Tisztelt Hitelnet!

1. Ha meglévő házunkat eladjuk, akkor megfelelünk annak a feltételnek, hogy nincs tulajdonunkban lévő ház/lakás. Ez kizáró tényező?
2. Férjem Ausztriában munkavállaló már több mint fél éve, de magyar állampolgár. Ilyen esetben is lehet igényelni?
3. Előző férjemmel 2 közös gyermekünk után már felvettük a szocpolt, de most a volt férjem visszafizetni kényszerült.
4. Én 43, férjem 45 éves. A harmadik gyermekemmel vagyok várandós.

Ilyen feltételek mellett igényelhetünk-e szocpolt, új lakás vagy építkezéshez?
Viktória

Kedves Viktória!

1. Ha meglévő házukat eladják, akkor jogosulttá válhatnak szocpol igénybevételére. Az eladásból befolyó összeget azonban az újabb ház építésébe vagy vásárlásába kell beforgatni. Az eladási ár bizonyos tételekkel - például: fennálló lakáscélú jelzáloghitel, lakáscélú önkormányzati vagy munkáltatói hitel, stb. visszafizetésére fordított összeggel - csökkenthető.

2. Férje ausztriai munkavállalóként, magyar állampolgárként szintén jogosult lehet a támogatásra.

3. A szocpol egy gyermek után csak egyszer vehető igénybe. Mivel a támogatást Önök már igénybe vették, de azt visszafizetni kényszerültek, így azt javasoljuk, hogy a jogosultság megállapítása ügyében a Magyar Államkincstár területileg illetékes hivatalának jogászát kérdezzék, irodánk ebben nem illetékes. Amennyiben van lehetőség az igénybevételre, fontos feltétel, hogy a gyerekeknek az Ön eltartásában kell lenniük!

4. A szocpol 1 gyermek után nem jár. Ha az első két gyermek után jogosultak a támogatásra, életkoruk miatt akkor is meg kell várni a 3. gyermek megszületését. Megelőlegező szocpol ugyanis 40 év felett nem vehető igénybe.

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

44 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

48 évesen, egyedülállóként igényelném a harmadik gyermekemre a szocpolt használt ingatlan vásárlására vagy felújítására.
Milyen lehetőségek állnak rendelkezésemre?

Tisztelt Hitelnet!
Szeretném meg kérdezni,hogy 47 éves egyedülálló anyaként jogosult vagyok -e ,a Falusi Csokra korszerűsítésre.

Én 48 éves vagyok, a párom 50. Most közös gyereket várunk. Albérletben élünk.
A kérdésem: támogatottak lehetünk-e a csok által?

Érdeklődni szeretnék,hogy szocpol jár -e 1 gyermek után? Használt lakást szeretnénk vásárolni 55m2.
Én 40 éves vagyok, férjem 41.
köszönöm szépen a válaszukat.

Tisztelt Hitelnet!
Én is a párom is betöltöttük a 40. évet. Nekem van egy gyerekem, aki egyetemi hallgató és 22 éves. Páromnak van két gyermeke, az egyik 20 éves jelenleg egy angliai egyetemen fog tanulni, a másik 18 éves és még tanul. Anno a párom igénybe vette a szocpolt a két gyerek után 1,2 milliót, én is igénybe vettem saját gyermekem után, 550 ezret kaptam.
Az lenne a kérdésem, hogy a 3 gyerek után igényelhetjük a csok és a szocpol közötti különbséget, ha új házat szeretnénk vásárolni?

Tisztelt szakértő!
2015. 12. 06-án betöltöttem a 40. életévemet. A férjem 44 éves. Van 2 gyermekünk, 17 és 8 évesek. Vállalnánk 3. gyermeket! Nem tudom, hogy ilyen esetben a kormány nem hozott-e módosítást? (időintervallumot) Olvastam valahol, ha mindkét fél elmúlt 40, de ha van 2 meglévő gyermek, és a 3.-at bevállalják 4 éven belül, (45 éves korig) akkor sincs akadálya.
Így megkaphatnánk-e a 10 milliós támogatást?
Köszönöm!

Tisztelt Szakértő!
A férjemmel négy közös gyermeket nevelünk, elmúltunk mindketten negyven évesek, a gyerekeink 6, 9, 13 és 16 évesek. Korábban nem volt lehetőségünk semmilyen támogatásra, mivel a férjemnek már volt az első házasságánál lakástulajdon része (amiről a gyermeke javára le is mondott a váláskor), így anno hitellel (LTP) vásároltunk egy mára már teljesen tehermentes, nem új építésű ingatlant. Mostanra azonban szükségünk lenne egy nagyobb házra vagy lakásra. Feltétlen új építésűben gondolkozunk. Én a közszférában dolgozom, a férjem szolgálati járandóságot kap – sajnos az olvasatom szerint a korunknál fogva megint nem vagyunk jogosultak a CSOK-ra … Ön hogy látja ezt a kérdést?
Előre is köszönöm a válaszát.
Üdvözlettel, Mónika

Tisztelt Szakértő!
Ma reggel 2 bankban is jártunk a férjemmel. Tapasztalatunk az volt, hogy senki nem tud tényleges felvilágosítást adni CSOK-os témában!:-(
A legfontosabb kérdésünk az volt, hogy van-e korhatári előírás a legújabb változások után?
3 kiskorú gyermeket nevelünk, házastársak vagyunk, és építkezni szeretnénk. Ami nálunk problémát jelent (és senki nem tudott mit kezdeni vele), hogy a férjem 41 éves, én pedig szűk 2 hét múlva (jan. 15.-én) betöltöm a 40-et.
Járni fog nekünk jan. 15.-e után a magasabb, 3 gyerek utáni 10 millió forintos támogatás? Vagy ezen a 2 héten múlik, hogy lemaradunk róla?!
Válaszát előre is köszönöm, Réka

Tisztelt Hitelnet!
Én is és a férjem is 50 évesek vagyunk. 3 gyermekünk van, amelyből kettő 25 év feletti (ő utánuk már kaptunk lakásvásárláshoz támogatást). 3. gyermekünk 13 éves és ő utána nem kaptunk szocpolt.
Kérdésünk: Ilyen esetben még igénybe vehető a CSOK?

Üdvözlet!
Érdeklődni szeretnék, igényelhetünk csok-ot? Mind a ketten elmúltunk 40 évesek, új lakást vásárolnánk.

Párom 25 éves, én 40. Az első babánkat várjuk. Tekintettel arra, hogy én már betöltöttem a 40. évemet, szeretném megtudni, hogy igénybe vehetem-e a CSOK-ot ? Ha igen, akkor milyen egyéb feltételek vannak ?

Üdvözlöm!
Azt szeretném megkérdezni, én 23 vagyok, a párom 41. Nincs gyermekünk, de szeretnénk!
Igényelhető a szocpol?

Jó napot!
Azt szeretném kérdezni, hogy 4 gyermekem van, én 41 éves vagyok, a férjem 42, igényelhetünk szocpolt használt házra?
Előre is köszönöm a válaszát.

A CSOK-nál a 40 éves korhatár érvényben van-e, illetve már meglévő gyerekek esetében is érvényes?
CSOK-kal, hitellel, önrésszel vásárolt ház tulajdonjoga íratható-e kiskorú nevére?
Válaszukat előre is köszönöm.

Üdvözlöm!
Érdeklődni szeretnék, hogy korhoz lesz-e kötve a CSOK bevezetése 2015 július 1-től? Én 45, a férjem 51 éves. Nekünk 4 gyermekünk van 14, 11, 3 és 1 évesek. Még nem vettünk igénybe szocpol támogatást. Most szeretnénk, mivel házat szeretnénk vásárolni.
Válaszát előre is köszönöm.
Üdvözlettel.
Ildikó

Én 44, a férjem 45 éves. Van egy 12 éves lányom és egy 5 hónapos kisfiam. Az érdekelne, hogy mivel elmúltunk 40 évesek, igénybe vehetjük-e a szocpolt, és ha igen, meddig nem késő?

Tisztelt Hitelnet!
Párommal júniusra várjuk 1. gyermekünket, jelenleg albérletben lakunk, de természetesen mi is szeretnénk lakást vásárolni (használtat). Pár év múlva szeretnénk majd még egy gyereket, én 32 vagyok, a párom 52 éves. Így is kaphatunk esetleg szocpolt?
Válaszát előre is köszönöm!
Veronika

Tisztelt Hitelnet!
Férjem 45 éves, én 38 éves vagyok. Van egy 16 éves egy 12 éves és egy 8 éves gyerekünk. Jelenleg tanyán élünk. Az ingatlan 1/2-ed arányban a tulajdonunk 15 éve. Nagyon szeretnénk beköltözni a faluba. A tanyát eladnánk és vennénk egy használt házat. A eladásból befolyt összeget a házba fektetnénk természetesen. Hitelünk nincs. Vajon így megkapnánk a szocpol felét? Ha igen, akkor az milyen összeget jelent?
Köszönettel: Kriszti

Tisztelt Hitelnet!
Érdeklődni szeretnék, hogy kaphatunk-e szocpolt? Én 30 éves vagyok, párom 45 éves. Egy közös gyerekünk van, aki 1 éves és páromnak 16 és 18 éves tanuló gyermekei vannak. Mindegyikünknek van háza. Én édesapám halála után kaptam 120.000 Ft-ot, abból van egy házam, aminek a tulajdonosa én vagyok, anyukám a haszonélvező. Párom apukája 2 éve meghalt, örökölt egy házat, aminek az anyukája a haszonélvezője, ő pedig a tulajdonosa és van egy másik háza, amiben élünk, ennek a fele a volt feleségé, a másik fele a páromé.

Kaphatunk szocpolt a két meglévő gyermekünkre, ha a párom már betöltötte a 40 évet, házasnak kell lenni?
Üdvözlettel:
Anikó

Én 38, a férjem 39 éves. Három gyermekünk van. Szeretnénk igénybe venni a szocpol támogatást lakásvásárlásra. Mennyi hitelt kapnánk? A szocpol beszámítható-e önerőnek?

40 éves vagyok. Szeretném a szocpolt igénybe venni. Nem találok semmilyen információt arról, hogy működik! Mennyi az a határ, ameddig igényelni lehet?