Tisztelt szakértő!

10 éve vásároltunk egy újépítésű lakást. Viszont még mindig nincs rá használatbavételi engedély. Folyamatban van, nemsokára elkészül. 3 gyerekünk van. Kérdésünk, hogy igényelhetjük-e a szocpolt, miután a használatbavételi engedély 2010. utáni lesz (az adásvételi szerződés viszont 2001-es)?

Még az bonyolítja a dolgot, hogy nincs rá banki hitelünk, mert családtagtól vettünk fel hitelt. Plusz 2007-ben megvettük a szomszéd lakást, ami nem újépítésű és összenyitottuk a két lakást. Így van már másik ingatlan a nevünkön. Viszont most mikor megkapjuk a használatbavételi engedélyt, akkor egy lakássá szeretnénk összevonni a kettőt, így nem másik lakás lesz.

Tehát a kérdés, hogy igényelhetünk-e szocpolt, esetleg utólagos banki hitel bevonásával?

Köszönöm.
Judit

Kedves Judit!

A szocpol igénybevételének véleményünk szerint több akadálya is van. Egyrészt a támogatás a vételár kiegyenlítéséhez vehető fel. Ha azt már kifizették, akkor nem kérhető szocpol.

Az utólagos szocpol csak az adott lakáscélra felvett banki hitel csökkentésére fordítható, ám Önök ilyen hitellel nem rendelkeznek.

A jogosultság vizsgálatakor az a meghatározó, hogy a szocpolkérelem beadásakor van-e az igénylőnek lakástulajdona. Ha jelenleg egy különálló, vásárolt lakásnak is tulajdonosai, ez szintén kizárja a jogosultságot. Ha a későbbiekben összevonják a két lakást, akkor az már nem minősül újépítésűnek szocpol szempontjából.

Továbbá ha a használatbavételi engedély megszerzése előtt történik a tulajdonjog átruházása, lakásépítési támogatás akkor igényelhető a hatályos kormányrendelet értelmében, ha az építkezés 2010. január 1. után kiadott építési engedély alapján történik.

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés
12 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Tisztelt Szakértő!
2003. decemberében vásároltam meg egy meglévő társasház tetőterében kialakított új építésű lakást. (9 új lakás épült egyébként) A vételárat készpénzzel egyenlítettem ki. A lakás azonban a mai napig sincs a nevemen, formai hibák miatt pereskedés folyik. Az ügy megjárta már a másodfokot, visszakerült első fokra, úgy néz ki, hogy lassan újra tudunk szerződni a most már helyes helyrajzi számon. Időközben nekem két gyermekem született. Igénybe vehető-e utólag szocpol és amennyiben igen, a 2003-as vagy a mostani szabályokkal?
Köszönöm, Bea

Üdvözlöm!
Az lenne a kérdésem, hogy utólagos szocpolt fel tudunk-e venni az alábbi paraméterek esetén:
férjem nevén 2002-től 2009-ig volt egy családi ház hitellel, amit 2009-ben eladtunk. Én nevemen 2006-tól 2011-ig volt egy családi ház, amit 2011-ben eladtunk. 2009-ben elkezdtünk építkezni, de a lakhatásit csak 2011-ben kaptuk meg. 2010-ben és 2012-ben is született gyermekünk. Az épülő házra vettünk fel hitelt közösen. A házak árait beforgattuk, illetve a rájuk felvett hitelt törlesztettük.
Válaszukat előre is köszönöm!

Tavaly kaptuk meg a lakhatási engedélyünket a családi házunkra. Megfelel mindenféle tekintetben az előírásoknak, mint méretben, mint energiatakarékosság szempontjából.
Vettünk fel rá hitelt, 7 millió forintot amit 20 évre igényeltünk.
Tulajdonképpen az lenne a kérdésem, hogy így utólag igényelhetek-e még szocpolt, hogy csökkenjen a hitelem? Vagy igényelhetném-e felújításra (bútorozás, kútfúrás, kerítés… stb. gondoltam)?
Már van egy gyermekünk illetve szeretnénk még kettőt.
Válaszát előre is köszönöm!

Tisztelt Cím!
Azt szeretném megkérdezni, hogy a használatba vett (1998), saját építésű családi ház, és két gyermek után már kapott szocpol után igényelhető-e szocpol, az esetlegesen most tervezett, harmadik gyermek után?
A családi ház esetében ez milyen formában igényelhető, vagy igényelhető-e?

Tisztelt Szakértő!
2008-ban épített új házunk minden feltételnek megfelelt, így 2008 októberében született első gyermekünk után megkaptuk az utólagos szocpolt. Aztán eltörölték, így 2010 januárban született második gyermekünkre nem igényelhettük akkor.
Kérdésem: Most igényelhetjük-e az utólagos szocpolt második gyermekre és a még meg nem született, de már útban lévő harmadik gyermekre a meglévő lakáscélú hitel csökkentésére?
Köszönettel: Erika

Üdvözlöm!
A kérdésem a következő.
Sorházunk 2007-ben szerkezetkész állapotba került, és 2010-ben került végső kialakításra és eladásra. Mi ekkor vettük meg hitel felhasználásával új építésű sorházként, mint első lakók.
A kisfiúnk 2010-ben született meg. Szeretnénk visszamenőleg igénybe venni a szocpolt, amennyiben erre van lehetőségünk.
Milyen úton induljunk el?