Az otthonteremtési program újabb elemét jelentette be Novák Katalin, a családokért felelős tárca nélküli miniszter: a CSOK teljes összege, azaz tízmillió forint is felvehető lesz többgenerációs otthonok építéséhez! Az elmúlt hetekben bejelentett kedvezményeken túl január elsejétől akár 10 millió forintos támogatást is igénybe vehetnek a gyermekvállalás előtt álló vagy már gyermeket nevelő családok tetőtér-beépítéssel megvalósuló, új otthon létrehozására.

Családi ház tetőtér-beépítése

Jelenleg

Családi ház tetőtér-beépítéséhez jelenleg a használt lakásra vonatkozó CSOK összegét lehet igényelni. A tetőtér-beépítéssel létrehozott lakás ugyanis csak akkor minősülhet új lakásépítésnek a vonatkozó kormányrendelet értelmében, ha a tetőtér beépítés révén legalább két, új önálló albetétként nyilvántartott, lépcsőzházból vagy szabad lépcsőn megközelíthető, külön bejárattal rendelkező, CSOK feltételeknek megfelelő lakás jön létre.

Korábbi, minisztériumi állásfoglalás alapján a „két új” utalás azon esetre vonatkozik a gyakorlatban, ha egy társasház tetőterét építik be új lakás kialakításával. Azaz ezek alapján a családi ház tetőtér beépítése – amennyiben külön külső bejáratot hoznak is létre, teljes külön lakóegységként társasházzá alakítva is, mindenféle kapcsolat nélküliség ellenére, mivel ott nem jön létre két új lakás, csak egy – nem minősül új lakás építésének. Így az emelt összegű CSOK sem vehető igénybe

2021-től

Novák Katalin elmondta, gyakori élethelyzet miszerint, egy családban a családi ház tetőterét beépítené egy fiatal pár, hogy ott alakítsák ki saját otthonukat és neveljék gyermekeiket. A kormány támogatja az ilyen többgenerációs otthonok létrehozását, ezért január elsejétől a családi házak tetőtér-beépítéshez is felhasználható lesz a CSOK akár maximális, 10 milliós összege is.

A támogatás nemcsak meglévő, hanem vállalt gyermekek után is igényelhető lesz. Ez utóbbinak feltétele, hogy a fiatalok házastársi kapcsolatban éljenek és legalább egyikük 40 évnél fiatalabb legyen a támogatási kérelem benyújtásakor. Meglévő gyermekek után igényelt CSOK esetén nem lesz feltétel a házastársi kapcsolat és felső életkorhatár sem lesz az igénylőkre vonatkozóan.

CSOK összege tetőtér beépítés esetén 2021-től

CSOK összege tetőtérben kialakításra kerülő új lakás esetén
Gyermekek száma CSOK összege
1 600.000 Ft
2 2.600.000 Ft
3 vagy több 10.000.000 Ft

1 gyermek vállalása vagy nevelése esetén 600 ezer forint, 2 gyermek esetén 2,6 millió, 3 vagy több gyermek esetén 10 millió forint vissza nem térítendő támogatás lesz igénybe vehető. Ha tehát egy 2 gyermeket nevelő család vállal egy 3. gyermeket is, akkor a 10 millió forint összegű CSOK-ot veheti igénybe.

A tetőtéri lakással szemben támasztott követelmények

A tetőtérben kialakításra kerülő új lakásnak az alábbi feltételeknek kell megfelelnie:

  • önálló, külön bejáratú
  • rendelkezik konyhával, fürdőszobával és lakótérrel
  • a földszinti és tetőtéri lakásnak nem lehet ugyanaz a tulajdonosa (Jellemzően nagyszülők élnek a tulajdonukban lévő alsó szinten, a fenti lakás pedig a gyermeket vállaló vagy nevelő fiatalok számára kerül kialakításra.)
  • megfelel a gyermekszám alapján meghatározott hasznos alapterületre vonatkozó előírásoknak
Hasznos alapterületre vonatkozó előírások
Gyermekek száma Minimális hasznos alapterület
1 40 m2
2 50 m2
3 vagy több 60 m2

Fontos!

A többgenerációs otthon létrehozásának támogatása kizárólag a tetőtérbeépítésre vonatkozik, hozzáépítés esetén bővítésre vonatkozó csokot lehet igényelni.

CSOK hitel tetőtér-beépítéssel létrehozott lakásra is

Az emelt támogatási összegen felül elérhető lehet a tetőtér-beépítéssel kialakításra kerülő új lakásra is az úgynevezett CSOK hitel, aminél a teljes futamidőre, maximum 25 évig biztosított a kamattámogatás. Ez a típusú kölcsön a legalább 2 gyermekes CSOK-ot igénylők számára érhető el.

CSOK-hoz kapcsolódó kamattámogatott lakáscélú hitel összege
Gyermekek száma Maximális hitelösszeg
1 -
2 10.000.000 Ft
3 vagy több 15.000.000 Ft

Személyre szabott, díjmentes tájékoztatás!

Tetőtér-beépítésre vonatkozó további kérdés esetén online Hitelszakértőink készséggel állnak rendelkezésre. További, személyre szabott, díjmentes tájékoztatáshoz kérjük, töltse ki online adatlapunkat! Irodáinkban díjmentesen vállaljuk a teljes körű CSOK és hitelügyintézést is!

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés
48 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Kedves Hitelnet!
Nem szeretnénk igénybe venni hitelt, megvan a saját erő is hozzá, de mi csak ablakokat szeretnénk cseréltetni, mert ezek elavultak. Nem találok erről sehol sem leírást, vajon arra igénybe vehető-e.
Köszönöm.

Tisztelt Hitelnet!
Ha a ház, aminek a tetőterét beépítenénk, anyám tulajdona 50%-ban és örökség révén (apám halála után) 25-25%-ban az én és testvérem tulajdona, jelenleg csak anyám lakik az ingatlanban.
Ebben az esetben sem vagyunk jogosultak a feleségemmel a 10M Ft-os támogatásra? Ha a testvérem vagy anyám (bár nem életszerű, hiszen neki haszonélvezeti joga van élete végéig) megveszi a 25%-os tulajdonomat, akkor jogosultak lennénk?
Válaszukat előre is köszönöm!

Tisztelt Hitelnet.
Akkor is igénybe vehető a 10 milliós támogatás, ha a meglévő ingatlan a férj tulajdonába, a tetőtér beépítés után létrejött ingatlan a feleség tulajdonába kerül? A lakáshitelből vásárolt ingatlanunk jelenleg 50/50% tulajdonosi jogviszonnyal van bejegyezve.
Válaszukat előre is köszönöm.

Szeretném felvenni a csok-ot, házat szeretnék venni belőle. Mik kellenek hozzá?

Jó napot kívánok.
Szeretném megkérdezni azt, hogy 3 gyermeket nevelünk, mi is szeretnénk a megfelelő lakásunkat a tetőtérrel bővíteni, de mi a falusi csokot szeretnék igénybe venni. Nekem is és a párom is rendelkezünk 2 éves munkaviszonnyal.
Milyen lehetőségünk van erre és mennyi összeget kaphatnánk?
Köszönöm szépen.
Zsuzsa

Jó napot!
Ha már mi 3 gyerekre vettünk házat és bevállalnánk még 3-at, akkor jár a 10 milliós támogatás?

Jó napot Kívánok!
Érdeklődnék, ha mi szeretnénk beépíteni a tetőteret csok-ból, de ezzel nem hozunk létre új lakást, mert az alsó szint is a mi tulajdonunk, de plusz szobát szeretnénk ezzel nyerni. ilyenkor milyen összeg jár 2 illetve 3 gyermek esetén?
Köszönöm a válaszát!

Jó napot kívánok!
Érdeklődni szeretnék, osztatlan közös tulajdonban lévő családi házra – melyben nekem is van tulajdon részem, de édesanyám a haszonélvező az én részem felett is – igénybe lehet e venni a CSOK-ot tetőtér beépítésre? Ha igen akkor társasházzá kéne alakítani, vagy elég lenne a kizárólagos használati engedély?
Köszönöm válaszát!

Akkor ez visszatérítendő? Nem átverés?
És ha még nincs tetőtér, akkor is fel lehet venni kialakításra?

BAR lista nem gond?

Azt szeretném kérdezni, hogy családi ház esetében ahol a férjem a tulajdonos, de a szüleinek haszonélvezeti joga van az ingatlanon és ők is laknak benne, mi a 3 gyermekkel nem ott élünk, én és a férjem (vagy csak én – hogy más legyen a tulajdonos) igénybe tudjuk-e venni a 10.000.000 Ft-os támogatást a tetőtér beépítésre? 3 gyermeket nevelünk.
Köszönettel: Rita

Üdvözlöm!
Nagyszülők tulajdonában lévő ingatlanra építkeznénk.
A felső szinten a szükséges négyzetméternek megfelelő lenne illetve azon szinten lenne a konyha és fürdő helység is.
Viszont alsó szinten is szeretnénk bővíteni és építkezni külön bejárat és más szükséges helységek kialakítása véget!
Kérdésem ilyen esetben érvényben marad az új tetőtér bővítés összege?
Írásban kitértek az alsó szint bővítésével a régi támogatás összege maradna?

Tisztelt Hitelnet!
Sehol se találok pontos útmutatást arról, hogy milyen feltételeknek kell megfelelnie azoknak, akik a 2021. január 1-től meghirdetett új, tetőtér beépítéses (3 gyerek, 10M forint) CSOK-ot szeretnék igénybe venni. Melyik kormányhatározatban találok erre vonatkozó passzust?
Ha vásárolunk önerőből egy olyan ingatlant, amit aztán két generációssá tudunk alakítani ennek a támogatásnak köszönhetően, akkor jogosultak leszünk a támogatásra? Vagy alapfeltétel, hogy valamelyikünk szülei/nagyszüleinek a meglévő házának a tetőterét kell beépíteni? Vagy alapfeltétel, hogy a szülő/nagyszülő legyen a tulajdonosa az ‘alap-ingatlannak’, és az újonnan kialakítottnak pedig mi?
Előre is köszönöm segítségüket.

Jó napot!
Jelenleg a családi házunk az én (anya) nevemen van. Abban az esetben ha kislányuk nevére kerülne, igénybe vehető lenne a 10milliós támogatás előre vállalt plussz két testvér (30eves vagyok) a tetőtér beépîtésre. Önálló bejárat , külön bejárati ajtót jelent?
Valamint még kérdésem lenne, hogy külön gáz ,villany,viz- órával kell rendelkezzen? Társasházzá kell nyilvánîtani? Ugyanazok a szabályok érvényesek mint a” többi “csokra? Gondolok itt kifizetésre, ingatlan értékesîtés…
Köszönöm

Tisztelt Hitelnet!
Érdeklődni szeretnék két dologgal kapcsolatosan:
1., otthon felújítási program: az 1 éves kötelező munkaviszony a kizárólag 8 órás munkaviszonnyal igazolható vagy akár 2, illetve 4 órás munkaviszonnyal is?
Általánosságban, ha egy támogatott hitelnél 1 vagy 3 év munkaviszony van megjelölve akkor az is 8 órára vonatkozik vagy 2, illetve 4 órás munkaviszonyra is?
2., tetőtér beépítési program:
Ha a jelenlegi ingatlan a feleségem szülei tulajdonában van, akkor az igényléshez elegendő, ha az 50%-át az ingatlannak odaajándékozza a feleségemnek? Vagy ebben a konstrukcióban nem szükséges a meglévő tulajdon, hiszen a tetőtér beépítés után az „új” ingatlan az igénybevevő szülők nevére kell, hogy kerüljön, jelen esetben a feleségem tulajdonába.
Illetve ebben a programban nem olvastam, hogy szükség lenne igazolt munkaviszonyra. Ez így van vagy csak én nem olvastam jól?
Előre is köszönöm.
Üdv.
Attila

Szeretnénk a meglevő ingatlanom tető teret beépíteni, 3 gyerek már nem fér el alul. Én vagyok 100%-ban a tulajdonos, apuka lenne a felső szinté. Külön bejáratú lenne.
Kérdésem, hogy ez így lehetséges-e.

Állami gondozott házaspárnak + 2 gyermeknek odaadom tetőteret, jár-e nekik a CSOK?

Szép Napot!
A saját tulajdonú házunk tetőterét szeretnénk beépíteni. Igényelhető-e a 10 milliós CSOK, ha a tetőtér tulajdonosai a nagyszülők lennének? Novák Katalin úgy nyilatkozott, hogy „jellemzően” lent élnek a nagyszülők és fent a fiatalok. Ez nem egy „kiskapu”?
Köszönöm a válaszukat.
János

Tisztelt Hitelnet!
Kérem tájékoztassanak, hogy a 2021-re tervezett tetőtér bővítésemhez a CSOK igénybe vehető-e? Három gyermekünk van a nejemmel, saját tulajdonú családi házunk ami alapterülete alapján jó kiindulási alap a feltételek szerinti bővítéshez.
Üdv.
Gábor

Köszönöm válaszukat, esetleg megoldás lehet, hogy a meglévő ház, vagy a tetőtér a gyerekek nevére kerül? Az ingatlan tehermentes. Köszönöm

Szép napot!
Igénybe tudjuk-e venni a CSOK-ot tetőtér beépítésre, ha a meglévő ház a mi nevünkön van? Teraszról a feljáró külön bejáratnak minősül-e? Mi számít hasznos alapterületnek? Kitétel, hogy konyhának is lenni kell, ezt milyen készültségi fokra kell elkészíteni? 4 gyermeket nevelünk, 1-9 évesek, a tetőtér nekik készülne, mert lent szűkösen vagyunk.
Köszönöm!