10 millióból, és azt kapom meg! 3, 4, és 11 éves gyerekek!
Köszönöm!

Jó napot.
Falusi CSOK érdekelne, hogy tudnánk-e igényelni a családommal. Nekünk 4 gyerekünk van 12, 8 és 2 évesek az ikrek.
Mi Nagyváradon lakunk, mindketten dolgozunk, a gyerekek magyar iskolába, óvodába járnak. Biharkeresztesen szeretnénk házat venni hogy a nagymamáéktól ne legyünk túl messze. Mennyit és hogyan igényelhetünk. Akar hitellel is. Kérem segítsen ebben a kérdésben.
Előre is köszönöm,
Tünde.