Tisztelt Hitelnet!

3 gyermekünk van, használt lakásra szeretnénk igénybe venni az új CSOK-ot. Jelenleg van egy ház a tulajdonunkban, amire nem igényeltük a szocpolt. Ezt a házat egyenes ágon elajándékoznánk (tehermentes), hogy lekerüljön a nevünkről az ingatlan, viszont, van egy lakáshitel a férjem nevén, erre a házra (A ház azért tehermentes, mert nem ez az ingatlan a fedezet rá.) A ház, amit kinéztünk egy falusi parasztház, ami lakható, jelen állapotában is, de nem éri el a C energia osztályt. Értéke 2.000.000 Ft. A férjem idén tölti be a 40. életévét.

Több kérdésem is lenne az ügy kapcsán:
1. Az, hogy lakáshitel van az egyikünk nevén, kizáró ok lehet-e?
2. A 40 év betöltése abban az esetben, ha már megszülettek a gyerekek és nem megelőlegezni kell, nem kizáró ok ugye?
3. 3 gyerek esetén minimum 90 nm hasznos alapterületnek kell lenni, mi számít alapterületnek a fűthető 1,90 magasságú szobák? Van-e valami megkötés a szobák számára? Van-e valami megkötés a komfortfokozatra? A fűtés milyensége számít-e? (gáz, villany, cserépkályha, egyéb alternatív módszerek)
4. A háznak belterületen kell-e állnia? (Tanyák, zártkertek, szóba jöhetnek-e?)
5. Hitel felvétele nélkül, csak CSOK-ra megvehetjük-e a házat, vagy van erre valami megkötés, hogy többe kell kerüljön az ingatlan ahhoz, hogy fel tudjuk használni?

Köszönöm segítségüket.
Tisztelettel.
Eszter

Kedves Eszter!

1. Meglévő lakáshitel nem zárja ki a CSOK-ra való jogosultságot.
2. Meglévő gyermekek után a CSOK 40 éves kor felett is igénybe vehető.
3. A hasznos alapterületnek 3 gyermek esetén legalább 60 négyzetméternek kell lenni. Amennyiben a 3 gyermek után a maximális alapösszeget (2.000.000 Ft) szeretnék igénybe venni, akkor a hasznos alapterületnek legalább 90,01 m2-nek kell lenni. Hasznos alapterület: a lakás fűthető alapterületének azon része, amelyen a belmagasság legalább 1,90 m. Ebbe a gépkocsi tároló helyiség, az erkély, a loggia és a terasz alapterülete nem számít bele. A szobák számára és a fűtés típusára vonatkozóan nincsen megkötés. A lakásnak legalább komfortosnak kell lenni. "C" energiaosztálynál kedvezőtlenebb energetikai minősítés esetén az építési hatóságnak kell igazolnia, hogy a ház állapota nem veszélyezteti közvetlenül és súlyosan az élet- és vagyonbiztonságot.
4. Az ingatlan-nyilvántartásban lakóházként kell szerepelnie a CSOK igénybevételével finanszírozni kívánt lakásnak. Tanyaként, zártkertként nyilvántartott ingatlan esetében a kedvezmény nem vehető igénybe.
5. A vonatkozó jogszabály nem rendelkezik a házérték és a CSOK összeg arányáról, ezért erről pontos tájékoztatást még nem tudunk adni.

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

28 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

A falusi csok + hitel szabad felhasználású vagy csak a megveendő ház vételárához lehet felvenni? Pl: nincs önerőm, de a ház megvétele költségekkel jár, a hitelt használhatom a felmerülő költségekhez (ügyvéd papírok, stb.)?

2 meglévő (egy saját 1 éves, és egy gyámságom alatt lévő 11 éves) + 1vállalt gyerekkel igénybe vehetnénk a csokot használt házra (párom passzív báros/khres)
Mennyi az annyi?
Kerülhet annyiba az ingatlan, amennyi támogatás jár nekünk, vagy csak bizonyos százaléka lehet az ingatlan értékének?

Tisztelt Hitelnet!
3 gyermekem van, egyedülállóként, gyeden lévő, munkáltatóm megvan. Aktív KHR listás. Igénybe vehetem-e az új csokot? 2 milliós házat találtam. Komfortos, kb. 100 nm alapterületű a ház.
Köszönöm.
Tisztelettel:
Ildikó

Tisztelt Hitelnet!
A párom 46 éves, én 43 van, 3 gyermekünk 26-23-21 évesek. A párommal folyamatos munkaviszonyunk van, a gyerekek is dolgoznak. Kilenc éve van jelzáloghitelünk.
A kérdésem az volna, van lehetőség arra, hogy mi is igénybe vegyük a CSOK-ot?
Köszönöm a válaszát.

T. Hitelnet!
1. El szeretném adni a 3 szobás családi házamat, amit a vevők csak CSOK-ból szeretnének megvenni. Ez lehetséges-e, vagy kell önerő is, vagy hitel?
2. Ennek az árából szeretnék venni egy kisebb lakást, ami felújításra szorul, de én is igényelném a CSOK-ot. 3 gyermekem van (21, 24, 16 évesek), jogosult vagyok-e rá? Haszonélvezeti joggal rendelkezem, a gyerekek nevén van a ház.
Köszönöm válaszát.

Szeretnék még több kérdésre választ kapni. A húgom szeretné igénybe venni a CSOK-ot használt lakás vásárlásához. 47 éves, egyedülálló, van egy 16 éves gyereke, aki nappali tagozaton fog tovább tanulni, de a húgomnak csak márciustól van folyamatos közhasznú munkaviszonya, amit minden 3. hónapban megújítanak. Megkaphatja-e a támogatást? Meddig van a határidő a kérelem benyújtásához? Ha például vásárolni szeretne egy használt lakást, ami 2 milliót ér, mennyi támogatást ad a CSOK és őneki mennyi tőkének kell lenni?
Előre is köszönöm válaszát!

Tisztelt Hitelnet!
Érdeklődni szeretnék, hogy a CSOK igénybe vehető-e egy újabb szoba építésére a családi házunkhoz.
Mindketten elmúltunk 40 évesek (45 és 48), 2 gyerekünk van, akik mindketten nappalin tanulnak – 18 és 19 évesek. Vidéki házunk van, ezt szeretnénk egy szobával bővíteni.
Köszönöm a válaszát!

Jó napot!
Érdeklődnék, hogy van egy ingatlanom, amin hitel van, de csak az én nevemen van, lánykoromban vettem. Szeretnénk kertes házba menni. 3 gyerekünk van. Igényelhető-e így a szocpol? Illetve, ha eladom, visszafizetem a hitelt és nullával szállok ki a lakásból, akkor igen?
Köszönöm előre is.

Tisztelt Hitelnet!
39 hetes terhes vagyok és 2. Babát is szeretnénk a párommal, aki 41 éves. Nem vagyunk házasok, de jelenleg is együtt élünk! Igényelhetünk-e CSOK-ot, ha hitel nélkül vásárolunk házat?
Válaszát előre is köszönöm.

Tisztelt Hitelnet!
Köszönöm gyors válaszukat. A válaszukban megadott feltételeknek akkor megfelelek. Újabb kérdésem az lenne, hogy ha a venni kívánt házat ismerőstől kapott kölcsönből egy összegben kifizetem, akkor milyen módon vehetem igénybe a CSOK-ot?
Előre is köszönöm!

Tisztelt Hitelnet!
Jövő héten szeretnék megvásárolni egy 69 m2 hasznos alapterületű vályogházat. Három gyermekem van. Igényelhető a CSOK, ha édesanyám nekem ajándékozta a lakása 50%-át.
Azt tanácsolták, ajándékozzam vissza. Ennek az ajándékozásnak július 1-ig kell megtörténnie vagy a házvásárlás napja előtt?
Előre is köszönöm!

Tisztelt Hitelnet!
Az lenne a kérdésem, hogy lakáscseréhez is igénybe vehető-e a CSOK? Jelenleg 3 gyermekünk van egy 2 szobás lakásban lakunk és nagyobb családi házba szeretnénk költözni. A lakás a férjem és az én tulajdonomban van.
Válaszát előre is köszönöm.

Tisztelt Hitelnet!
Érdeklődni szeretnék, hogy CSOK-kal kapcsolatban kell-e munkaviszony, mert szeretném igénybe venni és még kérdezném, hogy régi használt lakásra is jár-e?
Előre is köszönöm.

Tisztelt Hitelnet!
Szeretnék érdeklődni, hogy a párom terhes (36 éves), én 30, ez lenne az első gyermekünk. Érdeklődnénk, milyen lehetőség lenne számunkra szocpolból. Nincs nevünkön lakás, csak az én nevemen egy zártkert. Le kell-e venni a nevemről a zártkertet?
Felvehetünk valamilyen szocpolt úgy, hogy egyenesági rokontól vásárolnánk egy házrészt, kb. 70 nm? Van-e megkötés arra, hogy vételárnak menyi része lehet a szocpol? Nem vagyunk még se házasok, se élettársak, kell-e hozzá?
Üdvözlettel.
András