Nekem, aki egyedül neveli a 2 éves gyermekét havi összjövedelmünk 39.650.- Ft. Ebből 25.000.- Ft-ot albérletre költök. Lenne egy lakás 1.000.000.- Ft-ért. Én miért nem tudom megigényelni a szocpolt?

Tavaly kaptam az Államkincstártól egy papírt, melyben szerepelt a lányom után megigényelhető 800.000.- Ft-os szocpol támogatás. Amiért én nem azonnal kértem meg, így már nem is kaphatok az Állam bácsitól semmilyen segítséget?

Az én esetemben mit tehetek, hogy szocpolt igényelhessek addig amíg nem veszik meg előlem a lakást és a lányommal végre nyugodtan hajthatnánk le a fejünket.

Tímea

Kedves Tímea!

A szocpolt tavaly még nem lehetett igényelni, így a Magyar Államkincstártól kapott papír más jellegű támogatást tartalmazhatott. Ezzel kapcsolatban a kapott levél alapján lehetne tájékozódni.

A szocpolrendelet idén január 1-től lépett hatályba, s jelenleg még nem érhető el minden pénzintézetnél. A hatályos kormányrendelet azonban rögzíti a szocpolra való jogosultság feltételeit. E szerint ezt a támogatást használt lakás vásárlásához sajnos nem lehet igényelni. A szocpolra 2012-ben az lehet jogosult, aki új házat épít vagy újépítésű lakóingatlant vásárol.

Jogszabályi előírás alapján a szocpol valóban nem igényelhető 1 gyermek után. A támogatásra 1 gyermek esetén csak akkor lehetnek jogosultak az igénylők, ha vállalják legalább még 1 gyermek 4 éven belüli megszületését.

A megelőlegező szocpol további igénylési feltételeiről IDE kattintva tájékozódhat.

 

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

26 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Sziasztok!
Én is egyedül nevelem a kislányom, elég szomorú, hogy pont ilyeneknek nem jár meg pl. felújításra, korszerűsítésre. Ráadásul beteg vagyok, csak 4 órába tudok dolgozni, az apára számítani nem lehet, még a családi adókedvezményt sem tudom igénybe venni. Elég szomorú, hogy ezekkel a szélsőséges helyzetekben lévőket soha senki nem veszi figyelembe.

Szeretnék érdeklődni, hogy egy gyermek után jár-e a szocpol, és ha igen, akkor milyen űrlapokat kell hozzá kitölteni és milyen idősnek kell lenni ahhoz, hogy igénybe tudjuk venni? A férjem 46 éves, én meg 32 éves vagyok és ezt szeretném megtudni.
Köszönettel.
Mónika

Üdv!
Olyan kérdésem lenne, hogy ha még nincs gyerekünk, akkor is igénybe lehet venni a szocpolt vagy olyan nem létezik, csak ha már van egy gyerek és úgy a második gyerekre?
Még egy második kérdésem lenne, a férjem örökölte a szülei házat. Erre hogy lehetne igénybe venni?
Válaszát előre is köszönöm!

Üdvözlöm!
Érdeklődni szeretnék, mivel úgy értesültem, hogy idén 2014-ben újra járni fog a szocpol egy gyermek után is, tehát érdeklődni szeretnék, hogy ez igaz-e!? És ha igen, akkor ez mikor fog életbe lépni? Köszönöm.
Üdvözlettel.
Henrietta

Üdv!
Kicsit elakadtunk szocpol ügyben. Szeretném kérdezni, hogy egy gyermek után jár valami? Saját lakásunk van, esetleg felújításra, bővítésre valami kedvezmény igényelhető-e? Kell-e hitelt felvenni hozzá? Vagy ez csak akkor elérhető, ha x időn belül vállalunk még egy gyermeket? Mi van akkor, ha valamilyen orvosi okból kifolyólag mégsem sikerülne?
Köszönöm válaszát!

Tisztelt Hitelnet!
Első, 2005-ben született gyermekünk után már vettünk igénybe szociálpolitikai kedvezményt, 900.000.-Ft-ot, melyet önerőként számítottak be az általunk megvásárolt lakásba.
Mivel mi is felültünk az akkori szólamoknak és svájci frank alapú hitelt vettünk fel, ezért törlesztőrészletünk 2011 végére már embertelen magasságokba emelkedett, (kb. 2.5 szeresére nőtt a törlesztőrészletünk 6 év alatt), így a lakást kénytelenek voltunk eladni, a felvett kölcsönt pedig végtörleszteni.
Így jó 6 millióval „olcsóbban” jöttünk ki annál az összegnél, mint amit utolsó levelében a bank írt nekünk, (bizony, akkor már 2.5 millióval túllépte volna tartozásunk az ingatlanunk értékét).
A szocpolt – mivel 10 éven belül eladtuk a lakást – a magyar államkincstár letéti számláján helyeztük el, ahol így 1 évig maradhatott az összeg.
Éppen a napokban kértük (mivel indokolt esetben lehet) az 1 év 1 évvel történő hosszabbítását, mivel azt a 900.000.-Ft-ot még fel szeretnénk használni.
Időközben született még egy gyermekünk, akire azért nem kaptuk meg 2007-ben lakásvásárlásra a megelőlegező kölcsönt, mivel éppen az előtt 1-2 hónappal töltöttem be a 40. életévemet.
A következő hónapokban tervezzük a lakásvásárlást, új lakásról lenne szó.
Kérdésem az lenne, hogy mivel már mindketten túl vagyunk a 40-en, ezért a 2010-ben született gyermekünk után jár-e szocpol, igénybe tudjuk-e venni a most megvásárolni kívánt (új építésű) lakásra a kedvezményt?

Helló!
Szeretnék érdeklődni, hogy 1 gyerekre jár-e szocpol és ha igen, milyen feltételek szükségesek? Én is meg feleségem is dolgozunk.
Előre is köszönöm a segítségét.

Kaphatok-e szocpolt, ha 1 gyermekem van?
Én rokkantsági járadékon vagyok, a feleségem velem ápolásin.
Kérném válaszát.

Tisztelt Cím!!
Egyedül nevelem 1 szem gyermekem. Szocpol jár-e? Ha igen, mennyi összeg??:))
Lakásbővítésre szeretném fordítani. 1 szobát szeretnék a gyermeknek!!!
Köszönöm.

Tisztelt Cím!
Nem a gyerekeim apjával nevelem 2 kiskorú gyerekem. Én nem dolgozok, mert még gyesen vagyok, az élettársamnak folyamatos munkaviszonya van. A kérdésem az lenne, ha vásárolnák lakást vagy építenék, akkor mivel neki van munkaviszonya a lakás a nevére menne vagy a gyerekére, lenne-e benne joga a későbbiekben, mert soha nem lehet tudni, hogy együtt maradunk.

Szeretnék érdeklődni, hogy van egy gyermekem és van egy házam, azt szeretném felújítani. Mennyit kapnék az egy gyermekemre?

Tisztelt Címzett!
Meg szeretném kérdezni, hogy ha van egy 16 éves fiam és még nem vettem igénybe ezt a lehetőséget vagy nem is lehet 1 gyerekre?
Köszönöm.

Tisztelt Hitelnet!
Érdeklődni szeretnék, hogy a szocpol igénybe vehető-e egy gyermek esetén is?

Szeretném megkérdezni egyedülálló anya vagyok egy gyermekem van. Hitel van a lakásomon és érdeklődőm, hogy szocpolt hitelkiváltásra vagy valami hasonlóra?

Érdekelne, hogy kaphatok-e szocpolt? Ha igen, hogy igényelhetem meg mindezt? Van egy 5 éves kisfiam.

Tisztelt Szakértő!
36 éves vagyok, párom 34 és nem bejegyzett élettársi kapcsolatban élünk. Együtt neveljük 10 éves lányomat, aki az előző kapcsolatomból született. Új építésű társasházban a lakásunk júliusra készül el, 71 nm. Kérdéseim: hitelt nem veszünk fel, honnan igényelhetjük a szocpolt? Milyen összegről kell számlát bemutatnunk?
Válaszát megköszönve: Barbara

Tisztelt Szakértő!
Kérdésem az lenne, hogy gyermekem után felvehető lenne a szocpol, használt lakás vásárlása esetén, ha KHR listán szerepelek passzívan? Adóstárs voltam. Hitel rendezés után.