Félszocpol 2013-ban tetőtér beépítésre?

Utolsó módosítás: 2013. július 29. hétfő

Üdvözlöm!

Kérdésemet az imént elküldtem – egy korábban feltett és már megválaszolt kérdésnél, csak úgy gondolom nem a megfelelő helyen, így ide is bemásolom. Félszocpol ügyben keringenek újabb hírek, miszerint ismét lesz. Jelenleg több weboldalon látok erre utalásokat, de esetem elég csavaros. Talán Ön/Önök jobban átlátják ezeket a rendelkezéseket.

36 illetve 38 éves házaspár vagyunk. 3 kiskorú gyermekünket neveljük, tetőteret szeretnénk beépíteni, melyben szobákat alakítanánk ki nekik. Egy házat vásároltunk 2011-ben, melynek építésekor (2004-ben) az építési engedély a tetőtér beépítésére is vonatkozott. A tetőteret az első tulajdonos nem építette be, ezt tennénk meg mi most, mivel a ház lakóhelyiségei közt csak egy háló meg egy nappali szerepel, szükségessé váltak újabb szobák.

A félszocpolt igénybe vehetjük akkor is, ha nem kell engedély a bővítéshez, vagyis a munkálatok nem érintik a tető szerkezeti elemeinek megváltozását? Viszont számlákkal igazolható, hogy szigetelésre, burkolásra, szaniterekre, ajtókra, ablakokra és épületgépészeti stb. dolgokra megy el a szocpol támogatás összege.
A tetőtér beépítés esetében mi az, amire fordítható és számlával igazolható a támogatás?
És mi történik akkor, ha mondjuk (nem valószínű), de a szocpol támogatás nem teljes összege szükséges a három szoba kialakításához?

Előre is köszönöm a segítséget!
Üdvözlettel: Hajni

Kedves Hajni!

A félszocpol újbóli bevezetésével kapcsolatban még nincsen elfogadott törvényjavaslat, egyelőre egy előterjesztés áll rendelkezésre, mely szerint a félszocpolt használt lakás vásárlása mellett – 2 vagy több eltartott gyermek esetén – meglévő lakóingatlan bővítésére is lehet majd igényelni. További részletek ezzel kapcsolatban még nem ismertek, így kérdéseire egyelőre nem tudunk pontos választ adni.

A korábbi félszocpol rendszerét alapul véve tetőtér beépítésére is járt a támogatás legalább 2 eltartott gyermek esetén, amihez szükség volt az építési/bővítési engedélyre. Véleményünk szerint ez várhatóan most is így lesz. A tervezet szerint a meglévő lakás bővítésére a számlákkal igazolt költségek maximum 50%-áig lenne igényelhető a félszocpol.

További pontos felvilágosítást a vonatkozó törvényjavaslat elfogadása, a Magyar Közlönyben történő kihirdetése, illetve hatályba lépése után tudunk Önöknek adni.

Számoljon hitelkalkulátorunkkal!

Tekintse meg a tanácsadóink által összegyűjtött legjobb banki ajánlatokat!

Megnézem
Hozzászólások
 • Betti szerint:

  Tisztelt Szakértő!
  Érdekelne minket, hogy jogosultak vagyunk-e a szocpolra tetőtér beépítéssel, tetőcserével. A ház 1979-ben épült.
  Férjem már elmúlt 40, én 37 vagyok, van 3 gyermekünk – 9, 7 és 5 évesek. A ház 50-50%-ban a tulajdonunk. Viszont egy ügyvédi hiba miatt, a nagyszülőkkel elcserélt ház is a mi nevünkön van – az adásvételi szerződésen el van cserélve, de a tulajdoni lapon évek óta a mi nevünk van!!
  Köszönettel: Betti

  • Hitelnet szerint:

   Kedves Betti!
   A jelenleg hatályos rendelkezések értelmében a meglévő lakás tetőtérben történő bővítésére a szocpol nem jár, azonban várható a félszocpol újbóli bevezetése, ami a tervezet szerint bővítésre is igénybe vehető lesz.
   A nagyszülőkkel elcserélt ház tulajdoni viszonyait minél előbb rendezni kellene a földhivatalnál, ez ugyanis kizáró ok lehet szocpol igénylésénél.

 • Ernő szerint:

  Üdvözlöm!
  Egy családi házban élünk, melyet 2003-ban vásároltunk. 2/3-ad arányban Én, 1/3-ad arányban a feleségem a tulajdonosa. 2008-ban megszületett első gyermekünk, idén pedig a második! A lakás tetőteres, a kérdésem az lenne igényelhetünk-e félszocpolt a beépítésére? Főállással és másodállással is rendelkezem!
  Válaszát megköszönve!
  Üdv.
  E.

  • Hitelnet szerint:

   Kedves Ernő!
   Vissza nem térítendő támogatás meglévő lakóház tetőtér beépítésére jelenleg még nem igényelhető. A félszocpol tervezett bevezetésével azonban ismét elérhetővé válna ez a lehetőség, de mivel nem került még elfogadásra a vonatkozó törvény módosítása, ezért a pontos feltételekről egyelőre nem tudunk tájékoztatást nyújtani.

 • Nikolett szerint:

  Tulajdonunkban van egy 60 nm-es családi ház, amihez hozzá szeretnénk építeni 80 nm+tetőteret, az építési engedély megvan. Két gyermekünk van, 40 év alatt vagyunk mindketten.
  A szocpol változás után mire leszünk jogosultak? Mi szükséges az igényléshez?

  • Hitelnet szerint:

   Kedves Nikolett!
   Az esetleges változásokat tartalmazó tervezet szerint 2 vagy több gyermeket nevelő családok számára a “félszocpolt” meglévő lakásuk bővítésére is fel lehetne használni a számlákkal igazolt költségek legfeljebb 50%-a erejéig. De mivel a törvénymódosítás még nem lett elfogadva és kihirdetve, az igénylés pontos feltételei nem ismertek. Kérjük, kísérje figyelemmel bejegyzéseinket, a félszocpol igénylési feltételeiről honlapunkon beszámolunk, ha elfogadásra kerül.

 • Csaba szerint:

  Jó napot!
  Szeretnék érdeklődni: a szocpolt mire is adják meg? Olyan 1,5 éve vettem egy 55 m2-es házat, amit szeretnénk felújítani, korszerűsíteni vagy akár tetőtérrel bővíteni! 3 gyermekem van, 1 nevelt lányom és 2 saját fiam!
  Ha igénybe tudom venni, akkor mik a feltételek, mert sok mindent lehet róla olvasni, de semmi konkrétum.

  • Hitelnet szerint:

   Kedves Csaba!
   Szocpol felújításra és korszerűsítésre nem jár.
   A tervezet szerint a bevezetésre váró félszocpol meglévő lakóház bővítésére, tetőtérben történő beépítésére igényelhető lesz, ám ennek konkrét feltételei egyelőre nem ismertek.
   Ha a vonatkozó törvényjavaslat elfogadásra kerül, honlapunkon be fogunk számolni a jogosultság feltételeiről! Kérjük, addig is kövesse új bejegyzéseinket!

 • Szilvia szerint:

  Üdvözlöm!
  Érdeklődni szeretnék öntől, hogy van egy banki hitel által vásárolt ingatlanunk. Jobban mondva a párom nevén. Van egy 9 éves kisfiúnk és szeretnénk bővíteni egy szobával a házat. Élettársi kapcsolatban élünk. Igényelhetünk rá félszocpolt?? Nem találok a neten semmilyen konkrét választ erre sajnos, gondoltam ön tud nekem segíteni. A hitelünk az Erse Banknál van és azt is szeretném tudni ott kell-e igényelni, ha van rá lehetőségünk!?
  Köszönöm válaszát előre is!
  Szép napot!

  • Hitelnet szerint:

   Kedves Szilvia!
   A várhatóan bővítésre is igényelhető félszocpol még nem vehető igénybe. Az erre vonatkozó törvényjavaslat elfogadásáról még nincs információnk. Ha elfogadásra kerül a tervezet és ismertté válnak az igénylés feltételei, akkor honlapunkon is beszámolunk róla. Kérjük addig is kövesse új bejegyzéseinket a témában!

 • Krisztián szerint:

  Felmondott hitelünk van részletfizetéssel. Közben családi segítséggel hozzá lett építve a házhoz, de a tetőtér még nincs befejezve. Közben 4 gyerekre bővültünk. A tetőteret is szeretnénk beépíteni, az alsó szintre viszont nincsenek számlák, csak a tetőtérre lesz. Beszámolják-e még a saját munkát, mivel asztalos szakmám van, amit a részletekbe szeretnénk beletörleszteni.

  • Hitelnet szerint:

   Kedves Krisztián!
   A leírtak alapján vissza nem térítendő támogatást sajnos nem tudnak igénybe venni.

 • Éva szerint:

  Üdvözlöm!
  A tervezett félszocpollal kapcsolatban lenne egy kérdésem. 2005-ben vásároltam egy használt lakás, amelyhez 3 gyermekem után félszocpolt is igénybe vettem (hitelt nem). 2006-ban született meg a kisfiam, majd 2008-ban a lakást eladtam és családi házat vásároltunk férjemmel közösen – 2/3, 1/3 arányban -, amelyre a félszocpolt is átírattuk, illetve lakáshitelt vettünk fel. Akkor, ha jól emlékszem már nem volt félszocpol, ezért nem jártam utána, hogy a 4. gyermek után utólag igényelhetném-e a támogatást. Ön szerint ha újra lesz félszocpol, kérhetném-e valamilyen formában idén: házfelújításra, bővítésre, vagy esetleg a lakáshitel tőketörlesztésére?
  Válaszát előre is köszönöm!

  • Hitelnet szerint:

   Kedves Éva!
   A félszocpolra vonatkozó törvényjavaslat szerint a támogatás – bevezetése esetén – használt lakás vásárlására és meglévő lakás bővítésére lesz igényelhető, ám az igénylés pontos feltételeit egyelőre nem ismerjük.

 • Melinda szerint:

  Tisztelt Szakértő!
  A tervezett félszocpollal kapcsolatban lenne kérdésem. 2004-ben vásároltam egy használt lakást, hitelre, félszocpolt akkor nem kaptam, mert állítólag nem járt (2003-ban született meg a kislányom). Férjemmel 50 – 50 %-ban vagyunk tulajdonosok és még nem vagyunk 40 évesek. A házban a tetőtér be van építve. (2 szoba van benne kialakítva)
  Ön szerint ha újra lesz félszocpol, kérhetném-e valamilyen formában idén: házfelújításra, bővítésre, vagy esetleg a lakáshitel tőketörlesztésére?
  Válaszát előre is köszönöm!

  • Hitelnet szerint:

   Kedves Melinda!
   Bár a rendelet még nem került kihirdetésre, de az szinte biztos, hogy lakásfelújításra és a meglévő hitel törlesztésére nem lesz elérhető a támogatás. Bővítésre megoldható lehet, de a pontos feltételek még nem ismertek.

 • Nika szerint:

  T. Szakértő!
  Az új szocpol-tervezetben a félszocpol korhoz lesz kötve?
  (Minden más kritériumnak megfelelnénk, csak a párom elmúlt 45 éves.)

  • Hitelnet szerint:

   Kedves Nika!
   A félszocpol életkori feltételei egyelőre nem ismertek, így nem tudjuk megmondani, hogy 45 éves kor felett elérhető lesz-e a támogatás.

 • Ági szerint:

  Tisztelt Szakértő!
  Férjemmel 2011-ben vásároltunk egy használt családi házat, részben hitelből. Szeretnénk a tetőteret beépíteni, a hasznos alapterület a tetőtérben kb. 40 nm lenne.
  Egy gyermekünk van, de szeretnénk még legalább egy gyermeket.
  Az lenne a kérdésem, hogy a tetőtér beépítésre kaphatunk-e szocpolt és ha igen, mi a feltétele?
  Mindenhol az energetikai besorolást említik. Hogyan tudhatom meg, hogy az ingatlan, amiben lakunk milyen energetikai besorolásba tartozik?
  Válaszát előre is köszönöm!
  Tisztelettel:
  Ági

  • Hitelnet szerint:

   Kedves Ági!
   Meglévő családi ház tetőtérrel történő bővítéséhez jelenleg nem igényelhető vissza nem térítendő támogatás. Szocpol csak új házra igényelhető, a félszocpol még nem került bevezetésre, s egyelőre ennek várható időpontja sem ismert.

 • Kata szerint:

  Jó napot!
  Az lenne a kérdésem, hogy a párommal 15 éve élünk együtt élettársi kapcsolatban. Nem vagyunk hivatalosan bejelentve. Kapcsolatunk alatt 2 közös gyermekünk van (5 éves és egy 6 hónapos). A párom nevén van egy lakás, amit el szeretnénk adni. A szüleim házát szeretnénk bővíteni hozzáépítéssel és tetőtér építéssel. A ház a szüleim nevén szerepel. Ha sikerül el adni a lakást, a párom nevén nem lesz ingatlan. Ő 36 éves, én pedig 35. A kérdésem, hogy ilyenkor is igényelhető-e teljes szocpol, hogy nem lesz a nevünkön ingatlan, élettársi viszonyban élünk és 35 évet betöltöttük? Ha vehetünk fel szocpolt, akkor mennyit lehet 2 illetve, ha egy 3-ik babát is bevállalnánk?
  Válaszukat előre is köszönöm.
  Üdvözlettel: Kata

  • Hitelnet szerint:

   Kedves Kata!
   Szülei házának bővítéséhez és tetőtér beépítéséhez sajnos nem jogosultak szocpolt igénybe venni. A támogatás akkor lenne igényelhető, ha a szülei tulajdonában lévő ház tetőterében egy teljesen új, különálló lakás kerülne kialakításra, a párja nevén lévő lakás eladása után.
   Vállalt gyermek utáni szocpol igénylésére azért nem lennének jogosultak új lakás építése esetén sem, mert nem házasok, s megelőlegező szocpolban csak 40 év alatti házaspárok részesülhetnek.
   A támogatás jelenlegi összegéről – mely a gyermekek száma mellett függ az új lakás hasznos alapterületétől és az épület energetikai minősítésétől is – IDE kattintva olvashat.

 • Gabriella szerint:

  Jó napot kívánok!
  Érdeklődni szeretnék, hogy a félszocpolt használt vásárlásra adják, lehet-e használt faházra is kapni és kell-e hozzá önerő. Még annyit szeretnék, hogy ha van egy faházam /téliesített/, amiben laknánk, lehet-e rá kapni félszocpolt tetőtér beépítésre, ami ugyancsak faházból lenne?
  Válaszukat előre is köszönöm!

  • Hitelnet szerint:

   Kedves Gabriella!
   Félszocpol jelenleg nem igényelhető, így sem használt lakás vásárlása, sem bővítése nem finanszírozható a támogatással.

 • Helga szerint:

  T. Szakértő!
  2007-ben felvettünk 13 millió Ft devizahitelt. Azóta született 2 gyerekünk. 49 négyzetméteres családi házunkat szeretnénk bővíteni, korszerűsíteni tetőtér beépítéssel. 35 és 36 éves házaspár vagyunk. Jár-e vissza nem térítendő vagy szocpol támogatás?
  Válaszát előre is köszönöm.

  • Hitelnet szerint:

   Kedves Helga!
   Vissza nem térítendő támogatás, szocpol jelenleg sajnos sem bővítésre (tetőtér beépítésre), sem korszerűsítésre nem igényelhető.

  • Hitelnet szerint:

   Kedves Helga!
   Vissza nem térítendő támogatás, szocpol jelenleg sajnos sem bővítésre (tetőtér beépítésre), sem korszerűsítésre nem igényelhető.

Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA

A hozzászólás elküldésével Ön elfogadja felhasználási feltételeinket