Tisztelt Hitelnet!

A 2020.december elsején elfogadott 5%-os ÁFA törvény értelmezésében szeretném kérni a segítségüket!

Én idén (2020) szeptemberében kötöttem adásvételi szerződést egy preferált településen (Mosonszentmiklós) található telekre és írtam alá egy családi ház építésére vonatkozó kivitelezői, vállalkozói szerződést. Az akkori feltételeknek megfelelően 5 000 000 HUF ÁFA visszatérítésre vagyok jogosult, illetve 2 gyerek után szeretném igénybe venni a CSOK-ot (2 600 000 HUF). Az építkezés - ha jól tudom - illetékmentes. Kérem erősítsenek meg ebben!

Amit viszont nem tudok, hogy a vállalkozói szerződésnek megfelelően idén már kifizettem 3 000 000 HUF-t 27%-os ÁFA-val, ellenben az építkezés nagyobb része jövőre fog megvalósulni. Ha az idő engedi idén maximum az alapozásig jut el a kivitelező.

DE! A kivitelezés többi része (lényegében az épület felhúzása) és a műszaki átadás csak jövőre fog megvalósulni, akkor nekem 5% vagy 27% ÁFA-val kell, hogy a kivitelező kiállítsa a számlát a részteljesítések után? A vállalkozói díj nettó ~23 000 000 HUF (fűtéskész állapot).
Mennyi ÁFA visszatérítésre leszek jogosult?

Ha jövőre szerződök a kulcsrakész kivitelezésre, az 5%-os ÁFA-val történhet? Visszaigényelhető?

Én kifejezetten a támogatások miatt vettem telket preferált kis településen és építkezek oda, de ha én nem építkezhetek 5%-os ÁFA-val, illetve nem tudom visszaigényelni csak az 5M HUF ÁFA-t, akkor rosszabbul járok, mintha vennék egy új építésű lakást....

Szeretnék kérni egy állásfoglalást a fent leírt esetre.
Válaszukat előre is megköszönve, üdvözlettel:
Andrea

Kedves Andrea!

Az idei pénzügyi teljesítések esetén lehetséges az 5% áfa érvényesítése, illetve annak visszaigénylése. (Ez utóbbinak feltétele a CSOK igénybevétel.) A bank által elfogadott bekerülési költség legalább 70%-át számlával kell igazolni és ezek között a számlák között nem fogadható el 27% ÁFA tartalmú számla.

A maximum 5M Ft adó-visszatérítési támogatást akkor tudja kihasználni, ha továbbra is 27% ÁFA tartalommal kerülnek kiállításra a számlák. Arra nincs lehetőség, hogy az adó-visszatérítési támogatás mindkét fajtáját egyidejűleg igénybe vegye. Vagy az egyiket, vagy a másikat lehet érvényesíteni.

kalkulátor

Lakáshitel kalkulátor

Tekintse meg az elérhető banki lakáshitel lehetőségeket

Lakáshitelek összehasonlítása

A 2021-ben elérhető adó-visszatérítési támogatásokról részletes tájékoztatót IDE kattintva olvashat. További, személyre szabott, díjmentes tájékoztatáshoz kérjük, töltse ki online adatlapunkat! Irodáinkban díjmentesen vállaljuk a teljes körű támogatás- és hitelügyintézést.

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése