Kedves Szakértő!

Nem vagyunk összeházasodva (életkor: 25-27), nincs gyerek. Kis lakásban élünk, amely az én tulajdonomat képezi. Ennek vásárlási éve: 2009. december, hitel nincs.
Viszont szeretnénk 3 gyereket és ennek megfelelő támogatást jelenleg használt ház vásárlása céljából jövőre.
Kérdéseim:
Össze kell-e házasodni a szocpolhoz, vagy milyen papírral kell igazolni az összetartozásunkat?
3 gyerek után igényelhető lenne-e a szocpol úgy, hogy meg nincs 1 sem (ha nem, akkor az elsőnek mindenképp meg kell születnie ahhoz, h 3-ra fel lehessen venni)?
A régi lakás eladása után mennyi időn belül kell megvásárolnom a házat, hogy bizonyítsam, nincs a tulajdonomban ingatlan, de az adózást is megússzam? Jelenlegi használt lakásom értékesítésénél ugyanezen lakás vásárlásra fordított kiadások ha <0, akkor nem kell adót fizetnem (tehát itt az adózás a jelenlegi lakással kapcsolatos értékesítés "árbevétéle-költségekből" jön ki, vagy a vásárolandó házzal kapcsolatos költségekkel kell szembeállítani a lakásértékesítés árbevételét
Balázs

Kedves Balázs!

A várhatóan 2012-ben ismét elérhető szocpolt a tervezet szerint használt lakás vásárlásához nem lehet majd kérni. A támogatás célja kizárólag új lakás vásárlása, illetve új lakóház építése lehet.
Fenti lakáscélok valamelyike esetén a szocpol vállalt gyermek után csak akkor lesz igényelhető, ha a támogatott személyek házasok, s egyikük életkora sem haladja meg a 35. évet. A meglévő gyermekek számától függetlenül 2 gyermeket lehet előre vállalni. Ha tehát Önöknek még nincsen gyermekük, s 3 gyermek után szeretnék kérni a támogatást, akkor legalább 1 meglévő gyermeknek kell lenni. A vállalt gyermekeknek 8 éven belül kell megszületni.
Irodánk elsősorban hiteltanácsadással foglalkozik, így ingatlan-adózási kérdésekben kérjük adó vagy jogi (ügyvéd) szakértőt keressen meg.

 

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

14 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Fiatal pár vagyunk, nincs még gyerekünk, de tervezzük.
Igénybe lehet-e venni vagy nem?

Üdvözlöm: azt szeretném kérdezni, hogy használt lakást vagy házat szeretnénk vásárolni a szocpol támogatás segítségével. Úgy szeretnénk ezt megoldani, hogy ne kelljen banki kölcsönt felvenni. Megoldható így is? Lenne ház eladó, beleadnánk a szocpolt + részletben fizetnénk a többit ügyvédi megállapodással vagy ha esetleg sikerülne abban az árban venni, amennyi járna 3 gyerekre + egyet vállalnánk.
Előre is köszönöm válaszát.
Üdv: Attila

Tisztelt Szakértő!
Van 2 gyermekem. Az lenne a kérdésem, hogy amennyiben szeretnénk majd építkezni, és tervezünk egy 3. babát is, lehet-e előre igényelni a 3 gyerekre szocpolt? Szóval 2 meglévő gyerek mellett lehet-e még „vállalni” 1 harmadikat megelőlegezően, vagy csak ha megszületett a 3. baba, akkor lehet igényelni a 3 gyerekre járó szocpolt?
Ha lehet „előre vállalni” a 3.-at, akkor annak is 4 éven belül kell megszületnie?
Köszönettel: Bea
Hitel nélküli szocpol érdekelne.

Azt szeretném megtudni, hogy igényelhetem-e a szocpolt használt lakás vásárlására úgy, hogy még nincsen gyermekem, de tervben van és gyermekvállalással kaphatok szocpolt ház vásárlásra? Ugyanis szeretném, hogy mire gyerekeim lesznek, addigra saját lakásom legyen.

Tisztelt Szakértő ÚR/Hölgy!
2010 júliusi használatbavételi engedéllyel rendelkező, 50 m2-es újépítésű lakás vásárlásra tettük le házastársammal a voksunkat.
Mekkora szocpol támogatásra számíthatunk 2012 májusában? Mindketten 30 év alattiak vagyunk, és 2 babát szeretnénk 8 éven belül.
Köszönöm megtisztelő válaszát és utólagos elnézést a hibákért.
Üdvözlettel,
Krisztián

Jó napot!
Egyedülálló, 2 gyermeket nevelő nő vagyok. Most 3 hónapos vagyok és gyest meg családit kapok, 55.300 Ft-ot. Szeretnék érdeklődni, hogyan tudnám igénybe venni a szocpolt mondjuk kezessel vagy valami megoldás csak van. Vagy használt lakás is jó volna.
Válaszukat előre is köszönöm.
Tisztelettel.
Mária

Egyedülállóként nevelem 3 gyermekem. Igényelhetem a szocpolt?
37 éves gyesen lévő anya