Üdvözlöm!

Érdeklődni szeretnék hogy igényelhető-e szocpol meglévő ház bővítésére 2012-ben?
Jelenleg egy 1,5 szobás házban élünk négyen. (Kb. 60 négyzetméteren) Szeretnénk hozzáépíteni a házunkhoz még 2 szobát.
Már 2 gyerek van a családban és szeretnénk még egy harmadik babát is!
Mi egyébként még nem vettünk igénybe szocpolt.
Válaszát előre is köszönöm!
További kellemes Napot!
Üdv.: Joli

Kedves Joli!

A lakásépítési támogatásról szóló Kormányrendelet szerint meglévő lakóház bővítésére nem igényelhető szocpol 2012-ben. A támogatás új lakóház építéséhez és újépítésű lakás vásárlásához vehető igénybe abban az esetben, ha építés esetén az építési engedély, vásárlás esetén pedig a használatbavételi engedély kiadásának dátuma 2010. január 01. utáni időpont.

További feltétel, hogy: építés esetén az ÁFA nélkül, a lakóház teljes nettó alapterületére számított, egy m2-re jutó bekerülési költség illetve vásárlás esetén az ÁFA és telekár nélkül meghatározott, a lakás teljes nettó alapterületére számított, egy m2-re jutó vételár nem haladja meg a 300 000 Ft-ot, alacsony energiafogyasztású lakás esetében a 350 000 Ft-ot.

A jogszabály rendelkezik arról is, hogy mit ért "új lakás" fogalma alatt:
- építés esetén: "az alapozási munkáktól kezdődően teljes egészében újonnan épített, vagy emeletráépítéssel vagy tetőtér-beépítéssel megvalósuló, a lakhatás feltételeinek a vonatkozó jogszabályi követelmények szerint megfelelő lakóegység, amely elkészültét követően használatbavételi engedély köteles"
- vásárlás esetén: "az a lakás, amelyet jogi személy, jogi személyiség nélküli társaság vagy egyéni vállalkozó természetes személy részére való értékesítés céljára épít, vagy építtet, és
ba) amelyet első ízben természetes személy részére értékesítenek, vagy
bb) amelyet másodízben értékesítenek természetes személy részére, feltéve, hogy a második eladó hitelintézet vagy ingatlan-forgalmazással üzletszerűen foglalkozó jogi személy, jogi személyiség nélküli társaság vagy egyéni vállalkozó".

A lakásépítési támogatás feltételeiről további részletekért kérjük, kattintson IDE.

Meglévő lakóingatlan lakószobával történő bővítéséhez jelenleg piaci kamatozású forinthitelt igényelhetnek. A maximális hitelösszeg - az igazolt jövedelmektől függően - a bővítendő ingatlan várható forgalmi értékének 80%-a. A hiteligénylés alapfeltétele: legalább 3 hónapos folyamatos munkaviszony a jelenlegi munkahelyen, s minimálbért elérő jövedelem.

Személyre szóló lakáshitel ajánlatot lakáshitel kalkulátorunk segítségével kérhet, mely alapján Hitelszakértőink tájékoztatni fogják a jelenleg elérhető bővítési hitelek kamatkondícióiról, a várható havi törlesztő részlet összegéről és hitelfelvétel járulékos költségeiről.

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

22 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Tisztelt szakértő!
Azt szeretném megtudni, hogy fogják-e adni a szocpolt bővítésre a közeljövőkben. Sok családnak ez jobb megoldás lenne. Én is lecsúsztam róla. Elkezdtem a bővítést. Felhúztuk a falat, önerőből. És most félbe maradtam. Egy kislányom és egy kisfiam van. Szeretnének külön szobát. Szerintem egy lakásra mindig költeni kell. Sokaknak ez lenne a megoldás, hogy széppé tegyék a lakásukat.

Tisztelt Szakértő!
A leírtak alapján jól gondolom, hogy tetőtér teljes beépítése és lakótérré való átalakítása esetén csak akkor jöhet szóba a szocpol, ha teljesen külön bejáratúvá tesszük? Tehát nem lehet belső lépcsőfeljáró, akkor sem, ha van egy külső lépcsőház?
Két gyermekünk van egyébként.
Válaszát köszönöm!

2004. januárban kaptuk meg a használatbavételi engedélyt a házunkra. A ház nettó 60 m2 + a tetőtér, ahol 2 szoba található. Most bővíteni szeretnénk egy szobával. Van 2 gyermekünk. (10 és 14 éves) Az építéshez nem vettünk igénybe sem szocpolt, sem hitelt.
Igényelhetünk-e félszocpolt?

Üdv!
Érdeklődnék,hogy tavaly novemberben vettünk egy házat hitelre az otp banknál.7.480.000 forintot kaptunk,3 gyermekünk van.Igényelhetjük-e a szocpolt valamilyen formában?(hozzáépítés,korszerűsítés stb.)?Illetve átválthatjuk-e a hitelünket kamattámogatottra?(a hitelügyintézőnk azt mondta,hogy igen).

három gyerekünk van.tavaly vettünk házat saját pénzből,de elég kicsi.bővítésre nem igényelhető?

Lakásbővítésre lehet-e szocpolt igényelni?
Van 3 gyerkőcöm és kicsi a lakásom 🙁

Tisztelt szakértő!
Meglévő házunkat szeretnénk bővíteni /tetőtér/. Választ szeretnénk kapni, hogy ebben az esetben jár e szocpol? 2gyermekünk van. A kamattámogatott lakáshitel ebben az esetben is jár?
Válaszát előre is köszönöm.

Mi 4 gyermeket nevelünk. 15 év alattiak. Én már betöltöttem a 40. életévemet. Toldani szeretnénk a házunkat, mert elég kicsi 6 embernek. Svájci frank alapú hitel van a házon. Azt szeretném kérdezni, hogy érvényes-e a szocpol toldásra is? Két éve csináltattunk tervrajzot, de mire elkészült, addigra eltörölték a szocpolt. Ugyan van-e még rá esélyünk, hogy megkaphassuk?
Köszönöm a segítséget!

A párommal élünk, 1 gyermekünk van, de nem vagyunk házasok. A párom szüleinél élünk egy portán, de külön házban és külön háztartásban. Nincs a nevünkön a ház. Szeretnénk egy szobát toldani. Kérdés: igényelhetjük-e vagy sem? Mit tudna nekem ezzel kapcsolatban segíteni.
Köszönöm!

Azt szeretném kérdezni, hogy jár-e még a tulajdonomban levő ingatlanomra szocpol, ha szeretnék hozzá építeni? 2 gyerekem van és kicsi a lakásom. Szeretnénk hozzáépíteni egy szobát a kislányom részére. Erről nem igazán találtam adatot!
KÖSZÖNÖM VÁLASZÁT.

Tisztelt Szakértő!
2010-ben vásároltunk családi házat haszonélvezeti joggal terhelve. Házastársak vagyunk. Emeletráépítést, bővítést szeretnénk végezni, a jelenlegi lakóterünk 27 nm. Az építési engedélyünket kiadták. Az első gyermekünk úton van, májusra várható. Későbbiekben szeretnénk még egy gyermeket. Én jelenleg betegállományban vagyok, a párom 1 éve dolgozik. Hitelünk nincs. Az lenne a kérdésem, hogy lehet-e igényelni a bővítésre valamilyen támogatást? Illetve, hogy személyesen erről hol lehetne érdeklődni, elbírálást kérni?
Köszönettel!
Mónika