Tisztelt Hitelnet!

Férjemmel jelenleg készülünk vásárolni egy ingatlant, amelyhez szeretnénk július 1-én CSOK-ot is igényelni, viszont több dolog miatt is tanácstalanok vagyunk.

Az ingatlan 75% készültségű fokban áll, a vételárat önerőből fedeznénk, viszont a befejezéshez már szükségünk lenne a CSOK összegére. Sajnos hiába a félkész állapot, tulajdoni lap szerint már használtnak minősül, mert egy építtető és a jelenlegi eladó után mi leszünk a harmadik tulajdonosok. Mindezek mellett az ingatlan ikerház - a telek osztatlan közös tulajdon - ráadásul az építési engedélyét is elvesztette, így azt is be kell szerezünk. Az adásvételi szerződés még nem nem került megírásra, így a 120 napos határidőbe beleférünk.

75%-os készültségi fok esetén is be kell tartanunk azt a pontot, mi szerint a vételár teljes összege nem kerülhet kifizetésre, hanem annak egy része a CSOK kell, hogy legyen?
Amennyiben kifizetjük a teljes összeget, igényelhetjük-e a támogatást befejezésre/felújításra/bővítésre? Amennyiben igen, akkor mekkora lenne ez az összeg vállalt 2 gyermek, 120 m2 terület esetén? (Ha jól értelmeztük az eddigi szabályokat, akkor ebben az esetben a befejezéshez szükséges anyagok vásárlásáról szóló számla nem lehet július 1. előtti keltezésű.) Több oldalon is olvastuk, hogy tetőtér kialakításához is igényelhető a támogatás. Ez az ingatlan is 2 szintes (tetőtér beépítésű), viszont kezdetben csak az alsó szintet szeretnénk lakhatóvá tenni.

Válaszukat megköszönve,
Üdvözlettel,
Szilvia

Kedves Szilvia!

A vonatkozó kormányrendelet alapján a használatbavételi engedéllyel még nem rendelkező lakás tulajdonjogának a használatbavételi engedély megszerzése előtt történő átruházása esetén az új tulajdonos jogosult lehet a CSOK-ra, ha az építkezés 2008. július 1-jén vagy azt követően kiadott építési engedély alapján történt. Itt az eredeti építési engedély kiadásának dátuma a meghatározó. Ha ennek a feltételnek megfelelnek, akkor véleményünk szerint az ingatlan megszerzése után a befejezéshez lesz igényelhető a CSOK. Fontos, hogy a vételár 70%-a erejéig az előző építtető nevére vagy − amennyiben az előző építtető gazdálkodó szervezet − a gazdálkodó szervezet által a teljes vételárról kiállított számlákat be kell nyújtani, továbbá az ingatlan befejezésének munkálatait tartalmazó költségvetés szintén 70%-át saját névre kiállított számlával kell igazolni. Építkezés esetén az építési engedély kiadását legfeljebb 6 hónappal megelőzően kiállított számla fogadható el.

Ha az ingatlan 75% készültségű, akkor még valószínűleg nincs használatbavételi engedélye, így a tulajdoni lapon nem lakóházként, hanem beépítetlen területként szerepelhet. Így vásárlási célra nem tudják igénybe venni a kedvezményt, mert a CSOK vagy legalább komfortos használt lakás vásárlásához vagy újépítésű lakóingatlan vásárlásához vehető igénybe, de adott ingatlan egyik kategóriába sem tartozik.

Ha az ingatlan építési engedélye 2008. július előtti és emiatt a befejezéshez a kedvezmény nem vehető igénybe, akkor véleményünk szerint a használatbavételi engedély megszerzése után, legalább egy lakószobával történő bővítés, tetőtér-beépítés esetén lesz lehetőségük a CSOK igénybevételére. 2 gyermek és 120 m2 hasznos alapterületű lakóingatlanra 1.300.000 Ft összegű kedvezmény vehető igénybe. Ha az ingatlan energetikai minősítése "A" vagy annál jobb, akkor nagyobb összegű CSOK érhető el, amiről IDE kattintva tájékozódhat. Bővítés esetén csak olyan számlák fogadhatók el, melyek a CSOK iránti kérelem benyújtását követően kerültek kiállításra. Ha tehát július 1. után, egy későbbi időpontban nyújtanák be a CSOK kérelmüket, akkor csak az azt követően kiállított számlát fogadja el a hitelintézet.

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

10 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Üdvözlöm.
70%-os készültségi házat vennénk, de a sajátomat adjuk el, erre csok-ot vettünk fel (2.2M), ezt visszafizetjük. Így amit veszünk, arra újra igényelhetnénk? Mi ennek a menete?

Tisztelt Hitelnet!
Eredetileg 2003-as építési engedély lejárt. 2016-ban az addig elkészült építményrészre fennmaradási- és továbbépítési engedélyt megadták.
Igényelhető-e a CSOK? 2016-ban 3 gyerekre új ház építésére igényelve a 10 milliós támogatást elutasították. (FHB) Azt tanácsolták, le kell bontani az egészet ami kész van és elölről kezdeni.
Várom szíves válaszukat van-e lehetőség CSOK igénybevételére, esetleg másik banknál?

Tisztelt Hitelnet!
Félkész (70%-ban kész), de még lakhatatlan ház vásárlása esetén mikor lehet CSOKot kérni? A vételre is, vagy csak a ház befejezésére? Ha csak utóbbira, akkor mi történik, ha a ház vételára mondjuk 25 millió Ft, a befejezésére pedig még 5 milliót kell költeni? Nem lehet felvenni a 10 milliót?
Köszönettel,
Zsolt

A CSOK-ot egy szerkezetkész ház megvásárlására (telekkel együtt) és befejezésére szeretnénk felvenni. A házra pár éve (kb. 2012) adtak ki építési engedélyt bővítés és felújítás címen, mely az építkezés befejezése után használatbavételi engedély köteles. A ház alapterülete megnőtt kb. 100-ról 150 m2-re, a felújítás során a régi ház alapja, 2-3 fala, illetve a födém negyede maradt meg, más minden egyéb újraépült (kvázi új ház). Jelenleg a készültségi foka 80%.
A kérdésem, hogy ebben a szituációban igénybe tudom-e venni a CSOK-ot?
A választ előre is köszönöm!