Tisztelt Szakértő!

A férjem és én pár hónap múlva négy gyermekes család leszünk. Mindennek nagyon örülünk, csak kinőttük a házunkat és szeretnénk nagyobbat venni, vagy esetleg építeni, ha nem találunk az elképzeléseinknek megfelelőt. Jelenleg tehát rendelkezünk saját, tehermentes ingatlannal és mindenképpen kertes házat szeretnénk, mert ez a 78 nm 6 főre már nagyon kevés. A férjem 38, én 30 éves vagyok.

Lenne-e rá valamilyen mód, hogy mi is igénybe vehessük a szocpolt?

Tisztelettel köszönöm a választ!
Üdvözlettel.
Anikó

Kedves Anikó!

Meglévő lakásuk eladását követően új ház építéséhez vagy újépítésű lakóingatlan vásárlásához kapcsolódóan lehetnek jogosultak a 4 gyermek után járó szocpoltámogatásra. A lakás eladása mindenképpen szükséges, mert a vonatkozó kormányrendelet értelmében a támogatott személyeknek és gyermekeiknek nem lehet meglévő lakástulajdona, bizonyos kivételektől eltekintve. Ezeket IDE kattintva ismerheti meg.

Az eladott lakás vételárát tovább kell forgatni az új lakásba. Az eladási ár bizonyos tételekkel csökkenthető, melyeket ITT megtalál.

Ha még a szülés előtt szeretnék igénybe venni a szocpolt, arra is van lehetőség, mert teljesül a megelőlegező szocpol igénylésének azon feltétele, miszerint az igénylők életkora nem éri el a 40 évet és házasok.

Ha a vásárlás mellett maradnak, akkor az újépítésű lakásra vonatkozó adásvételi szerződés megkötésétől számított 120 napon belül adható be a szocpolkérelem. A szocpol a vételár kifizetéséhez használható fel. Amennyiben az építkezés mellett döntenek, akkor a jogerős építési engedély birtokában már benyújtható a kérelem, de még a használatbavételi engedély kiadása előtt be kell nyújtani az igénylést, amikor még hátravan legalább akkora értékű munkálat, mint amennyi a 4 gyermek után járó szocpol.

A szocpol összegét a gyermekek száma mellett befolyásolja az új lakás hasznos alapterülete és energiahatékonysága. Ennek függvényében a 4 gyermek után járó szocpol 1.600.000 és 3.250.000 Ft közötti összeg. A jogosultsághoz legalább 80 m2-es lakás szükséges, de a hasznos alapterület nem haladhatja meg a 160 m2-t.

További hasznos információkat talál még fent jelzett oldalunkon. Amennyiben a lakásszerzéshez lakáshitelt is szeretnének igénybe venni, Szakértőink készséggel nyújtanak tájékoztatást a legkedvezőbb konstrukciókról, valamint díjmentesen vállaljuk a teljes körű hitel- és szocpolügyintézést!

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

6 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Van 4 kiskorú gyermekem és szeretném a szocpol támogatást igényelni. Legyen szíves tájékoztatni a feltételekről.
Köszönöm.

Valaki mondja meg, hogy igényelhető már a szocpol?

Jó napot!
Én azt szeretném tudni, lehet-e szocpolt igényelni, s ha igen, mikortól s milyen iratok szükségesek, illetve mik a szocpol feltételei? 3 gyerekre szeretnék felvenni. Előre is köszönöm.
Üdv: Iván