Üdvözlöm!

2003-ban vettem fel az OTP banktól forint alapú jelzáloghitelt egyedül. Azóta is törlesztem, 20 éves futamidőnek éppen a felénél járok. Közben évek óta párkapcsolatban élek, de a lakás, a hitel, ugyanúgy az én nevemen van. 2013 januárjában gyermekünk született.

10 éve a lakás vásárlásánál még nem foglalkoztam a szocpol kérdéssel, de most már érdekelne, hogy ugyanerre a hitelre, illetve a tőke törlesztésére kaphatok-e ilyen támogatást, ha akkor nem igényeltem?
Milyen feltételeknek kell meglennie ehhez, előzetesen ezt kellett volna említeni a banknak, vagy szó szerint utólagosan elintézhető?

Köszönöm válaszát!
Tisztelettel.
Ágnes

Kedves Ágnes!

Amennyiben 2003-ban használt lakást vásárolt, akkor a később született gyermeke után nem vehet igénybe utólagos szocpolt. Használt lakás vásárlása esetén ugyanis csak akkor igényelhető az utólagos fiatalok otthonteremtési támogatása (FOT), ha az igénylő már a lakás vásárlásakor is megkapta ezt a támogatást legalább 1 gyermeke után. Mivel Önnek akkor még nem volt gyermeke, így elve meg sem kaphatta, s a később született gyermekek után sem tudja utólag jóváírni a fennálló tartozásból.

Abban az esetben, ha újépítésű lakást vásárolt, az utóbb született gyermek után akkor vehető igénybe utólagos szocpol, ha erre a szerződéskötéskor, vagyis 2003-ban hatályos jogszabályok lehetőséget biztosítottak. Ennek legegyszerűbben a hitelnyújtó bankban tud utána járni.

Amennyiben igen, akkor a hitelintézet vizsgálja, hogy a jogosultság valamennyi feltétele - például: méltányolható lakásigény feltételei - teljesül-e. A méltányolható lakásigény az együttköltözők száma alapján megengedett minimális és maximális szobaszámot jelenti. Tehát a jogosultság szempontjából nem mindegy, hogy hány szobás a lakás és hányan laknak benne.

Az utólagos szocpolra való jogosultság megállapítása a hitelnyújtó bank hatásköre, ezért javasoljuk, hogy ez ügyben keresse fel az érintett pénzintézetet, ahol tájékoztatni tudják valamennyi feltételről. Ha jogosult, akkor a támogatás szó szerint utólagosan, vagyis a gyermek születését követően intézhető, hiszen be kell mutatni például a születési anyakönyvi kivonatát is. A jóváhagyott támogatás a fennálló tőketartozásból írható jóvá, lényeges tehát, hogy az akkor felvett kölcsön még jelenleg is fennálljon. Összege megegyezik a 2003-ban érvényben volt támogatási összeggel.

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés
18 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Jó napot kívánok!
Érdeklődni szeretnék utólagos Fot jogosultsággal kapcsolatban. 2009-ben használt lakás vásárlásra két gyermekünk után megkaptuk ezt a támogatást, de időközben 2013-ban született egy 3. gyermekünk, aki után igényelni szeretnénk.
Van-e lehetőségünk megkapni, ha a lakásunk mérete 55 nm és 1+2 félszobás (tehát így már 5 fő lakik itt).
Előre is köszönöm válaszukat.
Üdvözlettel: Anita

Azután szeretnék érdeklődni, 2014. 08. 01.-én vettünk fel használt lakásra hitelt, 2017. 05. 12.-én született gyermekünk után kaphatunk szocpolt?
Köszönöm a választ!
Tisztelettel.
Erika

Tisztelt Szerkesztő!
Lakásépítési hitelünk lejárt. 2 gyerekre vettük fel a szocpolt, egy született. A második gyerek után járó részt hitellé minősítették, azt fizetjük még. Ha mégis sikerülne gyereket vállalnunk, akkor igénybe vehetünk-e még bármiféle támogatást?
Válaszát előre is köszönöm!
Ilona

Tisztelt válaszadó!
Érdeklődöm, hogy a 4. gyerekünkre igénybe vehetjük-e új lakás esetén a szocpolt, ha már 10 évvel ezelőtt nagy testvéreire, 3 gyerek után kaptunk szocpolt, nyilván újra és együtt nem lehet, de 4 gyerekkel költöznénk egy 127 nm-es új lakásba és mekkora összeget kaphatunk csak a 4. gyerekünk után? Sajnos elmúltunk már 40, én 42, férjem 46 éves, beígérni újabb gyermeket nem szeretnénk, hogy legalább két gyerek utáni igénylésünk legyen. Köszönöm válaszát.
Tisztelettel:
Andrea

Azt szeretném tudni, hogy én 17 éve építkeztem szocpolra, 2 gyerekre és közben elváltam és lett egy 3. lányom, aki most 7 éves. Azt szeretném kérdezni, hogy őrá fel tudnám-e venni a szocpolt vagy van egy lakáshitelem és abba beleforgatnák az is jó lenne. Én 38 éves vagyok, nem tudom ez nem akadály!
Tisztelettel: Mária

Tisztelt Szerkesztő!
Mi a férjemmel 2004-ben vettünk fel új lakásépítési hitelt még a Postabanknál, közben Esrte bank lett. 2012-ben született gyermekünk. A hitel felvételénél nem kértük a szocpolt. Most utólag lehet igényelni ennél a banknál?
Válaszát előre is köszönöm.
Tisztelettel: Teréz

Jó napot!
Szeretnék érdeklődni, hogy már igénybe vettem a szocpolt egyszer két gyerekre. Most született megint két gyerekem. Erre a két gyerekre igénybe vehetem-e megint a szocpolt?
Válaszukat várom.
Előre is köszönöm.

Köszönöm válaszát a fenti témában. Én voltam a kérdező a 10 évvel később született gyermek után járó szocpollal kapcsolatban. Azt a fontos tényt, hogy akkor új lakást vettem nem írtam meg, illetve arra nem találok sehol infot, hogy kizáró tény-e, hogy akkor sem és most sem vagyok házas. Több ismerősöm is kapott ilyen paraméterekkel, így utólagos szocpolt, annyi különbséggel, hogy a férfi tagé a lakástulajdon. Előfordulhat, hogy ez a bank jóindulata, egyéni elbírálása? Kérem, hogy ebben még segítsen a válaszával!
Köszönöm.
Ágnes

Érdeklődni szeretnék szocpol jogosultsággal kapcsolatban. 2005-ben lakáskölcsönt vettünk fel, ahhoz igényeltünk 2 gyermek után szocpolt. Az első gyermekünk 2007-ben született, de sajnos csak 3 napot élt. Mivel élve született, megkaptuk utána az igényelt támogatást. Aztán 2009-ben megszületett második gyermekünk, utána is megkaptuk a támogatást. Ez így rendben is lenne. Majd 2012-ben megszületett 3. gyermekünk, aki után nem tudom, hogy van-e jogosultságunk igényelni még szocpolt, főleg úgy, hogy az első gyermekünk már nem él.
Nagyon köszönöm előre is a választ, ha ön ebben tudna segíteni.
Tisztelettel: Dia