2021. január elsejétől a saját szervezésben megvalósuló új lakásépítések esetén is igénybe vehető adó-visszatérítési támogatás. A 27%-os ÁFA visszaigénylés lehetősége már nem csak preferált településen megvalósuló új lakásépítés esetén érhető el úgy, mint 2020-ban, hanem településtípustól függetlenül, minden Magyarország területén megvalósuló, legfeljebb 150 m2 hasznos alapterületű lakás vagy a legfeljebb 300 m2 hasznos alapterületű egylakásos lakóépület építésekor. Erről bővebb információt korábban ITT írtunk.

A 27%-os ÁFA visszaigénylése saját szervezésben megvalósuló új lakásépítés esetén

Mint ismeretes a 27%-os lakásáfát azok a támogatott személyek tudták visszaigényelni a 2020-ban hatályos kormányrendelet értelmében, akik falusi CSOK által preferált településen építettek új lakóingatlant. Most már minden településen elérhető ez a támogatási forma.

Mely esetben kérhető a támogatás?

A 27%-os adó-visszatérítési támogatás az alábbi esetekben vehető igénybe:

  1. a) legfeljebb 150 m2 hasznos alapterületű lakás vagy a legfeljebb 300 m2 hasznos alapterületű egylakásos lakóépület természetes személy építője vagy építtetője az építési bekerülési költség megfizetéséhez, illetve
  2. b) az építési telek természetes személy tulajdonosa az építkezés helyéül szolgáló építési telek vételárához.

Mekkora összegű adó-visszatérítési támogatás érhető el?

Az adó-visszatérítési támogatás összege megegyezik az építkezés helyéül szolgáló építési telek, valamint a lakás vagy lakóépület építéséhez megvásárolt anyagok és igénybe vett szolgáltatások számlájában feltüntetett és az igénylő nevére kiállított számla szerint megfizetett általános forgalmi adó összegével, de legfeljebb 5.000.000 forint.

Ki, mikor és hogyan kapja meg a 27%-os ÁFA visszatérítést?

A hitelintézet részére költségvetést kell benyújtani az építkezés bekerülési költségéről. A támogatási kérelemben számszerűsíteni szükséges az önerő, az ÁFA és – egyéb támogatás, pl. CSOK, illetve hitelfelvétel esetén – a CSOK valamint a felvenni kívánt építési hitel összegét.

Az adó-visszatérítési támogatás építési telekre jutó része az építési telek vételáráról kiállított számla benyújtását követően egy összegben kerül folyósításra.

A bankok építkezés esetén az áfát – akárcsak a CSOK-ot és CSOK hitelt – készültségi fokkal arányosan, szakaszosan folyósítják, miután a helyszínen ellenőrizték az adott készültségi fokot. Feltétel, hogy a rendelkezésre álló saját erő beépítésre kerüljön. A folyósítás akkor kezdhető meg, ha a támogatott személy a támogatásokon és a hitelintézeti kölcsönön kívül saját erejét a lakás/lakóépület építésére már felhasználta. A folyósítás további feltétele, hogy az adott készültségi foknak megfelelően, a bekerülési költség legalább 70%-áról a támogatott személy a saját nevére kiállított számlát bemutassa.

Az áfát – akárcsak a CSOK-ot és építési hitelt – a pénzintézetek a támogatott személy bankszámlájára utalják. Ezt követően a támogatott személy fizeti meg a munkát elvégző vállalkozó vagy gazdálkodó szervezet felé fennálló aktuális tartozását.

Csak a telek vonatkozásában kérhető-e az ÁFA visszatérítés?

Ha csak a gazdálkodó szervezettől vásárolt építési telek vonatkozásában szeretnénk élni az ÁFA visszatérítés lehetőségével, a támogatás igénybevételének akkor is feltétele, hogy az igénylő a hitelintézet részére az építési engedélyt, illetve az egyszerű bejelentés megtörténtének igazolását, a jogszabályban meghatározott építési és tervdokumentációkat, továbbá a hitelintézet által elfogadott, a bekerülési költségeket tartalmazó költségvetést, és annak legalább 70%-áról, a saját nevére kiállított számlákat benyújtsa.

Milyen számla fogadható el?

Kizárólag 27% ÁFA mértékkel kiállított számla vagy számlák vehető igénybe. A számlabemutatási kötelezettség teljesítésénél az az 5%-os ÁFA mértékkel kiállított számla nem vehető figyelembe.

Hol és meddig igényelhető?

A 27%-os adó-visszatérítési támogat iránti kérelmet – a CSOK és esetleges hitelkérelemmel egyidejűleg – a hitelintézetekhez lehet benyújtani. A támogatás a 2018. január 1-jén vagy azt követően kiállított számla alapján legkésőbb 2024. december 31-ig igényelhető. A támogatásra való jogosultság megállapítását legkésőbb a használatbavételi engedély kiadását, a használatbavétel tudomásulvételét igazoló hatósági dokumentum vagy a felépítés megtörténtét igazolóhatósági bizonyítvány kiállítását megelőzően lehet kérni a hitelintézettől.

Fontos!

Az új lakás bekerülési költségeinek finanszírozására a CSOK (hozzá kapcsolódó CSOK hitel) és az ÁFA visszaigénylésére egyidejűleg és legfeljebb egy alkalommal nyújtható be támogatási kérelem a hitelintézethez.

Van-e formanyomtatvány a 27%-os ÁFA visszaigénylés esetén??

A költségvetésnek és a támogatás igénylésének egyaránt van formanyomtatványa, ami szintén banki formanyomtatvány. Minden pénzintézetnél a bank saját támogatási nyomtatványa fogadható el.

Mire kell odafigyelni az igénylésnél?

Az igénylő az építési munkákat végző gazdálkodó szervezetben nem rendelkezhet tulajdonnal, valamint a gazdálkodó szervezet tulajdonosa az igénylőnek nem lehet közeli hozzátartozója vagy élettársa.

Jóllehet a támogatás iránti kérelem mindaddig benyújtható, amíg nem kerül kiadásra a használatbavételi engedély, a támogatás a hitelintézet műszaki szakértője által helyszíni szemle keretében megállapított, még hátralévő munkálatok összegéig érvényesíthető.

Személyre szabott, díjmentes tájékoztatás!

A témában felmerülő további kérdés esetén kérjük, tekintse meg a témához tartozó Gyakori kérdésekre adott válaszainkat IDE kattintva, illetve újabb kérdés esetén készséggel állunk rendelkezésére! Kérdéseit IDE kattintva teheti fel. További, személyre szabott díjmentes tájékoztatáshoz kérjük, töltse ki online adatlapunkat! Irodáinkban díjmentesen vállaljuk a teljes körű CSOK, ÁFA és hitel ügyintézését is!

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

35 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Üdvözlöm!
Lakásfelújítást, kerítésépítést, fűtés korszerűsítést tervezünk olyan kis településen, ahol a falusi csok igényelhető. Születésünk óta itt élünk, gyermekünk nincs. Csok-ot, hitelt nem szeretnénk igénybe venni.
A kérdésem az lenne, hogy ettől függetlenül jogosultak lehetünk – a 27%-os ÁFA visszaigénylésre.
Hitelintézetnél már jártunk, de ott azt a választ kaptuk, hogy ők nem tudnak ilyenről, csak a gyermekes családok csokos hitel felvételéről.

Eladtuk a házunkat, melyen volt 200 ezer csok és 4,67 ezer áfa. Építünk egy másikat, melyhez szeretnénk felhasználni. A MÁK-nál jeleztem, hogy szeretném letétbe helyezni az összeget. Elmondták mit adjak be hozzá, melyet meg is kértem a banktól, de a bank lassúsága miatt, sajnos nem jelentettem be 30 napon belül az eladást, mert a bankra vártunk, hogy kiállítsák az igazolást, amivel a MÁK-hoz lehetett menni. (kicsúsztunk az időből)
Azt szeretném kérdezni, ha most visszafizetem, akkor az új házra, amit építünk igényelhetem újból?

Tisztelt Címzett!
Érdeklődni szeretnék 27%-os ÁFA visszaigénylés kapcsán. Az építkezés nem generálkivitelezésben zajlik. Egyszerűsített bejelentés történt ÉTDR-en keresztül. Az építkezés megkezdése előtt házasságot kötöttünk. Ilyen esetben szükséges-e tulajdonjog az építendő házban mindkét házastárs esetében? Esetünkben csak az egyikünk a tulajdonos és az építtető. Az építendő ház különvagyont képez, amelyről házassági vagyonjogi szerződésben nyilatkoztunk.
Köszönettel:
Norbert

Jó napot!
Azt szeretném kérdezni, hogy az Áfa csak akkor igényelhető vissza, ha hitelből építjük a házat, vagy önerő esetén is? Köszönöm!
Magánszemélyként, generálkivitelező nélkül, nagyrészt önerőből építene a gyermekem.

Üdvözlöm!
Meglévő építési telkünkre szeretnénk házat építeni, amihez építési hitelt szeretnénk felvenni CSOK támogatással.
Az építkezés úgy nézne ki, hogy a betonalapozás elkészülte után egy könnyűszerkezetes házakat kivitelező cég megépítené a szerkezetkész könnyűszerkezetes házat 5%-os ÁFA-val.
A maradék befejező munkálatokat nekünk kellene különböző cégekkel, szakemberekkel megvalósítunk, akik ugye 27%-os ÁFA-val dolgoznak. A kérdéseim az alábbiak:
– Ebben az esetben a 27% ÁFA tartalommal kiállított számlák (pl. betonalapozás, gépészet, festés, stb.) után is visszaigényelhetem az ÁFA-t (maximum 5M Ft-ig), illetve a könnyűszerkezetes szerkezetkész állapot után 5% ÁFA tartalommal kiállított számla után is?
– Ha a szerkezetkész kivitelezési munkálatok megkezdéséhez 70% önerőre van szükség a kivitelező cég felé, de ez az önerő nem áll rendelkezésre, akkor ez hogyan valósítható meg az építési hitellel?
Válaszait előre is köszönöm!

Az Erste Banknál van építési hitelünk. Bementünk érdeklődni. Csok nélkül szeretnénk igényelni a 27% ÁFA-t az építési költségek után max. 5mFt erejéig. Azt mondták, hogy a kormányablaknál lehet benyújtani. Eddig senki nem tudott tájékoztatást adni arra, hogy hol és milyen nyomtatványon lehet az igényt benyújtani.

Idén szeretnénk építkezni, egy kb. 70 m2 házat tervezünk. A kivitelezőnk megvan. Ő szerkezetkészig csinálja. (Tehát nem generál kivitelezés lenne).
További készre építését más vállalkozókkal csináltatnánk. Gyermekünk nincs, tehát Csokot nem veszünk igénybe.
A tervezett költségvetés összesen 20 millió Forint plusz Áfa.
Nem tudjuk, hogy működik ez az egész.

Szép Napot!
Önerőből építkeznék, se hitel, se csok. Hogyan tudom visszaigényelni az Áfát, ha semmilyen bankkal nincs kapcsolatom az építkezés kapcsán.

Igényeltem 27%-os áfa visszatérítést építési hitelemhez. Mi történik, ha az építkezés végén mégsem tudok felmutatni annyi számlát, ami eleget tesz a bekerülési ktg. 70%-nak?
Vissza kell fizetnem a már kiutalt részét? A visszafizetésen kívül van egyéb szankciója/díja?

Tisztelt Szakértő!
Az ÁFA 27-tel kapcsolatos kérdésem az lenne, hogy ugye az igénylés feltétele, hogy az igényló nevén legyen a telek. Ez idáig rendben is van. De házastársak esetén mi a helyzet? Ott mondták a bankban, hogy figyeljünk arra, hogy az e naplóban társépítőként a másik fél is szerepelje, de mi van a tulajdonjoggal? Mi építkezés előtt állunk és a telek csak az én nevemen van. Vajon itt is kitétel a közös tulajdonlás? Az áfát telekre nem fogom elszámolni, mert nem vettük, hanem ajándékozás volt. Ha viszont csak úgy lehet, hogy mind a 2-en tulajdonosok vagyunk, vajon a másik fél tulajdonszerzése ráérhet még a költségvetés bankhoz való benyújtása előtt vagy már ez építkezés előtt meg kell tenni?
Köszönettel.
Tamás

Tisztelt Címzett!
A kérdésem az lenne, hogy saját részre, saját magamnak épített ingatlannál vissza tudom-e igényelni az ÁFÁ-t. Itt legfőképp csak az építőanyagról lennének számlák, a kalákában történő építkezés végett. A feltételek teljesülnének.
Elégséges, ha csak az építkezés során vásárolt építőanyagokról a saját nevemre kiállított számlát kérek és azt nyújtom majd be? A határidőre az egyik oldalon ezt találtam: 2022. június 30-ig, a másik oldalon pedig ezt: 2022. december 31., mi a pontos beadási határidő?
Továbbá, ha van olyan kivitelezési fázis, melyet szakemberrel végeztetek, az ő tőle kapott 27 % ÁFA tartalmú számla után is kérhetek támogatást?
A támogatás igénybevételéhez pontosan milyen feltételek teljesülése szükséges? Gondolok itt akár arra is, hogy kell-e költségvetés kiírást mellékelni. Azt olvastam, hogy a támogatás 2022. június 30-ig, egyszeri alkalommal vehető igénybe, de építkezésnél készültségi foknak megfelelően szakaszosan érkezik az összeg az igénylő bankszámlájára. Ezt hogy kell értelmezi? Eszerint többször kéne beadni a kérvényt, vagy legalábbis a számlákat.
Válaszukat előre is köszönöm!
Üdvözlettel:
Péter

Tisztelt Szakértők!
Új építésű ingatlan – NEM generálkivitelezővel – 2020. évben kezdődött építkezés, 2020. évben igényelt CSOK-kal, amelyből a hitelintézet már folyósított.
Jogosultak vagyunk az ÁFA-visszaigénylésre?
Köszönöm válaszukat!

Építési Vállalkozó vagyok, hány %-os számlát kell kiáltanom 2021-től?
Új építésű ingatlanra?
Válaszát köszönőm.

Építési Vállalkozó vagyok, hány %-os számlát kell kiáltanom 2021-től?
Új építésű ingatlanra?
Válaszát köszönőm.

2020-ban épített ház, 100 m2 + 37 m2 garázs. Áfát visszakaphatom-e? 15 millió hitelt vettünk fel. Nem generál kivitelező.
Még nincs lakhatási engedély. 57 és 62 évesek vagyunk.
Nagyon várom a válaszukat.

2020-ban épített ház, 100 m2 + 37 m2 garázs. Áfát visszakaphatom-e? 15 millió hitelt vettünk fel. Nem generál kivitelező.
Még nincs lakhatási engedély. 57 és 62 évesek vagyunk.
Nagyon várom a válaszukat.

Tisztelt hitelnet!
Az 5 millió Ft-os Áfa-visszatérités esetén feltétel-e használatbavételi engedély megszerzése vagy adott készültségi fok elérése a számla leadásáig? Még csak elkezdenénk az építkezést, biztos nem jutunk a végére &#03922 decemberéig. Ha valameddig eljutunk, és összegyűlik annyi számla, akkor is megkapjuk a visszatérítést? Mennyi időn belül? Köszönöm!

Tisztelt hitelnet!
Az 5 millió Ft-os Áfa-visszatérités esetén feltétel-e használatbavételi engedély megszerzése vagy adott készültségi fok elérése a számla leadásáig? Még csak elkezdenénk az építkezést, biztos nem jutunk a végére '22 decemberéig. Ha valameddig eljutunk, és összegyűlik annyi számla, akkor is megkapjuk a visszatérítést? Mennyi időn belül? Köszönöm!