50-50% a támogatási összegben vagy tételenként értendő?

Tisztelt Hitelnet!

A lakásfelújításunk teljes felújításának költsége 4,4 millió forint lesz. 2 különböző vállalkozóval fogunk szerződést kötni.

A kérdés: mindegyik vállalkozói szerződés esetében külön-külön érvényesülnie kell a 25-25%-os szabálynak (a Magyar Államkincstár honlapján olvasottak szerint: “a benyújtott kérelemhez csatolt számlák között feltétlenül kell lennie minimum 25-25 %vállalkozási díjat és anyagköltséget tartalmazó számlának”), vagy összességében, a felújítás teljes költségét tekintve kell ennek a szabálynak érvényesülnie?

Esetünkben az egyik vállalkozói szerződés egy beépített bútorra vonatkozik, melynél a teljes költség: 3,2 millió forint lesz, amiből anyagköltség: 500.000 forint, munkadíj: 2,7 millió forint. A másik vállalkozói szerződés esetében – belső nyílászárók cseréje – a teljes költség 1,2 millió forint, amiből anyagköltség: 950 ezer forint, munkadíj: 250 ezer forint.
Ebben az esetben jogosultak vagyunk-e a 2,2 millió forint támogatás igénylésére?

Válaszukat előre is köszönöm.
Tisztelettel.
Elvira

Kedves Elvira!

A támogatás összege a számlával igazolt felújítási költségek 50%-a, de legfeljebb 3 millió forint. A vonatkozó kormányrendelet értelmében a támogatás összegében az anyagköltség, illetve a vállalkozói díj 50-50%-os arányban szerepelhet. Ez a szabály nem azt jelenti, hogy az összes benyújtott számlának fele-fele arányban kell anyagköltséget és munkadíjat tartalmaznia: csak a támogatási összegnél igaz ez az arány.

Az Önök esetét nézve összességében 2,95 milliót költenek munkadíjra és 1,45 milliót anyagra, azaz összesen 4,4 millió forint lesz a kiadásuk. Így ennek a felét, azaz 2,2 millió forintot tudnak visszaigényelni. Ez azt jelenti, hogy az 2,95 milliós munkadíjból 1,1 milliót, a 1,45 milliós anyagköltségből is ugyanennyit tudnak elszámolni, így megkaphatják kiadásaik felét, 2,2 millió forintot.

Fenti eset csak akkor működhet, ha van elegendő anyag illetve munkadíj számla. Ha valamelyik nem éri el a lehetséges támogatás felét, akkor csak a kisebb tétel kétszerese igényelhető vissza.

Az otthonfelújítási támogatás további jogosultsági feltételei IDE kattintva érhetők el.

kalkulátor

Felújítási hitel kalkulátor

Tekintse meg az elérhető banki lakásfelújítási hitel lehetőségeket

Felújítási hitelek összehasonlítása

Az otthonfelújítási támogatás utófinanszírozású. Ha a tervezett felújítási munkálatokhoz kölcsönt is szeretnének igénybe venni, Szakértőink készséggel ismertetik az elérhető hitelkonstrukciókat! Ehhez kérjük, töltse ki online adatlapunkat! Irodáinkban díjmentesen vállaljuk a teljes körű hitelügyintézést is!


Utolsó módosítás: 2021. január 05. keddFeliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

0
Tedd fel kérdésed, vagy olvasd el mások kérdéseire adott válaszainkat.x