Tisztelt Hitelnet!

Apukám nevén van a kis vályogház, amiben a három gyermekemmel élek. Szeretném lebontani, és egy kicsi padlásteres házikót építeni a helyére, vagy a meglévőt felújítani. Attól függ, melyikre kapom meg a szocpolt. Mekkora összeget kaphatok? Gyesen vagyok már majd négy éve, de előtte volt munkahelyem. Ma már nincs.
Remélhetek-e valamit, vagy nem?

Köszönöm!
Tünde

Kedves Tünde!

A szocpolt édesapja házának felújítására nem kaphatja meg, mert a támogatás lakásfelújításra nem használható fel. Szocpol jelenleg új lakás építéséhez és újépítésű lakás vásárlásához igényelhető. Ha a vályogházat lebontják és a helyére új lakást építenek, akkor elvileg jogosult lehet a szocpolra. Azért elvileg, mert a jogosultsághoz egyéb feltételek teljesülése is szükséges.

Az építendő ház tulajdonosának Önnek kell lenni. 3 gyermek esetén legalább 70 négyzetméter hasznos alapterületű lakást kell építeni. A ház ÁFA nélküli, teljes nettó alapterületére számított, egy négyzetméterre jutó bekerülési költsége nem haladhatja meg a 300.000 Ft-ot. Legalább "B" ("követelménynél jobb") energetikai minősítéssel kell rendelkeznie az építménynek. Erről bővebb felvilágosítást az építésügyi hatóság tud Önnek adni.

Mivel most gyesen van, s nem rendelkezik munkaviszonnyal, ezért nem rendelkezik OEP által kiállítható biztosítási jogviszonnyal sem, ami a szocpoligénylésnek szintén egyik alapfeltétele. Így pillanatnyilag sem szocpolt, sem lakáshitelt nem tud igénybe venni az építkezéshez, de amennyiben sikerül elhelyezkednie, akkor 6 hónapos munkaviszony után, jogosult lehet mindezek igénybevételére.

Az építkezéshez benyújtott és a hitelintézet által elfogadott költségvetésnek azonban a 100%-a nem vehető fel, ezért önerővel is kell rendelkezni, amit építkezés esetén be kell építeni, tehát egy bizonyos készültségi fokot kell elérni a támogatás és hitel folyósításához. Azt, hogy adott esetben mennyi önerőre lenne szükség, az építkezés további részleteinek ismeretében (például: építkezés helyszíne, telek értéke, költségvetés összege, stb.) tudják Önnek Szakértőink kiszámolni.

A 3 gyermek után járó szocpol önerőként vehető figyelembe. Összege nemcsak a gyermekek számától függ, hanem a hasznos alapterülettől és az energetikai minősítéstől is. 3 gyermek esetén - fentiek függvényében - 1.200.000-1.560.000 Ft közötti támogatás érhető el.

Fentiek alapján tehát jelenleg nem, de az előírt feltételek teljesülése esetén új ház építéséhez igényelheti a szocpolt.

A ház felújításához lakáshitel akkor vehető fel, ha az legalább 4,5-5 millió forint értékű. A gyes miatt ugyan Ön nem kaphat most hitelt sem, de ha édesapja megfelel a feltételeknek, akkor ő lehet a hitelfelvevő. Amennyiben szeretnének személyre szabott tájékoztatást kapni az elérhető lakásfelújítási hitelekről, kérjük, töltsék ki online ajánlatkérő adatlapunkat!

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

2 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Szeretnék érdeklődni. Egyedülálló vagyok, 4 gyereket nevelek egyedül. Gyesen vagyok, munkám nincs. Így is igénybe vehető a csok?