Tisztelt Hitelnet!

Pár kérdéssel fordulnék Önökhöz:

1 éve elcseréltük a társasházi lakásunkat kertes házra. Csere + ráfizetéssel. A csere volt az önerő, a ráfizetés pedig lakáskölcsön lett. Nem igényeltünk akkor csokot. Született egy gyermekünk a férjemmel azóta.

Kérdés:ha sikerülne eladni a házat amiben lakunk, akkor ebből kifizetnénk a rá meglévő maradék kölcsönt és ha szeretnénk másik házat venni, de ahhoz is kéne felvennünk hitelt, igényelhetjük-e a Csokot? Ha igen, akkor a meglévő gyermekünkre vagy már lehet a második gyermekre is, akit még csak tervezünk?

Köszönöm a választ előre is!
Tímea

Kedves Tímea!

A vonatkozó kormányrendelet értelmében használt lakás vásárlásához igényelt CSOK esetén az 5 éven belül eladott lakástulajdon eladási árát kell továbbforgatni. Az Ön által leírt korábbi lakáscsere ennek a feltételnek való megfelelést nem befolyásolja.

Amennyiben a mostani lakásukat értékesítik, annak vásárlására felvett banki kölcsönt a vételárból végtörlesztik, s a fennmaradó összeget a vásárolandó lakás vételárába forgatják, akkor jogosultak lehetnek a kedvezményre. Valamint az eladásra kerülő lakás ára a további tételekkel is csökkenthető:
- az adásvételt követően vásárolt ingatlan vételárával,
- a lakástulajdont terhelő, a vételárból visszafizetett munkáltatói vagy önkormányzati támogatással,
- a számlával igazolt ingatlanközvetítői jutalékkal,
- az adásvételre tekintettel megfizetett közteher összegével.

A kedvezményt a meglévő gyermekük és a vállalt gyermek után egyaránt igényelhetik. Megelőlegező CSOK igénylésénél feltétel, hogy házasok legyenek és legalább egyikük 40 év alatti legyen. Ha ezeknek a feltételeknek megfelelnek, akkor a két - meglévő és vállalt - gyermek után használt lakás vásárlásához 1.430.000 Ft összegű támogatást vehetnek igénybe, melyet a vételár utolsó részeként folyósít a hitelintézet az eladó adásvételi szerződésben megadott számlájára. A további feltételekről IDE kattintva tájékozódhatnak.

A vásárláshoz államilag támogatott és piaci kamatozású lakásvásárlási hitelt is igényelhetnek. A támogatott hitelről azt kell tudni, hogy a kamattámogatást a futamidő első 5 évében biztosítja az állam, azt követően piaci kamaton folytatódik tovább a hiteltörlesztés. Az elérhető legkedvezőbb lakáshitelekről Szakértőink készséggel tájékoztatják Önöket, ha kitölti online adatlapunkat vagy felkeresik a lakóhelyükhöz legközelebbi Hitelnet irodát! Az optimális lakáshitel kiválasztása után díjmentes vállaljuk a teljes körű hitel- és CSOK ügyintézést!

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

8 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Tisztelt Cím!
Köszönöm válaszukat!
Elnézést előre is, hogy a témával kapcsolatban továbbra is foglalkozom, de a lenti link alatti cikkből nem jön az le, hogy 5 évet kellene várni arra, hogy a csok átvehető legyen használt lakás vásárlására.
Mi a perdöntő ebben a kérdésben?
Nagyon köszönöm!
Zoltán

Tisztelt Hitelnet!
Amennyiben a 3 gyerek után járó Csok-ból (is) veszek új lakást, majd azt eladom és a támogatás összeget 10M Ft-ot egy nagyobb használt lakásra fordítom, akkor
– egyrészt kérdeznem, hogy a használt lakás abban a megyében kell legyen, ahol az eredetileg vásárolt új ingatlan vagy lehet bárhol?
– másrészt kérdeznem, hogy a lakásvásárlási illetéket egyszer vagy kétszer kell megfizetnem?
– harmadrészt kérdeznem, hogy a használt lakásra is ugyanúgy vonatkozik az, hogy 10 évig életvitelszerűen abban kell lakjon a családdal együtt?
Köszönettel!
Zoltán

5 éven belüli ház eladása új ház építését (CSOK 10+10) miben befolyásolja?
Mivel újról van szó, nem kötelező a kb. másfél éve eladott házból fennmaradó összeg beforgatása?
Köszönöm a választ!

Tisztelt Cím!
Az iránt szeretnék érdeklődni, hogy gyerekeink az idén márciusban kötöttek szerződést használt lakás vásárlásra. A lakást készpénzzel illetve banki kölcsönnel vásárolták. A megvásárláskor CSOK-ot nem igényeltek, de most jön az első baba (jövő májusra várjuk).
Szeretnék érdeklődni, hogy igényelhetnek-e a gyermekre CSOK-ot.
Válaszukat előre is megköszönve.
Tisztelettel.