5 Millió Forint ÁFA visszatérítés: Januártól ezek az új szabályok

December 29-én kihirdetésre került a Magyar Közlönyben az egyes otthonteremtési tárgyú kormányrendeletek módosítása. Ezzel sok kérdésre választ kaphatnak azok, akik jövőre az 5% áfát vissza kívánják igényelni CSOK-os újépítésű lakás esetén, de azok is, akik szülői ház tetőterében terveznek új lakást kialakítani. Újdonság, hogy január elsejétől az 5M Ft áfa-visszatérítés lehetőségével azok is élhetnek, akik nem falusi CSOK által preferált településen építenek új lakást. Ezen túlmenően néhány ponton módosult a CSOK rendelet, valamint a jelzáloghitel elengedésre vonatkozó szabályozás is. Mutatjuk az otthonteremtési támogatás legfontosabb változásait.

Adó-visszatérítési támogatás nemcsak preferált településen

Újdonság az építkezőknek, hogy január 1-jétől a kifizetett építkezési és telekszámlák áfa tartalma visszaigényelhető lesz 5 millió forintig! Ezzel 5 millió forinttal hozzájárul az állam a sajáterős építkezésekhez is. Ezzel a lehetőséggel eddig csak azok tudtak élni, akik falusi CSOK által preferált településen építettek új lakást.

Új lakás építése esetén

a) a legfeljebb 150 m2 hasznos alapterületű lakás vagy a legfeljebb 300 m2 hasznos alapterületű egylakásos lakóépület természetes személy építője vagy építtetője az építési bekerülési költség megfizetéséhez, illetve
b) az építkezés helyéül szolgáló építési telek vételárához az építési telek természetes személy tulajdonosa

adó-visszatérítési támogatást igényelhet.

Az adó-visszatérítési támogatás összege megegyezik az építkezés helyéül szolgáló építési telek, valamint a lakás vagy az egylakásos lakóépület építéséhez megvásárolt anyagok és igénybe vett szolgáltatások számlájában feltüntetett és a kiállított számla szerint megfizetett általános forgalmi adó összegével, de legfeljebb 5 000 000 forint.

Az adó-visszatérítési támogatás legfeljebb egy alkalommal, kizárólag a 27%-os, általános forgalmi adó mértékkel kiállított számla vagy számlák benyújtása esetén vehető igénybe. A számlabemutatási kötelezettség teljesítésénél az 5%-os általános forgalmi adó mértékkel kiállított számla nem vehető figyelembe.

A támogatás 2018. január 1-jén vagy azt követően kiállított számla alapján legkésőbb 2022. december 31-ig igényelhető.

Emelt összegű CSOK tetőtér-beépítéssel létrehozott új lakásra

A módosítással január elsejétől új lakásnak minősül – a meglévő épület vagy épületrész átalakítása kivételével – a tetőtér beépítéssel vagy emelet-ráépítéssel létrehozott lakás akkor, ha a tetőtér beépítés vagy emelet-ráépítés révén új, önálló társasházi tulajdoni különlapon nyilvántartott vagy több lakásból álló osztatlan közös tulajdon esetén a kizárólagos használati joggal érintett, lépcsőházból vagy szabadlépcsőn megközelíthető, külön bejárattal rendelkező új lakás is.

Olvasóink által ebben a témakörben leggyakrabban feltett kérdésre is választ ad a rendelet: ki lehet a már meglévő lakóépület tulajdonosa, melynek tetőterében kialakításra kerül az új lakás?

Az emelt összegű CSOK abban az esetben vehető igénybe, ha abban a lakóépületben, amelynek tetőterében vagy emeletén az új lakás kialakításra kerül

  • az igénylő, illetve az igénylő gyermeke,
  • az olyan gazdálkodó szervezet, amellyel az igénylő tulajdonosi jogviszonyban áll, vagy
  • olyan alapítvány vagy egyesület, amelynek az igénylő az alapítója,

nem rendelkezik tulajdonjoggal, vagy – osztatlan közös tulajdon esetén – kizárólagos használati joggal.

A tetőtérben kialakításra kerülő új lakás bekerülési költségének finanszírozásához ugyancsak igényelhető a 3%-os támogatott lakáshitel, ha legalább 2 gyermek után igényeljük a CSOK-ot. A támogatott hitel összege 2 gyermek esetén maximum 10 millió forint, legalább 3 gyermek esetén maximum 15 millió forint.

5% ÁFA visszatérítés újépítésű lakások esetében

A legfeljebb 150 m2 hasznos alapterületű új lakás vagy a legfeljebb 300 m2 hasznos alapterületű új egylakásos lakóépület vásárlása vagy építése esetén – az e rendelet szerinti családi otthonteremtési kedvezmény igénylésével egyidejűleg – a telekárat is tartalmazó vételárához a természetes személy vevő, illetve a hitelintézet által elfogadott költségvetésben szereplő bekerülési költségéhez a természetes személy telektulajdonos építtető adó-visszatérítési támogatást igényelhet.

Az adó-visszatérítési támogatás összege megegyezik a telekárat is tartalmazó vételár, illetve a hitelintézet által elfogadott költségvetésben szereplő bekerülési költség számlájában feltüntetett és a kiállított számla szerint megfizetett általános forgalmi adó összegével.

Az adó-visszatérítési támogatás legfeljebb egy alkalommal, ebben az esetben kizárólag az 5%-os általános forgalmi adó mértékkel kiállított számla vagy számlák benyújtása esetén vehető igénybe. A számlabemutatási kötelezettség teljesítésénél a 27%-os általános forgalmi adó mértékkel kiállított számla nem vehető figyelembe.

A támogatás 2021. január 1-jén vagy azt követően kiállított számla alapján legkésőbb 2022. december 31-ig igényelhető.

TB jogviszonyra vonatkozó módosulás

A TB jogviszonyra vonatkozó előírások továbbra is érvényen vannak annyi könnyítéssel, hogy megfelelő TB jogviszonynak minősül, ha az igénylő a Tbj. 4. § 11. pontja szerinti kiegészítő tevékenységet folytat. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy nyugdíjasok is igényelhetik a CSOK-ot, ha vér szerinti vagy örökbefogadott kiskorú gyermeket nevelnek és kiegészítő keresőtevékenységet végeznek, vagyis a nyugdíj mellett dolgoznak.

CSOK elidegenítési tilalommal kapcsolatos változás

A CSOK-kal finanszírozott ingatlant a jövőben gyermekünk nevére írathatjuk a 10 éves elidegenítési és terhelési tilalom ideje alatt is.

Tartozáscsökkentő támogatásra vonatkozó könnyítés

A jelzáloghitel-elengedés januártól több fennálló lakáscélú jelzálogkölcsön esetén megosztva is érvényesíthető lesz. Eddig kizárólag egy jelzáloghitel szerződés vonatkozásában lehetett érvényesíteni a támogatást.

A támogatás olyan, a gyermek születésének időpontjában fennálló lakáscélú jelzáloghitel-szerződés vonatkozásában is igényelhető lesz, amelynél a hitelcél egylakásos lakóépület építése vagy többlakásos lakóépületben lakás vásárlása, azonban a gyermek születésének időpontjáig az egylakásos lakóépület, a közös tulajdonban álló telken külön tulajdoni lapon nyilvántartott lakás, illetve a tulajdoni különlapon nyilvántartott társasházi vagy szövetkezeti házi lakás ingatlan-nyilvántartásba történő bejegyzése még nem történt meg.

A jelzáloghitel-elengedés igényelhető lesz a rendelet hatálybalépését követően örökbefogadott gyermek után akkor is, ha a gyermek korábban született.

kalkulátor

Lakáshitel kalkulátor

Tekintse meg az elérhető banki lakáshitel lehetőségeket

Lakáshitelek összehasonlítása

Személyre szabott tájékoztatás

További kérdéseit IDE kattintva teheti fel. Amennyiben az elérhető banki finanszírozási lehetőségeket szeretné megismerni, kérjük, töltse ki online adatlapunkat! Irodáinkban díjmentesen vállaljuk a teljes körű hitelügyintézést is!


Utolsó módosítás: 2021. január 10. vasárnapFeliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés
44 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Tisztelt Hitelnet!
2020 őszén fogtunk bele egy saját erős építkezésbe. A telket a férjem nekem ajándékozta. Az építtető én vagyok egy személyben, de nem vagyok egyedülálló.
Így is igénybe vehető a 27%-os áfa-visszaigénylés?
Köszönettel.

Tisztelt Hitelnet!
Az idei évben tervezzük új családi ház építését. Viszont a község, ahol ezt megvalósítjuk, az 2021 jan. 1.-től beletartozik a falusi CSOK programba, amit mi nem tudunk igénybe venni.
Kérdésünk az lenne, hogy az 5% építőanyag áfa visszaigényelhető-e?
Válaszukat köszönöm!

Tisztelt hitelnet!
Tavaly 100% egyedüli tulajdonosként vásároltam építési telket. Mivel vállaltam, hogy hamarosan építkezek, ezért a 4% vagyonszerzési illetéket nem kellett megfizetnem. A telekre szeretnénk élettársammal CSOK ingatlant építeni. Ennek feltétele, hogy mindketten tulajdonosok legyünk mind a telekben, mind az ingatlanban.
Hogyan tudna élettársam a legkedvezőbben tulajdonrészt szerezni a telekben? Eljött az ideje, hogy elvegyem el feleségül?
Egyéb javaslatban bízva 🙂 maradok köszönettel

Tisztelt hitelnet!
Nem a FALUSI CSOK hatályába eső, 2020-ban megvásárolt telek 27% ÁFA tartalma is visszaigényelhető?
Köszönettel

Tisztelt hitelnet!
Jól értelmezem, hogy vagy a telek vásárlásánál alkalmazott 27% ÁFA-t igényelhetem vissza, VAGY a generálkivitelezés során alkalmazott 5% ÁFA-t?
Köszönettel

Tisztelt Hitelnet!
2020-ban épített családi házra igényelhető-e a 27%-os áfa visszatérítés? A házra még nincs lakhatási engedély! Számít-e a készültségi fok?
Kell-e felvenni CSOK hitelt is?
Köszönettel!

T cim!
Az 5 millio forintos 27%-os áfavisszatérítés jár-e középkorúaknak,
akinek már nincs kiskorú gyereke!?

Kedves Erika!
Az 27%-os Áfa visszatérítésnek nem feltétele, hogy CSOK-ot is igényeljen. A jogosultsági feltételekről IDE kattintva olvashat bővebben.

Tisztelt Hitelnet!

A 27%-os Áfa visszaigénylését milyen módon és milyen szervezetnél kell kezdeményeznem saját erős, nem generálkivitelezős új lakóépület esetén . Nem szeretnék hitelt felvenni csupán az 5 millió Ft Áfa visszaigénylésére tartanék szert!

Kedves László!
Javasoljuk, hogy töltse ki online adatlapunkat és Kollégánk készséggel tájékoztatja , hogy mely bankpartnereinknél van lehetőség az Áfa visszatérítésre.
Díjmentesen vállaljuk a teljes körű ügyintézést!

Jó estét.
Mi kb. 3 évvel ezelőtt vettünk egy telket, amelyen tavaly csináltattuk meg a családi házunk terveit és az egyszerűsített építési engedélyt kértük. Tavalyi évben az alapot, lábazatot és a lemezt megöntöttük önerőből, illetve a téglákat meg az áthidalókat megvettük.
Kérdésünk, hogy ilyenkor a tavalyi számlákból mit tudunk visszaigényelni?
Előre is köszönjük a mielőbbi válaszukat.

Tisztelt Hitelnet!
Amennyiben új építésű lakást vásárolnának CSOK igénybevételével, abban az esetben mint vásárlók is igénybe vehetjük az Áfa vissza igénylést?
Köszönettel: Zoltán

Kedves Zoltán!
Ha az újépítésű lakás műszaki átadására 2021. január elsejét követően kerül sor és így 5% adókulcs alá esik az ingatlan, úgy az 5% áfatartalmát visszaigényelhetik azok, akik CSOK-ot is igényelnek az új lakás vásárlásához. A CSOK kérelem benyújtásával egy időben benyújthatják az áfa visszaigénylési kérelmüket is. Ebben az esetben tehát teljesen áfamentesen vásárolható új építésű ingatlan. Továbbá nem lesz illetékfizetési kötelezettségük sem. Bővebben a kedvezményekről IDE kattintva olvashat.
További, személyre szabott, díjmentes tájékoztatáshoz kérjük töltse ki online adatlapunkat. Irodáinkban díjmentesen vállaljuk a teljes körű CSOK ügyintézést!

Jó napot!
Katásként jár nekem is a 3 millió forint lakásfelújítási támogatás? 2 gyermekünk van. Vagy bármilyen támogatás? Hitelünk nincs. Csaladi házunk osztatlan közös tulajdon használati szerződéssel.
Válaszukat előre is köszönöm.

Tisztelt Hitelnet!
A feleségemmel három gyermeket nevelünk, falusi CSOK igényelhető a településen. Az ingatlanban egy negyedrész tulajdonom van, édesapám után, másik negyede a testvéremé, aki édesanyám gondnoka. Édesanyám cselekvőképességet kizáró gondnokság alatt áll, az ingatlanon haszonélvezeti joga van. Kérdésem az, hogy igénybe tudjuk e venni valamiféle módon a tetőtér beépítéssel önálló lakás létrehozásához adható 10 millió forint vissza nem térítendő támogatást, ha az épület egyébként a beépítés követelményeinek-alapterület, statika, stb. megfelel? Köszönjük a választ.

Kedves Attila!
A vonatkozó kormányrendelet értelmében, az emelt összegű CSOK abban az esetben vehető igénybe, ha abban a lakóépületben, amelynek tetőterében vagy emeletén az új lakás kialakításra kerül az igénylő, illetve az igénylő gyermeke nem rendelkezik tulajdonjoggal.
Tehát, akkor működhet a tetőtér beépítés, ha Ön nem rendelkezik tulajdonrésszel az ingatlanban.

Jó napot kívánok!
Nekem van egy jelzálog alapú lakáscélú hitelem. Jelenleg 12 hetes terhes vagyok a harmadik gyermekemmel egy másik páromtól.
Érdekelne hogy nekem van e lehetőségem a meglévő jelzálog hitelemet csökkenteni.
Vagy van e bármi támogatás amit igénybe vehetnék esetleg hogy nagyobb lakáshoz jussak esetleg kertesházhoz. Jelenleg egy 3 szobás 74 nm2 es lakással rendelkezem van esélyem bármi támogatásra?
Köszönöm előre is válaszukat.

Kedves Ildikó!
Amennyiben a gyermekek Önnel együtt élnek, úgy jogosult lehet a 4 millió Ft tartozáscsökkentő támogatásra, ha a további jogosultsági feltételek is teljesülnek. Erről bővebben IDE kattintva tájékozódhat. A támogatást már a terhesség 12.hetétől a területileg illetékes járási hivatal családtámogatási osztályon adhatják be.
A gyermekek után CSOK-ot igényelhet, új vagy használt ingatlan vásárlásához. Bővebben a CSOK támogatásról és a jogosultsági feltételekről IDE kattintva tájékozódhat.
További, személyre szabott, díjmentes tájékoztatáshoz kérjük töltse ki online adatlapunkat. Irodáinkban díjmentesen vállaljuk a teljes körű CSOK ügyintézést!

Tisztelt ,, Hitelnet”!

Három évvel ezelőtt vásároltunk házat a párommal. Mivel nem volt elegendő az átlag kerestünk a banknak a hitelhez, ezért kértek egy kezest még pluszba, hogy megkapjuk. A kérdésem az lenne, hogy ez a kezesség mennyire befolyásolja a tartozás csökkentő támogatás igénybevételét?
Köszönöm válaszá!

Kedves Tamás!
Sajnos ha harmadik személy is szerepel a hitelszerződésben, az kizáró okot jelent.
Célszerű lenne a bankban érdeklődni, hogy milyen feltételekkel engednék ki a kezest a hitelszerződésből.

2019. 10. hóban igényelt falusi csok korszerűsítés esetén a 27%-os áfa az anyagköltségből visszaigényelhető-e? A kiállított számlák 2020-éviek.

Tisztelt Hölgyem/Uram!

Én vásárolnék egy telket, arra építtetek egy családiházat vállalkozóval, én milyen módon tudom vissza igényelni a 27%-os ÁFA-t?
Kérem vezesse le a folyamatot!
Előre is köszönöm a segítséget!

Kedves Máté!
Kérjük tölte ki online adatlapunkat és Szakértőnk személyre szabott, díjmentes tájékoztatást készít Önnek!

Üdv.
A lakásfelújítási támogatásnál 2-en vagyunk az igénylők, 1-nek van meg biztosan a tb 1 év, akkor a számlák, szerződések az ő nevére szóljanak, vagy mindkettőre?
Köszi.

Csok igénybe vehető könnyűszerkezetes háznál?
Tetőtér beépítéssel kapcsolatban mit lehet tudni, a csokkal kapcsolatban?

Kedves Kérdező!
A CSOK könnyűszerkezetes házra is igényelhető. A CSOK bővítéssel kapcsolatban IDE kattintva tájékozódhat.
További, személyre szabott, díjmentes tájékoztatáshoz kérjük töltse ki online adatlapunkat. Irodáinkban díjmentesen vállaljuk a teljes körű CSOK ügyintézést!

Milyen feltételei vannak a tetőtér beépítésekor létrejõvő bővítménynek 3 gyermek esetében? Szobaszám illetve négyzetméter tekintetében?

Már meglévő lakásra, tetőtér beépítésére igénybe vehető a csok? Tb jogviszony feltételei?
Köszönöm.

A feleségemmel vettünk egy kertes házat Budapesten. Tulajdonosnak a kettőnk által birtokolt KFT lett bejegyezve.
Szeretném megtudni, hogy mi igénybe vehetjük-e az 5% Áfát, ha beépítenénk a tetőteret egy szem gyerekünk későbbi lakhatásának biztosítása számára.

Az 5 milliós áfa visszatérítés csak a Csokos új lakásoknak jár, vagy bárkinek?


44
0
Tedd fel kérdésed, vagy olvasd el mások kérdéseire adott válaszainkat.x