Kedves Hitelnet!

Szeretnénk lakást vásárolni, lehetőségekről érdeklődnék. A párom 38 éves, én 28, az ő kora miatt teljesen elesünk a szocpol igénylésétől?
Tgyást kapok jelenleg, úgy tudom, hogy arra hitelt nem adnak. A párom bárlistán van (egy nem nagy összegű kölcsön miatt), ha az ottani tartozást visszafizetjük, lekerül róla? (Nem vagyunk összeházasodva.)

Milyen lehetőségeink lennének ház vásárlására?
Abban az esetben, ha egyedül nevelném a gyermekem, több lehetőségem lenne?
Szocpolra 2 gyermekkel lennék jogosult, egyedülállóként a 2 vállalt gyermek is ki van zárva?

Válaszát előre is köszönöm!
Tisztelettel.
Timi

Kedves Timi!

Ha a támogatott személyek a szocpolt meglévő gyermekeik után igénylik, akkor rájuk nézve nincsen felső életkorhatára az igénylésnek. Ez azt jelenti, hogy 38 év fölött is igényelhető a támogatás. Más a helyzet, ha még nincsenek gyermekek. Megelőlegező szocpolnál ugyanis van életkorhatár. Ebben az esetben az igénylés időpontjában a támogatott személyek egyike sem lehet idősebb 40 évnél, valamint a támogatást csak akkor kérhetik, ha házasok. Amit még fontos hangsúlyozni az, hogy szocpolból jelenleg kizárólag ÚJ lakás finanszírozható, újépítésű lakóingatlan vásárlása vagy új ház építése. Használt lakás vásárlására sem a szocpol, sem a megelőlegező szocpol nem nyújtható!

A Tgyás mint családtámogatási juttatás nem fogadható el önálló jövedelemként hitelfelvétel során, tehát arra lakáshitel sem igényelhető. A BAR lista szintén kizáró ok hitelfelvételnél. Ha visszafizetik a tartozást és lezárásra kerül a hitel, azzal még sajnos nem kerül le a negatív adóslistáról a párja. A lezárást követően passzív státuszban még további egy évig rajta marad, ami továbbra is azt jelenti, hogy még nem lesz hitelképes.

Egyedülállóként sem lenne előnyösebb helyzetben a Tgyás miatt, illetve az új lakásszerzés esetén elérhető szocpol 1 gyermek után nem jár, megelőlegező szocpolt pedig nem igényelhetnek egyedülálló személyek. Ahhoz, hogy egyedülállóként lakáshitel felvételére legyen jogosult, legalább 3 havi folyamatos munkaviszonyt kellene igazolnia. Továbbá rendelkeznie kellene a szükséges önerővel, mivel a vásárolandó lakás teljes értéke nem nyújtható hitelként, kivéve, ha bevonható kiegészítő ingatlanfedezet és megfelelő összegű igazolt jövedelemmel rendelkezik.

Jelen helyzetben - a fent leírtak alapján - sajnos nem tudunk olyan hitelkonstrukciót ajánlani, amivel akár egyedülállóként, akár közösen lakáshoz juthatnának.

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése