Üdvözletem!

Élettársammal még mielőtt összeházasodnánk használt lakást szeretnénk venni. Egy nagyjából 10 milliós lakásra gondoltunk, amihez szeretnénk hitelt és a vállalt 2 gyerek CSOK mint önerő gondoltuk. Mindketten nemrég kezdtünk el dolgozni egy új munkahelyen és a nettó keresetünk fejenként 180 ezer Ft.

Bejegyzett élettársként a hitel felvetélnél figyelembe vennék-e mindkettőnk nettó fizetését és együtt jó esetben meg is kaphatnánk egy ilyen nagyobb hitel összeget?
Egy közel 10 milliós hitelhez elegendő-e a 3 hónap bejelentett munkaviszony, hogy elindítsuk a folyamatot?
Valamint ha csak bejegyzett élettársak vagyunk és nem házastársak, akkor 2 gyerekre vállalt CSOK használt lakás vásárlásra igényelhetjük-e és ehhez elegendő-e 3 hónap bejegyzett munkaviszony?
Érdemes-e 3 hónap munkaviszony után megpróbálkozni elmenni a kiszemelt bankba és elindítani a hiteligénylést?

Köszönöm a választ: Balázs

Kedves Balázs!

Egy hitelügyletbe élettárs, házastárs adóstársként történő bevonása mindig kötelező. Lakásvásárlásuk során tehát kettejük jövedelme összeadható. 3 hónapos, határozatlan idejű munkaviszonyból származó jövedelmet a bankok többsége figyelembe tud venni hitelbírálat során, ha a próbaidő már lejárt.

A hitelképesség megállapításánál a bankok nemcsak az igénylők nettó jövedelmével, hanem esetlegesen fennálló hiteltartozásaikkal is számolnak. Például, ha lakossági bankszámlájukon van akár ki nem használt hitelkeret, azt is figyelembe kell venni a maximálisan felvehető hitelösszeg meghatározásánál. Ha nincsen semmilyen meglévő törlesztési kötelezettségük, akkor jövedelmi oldalról nem lehet gond a 10 milliós hitelfelvétellel.

A fedezeti oldalról azt kell tudni, hogy a vásárolandó ingatlan forgalmi értékének – törvényi előírás alapján – legfeljebb 80%-a vehető fel hitelként. Ezt a finanszírozási arányt befolyásolja az ingatlan területi elhelyezkedése. Például kisebb településen alacsonyabb finanszírozási aránnyal kell számolni.

CSOK igényléshez legalább egyikük részéről 180 napos, folyamatos TB jogviszonyt kell igazolni. Kérdés tehát az, hogy a jelenlegi munkaviszonyuk előtt volt-e TB jogviszonyuk vagy nem. Ha nem volt munkaviszonyuk, de a nemzeti köznevelésről szóló törvény hatálya alá tartozó középfokú nevelési – oktatási intézményben vagy a nemzeti felsőoktatásról szóló törvény hatálya alá tartozó felsőoktatási intézményben nappali rendszerű oktatás keretében tanulmányokat folytatott legalább egyikük, az is megfelelő. Erről részletes leírás IDE kattintva olvasható. Ha nincs meg a 180 nap TB jogviszony, akkor meg kell várni míg a jelenlegi munkaviszonyuk alapján meglesz.

Vállalt gyermek után kizárólag házastársi kapcsolatban vehető igénybe a megelőlegező CSOK. Bejegyzett élettársi kapcsolat nem elegendő megelőlegező kedvezmény igénybevételéhez. Ha összeházasodnak, működhet az igénylés, amennyiben legalább egyikük 40 év alatti. A bankok többsége azonban a megelőlegező CSOK összegét is beleszámítja az ingatlan maximális terhelhetőségébe. Van azonban olyan bankpartnerünk is, ahol a megelőlegező CSOK összege nem csökkenti a maximálisan felvehető hitelöszeget. A 2 gyermek után elérhető támogatási összeg használt lakás vásárlása esetén 1.430.000 Ft.

Javasoljuk, hogy töltsék ki online adatlapunkat és a további részletek ismeretében Szakértőink előzetes hitelbírálatot tudnak végezni és ezt követően személyre szabott tájékoztatást adni az igényeiknek és lehetőségeiknek leginkább megfelelő lakásvásárlási hitelkonstrukciókról. Irodáinbkban díjmentesen vállaljuk a teljes körű hitel- és CSOK ügyintézést!

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés
8 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

KHR listások igénybe vehetik a CSOK-ot?

Sziasztok.
Egy kérdést szeretnék feltenni. Egyik ismerősöm közmunkára szeretné intézni. Közmunka is beleszámít?

Sziasztok.
Nekem az a gondom, hogy van munkahelyem és egy kisfiam, de szeretnénk még több manót. Sajnos bár listán vagyok és meg van kötve a kezem.
Mit tegyek?

Meglévő Csokot felfüggeszteni szeretnénk, amit 2 gyerek után kaptunk meg. Eladjuk az ingatlant és az új ingatlanra szeretnénk átvinni.
Vissza fogjuk kapni?
Köszönettel: Mónika