Tisztel Hölgyem, Uram!

Meglévő 43 négyzetméter alapterületű házunk bővítéséhez 2009-ben igényeltünk szocpolt. Amikor kijöttek a banktól ellenőrizni a készenlét mértékét, közölték velünk, hogy nem értük el azt a készenléti fokot, ami után már elkezdhetnék a folyósítást. Sajnos 2008-ban CHF alapú szabad felhasználású hitelt (7 000 000 Ft) vettünk fel, melyből az akkor már meglévő hiteleinket kifizettük és a megmaradt összegből kezdtük el az építkezést. A devizahitelekkel kapcsolatos problémák a mi életünket is nagyon megnehezítették és az bővítési munkálatokat sajnos le kellett állítanunk. Még most sem vagyunk könnyű helyzetben, de lett egy kis megtakarításunk és ismét elindítottuk a bővítés folytatását.

Elmentünk a bankba érdeklődni, hogy ennyi idő után milyen lehetőségein vannak a csokkal kapcsolatban. Nagyon letaglózott minket az ott kapott válasz, mi szerint csokot nem igényelhetünk, mert az csak meg nem kezdett bővítés esetén igényelhető, de ugyanakkor 2009-ben a szocpolt sem kaptuk meg a már említett okok miatt. Azt teljes mértékben megértettük és elfogadtuk, hogy csokot nem igényelhetünk, de úgy gondolom, hogy ezzel a bankkal van egy meg nem valósult szerződésünk.

Most úgy érzem, hogy két szék közül a pad alá estem. Fogalmam sincs, hogy mi tévők legyünk! Nagyon szépen kérem önöket, hogy segítsenek nekünk orvosolni ez a helyzetet, mert jelenleg a még szocpolban megállapított összeg - ami akkor 1 200 000 Ft volt - is elég lenne, hogy befejezhessük végre ennyi év után a házunkat. A már meglévő 43 négyzetméteres házunkat összesen 84 négyzetméterrel szeretnénk bővíteni, aminek a gyermekeink már nagyon örülnének mivel az évek múltával 15 illetve 11 évesek lettek.

Segítségüket hálás szívvel köszönöm!
Tisztelettel: Anikó

Kedves Anikó!

Bővítéshez CSOK valóban csak akkor igényelhető, ha a CSOK kérelem benyújtása előtt nem kezdik meg a munkálatokat. Így a CSOK igénylést a már megkezdett munkálatok eleve kizárják.

Ami a korábbi szocpoligénylést illeti, az akkori szerződésük rögzíti, hogy a bővítési munkálatokat mennyi időn belül kell befejezni. A vonatkozó kormányrendelet értelmében amennyiben a támogatások igénybevételének alapját képező bővítési munkák a szerződésben meghatározott időn belül vagy az ezt indokolt esetben - amennyiben az építtető az építésügyi hatósági engedély hatályossága meghosszabbítását a hitelintézet részére az építési munkára a szerződésben meghatározott határidő letelte előtt igazolja - legfeljebb öt évvel meghosszabbított határidőig nem készülnek el, a támogatásokat az azok nyújtásáról kötött szerződés alapján a támogatás folyósítója visszavonja.

További tájékoztatást az ügyben az érintett hitelintézettől vagy a területileg illetékes kincstártól kérhet.

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése