Üdvözlöm.

Az lenne a kérdésem, hogy 4 gyermekes házas családapa vagyok, 1 szoba konyhában nagyimnál lakunk igen szűken. Használt családi házat szeretnénk vidéken a szocpolból, de úgy lehet-e hogy banki hitel nélkül? Tudom, hogy a félszocpol, ami jár ilyen esetben. 35 év alatti házaspár vagyunk. Hogy lehetne kikérni csak a szocpolt vásárlásra 2,5 - 3 millió Ft-ért? Eddig sokat csalódtunk, mert próbáltunk már mindent. Rengeteg pénz, belebuktunk az értékbecslőkbe és a bankokba. Minden megoldás érdekelne.

Köszönöm segítségüket előre is. Várom válaszukat.
Pisti

Kedves Pisti!

A félszocpolként említett fiatalok otthonteremtési támogatása (FOT) 2009 júliusától nem igényelhető. Így sajnos arra sincs lehetőség, hogy használt lakóház vételárát vissza nem térítendő állami támogatás igénybevételével finanszírozzák.

A jelenleg hatályos szocpolrendelet szerint a támogatás csak új lakóház építéséhez és újépítésű lakóingatlan vásárlásához kérhető. A csak állami támogatásból történő finanszírozásra azonban nincsen lehetőség. A szocpol további feltételeiről ITT olvashat bővebben.

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

20 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Üdvözlöm önöket.
Szeretnék érdeklődni, hogy mikor lép életbe a szocpol használt lakásra is, mert itt lakunk a párom 1,4 részébe, de szeretnénk külön költözni. 5 gyermekem van és már csak kettő van itthon, de még egyikre sem használtam ki. Csak a korom aggaszt, de korszerűsítésre is jó volna, ha itt maradnánk, mert közös villanyóránk van, úgyhogy nagyon szeretnénk megoldást. A párom 35 éves, én meg már elmúltam 40. Köszönöm.

Kedves hitelinfó!!

Én ezt olvastam a neten több helyen

A félszocpol a következő célokra igényelhető:

1.olyan építési munkákra, amelyek eredményeképpen 50%-ot elérő arányban az igénylő tulajdonában lévő lakása, a lakás hasznos alapterületének növelésével legalább egy lakószobával bővül,
◦bármely építtető esetében, illetőleg
◦két vagy több gyermeket eltartó építtető esetében, ideértve az új lakás építésének nem minősülő tetőtér-beépítést és emeletráépítést is,
2.a három vagy több gyermeket eltartók vagy együtt költöző eltartott gyermekeik több mint két éve már tulajdonában lévő lakás értékesítése, és helyette nagyobb hasznos alapterületű és legalább egy lakószobával több szobaszámú, továbbá legalább komfortos lakás vásárlása esetén, ez utóbbi lakóingatlan megvásárlásához, ha az értékesített lakás az eltartóknak és együtt költöző eltartott gyermekeiknek együttesen legalább 50%-os arányú tulajdonában állt, továbbá, ha az értékesített lakás eladási árának az azt terhelő, visszafizetett önkormányzati, illetőleg munkáltatói támogatással, valamint lakáscélú hitelintézeti kölcsönnel csökkentett összegét a vásárlásra fordítják. A szocpol kedvezmény igénybevételével megvásárolt lakóingatlanban az eltartók és együtt költöző eltartott gyermekeik tulajdoni hányada nem lehet kevesebb, mint az értékesített lakásban volt.

Arra lennék kíváncsi, hogy ez a jogszabály életben van-e, és igényelhető-e a félszocpol ha 3 gyermekem van és nagyobb alapterületű ingatlanba szeretnénk költözni, ami használt és amit eladnék az is használt, de még nem vettem igénybe semmilyen támogatást és 3 gyermekünk van.

Jó napot!
Arra lennék kíváncsi, hogy három gyerek után lehet-e önerővel szocpolt igényelni használt házra?

Érdeklődnék, hogy 4 gyermek után, használt lakás vásárlására igénybe vehető-e, vagy ha tulajdonunkban van az ingatlan, építkezésre, felújításra, bővítésre, esetleg tetőtér beépítésre igényelhető-e, illetve ha lebontanánk az egészet és a helyére újat építünk, lehet-e ilyet? Milyen feltételei vannak illetve el kell-e számolni melyikre és mire fordítjuk az összeget? Papirt kell-e mutatni, hogy mióta miénk a ház? Hol kell érdeklődnöm illetve igényelni?
Válaszát várom és köszönöm.

Tisztelt Hölgyem/Uram!
Érdeklődni szeretnék, hogy élettársi kapcsolatban élek, 3 gyermeket nevelünk albérletben. Én 25 éves vagyok, a párom a hónapban tölti a 36-ot. Ebben az esetben igényelhető-e a szocpol használt lakásra?
Ha igen, akkor mik a teendők, merre kell elindulni ezzel kapcsolatban?
Előre is köszönöm válaszát.

Az iránt szeretnék érdeklődni, hogy mi 3 gyermekre már igényeltünk szocpol támogatást használt lakás vásárlásra, ezelőtt kb. 6 éve. Azóta született még 3 gyermekünk. A támogatásból vett ingatlant tartozások miatt el kellett adnunk amikor az 5 év terheltség megszűnt. Nekünk jár-e a 3 utóbb született gyermek után a támogatás használt lakás vásárlásra? Ha igen, mennyi összeg és milyen feltételekkel? Mielőbbi válaszukat várom!!
Tisztelettel: Katalin

Tisztelt Szakértő!
Érdeklődni szeretnék, hogy szocpolt lehet-e igénybe venni használt lakás megvételére? 1 kisgyermekünket neveljük és tervezzük a 2. babát. (26 évesek vagyunk). Az új építésű lakások árban sokkal drágábbak, használt lakást még csak csak tudnánk vásárolni…
Kaptam már olyan információt, hogy lehet, olyat is hogy nem.
Köszönöm válaszát!

Pontosan 2012. január hányadikától lép érvénybe a szocpol használt ingatlanra? Mikortól igényelhetem?

Üdvözlöm!

Budapesten pontos felvilágosítást (személyesen) hol kaphatok?

A férjem nagypapája az ő házrészét unokáira íratta a múlt évben. A ház 1/7 része az ő nevére került. Holtig tartó haszonélvezet van a nagypapa nevén. Ilyenkor minek számít a párom tulajdonrésze. Ilyenkor már ki is esünk a szocpol rendszerből?
Nincs saját ingatlanunk, nincs gyerekünk, de 2-tőt biztosan vállalunk. Jól olvastam három gyermeket már nem lehet előre vállalni?
Használt ingatlant szeretnénk vásárolni, ami az édesapám egyik testvérének és édesapámnak tulajdona. Erre nem lehet igényelnünk támogatást? Vagy ha csak a nagynénémtől vásároljuk meg az ingatlant? Hogyan működik ez?
Bocsánat a számtalan kérdésért!
Köszönöm előre is a választ!
Ágnes

Engem az érdekelne, hogy akkor most adják, vagy nem adják használt lakásra, mert az egyik oldalon adják, a másikon nem! Nem találtam rá egyértelmű választ a neten! A bankban azt mondták, korán érdeklődök, február végén adnak pontos választ, a neten már mégis fent van több variávióban!
Válaszukat előre is köszönöm!