Üdvözlöm!

42 éves vagyok, munkaviszonyom 10 éve töretlen, feleségem 38 éves, Ő jelenleg táppénzen van, 5 hónapos terhes. Jelenleg 5 gyermekem van (20, 17, 14, 13, 9 évesek). 15 évvel ezelőtt három gyermekemről kihasználtam a szocpolt.

Családi ház építése esetén jár-e a szocpol és hány gyermekre?
Életkorunk számít-e a szocpol igénylésekor?
Beszámít-e a telekár?
Az építkezés mely szakaszában kapom meg a támogatást?
Tesznek-e elidegenítési tilalmat a szocpol miatt az ingatlanra?

Előre is köszönöm a választ.
Mihály

Kedves Mihály!

Családi ház építése esetén jogosultak lehetnek a lakásépítési támogatás (szocpol) igénylésére, amennyiben a további feltételeknek is megfelelnek.  A szocpoligénylés részletes feltételeit ITT találja.

A szocpolt azon gyermekek után lehet igénybe venni, akik után még nem kaptak ilyen támogatást. Mivel 3 gyermeke után már kapott szocpolt, ezért jelenleg 2 gyermek után kérheti. Ha megszületik a baba, akkor után is jogosultak lehetnek az utólagos szocpolra, melyet az építéshez felvett lakáshitel előtörlesztésére lehet majd fordítani. Ha az építkezés közben születik a gyermek, akkor a bekerülési költség finanszírozására is igénybevehető a támogatás.

Meglévő gyermekek után kért szocpol esetén nem számít az igénylők életkora. Ám az útban lévő gyermekre megelőlegező szocpolt azért nem kérhetnek, mert Ön már elmúlt 40 éves, de utólagos formában így is számíthatnak a támogatás jóváírására.

A telekár a lakóépület várható jövőbeni értékébe beleszámít, a költségvetésbe nem.

A szocpol folyósítása szakaszosan, készültségi foknak megfelelően történik, s akkor kezdhető meg, ha a szocpolon és a banki hitelen kívül az önerő már felhasználásra került a házépítésre.

A Magyar Állam javára 10 évre elidegenítési és terhelési tilalom kerül bejegyzésre.

Hitelirodánk készséggel áll rendelkezésére a hitel- és szocpolügylet lebonyolításában! Személyre szóló építési hitelajánlatunkat hitelkalkulátorunk segítségével kérheti!

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

20 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Köszönöm válaszukat, de félreértettek. Az új szocpol 2012-től igényelhető, ezt tudjuk. Az építési engedélynek 2010. január 1-je utáninak kell lennie. Arra vonatkozott a kérdésem, hogy akik 2009. július 1., a régi szocpol megszűnése után (nevezetesen 2010. augusztus 8-án) kapták az építési engedélyt, mit várhatnak. Így 2010. január 01-ig üres a 6 hónap, amibe mi is beleesünk.
Köszönettel: P. Péterné

Azt szeretném kérdezni, hogy 2005-ben lakásépítési kölcsönt vettünk fel szocpollal kombinálva, aztán rossz konstrukció miatt kiváltottuk, most szabad felhasználású hitelt végtörlesztettük az új lakás eladásából. A szocpol összege letéti számlán van, de szeretnénk egy használt lakást venni. Mire számíthatok a szocpol összegével? Az új lakást 16 millióért adtuk el, a hitel 9 millió volt a leendő ház értéke 7 millió.
Várom szíves válaszát!

Szocpol megszűnés 2009. július 1. Újra igénylés 2010. január 1. Ki és hogyan indokolja az üres 6 hónapot? Miért van a megkülönböztetés azokkal a fiatalokkal, akik ebbe a 6 hónapba esnek bele? A mi építési engedélyünket 2009. augusztus 6-án adták ki, de a kivitelezés csak 2010. május 7-én kezdődött. Ha adják visszamenőleg is, akkor ezt a 6 hónapot miért hagyták ki?
Válaszukat előre is köszönöm: egy nagymama

Használt lakást szeretnek vásárolni. 3 meglévő gyermekem van és még akarok 2 gyermeket. Ehhez a szocpolhoz kaphatnék–e kölcsönt?? Milyen feltételek szükségesek pontosan a szocpolhoz?
Kérem gyors válaszukat.

Tisztelt Cím!
Az lenne a kérdésem, hogy a szocpol igénylés feltételei között szerepel-e az, hogy legyen az igénylőnek lakáselőtakarékossági számlája vagy bármilyen hasonló megtakarítása?
Kriszti

Van egy ismerősöm és 5 gyereket nevel az élettársával. A ház, amiben laknak, sárfalból készült és heten vannak egy szobában. Ez azért gáz. A polgármester nem segít, mert kisebbség. Évek óta próbálnak támogatáshoz jutni, de senki sem segít. Ahhoz, hogy van 5 gyerek nem kell nagyon nagy ház, de egy olyan házat, amiben ellaknának és fenn tudják tartani, az azért jó lenne. Remélem vannak fejesek akik ezeket olvasgatják. Szükségük van a segítségre. Mit kell ahhoz tenni, hogy segítséget kapjanak??? Van nagyon sok használt ház és olcsóbb mint építeni, ja és nem kerül 4-5 millióba. Ne csak megszabják, hogy milyen lakásra van szükségük a gyerekeknek, hanem gyermektartásból meg napszámból hogyan építtessenek vagy vegyenek házat. Magyarország sem áll az európai országok élen gazdaságilag.
Remélem mihamarabb visszaírnak.
Tisztelettel és köszönettel.
László

Tisztelt Cím!
A következő kérdéssel fordulok Önhöz:
Úgy tudjuk, hogy a szocpol jogosultság vizsgálatakor a háznak a nettó alapterületét veszik figyelembe. Ebbe beleszámít a ház alatt lévő pince is? A pincét tároló helyiségnek használjuk, illetve ott van a kazánház is.
Köszönettel: Nóra

3 gyerekem van, 1 gyerek után igénybe vettem a szocpolt. 71 m2 a hasznos alapterület, szeretném megtudni, hogy bővítésre vagy esetleg felújításra milyen lehetőségek vannak. Milyen feltételek és dokumentumok szűkségesek az igényléshez?
válaszát köszönöm.

Szeretném megkérdezni, hogy mi számít új lakásnak? És hogy csak új lakás vásárlására lehet felvenni a szocpolt?

2009-ben vettünk házat, 1 millió forint kölcsönt kellett felvennünk, de sajnos akkor nem volt lehetőség a szocpolt igénybe venni lakásvásárlásra! Van egy 4 éves gyerekünk és útban van a következő! 2012-ben lehet-e szocpolt felvenni a meglévő hitelünk kiváltására?
Válaszát köszönöm!