Tisztelt Cím!

2 kiskorú (2 éves és 9 éves) gyermeket nevelő házaspár vagyunk. Harmadik babát tervezünk, így szeretnénk igénybe venni a 2015. július 1-vel életbe lépő félszocpolt tetőtér bővítésre/beépítésre – ennek előrejelzett összege: 2.000.000 Ft. Ehhez az összeghez önerőként 2019 októberében lejáró lakástakarékunkat (1.300.000 Ft) + hitelt (700.000 Ft) tennénk hozzá. Az összesen 4.000.000 Ft-ból tervezzük a tetőtér lakhatóvá tételét (tervezés, engedélyezés, födém szigetelése, héjazat cseréje, lakószoba /lakószobák kialakítása…).

Szeretném érdeklődni, hogyha 2015. július 1-vel jelzem a banknak, hogy a felújítások 2019 őszén lesznek aktuálisak, akkor is jogosult leszek a CSOK-ra (egyéb feltételekben megfelelünk, de önerőnk jelenleg nincs ekkora, hitelt pedig nem szeretnénk felvenni)?
Mennyi időn belül kell felhasználnom az igényelt CSOK-ot?
Az általam felsorolt tervezett munkálatokat el lehet számolni számlával CSOK-ra is?
Ha a harmadik – vállalt – baba nem érkezik meg családunkba, milyen igazolás kell a banknak/államnak (nőgyógyász elegendő)?
Jogosult leszek attól még a két meglevő gyermek után a kisebb mértékű támogatásra (1.300.000 Ft), ha korábban a magasabb összeget jeleztem? Ebben az esetben mennyi időm lesz a munkálatokra?

Válaszát előre is köszönöm!
Renáta

Kedves Renáta!

Véleményünk szerint egyik hitelintézet sem tudja elfogadni 2015-ben a CSOK kérelmet úgy, hogy maga a bővítés (tetőtér-beépítés) majd csak 2019-ben lesz aktuális, hiszen nem lehet tudni azt, hogy 2019-ben elérhető lesz-e ez a támogatási forma és ha igen, pontosan milyen feltételekkel és mekkora összegben. A CSOK kérelem addig be sem nyújtható, amíg nincs meg a jogerős bővítési engedély, illetve az egyéb szükséges dokumentumok, például a bővítéshez kapcsolódó költségvetés.

A kedvezményt bővítés esetén a hitelintézet a saját erő felhasználását követően folyósítja, készültségi foknak megfelelően, amit a megfelelő számlákkal is igazolni kell. Olyan számla fogadható el, melyet a CSOK kérelem benyújtását követően állítottak ki. A bővítési munkálatokat a CSOK szerződésben meghatározott határidőn belül, de legfeljebb 5 éven belül kell befejezni.

Ha a gyermekvállalását a fiatal házaspár nem teljesíti, úgy az igénybe vett CSOK összegét csökkentve a gyermekvállalási határidő lejártának időpontjában meglévő gyermekek után járó CSOK összegével az igénybevétel napjától számított, a Ptk. szerinti késedelmi kamattal növelten a gyermekvállalási határidő leteltét követő 60 napon belül vissza kell fizetni. Amennyiben a gyermekvállalás nem teljesül, de az egészségügyi szolgáltató igazolja, hogy a fiatal házaspár a kötelező egészségbiztosítás keretében igénybe vehető meddőségkezelési eljárásokról szóló 49/1997. (XII. 17.) NM rendelet szerinti maximális alkalommal emberi reprodukcióra irányuló különleges eljárásban részt vett, vagy a gyermekvállalását azért nem tudta teljesíteni, mert vele szemben a reprodukciós eljárás megkezdése előtt, vagy a reprodukciós eljárás közben az NM rendelet 1. § (2) bekezdése szerinti kizáró egészségügyi ok merült fel, kizárólag a megelőlegezett CSOK összegét kell a hitelintézeten keresztül visszafizetni.





Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

2 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

2014-ben kezdtük el családi házunkat bővíteni. A bővítés egy szobát, fürdőszobát, Wc,-t, közlekedőt és egy kazánházat foglal magába. Mind az új, mind a régi részre (nagyon rossz állapotban volt) új födém és tető került. Az új részen egy tetőtér is szerepel a tervrajzon azzal a megnevezéssel, hogy később kerül beépítésre.
Kérdésem, hogy ebben az esetben jár-e a CSOK? Két kiskorú gyermekünk van.
Köszönöm: Bernadett