40 év felett igényelhető szocpol?

Tisztelt Hitelnet!

1. Ha meglévő házunkat eladjuk, akkor megfelelünk annak a feltételnek, hogy nincs tulajdonunkban lévő ház/lakás. Ez kizáró tényező?
2. Férjem Ausztriában munkavállaló már több mint fél éve, de magyar állampolgár. Ilyen esetben is lehet igényelni?
3. Előző férjemmel 2 közös gyermekünk után már felvettük a szocpolt, de most a volt férjem visszafizetni kényszerült.
4. Én 43, férjem 45 éves. A harmadik gyermekemmel vagyok várandós.

Ilyen feltételek mellett igényelhetünk-e szocpolt, új lakás vagy építkezéshez?
Viktória

Kedves Viktória!

1. Ha meglévő házukat eladják, akkor jogosulttá válhatnak szocpol igénybevételére. Az eladásból befolyó összeget azonban az újabb ház építésébe vagy vásárlásába kell beforgatni. Az eladási ár bizonyos tételekkel – például: fennálló lakáscélú jelzáloghitel, lakáscélú önkormányzati vagy munkáltatói hitel, stb. visszafizetésére fordított összeggel – csökkenthető.

2. Férje ausztriai munkavállalóként, magyar állampolgárként szintén jogosult lehet a támogatásra.

3. A szocpol egy gyermek után csak egyszer vehető igénybe. Mivel a támogatást Önök már igénybe vették, de azt visszafizetni kényszerültek, így azt javasoljuk, hogy a jogosultság megállapítása ügyében a Magyar Államkincstár területileg illetékes hivatalának jogászát kérdezzék, irodánk ebben nem illetékes. Amennyiben van lehetőség az igénybevételre, fontos feltétel, hogy a gyerekeknek az Ön eltartásában kell lenniük!

4. A szocpol 1 gyermek után nem jár. Ha az első két gyermek után jogosultak a támogatásra, életkoruk miatt akkor is meg kell várni a 3. gyermek megszületését. Megelőlegező szocpol ugyanis 40 év felett nem vehető igénybe.Utolsó módosítás: 2021. január 05. kedd


Kérje ajánlatunkat!

Kérje a Hitelnet szakértőinek egyedi ajánlatát. Díjmentesen segítünk megtalálni az elérhető legkedvezőbb hitel lehetőségeket és a teljes körű ügyintézés is a mi dolgunk.

Ajánlatot kérek

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés
42 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Tisztelt Hitelnet!
Szeretném meg kérdezni,hogy 47 éves egyedülálló anyaként jogosult vagyok -e ,a Falusi Csokra korszerűsítésre.

Kedves Bernadett!
Egyedülállóként is igényelhető a támogatás meglévő gyermeke után.
A Falusi CSOK feltétele, hogy az ingatlan a Falusi CSOK által preferált településen legyen. A jogosultság feltétele, hogy az igénylő rendelkezzen legalább 1 éves TB jogviszonnyal. A további jogosultsági feltételekről IDE kattintva olvashat.
További, személyre szabott, díjmentes tájékoztatáshoz kérjük töltse ki online adatlapunkat. Irodáinkban díjmentesen vállaljuk a teljes körű Falusi CSOK ügyintézést!

Én 48 éves vagyok, a párom 50. Most közös gyereket várunk. Albérletben élünk.
A kérdésem: támogatottak lehetünk-e a csok által?

Kedves Tünde!
A magzat a 24. betöltött terhességi hetet követően már meglévő gyermeknek számít. Meglévő gyermek után pedig 40 éves kor felett is igényelhető a CSOK. Ha tehát a további feltételek is teljesülnek, akkor életkoruk alapján jogosultak lehetnek a kedvezményre.

Érdeklődni szeretnék,hogy szocpol jár -e 1 gyermek után? Használt lakást szeretnénk vásárolni 55m2.
Én 40 éves vagyok, férjem 41.
köszönöm szépen a válaszukat.

Tisztelt Hitelnet!
Én is a párom is betöltöttük a 40. évet. Nekem van egy gyerekem, aki egyetemi hallgató és 22 éves. Páromnak van két gyermeke, az egyik 20 éves jelenleg egy angliai egyetemen fog tanulni, a másik 18 éves és még tanul. Anno a párom igénybe vette a szocpolt a két gyerek után 1,2 milliót, én is igénybe vettem saját gyermekem után, 550 ezret kaptam.
Az lenne a kérdésem, hogy a 3 gyerek után igényelhetjük a csok és a szocpol közötti különbséget, ha új házat szeretnénk vásárolni?

Kedves Andrea!
Élettársak esetén, amikor van olyan gyermek, aki nem közös gyermek – például előzős házastársi vagy élettársi kapcsolatból született – az alábbiak szerint vehető igénybe a CSOK: mindkét fél esetén ki kell számolni, hogy saját gyermekei után mekkora összegű CSOK-ra jogosult és azt az összeget vehetik igénybe, amelyik kedvezőbb. (A figyelembe nem vett gyermek után külön igényléssel nem lehet igénybe venni a kedvezményt!) Erről bővebben IDE kattintva olvashat.
Házastársi kapcsolat esetén azonban a közös háztartásban lévő, nem közös gyermekek együttesen vehetők figyelembe.

Tisztelt szakértő!
2015. 12. 06-án betöltöttem a 40. életévemet. A férjem 44 éves. Van 2 gyermekünk, 17 és 8 évesek. Vállalnánk 3. gyermeket! Nem tudom, hogy ilyen esetben a kormány nem hozott-e módosítást? (időintervallumot) Olvastam valahol, ha mindkét fél elmúlt 40, de ha van 2 meglévő gyermek, és a 3.-at bevállalják 4 éven belül, (45 éves korig) akkor sincs akadálya.
Így megkaphatnánk-e a 10 milliós támogatást?
Köszönöm!

Kedves Ildikó!
Vállalt gyermek után akkor igényelhető a CSOK – függetlenül a meglévő gyermekek számától – ha az igénylő házaspár legalább egyik tagja 40 év alatti.

Tisztelt Szakértő! A férjemmel négy közös gyermeket nevelünk, elmúltunk mindketten negyven évesek, a gyerekeink 6, 9, 13 és 16 évesek. Korábban nem volt lehetőségünk semmilyen támogatásra, mivel a férjemnek már volt az első házasságánál lakástulajdon része (amiről a gyermeke javára le is mondott a váláskor), így anno hitellel (LTP) vásároltunk egy mára már teljesen tehermentes, nem új építésű ingatlant. Mostanra azonban szükségünk lenne egy nagyobb házra vagy lakásra. Feltétlen új építésűben gondolkozunk. Én a közszférában dolgozom, a férjem szolgálati járandóságot kap – sajnos az olvasatom szerint a korunknál fogva megint nem vagyunk jogosultak a CSOK-ra … Ön hogy látja ezt… Továbbiak »

Kedves Mónika!
Meglévő gyermekek után akkor is igényelhető a CSOK, ha mindkét szülő elmúlt 40 éves.
Az igénylés további feltételeit IDE kattintva ismerheti meg.

Tisztelt Szakértő!
Ma reggel 2 bankban is jártunk a férjemmel. Tapasztalatunk az volt, hogy senki nem tud tényleges felvilágosítást adni CSOK-os témában!:-(
A legfontosabb kérdésünk az volt, hogy van-e korhatári előírás a legújabb változások után?
3 kiskorú gyermeket nevelünk, házastársak vagyunk, és építkezni szeretnénk. Ami nálunk problémát jelent (és senki nem tudott mit kezdeni vele), hogy a férjem 41 éves, én pedig szűk 2 hét múlva (jan. 15.-én) betöltöm a 40-et.
Járni fog nekünk jan. 15.-e után a magasabb, 3 gyerek utáni 10 millió forintos támogatás? Vagy ezen a 2 héten múlik, hogy lemaradunk róla?!
Válaszát előre is köszönöm, Réka

Kedves Réka!
Meglévő gyermekek után igényelt CSOK esetén nincsen felső korhatár a támogatott személyekre vonatkozóan, így 40 éves kor felett is jogosultak lehetnek a CSOK-ra meglévő gyermekeik után.
A január elsejétől hatályos rendelkezések értelmében vállalt gyermek után igényelt CSOK esetén feltétel, hogy a házastársak közül legalább az egyik fél 40 év alatti legyen.
Az építkezéshez igényelhető 10 milliós CSOK további speciális feltételeiről IDE kattintva tájékozódhat.

Tisztelt Hitelnet!
Én is és a férjem is 50 évesek vagyunk. 3 gyermekünk van, amelyből kettő 25 év feletti (ő utánuk már kaptunk lakásvásárláshoz támogatást). 3. gyermekünk 13 éves és ő utána nem kaptunk szocpolt.
Kérdésünk: Ilyen esetben még igénybe vehető a CSOK?

Kedves Hajni!
3. gyermekük után jogosultak lehetnek a CSOK-ra új vagy használt lakás vásárlása, új ház építése vagy a meglévő lakóingatlan legalább egy szobával történő bővítése esetén. A különböző lakáscélok esetén támasztott feltételekről honlapunkon részletes leírást talál.

Üdvözlet!
Érdeklődni szeretnék, igényelhetünk csok-ot? Mind a ketten elmúltunk 40 évesek, új lakást vásárolnánk.

Kedves Erika!
Ha meglévő gyermek(ek) után vennék igénybe a támogatást, akkor jogosultak lehetnek rá, ha vállalt gyermek után, akkor sajnos nem.

Párom 25 éves, én 40. Az első babánkat várjuk. Tekintettel arra, hogy én már betöltöttem a 40. évemet, szeretném megtudni, hogy igénybe vehetem-e a CSOK-ot ? Ha igen, akkor milyen egyéb feltételek vannak ?

Kedves Tamás!
A CSOK igényléssel meg kell várni, míg párja betölti a 24. terhességi hetet, mert onnantól kezdve a magzat már gyermeknek számít és meglévő gyermekek után 40 éves kor felett is igényelhető a CSOK. A további igénylési feltételekről IDE kattintva tájékozódhat.

Üdvözlöm!
Azt szeretném megkérdezni, én 23 vagyok, a párom 41. Nincs gyermekünk, de szeretnénk!
Igényelhető a szocpol?

Kedves Rózsa!
Mivel megelőlegező szocpolra 40 év alatti házaspárok lehetnek jogosultak (mindkét félnek 40 év alatt kell lenni), ezért sajnos a leírtak alapján nem tudják igénybe venni a támogatást.

Jó napot!
Azt szeretném kérdezni, hogy 4 gyermekem van, én 41 éves vagyok, a férjem 42, igényelhetünk szocpolt használt házra?
Előre is köszönöm a válaszát.

Kedves Angéla!
Életkoruk alapján jogosultak lehetnek CSOK július 1. után, használt lakás vásárlása esetén.

A CSOK-nál a 40 éves korhatár érvényben van-e, illetve már meglévő gyerekek esetében is érvényes?
CSOK-kal, hitellel, önrésszel vásárolt ház tulajdonjoga íratható-e kiskorú nevére?
Válaszukat előre is köszönöm.

Kedves Anna-Viktóira!
Meglévő gyermekek esetén nincs érvényben a 40 éves korhatár. A kedvezmény akkor is igényelhető lesz, ha a lakásvásárlók életkora meghaladja a 40. életévet.
A CSOK-kal vásárolt házban az igénylőknek együttesen minimum 50%-os tulajdoni hányaddal kell rendelkezniük. Rajtuk kívül az eltartott gyermekek szerezhetnek tulajdonrészt.

Üdvözlöm!
Érdeklődni szeretnék, hogy korhoz lesz-e kötve a CSOK bevezetése 2015 július 1-től? Én 45, a férjem 51 éves. Nekünk 4 gyermekünk van 14, 11, 3 és 1 évesek. Még nem vettünk igénybe szocpol támogatást. Most szeretnénk, mivel házat szeretnénk vásárolni.
Válaszát előre is köszönöm.
Üdvözlettel.
Ildikó

Kedves Ildikó!
A CSOK igénylésnek nem lesz felső korhatára, ha meglévő gyermekek után igénylik, így 45 illetve 51 évesen is jogosultak lehetnek rá, ha az egyéb igénylési feltételeknek is megfelelnek, melyekről IDE kattintva olvashat.

Én 44, a férjem 45 éves. Van egy 12 éves lányom és egy 5 hónapos kisfiam. Az érdekelne, hogy mivel elmúltunk 40 évesek, igénybe vehetjük-e a szocpolt, és ha igen, meddig nem késő?

Kedves Tímea!
Meglévő gyermekek után igényelt szocpolt esetén nincsen felső korhatár a szülőkre vonatkozóan, így jelen rendelkezések szerint időbeli korlátozás nélkül igényelhetik a szocpolt.
A feltételekről IDE kattintva tájékozódhat.

Tisztelt Hitelnet!
Párommal júniusra várjuk 1. gyermekünket, jelenleg albérletben lakunk, de természetesen mi is szeretnénk lakást vásárolni (használtat). Pár év múlva szeretnénk majd még egy gyereket, én 32 vagyok, a párom 52 éves. Így is kaphatunk esetleg szocpolt?
Válaszát előre is köszönöm!
Veronika

Tisztelt Hitelnet!
Férjem 45 éves, én 38 éves vagyok. Van egy 16 éves egy 12 éves és egy 8 éves gyerekünk. Jelenleg tanyán élünk. Az ingatlan 1/2-ed arányban a tulajdonunk 15 éve. Nagyon szeretnénk beköltözni a faluba. A tanyát eladnánk és vennénk egy használt házat. A eladásból befolyt összeget a házba fektetnénk természetesen. Hitelünk nincs. Vajon így megkapnánk a szocpol felét? Ha igen, akkor az milyen összeget jelent?
Köszönettel: Kriszti

Tisztelt Hitelnet!
Érdeklődni szeretnék, hogy kaphatunk-e szocpolt? Én 30 éves vagyok, párom 45 éves. Egy közös gyerekünk van, aki 1 éves és páromnak 16 és 18 éves tanuló gyermekei vannak. Mindegyikünknek van háza. Én édesapám halála után kaptam 120.000 Ft-ot, abból van egy házam, aminek a tulajdonosa én vagyok, anyukám a haszonélvező. Párom apukája 2 éve meghalt, örökölt egy házat, aminek az anyukája a haszonélvezője, ő pedig a tulajdonosa és van egy másik háza, amiben élünk, ennek a fele a volt feleségé, a másik fele a páromé.

Kaphatunk szocpolt a két meglévő gyermekünkre, ha a párom már betöltötte a 40 évet, házasnak kell lenni?
Üdvözlettel:
Anikó

Én 38, a férjem 39 éves. Három gyermekünk van. Szeretnénk igénybe venni a szocpol támogatást lakásvásárlásra. Mennyi hitelt kapnánk? A szocpol beszámítható-e önerőnek?

40 éves vagyok. Szeretném a szocpolt igénybe venni. Nem találok semmilyen információt arról, hogy működik! Mennyi az a határ, ameddig igényelni lehet?


42
0
Tedd fel kérdésed vagy szól hozzá a témához!x