Üdvözlöm,

A CSOK-kal kapcsolatban fogalmazódott meg bennem néhány kérdés. Augusztusban tervezünk összeházasodni és rövid időn belül szeretnénk gyermeket is vállalni. Anyagi lehetőségeink sajnos nem túl kedvezőek, megtakarításunk minimális, lakáskasszát fizetünk. Komolyan elgondolkodtunk azon, hogy használt lakás vásárlása helyett, építkeznénk. Meg szeretném tudni, hogy a fent leírtak alapján, körülbelül milyen állami támogatásra számíthatnánk, ha két gyermeket tervezünk. Azt legkorábban mikor vehetjük igénybe?

Válaszát előre is köszönöm!
Tisztelettel: Renáta

Kedves Renáta!

A családok otthonteremtési kedvezményére (CSOK) az augusztusi házasságkötésüket követően lehetnek jogosultak, mivel megelőlegező CSOK csak házastársi kapcsolatban igényelhető. A kedvezményt új ház építéséhez és használt lakás vásárlásához egyaránt igényelhetik. Mindkét lakáscél esetén ugyanakkora összegű támogatás vehető igénybe. Legfeljebb két gyermek vállalására van lehetőségük, ha egyikük életkora sem haladja meg a 40. életévet a megelőlegező CSOK kérelem benyújtásakor. Ha egy gyermeket vállalnak, akkor az ingatlan hasznos alapterületétől és energetikai minősítésétől függően 500-780.000 Ft közötti kedvezményre lehetnek jogosultak. Amennyiben két gyermeket vállalnak, akkor - szintén fentiek függvényében - 800.000 és 1.690.000 Ft közötti támogatás lehető elérhető. Egy gyermek vállalása esetén 4 év, két gyermek vállalása esetén 8 év a "teljesítési idő".

Építkezés esetén költségvetést kell készíteni, melynek összegét le kell fednie az önerő (elkészült munka), CSOK és építési hitel összegének. Hitelként az építendő ház jövőbeni értékének - igazolt jövedelemtől függően - legfeljebb a 80%-a vehető fel. Mivel nem meglévő, hanem vállalt gyermekek után igényelnék a CSOK-ot, ezért ebbe a 80%-os maximális terhelhetőségbe bele kell számítani a CSOK összegét is, vagyis a hitel és kedvezmény együttes összege nem lehet több a várható jövőbeni érték (melyet értékbecslő állapít meg) 80%-ánál. A költségvetés fennmaradó részét önerőből kell fedezni. Ez a gyakorlatban úgy néz ki, hogy a hitelintézetek akkor kezdik meg a CSOK és hitel folyósítását, ha az önerőt már felhasználták az építkezéshez. Készültségi fok arányos, szakaszos folyósítás van.

Az építkezéshez állami kamattámogatású és piaci kamatozású építési hitel is igényelhető. A legkedvezőbb építési hitelek aktuális törlesztő részletét online Hitalkalkulátorunk segítségével ismerhetik meg. Online adatlapunk kitöltése után Szakértőink személyre szóló, díjmentes hitelajánlatban is készséggel tájékoztatják Önöket a szükséges önerőről, a CSOK és hitel maximális összegéről!

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

2 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Üdvözlöm!
Ha már van egy meglevő gyermek, van lehetőség további két gyermek vállalására és így 3 gyerek után igénybe venni a támogatást?
Köszönöm válaszát!