Tisztelt Szakértő!

2003-ban vásároltam új építésű társasházi lakást. A hitelt nyújtó takarékszövetkezet azt mondta, hogy a futamidő alatt benyújthatjuk a szocpol igénylésünket, amennyiben születik gyermekünk és annak összegét levonják a hitelből. Természetesen a 2003-as összegű szocpolt fogják levonni, tehát a szerződéskötéskor érvényes szocpol összegét. 2006-ban született egy gyermekünk, akkor nem kértük, telefonon kérdeztük, hogy mennyi lenne 1 gyermekre, mondták, hogy 200 ezer forint. Megkérdeztük, hogy két gyereknél? Mondták, hogy 1 millió 200 ezer. Azt mondták, ha két gyereknél kérjük majd, akkor annyi lesz.

2009-ben ismét állapotos lettem második gyermekünkkel. November hónapra voltam kiírva szülésre. Hallottam, hogy változnak a szocpol feltételek, felhívtam a takarékszövetkezetet, azt mondták, hogy nyáron el fogják törölni a támogatást és mivel csak megszületett gyermekre jár, ezért nem tudom benyújtani az igényemet.

Kérdésem: a jelenlegi szabályozás szerint kérhetem-e visszamenőleg a két gyermekemre a szocpolt a 20 éves lakáshitelemből? 39 éves vagyok, a nagyobbik gyermekem 6, a kisebb gyermekem 3 éves.

Válaszát előre is köszönöm!
Krisztina

Kedves Krisztina!

Véleményünk szerint a 2. gyermek megszületése után is benyújthatta volna utólagos szocpol igényét, hiszen a később született gyermekek után járó támogatást, vagyis az utólagos szocpolt nem törölték el 2009. július 1-től azon új lakás vásárlására vagy építésére kötött hitelszerződések esetében, melyek a megszüntetés időpontja előtt kerültek megkötésre és az akkori jogszabály alapján lehetővé tették a később született gyermekek utáni igénylést.

Javasoljuk, hogy ez ügyben a Magyar Államkincsár területileg illetékes jogászát keresse meg, aki ebben a kérdésben illetékes lévén, biztosan pontos választ tud adni kérdésére, hogy 2013-ban is igénybe vehető-e az Ön esetében az utólagos szocpol. Amennyiben elvileg jogosult lehet rá, akkor érdemes lenne ismét megkeresni a takarékszövetkezetet, ahol az egyéb feltételeket is megvizsgálva választ kaphat kérdésére.

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

52 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Az egy gyermekes családok otthonteremtési támogatása (CSOK) rendszerrel kapcsolatban érdeklődöm.
Van egy 20 hónapos kislányunk, én 36 éves vagyok, viszont a férjem már 41 éves, amikor a pici született 39 éves volt.
Lehetséges lesz-e igényelni a támogatást ebben az esetben visszamenőleg?

2006-ban született gyermekünk. Egy kis lakás volt a nevünkön. 2011-ben vettünk egy nagyobb új építésű ingatlant. Akkor a szocpolt már eltörölték. Most újra van szocpol. Visszamenőleg mi igényelhetjük-e? Válaszát előre is köszönöm.

Tisztelt Hitelnet!
2003-ban kezdtünk el építkezni, 2004-ben lett kész a ház (FHB hitellel). 2004-ben megszületett 1. gyermekünk, aki után fel is vettük a szocpolt (beszámították a hitelbe, ha jól emlékszem 800e forint volt). Nem vállaltuk be előre további gyermekeket.
2012-ben megszületett 2. gyermekünk.
Igényelhetünk-e visszamenőlegesen a 2. gyermek után szocpolt, s ha igen, mennyi annak az összege?
Köszönöm!

Tisztelt Hitelnet!
Meglévő 59,72 nm hasznos alapterületű lakást válaszfal bontásával, kicsinyítésével bővíteni tudnánk 60 nm hasznos alapterületűre. A kérdésem az, hogy 2 gyermek vállalása esetén (az első már megszületett) visszamenőleg igényelhetünk-e szocpolt?
Köszönöm szépen.

Tisztelt Hitelnet!
2007-ben vettünk újépítésű lakást, melyhez igényeltünk szocpolt egy meglévő és egy megelőlegező gyermekre. 2011-ben lejárt a második gyermekre a várakozási idő, de a bank 2013 márciusában jelentkezett, hogy a megelőlegező szocpolt fizessük vissza. Jelen esetben ez 1,5 millió Ft. Kérdésem: Jogszerűen követel-e a bank 2011-2013-ig a 1,5 millió Ft-ra kamatot, hiszen eddig nem jelentkeztek? Ráadásul többszöri megkeresésemre sem tudtak se telefonon, se bankfiókban felvilágosítást adni azzal kapcsolatban, hogy hogyan lehetne ezt a határidőt kitolni, mert a feleségemnek nőgyógyászati problémái vannak, ami miatt már meddőségi központba jártunk, melyről papírom is van? Másik kérdésem, hogy az utólag megigényelt szocpolt, amennyiben megkapjuk a második gyermekre, aki 2012-ben megszületett, akkor a 1,5 millió Ft-ot mibe lehet befektetni? Értem ezalatt, hogy csak a lakáshitelbe lehet?
Köszönöm a válaszát előre is!

2010-ben építkezni kezdtünk és hitelt kellett felvennünk. Éppen abban az időszakban törölték el a szocpolt. Akkor már volt egy 1 éves gyermekünk, azóta született még egy.
Most felvehetjük a hiteltörlesztéshez a szocpolt?

Tisztelt szakértő!
Mi már 2000-ben igénybe vettük a szocpolt 3 gyermek után lakásépítésre. 2002-ben hitelt vetünk fel, 2005-ben megszületett 4. gyermekünk és azt szeretném megtudni, rá igénybe vehető-e a szocpol úgy, mint hiteltörlesztő és ha igen, mennyi járna rá?

Tisztelt cím!
A kérdésem a következő lenne.
2011-ben összeházasodtunk a párommal, 2012-ben vettünk egy új építésű 64 nm-es lakást, 50%-ára vettünk fel hitelt fundamentán keresztül. 50-50 %-ban van a tulajdonrész. Az én nevemen van még egy vidéki ház 50%-a, ami édesapám után örökség, 110 nm, jelenleg édesanyám él ott. Az első babánkat 2013. június 1-re várjuk.
Kérdésem az lenne, hogy kaphatok-e szocpolt visszamenőleg valamilyen formában?

Kérdésem az lenne, hogy igényelhető-e szocpol visszamenőleg a házasságkötés előtt közösen vásárolt, hitellel terhelt ingatlanra a házasságkötéskor?

Kedves Hitelnet!
Tavaly decemberben házasodtunk össze feleségemmel, azóta tervezzük a lakás vagy ház vásárlást. Gyermekünk még nincs, de szeretnék legalább kettőt. A tulajdonomban van Nagypapám lakásának 1/8-ad része, ami ajándékozás útján 2011 novemberében történt. A lakás haszonélvezője nagypapám, aki (egyben a lakás felének tulajdonosa is) a lakásban is lakik.
Kérdés, hogy használt lakás, ház vásárlása esetén igénybe vehetjük-e az április 1. után a félszocpolt? Ha a fenti tulajdonrész miatt nem lehet, ha azt elajándékozom, akkor van rá lehetőség?
Válaszát előre is köszönöm.

Az április 1. előtt vásárolt használt lakás hiteléhez kaphatunk-e visszamenőleg félszocpolt?
Négy gyermekünk van, kinőttük a másfél szobás panellakást. 2013. februárjában vásároltunk használt családi házat – nagyobb részt – hitelből. Van esély arra, hogy a hitel csökkentéséhez félszocpolhoz jussunk?

2010-ben vásároltam használt lakást feleségemmel közösen. Akkor nem volt lehetőségem a szocpol kihasználására. Született kettő gyermeken 2008-ban és 2012-ben.
Érdeklődnék, hogy jár-e nekünk szocpol és azt mire lehet felhasználni? Esetlegesen az összeg mértéke.

2012-ben vásároltuk a lakásunkat az élettársammal, 2 gyermekünk van. Azt szeretném kérdezni, hogy mi igényelhetjük-e a szocpolt?

Üdv,
az ügyben érdeklődnék, hogy a párommal 2006. óta élünk élettársi viszonyban, papír is van róla. Azóta vásároltunk egy házat, illetve tavaly májusban született egy kisfiunk.
Tehát igényelhetünk mi szocpolt? Ha igen, hová forduljak ez ügyben?
Köszönettel: Judit

35 éves első gyermekét szülő, négy éve vásárolt devizahitelre egy kettő szobás lakást, aminek a törlesztése több mint a duplája lett. Több lett a hitel, mint amit a lakás ér. A szocpolt ilyen esetben lehet-e igényelni, mert a lakást sem fizetni, sem eladni nem lehet és jön a gyerek. Az sem megoldás, hogy használjuk az árfolyamgátat, mert olyan sok lenne a gyűjtőszámlán, hogy pár év múlva azt sem lehet fizetni, főleg ha szeretnénk másik gyereket.
Mit lehet tenni ebben az esetben?
Segítségüket előre is köszönöm.

Tisztelt Cím!
2003-ban vettünk fel jelzáloghitelt forint alapon használt lakás vásárlásra. Hitel típusa: OTP jelzáloghitel (forráshitel 4.0, ha jól emlékszem). Két lakás van bevonva a jelzálogba 0 Ft önerővel (Illetve 300 ezer Ft önkormányzati letelepedési segéllyel). Akkor nem mertük bevállalni a megelőlegező félszocpolt gyerekekre, feleségem ismert betegsége miatt. Azóta 2006-ban és 2009-ben született két gyermekünk. Így most járna-e visszamenőlegesen a 2003-as állapotok szerinti félszocpol? Ha jól emlékszem gyerekenként 300 ezer Ft. Olvastam előző kérdéseknél: mi az a FOT? Honnan tudom, hogy az járt nekem?
Köszönöm szíves segítségüket.

Tisztelt Szakértő!
Érdeklődni szeretnék, hogy szocpol, félszocpol vagy milyen támogatás igényléséhez van lehetőségem az alábbi információk alapján: van egy 2009-ben jelzáloghitel segítségével vásárolt 68 m2-es használt családi házunk, 2 gyermekünk. Szeretnénk bővíteni és kissé felújítani.
Válaszát előre is köszönöm!

Tisztelt Szakértő!
Érdeklődni szeretnék, hogy a félszocpolt igényelhetjük-e két gyermekre úgy, hogy az egyik gyermek az én előző házasságomból született, de velünk él, a kisebbik fiunk a közös. Nekem még nem volt saját ingatlanom, míg a férjemnek van egy közös ingatlanja a volt feleségével! És ők annak idején igénybe vették a szocpolt, mert nekik is született gyermekük! És kor függő még? Mert én idén leszek 37, a férjem 35!
Válaszát előre is köszönöm.
Üdvözlettel:
Violetta.

Tisztelt Szakértő!
2005-2006 évben építettem egy 160 m2-es családi házat, az építkezés befejezéséhez hitelt kellett kérnem (2 millió forint kamatmentes vállalati otthonteremtési támogatást), melyet az OTP banknak törlesztek.
2008-ban megnősültem, 2010-ben megszületett a gyermekem.
Szeretnék visszamenőleg szocpolt igényelni 1 gyermek után amennyiben lehetőségem van rá. A támogatás összegét le szeretném vonni a hátralévő tartozásomból, ami most kb. 700 e forint.
Van-e lehetőségem visszamenőleg szocpolt igényelni?
Üdvözlettel:
Zsolt

Kedves “Hitelnet”!
Mi idén vettünk állami kamattámogatásos hitel segítségével egy használt családi házat. Szocpolra sajnos a jelenlegi szigorú feltételek mellett esélyünk sem volt.
Ha tényleg visszahozzák a félszocpolt, lesz-e lehetőségünk utólag megigényelni (pl. hiteltörlesztésre)?
Ha ez az út nem lenne járható, akkor a 2. gyermekünk megszületése után bővítésre igényelhetnénk-e? Mi számít bővítésnek egy háznál? A nm-ek, vagy a helyiségek számának emelkedését nézik? Ha például két házrészt összeépítenénk, az belefér már a bővítés fogalmába?
Válaszát előre is köszönöm!
Üdvözlettel:
Mónika

Tisztelt Szakértők!
Kérdésem a következő: 2010-ben vásároltam egy használt családi házat. Akkor már eltörölték a szocpolt. Visszamenőleg jogosult vagyok-e rá? Három gyermekem van, még nem igényeltem támogatást.

Kedves szakértők!
2013 márciusában a férjemmel vásároltunk egy 90 nm-es családi házat (12M Ft). A bankokban sajnos azt mondták, hogy erre nem lehet szocpolt igénybe venni. Április végén született 2 gyerekünk (ikrek). A kérdés, hogy visszamenőleg lehet-e igénybe venni szocpolt, esetleg félszocpolt vagy felújításra?? Ugyanis még mindig nem lakunk az említett házban, még mindig felújítunk (elég lassan haladunk anyagiak miatt).
Köszönettel, Emőke

Tisztelt szakértő!
Mi vettünk egy használt ingatlant 2008 decemberben. Szerettük volna megigényelni a szocpolt két gyermekre, de már csak egy gyerekre járt volna, mert már a másik nagykorú lett. De az volt a probléma, hogy használt lakásra nem járt, de még felújításra sem. Miért? Még az első lakáshoz jutási támogatást sem kaptunk. Akkor kiknek jár a támogatás? Még eddig semmilyen támogatást nem sikerült igénybe venni. Érdeklődni szeretnék, hogy utólag igénybe tudnánk-e venni valamelyik támogatást? Vagy van-e valami hasonló támogatás, amit legalább felújításra igénybe tudnánk venni?

Jó napot!
Érdeklődnék hogy lehet-e félszocpolt használt lakásra felvenni vagy várjuk meg amíg változtatnak a jogszabályon? A párommal úgy szeretnénk felvenni, hogy babát vállalunk. Úgy hallottuk, hogy így is tudunk felvenni, mert szeretnénk használt lakást venni. Mennyi idő amíg megkapnánk a félszocpolt? Mikor érdemes és mikor kezdjük intézni és melyik bankhoz forduljunk? OTP? Én tavaly márciustól októberig dolgoztam 8 hónapot, ez elegendő a félszocpolhoz? Ingatlanunk nincs, 40 év alattiak vagyunk.

Tisztelt Hitelnet !
Fiamnak – aki akkor még egyedül élt – 2008-ban egy lakást sikerült vásárolni – második tulajdonos – a minimális önerő befizetéssel.
2010-ben megnősült, és még abban az évben iker gyermekeik születtek. Szocpol utólagosan érvényesíthető-e ezzel a két gyönyörű gyermekkel?
Rendkívül sokat jelentene.
Köszönettel: Ali

2002-ben vettünk fel a kereskedelmi hitelbanknál egy lakáshitelt, de szocpolt nem igényeltünk rá. Van két gyermekem és most várom a harmadikat. Arra lennék kíváncsi, hogy járna-e valamilyen formában a szocpol és igényelhetem-e?
Köszönöm válaszát.