Tisztelt Hitelnet!

Két gyermeket nevelek egyedül. Szocpolt nem vettünk fel eddig utánuk. Most viszont szükség lenne rá. 40 éves leszek, s félek, hogy már nem is tudok igényelni. Az egyik gyermekem ráadásul tartós beteg és sajátos nevelési igényű. A szüleim házának fele engem illet, de addig nem akarjuk eladni a testvéremmel, amíg valamelyikünknek nem feltétlenül fontos a pénz. Nógrádban van az ingatlan, és nem ér sokat ebben a pillanatban.

Arról szeretnék érdeklődni, hogy így 40 évesen, 2 gyermeket egyedül nevelve hogyan tudnám igénybe venni a szocpolt?

Válaszukat előre is köszönöm!
Tisztelettel.
Szilvia

Kedves Szilvia!

Az Ön életkora nem jelent akadályt szocpol igénylésénél. Amennyiben ugyanis a szocpolt a támogatott személy meglévő gyermekei után igényli, akkor nem vonatkozik rá életkorhatár. A 40 éves korlát csak akkor van érvényben, ha az igénylő megelőlegező szocpolt igényel, vagyis nem meglévő, hanem vállalt gyermek után szeretné igénybe venni a támogatást. Ekkor további feltétel a házastársi kapcsolat is.

Ön 40 évesen, 2 gyermeket egyedül nevelő személyként jogosult lehet a szocpolra, ha az egyéb feltételeknek is megfelel. Van egy olyan előírás, ami az igénylő már meglévő lakástulajdonára vonatkozik, ami kizárná a jogosultságot, de ha a tulajdonában lévő 50%-os tulajdoni hányadot örökölte, akkor az kivételnek számít, így ebben az esetben is igényelhető a szocpol.

Amit még tudnia kell, szocpolt csak akkor tud igényelni, ha újépítésű lakóingatlant vásárol vagy új házat épít. A szocpolt használt lakás vásárlásához nem lehet felhasználni. Akár a vásárlás, akár az építkezés jön szóba, a szocpolt csak akkor tudja kihasználni, ha a vételár vagy a költségvetés összegét teljes mértékben lefedi a szocpol, az önerő és ha szükséges, a hitel összege. A lakásszerzés megvalósításához tehát egyrészt rendelkezni kell saját erővel, másrészt hitelképesnek kell lenni. A lakásvásárlási és építési hitelekről honlapunkon részletes tájékoztató anyagot talál.

Ha egy új lakás finanszírozásához szükséges tőke nem áll rendelkezésére, de használt lakáshoz szeretne jutni, akkor szintén elengedhetetlen, hogy némi készpénzzel rendelkezzen. Használt lakás finanszírozása esetén a bankok olyan ingatlant fogadnak el fedezetként, mely legalább 4,5-5 millió forint értékű.

Amennyiben az elérhető hitelkonstrukciókról részletesen kíván tájékozódni, kérjük tekintse meg ajánlatainkat hitelkalkulátorunk segítségével és töltse ki online adatlapunkat.

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése