Tisztelt Hitelnet!

Érdekelne, hogyan lehetnék jogosult szocpolra. Én 39, a nejem 36 évesek vagyunk. Elővásárlási szerződést kötöttünk 2012-ben, 70 m2 használt lakásra, amiben élünk, de még nincs a nevünkön az ingatlan. 2 gyermekünk van, a 3. szeptemberben születik. Még nem vettük igénybe a szocpolt.

Érdekelne, hogy jogosultak lehetünk-e vissza nem térítendő támogatásra, vagy milyen lehetőségeink vannak.

Előre is köszönöm.
Attila

Kedves Attila!

A fent nevezett - elővásárlási szerződéssel rendelkező - lakás vásárlásához sem a meglévő 2, sem a szeptemberben születendő 3. gyermekük után nem tudnak egy összegű vissza nem térítendő állami támogatást igénybe venni. Ennek oka az, hogy használt lakóingatlanok vételárának finanszírozásához szocpol nem jár. Ezt a támogatást csak új lakások építése vagy vásárlása esetén lehet igényelni.

Használt lakás vásárlásához korábban igényelhető volt gyermekek utáni támogatás (félszocpol, fiatalok otthonteremtési támogatása), de mindkét lehetőség megszűnt 2009. július elsejétől.

Használt lakás vásárlását az állam jelenleg kamattámogatás formájában segíti. Ez azt jelenti, hogy a lakáshitel futamidejének első 5 évében kamattámogatást biztosít a havi törlesztő részlet megfizetéséhez. Ennek igényléséhez végleges adásvételi szerződés szükséges. A szerződéskötés időpontjától számított 120 napon belül nyújtható be a hitelkérelem.

Az államilag támogatott hitel legalább komfortos lakóingatlan megvételéhez vehető igénybe, melynek értéke nem haladja meg a 20 millió forintot. A kölcsön összege nem lehet több 10 millió forintnál. Ehhez legalább egyiküknek minimum 180 napos folyamatos - OEP (Országos Egészségbiztosítási Pénztár) által igazolható - biztosítási jogviszonnyal kell rendelkeznie. Ezzel a típusú kölcsönnel közeli hozzátartozótól történő lakásvásárlás nem finanszírozható.

Az államilag támogatott lakáshitelek törlesztő részletének megismerésében online lakáshitel kalkulátorunk, a feltételekről való tájékozódásban pedig az alábbi bejegyzésünk lehet a segítségükre.

A támogatott lakáskölcsön mellett piaci kamatozású lakáshitelek is elérhetők, kevesebb jogszabályi követelménnyel. Ennek igényléséhez már akár 3 hónapos, nem próbaidős munkaviszony is elegendő lehet. Ezeket a fajta hiteleket jelenleg szintén alacsony hiteltörlesztéssel nyújtják a bankok, ami a jegybank alapkamat és a BUBOR (Budapesti Bankközi Forinthitel Kamatláb) alacsony mértékének köszönhető.

A lakáshitelhez jutás további feltételeiről, menetéről, költségeiről Tanácsadóink nyújtanak díjmentes tájékoztatást, akár személyre szabottan is. Ehhez online ajánlatkérés szükséges!

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

2 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Tisztelt Hitelnet !
Engem az érdekelne, hogy 2008-ban 2 gyerekre felvettük a szocpolt egy ingatlanra. Ezt most eladtuk és vennénk 1 telket, amire építtetnénk 1 házat, de már megszületett a 3. gyerekünk, rá fel lehetne venni szocpolt?