Tisztelt hitelnet.hu!

A hírek arról számolnak be, hogy elfogadták a szocpol módosításokat, és 2014 március 1-től használt lakásvásárlásra is jár a szocpol. Sajnos elég szűkszavúan írnak róla mindenhol, így nem tudom mi jogosultak vagyunk-e rá.

"A támogatásra jogosultak a 35 év alatti házasok, legalább 1 éve egy háztartásban élő élettársak, valamint egyedülálló személyek, akik legalább 1 gyermeket nevelnek és a támogatást igénylő személyek nevén nincs és az elmúlt 2 évben nem is volt ingatlan (néhány kivételtől eltekintve), vagy ha volt, akkor az annak eladásából származó bevételt beforgatja vásárolni kívánt ingatlan vételárába."

Én 41 éves vagyok, élettársam 35. 3 gyermeket nevelünk. Jól értelmezem, hogy a korhatár miatt mi már nem tudjuk igénybe venni a támogatást?

Válaszukat köszönöm.
Tisztelettel.
Zoltán

Kedves Zoltán!

Mi is olvastuk a december 30-n megjelent közlönyt, de annak 1/A paragrafusa szerint:

2009. július 1-jén vagy azt követően

a) a lakásépítési (-vásárlási) kedvezményre,
b) a fiatalok otthonteremtési támogatására,
c) jelzáloglevéllel finanszírozott hitelek kamattámogatására,
d) kiegészítő kamattámogatásra,
e) az értékesítés vagy bérbeadás céljára való lakásépítés kamattámogatására

benyújtott támogatási kérelmek alapján az e rendelet szerinti állami támogatás nem nyújtható.

Ennek értelmében véleményünk szerint nem lesz elérhető a támogatás március 1-től. Újabb információnk esetén azonnal közzétesszük honlapunkon.

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

57 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Jó napot.
Arról szeretnék érdeklődni, hogy van 2 gyermekem és igénybe szeretnénk venni ezt a szocpolt lakásbővítésre. A lakás a szüleimé és ezt szeretném bővíteni.
Van-e rá lehetőség és ha van, mik a feltételek?
Előre is köszönöm a választ.

Jó estét kívánok!
Azt szeretném kérdezni, hogy március 1-től lakásbővítésre is jár a szocpol? 2 gyermekünk van és házasok vagyunk. 2 gyerek után mennyi jár? Milyen papírok kellenek hozzá? Előre meg kell csinálni a bővítést és utána fizetnek vagy előre fizetnek és utána csináljuk a bővítést?

Jó napot Kívánok!
Miután az országban nem épülnek új lakások 14 évi külföldön tartózkodás után vettem lakást júniusban, használtat, gyerekemet egyedül nevelem. Érdeklődnék, hogy ez esetben kaphatok szociálpolitikai támogatást? Jelenleg még nincs jövedelmem, a kislányom 19 hónapos. A vételárat már kifizettem, utólagosan lehet-e kérelmet benyújtani?
Végül is nem értem a szociálpolitikai támogatás lényeget. Adható, felvehető új lakások esetében. Mint a 1980-as években egymás után nőttek ki a lakások a földből, most egyáltalán nincs építtető cég, magánszemély, aki házakat építene és értékesítene a fiatalok szamara. Akkor hogyan vehető igénybe a szociálpolitikai támogatás?
Köszönöm.
Eszter

Jó napot!
Én azt szeretném megtudni, hogy én igénybe vehetném-e a szocpolt használt lakásra és hogy kell-e hozzá felvenni valamilyen kölcsönt, hogy én igénybe tudjam venni és hogy bejött-e már a szocpol?
Köszönöm.

És ha hitelből vesszük meg a házat akkor, ha fogják adni a félszocpolt, akkor lehet igényelnünk ugyanúgy és a hitelt ki lehet vele fizetni? Már mint azt az összeget, amit kapunk, azt a hitelre lehet fordítani?

És ennek a szocpolnak a felét se adják a használt házra? A fiatalok otthonteremtési támogatása jár?

Nekem az lenne a kérdésem, hogy van egy gyermekem és most várom a másodikat. A férjemmel szeretnénk venni egy használt házat. Az érdekelne, hogy a szocpolt vagy a félszocpolt meg lehetne igényelni? Mennyi jár két gyerek után?
Válaszát mihamarabb várom.
Köszönöm.

Tudtommal csak az használhatja ki a félszocpolt, aki anno mikor még volt félszocpol ezt kihasználta és ha azóta született még gyereke, akkor azokra is ki tudja használni most a félszocpolt. Következő lenne a kérdésem: van 3 gyermekem, ebből egy közös a párommal (én nem használtam ki egyikre sem a félszocpolt). Páromnak az előző kapcsolatából született fia hozzánk került és őrá az anyuka kihasználta a szocpolt. A mi háztartásunkban él a gyermek hivatalos bírósági végzéssel és őrá ki van használva a szocpol, akkor jogosultak vagyunk arra, hogy kihasználjuk a másik három gyerekre is?
Köszönöm válaszát.

Ha nem igényelhető használt lakás vásárlásra, akkor miért írják, hogy március 1-től használt lakásra is lehet felvenni szocpolt?

Jó napot!
25 éves vagyok, egyedülálló, most szültem ikreket és érdeklődni szeretnék, hogy mennyit kapnék a 2 gyerekre és hogy kell-e hozzá önerő. A szocpol támogatást használt ház vásárlásra szeretném igénybe venni. Még szeretném megkérdezni, hogy milyen feltételek vannak.
Válaszát köszönöm!

Nos arra vagyok kíváncsi, hogy konkrétan mikor jön vissza a félszocpol március 1. vagy ez csak kitaláció?
Előre is köszönöm.

Üdv.
Érdeklődnék, hogy március 1.-től igényelhető-e félszocpol. Ha igen, az mire vonatkozik? Lakásbővítésre igényelhető-e?
Köszönöm!

Tisztelt hitelnet.
Érdeklődnék, hogy a fenti hozzászólásokban jól értelmeztem, hogy március 1-től se lehet használt lakásra szocpolt igényelni? És ha hitelt is veszek fel? Mert önerőnek beszámítják a szocpolt, így lehetséges használt lakásra?
Válaszát előre is köszönöm.

T. Hitelnet!
Érdeklődök, állítólag 2014 márciusától a félszocpol visszatér ismét. Amit már nagyon sokan várnak.
Ez ugyanaz lesz, mint 2009. előtti volt, vagy változik valamiben, több támogatás lesz?

Üdvözlöm!
Párom és én még nem vagyunk összeházasodva (de tervezzük). Március 1. után félszocpolt szeretnénk igényelni. Lehetséges ez? Valamint van egy nem közös gyermekünk, 8 éves (tartósan beteg) és még szeretnénk egyet bevállalni. Felvehetjük erre a meglévő gyermekre, aki nem közös gyerek?

Tisztelt szakértő!
Nekem már van egy ingatlanom kb. 20 éve. Ezt a kis lakást szeretnénk nagyobbra cserélni, mert nemrég született meg az első kislányunk. Élettársi kapcsolatban vagyunk, de a páromnak nincs ingatlanja! Mi is igényelhetjük a félszocpolt? Használt lakásban gondolkodunk!
Köszönettel.

Jó napot!
Nekem olyan kérdésem lenne, hogy 3 gyermekem van, egyedülálló vagyok, akkor mik a szocpol feltételei? Akkor is kell 6 hónap munkaviszony? Mert a legkisebb 1,5 éves, nem tudok tőle dolgozni. Van rá esély, hogy használt lakásra is igénybe lehessen venni márciustól?
Válaszát előre is köszönöm.

Nem először vásárolnék használt lakást. Igénybe szeretném venni a szocpolt. Ha újra vásárolnék használt lakást, akkor lehetséges?
Van két gyermekem. Gyesen vagyok velük.
Megoldható a szocpol?
Köszönöm.

Érdeklődnék, mikor lehet igényelni félszocpolt? El lehet hinni, hogy újból lesz vagy ez csak egy mese? Úgy hallottam, hogy tavaly április elsejével ígérték a visszavezetését, de sajnos ez sem volt igaz, csak ígéret.

Azzal fordulok Önökhöz, hogy párommal szeretnénk megvenni egy kisebb családi házat. A tulajdonos bele menne abba is, hogy részletben fizessük ki, ezért hitel nélküli szocpolt szeretnénk igénybe venni. 3 gyermekünk van, jelenleg várandós vagyok, 8 hetes. A ház kb. 80 négyzetméter. Kaphatunk ilyen feltételekkel szocpolt?
Köszönöm!

3 gyermek esetében mekkora összeg a szocpol 2014-ben, használt lakás vásárlásánál? Igénylők életkorának 40 év alatt kell lenni? Mikortól van változás? Vagy ezt most is lehet igényelni?

Érdeklődni szeretnék, hogy használt lakás vásárlásra igényelhető-e a félszocpol, illetve létezik-e még ez egyáltalán?
Továbbá olyat hallottam, hogy nem baj, ha a vásárláskor nem felel meg a ház a kért energiabesorolásnak, amennyiben x éven belül vállalom a rendbetételét. Például: ablakcsere, szigetelés, fűtésrendszer, stb.
Ez igaz?

A várható beígért szocpol mikortól vehető igénybe?

Érdeklődnék, hogy hatályban van-e a használt lakásra a szocpol vagy amit olvastam, hogy Március 1-től lesz hatályban?

Elindítottunk egy lakásvásárlást október közepén, az ingatlan értékének felét (összesen három millió forintot) kifizettünk. A december 30-i magyar közlönyben azt olvastuk, hogy 2014. március 1-től újra elérhető a félszocpol (2 gyermekünk van), de nem tudjuk mikor vagy hogy lehet igényelni. Nekünk a szerződésben április közepe szerepel kifizetési dátumként az ingatlan teljes értékét illetően.
Válaszukat várom és előre is köszönöm.
Üdvözlettel.

Tisztelt Szakertő!
Nem értem a kormány döntését, miszerint használt lakásra szocpolt csak 35 év alatti szülők kaphatnak. Ma a gyermekvállalás ideje kitolódik, mivel a szülők nagy része több diplomát igyekszik szerezni. Azt követően esetleg évekig munkanélküli. Mivel lakása nincs, sokan gyermeket sem vállalnak. Amikorra össze tudnának gyűjteni valamennyi önerőt a lakásvásárláshoz és gyermeket is tudnak vállalni, már "túlkorosak" a szocpolhoz! Ki érti ezt a logikát? Hát nem a gyermek a fontos? Hiszen a szocpol a gyermeknek, és NEM a szülőnek jár. Nem mindegy egy vissza nem terítendő támogatásnál, hogy hány évesek a szülők? Ha van rá valami okos ötlete, kérem szíveskedjen megosztani velem!
Köszönöm a válaszát.
Üdvözlettel: Ilona nagymama

Szeretném megtudni, hogy van egy 3 éves kislányom és ha még egyet bevállalnánk, mert szeretnénk, akkor lehet-e igényelni 2 gyerekre a szocpolt lakásvásárlásra? Itt a szomszédunkban lenne a ház, de se villany, se víz (fürdő sem). Erre igénybe lehetne-e venni és mik a feltételek? Így jár-e a lakásvásárlásra a szocpol?
Várom a választ!

Jó napot kívánok!
A következő kérdéssel fordulnék Önökhöz:
Mivel a kormány módosított a szocpol szabályain, van-e lehetőségünk a fél szocpolra használt lakás vásárlása esetén, ha mindketten idén leszünk a férjemmel 37 évesek és már van 2 gyermekünk?
Válaszukat köszönöm.