Tisztelt Hitelnet!

Azt szeretném kérdezni, hogy a 2014-ben részben hitelre vásárolt családi házunkat szeretnénk 2015-ben bővíteni 40 nm2-rel, mellyel 110 nm2-es lenne. Az építési engedélyt már idén megkaptuk, de csak jövőre valósulna meg az építkezés. Házasságban élünk, van 1 kisgyerekünk, tervezünk még egyet.

Igényelhetjük-e a szocpolt, ha már tavasszal elkezdjük az épülést vagy csak július 1. után vághatunk bele az építkezésbe?

Válaszukat előre is köszönöm!
Tisztelettel: Ádám

Kedves Ádám!

A vonatkozó törvénytervezet szerint 2015. július elsejétől meglévő lakóház bővítéséhez is lehet majd igényelni gyermekek utáni egy összegű, vissza nem térítendő támogatást. Törvény azonban még nem született erről, tehát a részletek nem ismertek. Így a bővítési engedély kiadásának dátumára, illetve a munkálatok elkezdésének időpontjáró vonatkozó előírásokról egyelőre nem tudunk pontos tájékoztatást adni.

A jogosultság szempontjából lényeges, hogy legalább egy lakószobával bővüljön a meglévő ingatlan. A támogatást már egy gyermek után is igénybe lehet majd venni. Arról, hogy használt lakások esetében is lesz-e lehetőség vállalt gyermek után igényelni a támogatást, nincs pontos információnk.

A szocpol, félszocpol igénylésének valószínűleg továbbra is feltétele lesz, hogy a támogatott személy köztartozás mentes adózó legyen és házastársi, élettársi viszonyban élők esetén legalább az egyik fél minimum féléves biztosítási jogviszonnyal rendelkezzen.

Mivel a támogatás igénylésének részletes feltételei még nem állnak rendelkezésre, ezért azt javasoljuk, hogy a munkálatok elkezdésével mindenképpen várják meg a vonatkozó törvényjavaslat elfogadását és az igénylési feltételek kihirdetését. Ha a tervezetet elfogadják, honlapunkon is részletes tájékoztatást fogunk nyújtani a követelményekről és a támogatás összegéről, tehát érdemes követni új bejegyzéseinket.

Amennyiben a bővítéshez kölcsönt nem kívánnak igénybe venni, akkor a támogatás iránti kérelmüket majd a szocpol nyújtásával foglalkozó hitelintézetek valamelyikéhez adhatják be. A támogatással kapcsolatos további kérdésekre azonban Szakértőink továbbra is készséggel válaszolnak!

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

12 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Tisztelt Hitelszakértő!
Jelenleg egy kétlakásos családi házban élünk, mely osztatlan közös tulajdonban részben az én, részben édesanyám nevén van.
A mi lakásunk 67m2 és további 20 m2-el szeretnénk bővíteni (ez plusz 1 hálószoba építését és a nappali kibővítését takarja). Én 37, az élettársam 41 éves. Van egy lányom az előző házasságomból illetve egy élettársammal közös kisfiam, mindkettőt mi neveljük, szocpolt egyikre sem vettünk fel még.
Első számú kérdésem az lenne, hogy ezen körülmények esetén (osztatlan tulajdon, előző házasságból gyerek…) jogosultak lehetünk-e a CSOK igénylésére 2 gyermekre?
Az építési engedély benyújtása már folyamatban van, illetve van is némi megtakarított pénzünk, amiből el tudnánk kezdeni tavasszal az építkezést. Második kérdésem így az lenne, hogy elkezdhetjük-e előre a munkálatokat a saját megtakarításunkból (alapozás…) vagy kizárólag a CSOK igény benyújtása után?
Válaszát előre is köszönöm!
Virág

Tisztelt Címzett!!
2014-es építési engedélyem van, már megkezdtem a bővítést, "sajnos" így tudom, hogy nem jár a CSOK. Kérdésem a következő! Mivel két szobával bővítenék, de a válaszfalakat nem húznám fel, csak a szerkezet állna és akkor adnám be a kérelmet, ebben az esetben mi a helyzet? Vagy a meglévő lakrészben kéne plusz szobát kialakítanom, hogy jogosul legyek rá?
Válaszát köszönöm.

Tisztelt Szakértő,
Családi ház bővítésre van érvényes, 2014-ben kiadott építési engedélyünk. A munka még nem kezdődött el. Időközben megjelent az új szocpol (CSOK), amely bővítésre is igénybe vehető.
Feleségemmel 50-50% tulajdonnal rendelkezünk bővítendő, 100 m2-es házunkban. 2 kiskorú gyermek van. Feleségem az alábbi tulajdonrészekkel rendelkezik MÁS lakóingatlanokban:
– Budapest 55 m2-es lakásban 3/8-ad rész, 2014-ben örökölt, özvegyi joggal terhelt
– Érd, Családi ház, 120 m2, 1/4-ed tulajdon 1994 óta, és ugyanebben még 3/8-ad tulajdon 2014 óta, ez utóbbi 3/8-ad szintén özvegyi joggal terhelt
A kérdésünk az lenne, hogy ezek az egyéb lakástulajdon részek, (melyek túlnyomó részben terhelve vannak özvegyi joggal) kizárnak-e a minket az új CSOK-ból.
Köszönettel.
György

Nagymamával lakunk. Két kisgyermekünk van, így kicsi a lakás. Már elkezdtük a bővítést, de a pénzünk elfogyott.
Kérdezem, hogy milyen módon vehetjük igénybe a szocpolt 2015 júliusától?

Tisztelt szakértő!
Kérdésem csak annyi lenne, hogy ha 2013 júniusában kaptuk meg az építési engedélyt, amikorra már megszületett a második gyermek, igényelhetünk-e szocpolt. A lakhatási engedély még folyamatban van. Lakásbővítés volt.
Köszönöm,
Anikó

Öt és fél évvel ezelőtt használt lakás bővítésre megkaptuk a szocpolt, de nem tudtuk elkezdeni a bővítést. Most ezt az ingatlanunkat eladnánk és egy másikon kezdtünk bővítésbe. Lehetséges-e a korábbi jogosultságunkat ezen az új helyen érvényesítenünk, átvinnünk a korábban megkapott támogatást. Az új helyen is van érvényes bővítési építési engedélyünk, és megfelelő a bővítés mértéke is.