Utólagos szocpol utóbb született gyermekre

Az utólagos szocpolkérelem elbírálásakor az új lakás építésére vagy vásárlására, az utólagos otthonteremtési támogatás (utólagos „félszocpol”) jogosultságának megállapításakor pedig a használt lakás vásárlására kötött kölcsönszerződés időpontjában hatályos kormányrendelet az irányadó.

Aki az adott időpontban érvényes támogatási feltételeknek megfelel, annak a hitelszerződés aláírását követően született gyermek után is jár a támogatás.

Mi várható 2015.július elseje után?

Kattintson ide a részletekért!

Utólagos szocpol – 2009. július 1. előtt kötött kölcsönszerződések alapján

Új lakóingatlan építése vagy vásárlása esetén később született gyermeke után utólagos lakásépítési kedvezményre az a támogatott személy lehet jogosult, aki a kölcsönszerződését 2009. július 1. előtt aláírta, s jelenleg is fennáll ez a kölcsöne. Az utólagos támogatás – melynek összege megegyezik a kölcsönszerződés aláírásakor érvényes támogatási összeggel – a fennálló lakásépítési/vásárlási hitel csökkentésére fordítható.

Szocpol utólag használt lakásra

Használt lakóingatlan vásárlása esetén később született gyermeke után utólagos otthonteremtési támogatásra (utólagos „félszocpolra”) az a támogatott személy lehet jogosult, aki már az adott ingatlan vételárának kifizetéséhez is megkapta a fiatalok otthonteremtési támogatását (FOT) legalább 1 meglévő gyermeke után. Az utólagos FOT a 2009. július 1. előtt – használt lakás vásárlására felvett – lakáshitel fennálló tartozásának csökkentésére fordítható, ha valamennyi jogosultsági feltétel teljesül. Összege azonos a szerződés megkötésekor érvényben lévő támogatási összeggel. Az utólagos félszocpol lakásbővítésre, tetőtér-beépítésre felvett lakáshitel csökkentésére nem használható fel.

Szocpol utólag a 2012. január 1. után kötött kölcsönszerződések alapján

A 2012. január 1-től – újépítésű lakóingatlan vásárlásához és új ház építéséhez – igényelhető lakásépítési támogatáshoz kapcsolódóan később született gyermeke után a támogatott személy utólagos lakásépítési támogatást igényelhet lakáscélú hitelintézeti kölcsönszerződésből eredő tartozása törlesztésére, ha a támogatást korábban született gyermeke után is megkapta, s az egyéb előírt feltételek is teljesülnek.

A lakásépítési támogatás később született gyermek után igényelhető összege – az épített vagy vásárolt lakás hasznos alapterületétől függetlenül – gyermekenként 400 000 Ft.

Kaphatok utólagos szocpolt, ha a korábbi lakásszerzéshez nem vettem fel kölcsönt?

Mivel az utólagos szocpol csak az adott lakáscél megvalósításához igényelt lakáshitelből írható jóvá, ezért ha Ön nem igényelt lakáskölcsönt az adott lakáscél megvalósításához, vagy az igénybe vett lakáscélú hitelt már visszafizetette, akkor sajnos nem jogosult az utólagos támogatásra.

Hol igényelhető az utólagos szocpol?

Az utóbb született gyermek utáni szocpolkérelmet ahhoz a hitelintézethez kell benyújtani, amely az adott lakáscélú kölcsönt folyósította. A jogosultság megállapítása az érintett pénzintézet hatásköre.

Legfrissebb bejegyzések utólagos szocpol témában:

Kérje személyre szabott ajánlatunkat

Tanácsadóink egyedi ajánlatot készítenek Önnek díjmentesen, kötelezettségek nélkül!

Érdeklődöm
Hozzászólások
 • Balázs szerint:

  Tisztelt Hölgyem/Uram!
  Egy gyerek után szeretnénk igénybe venni az utólagos szocpolt hitel előtörlesztés céljából. A deviza alapú jelzáloghitelt 2007. végén vettük fel, a gyermekünk 2013 végén született.
  Lehetséges-e a dolog?
  Válaszát előre is köszönöm.

  • Hitelnet.hu szerint:

   Kedves Balázs!
   A vonatkozó rendelkezések értelmében a 2007-ben vásárolt használt lakásra utólagos sajnos nem tudják igénybe venni a később született gyermekük után a szocpolt.

  • Szalkai Eszter szerint:

   Üdvözlöm!
   Érdeklődni szeretnék, hogy E energetikai besorolású házra, vállalt gyermek/gyermekek esetén igényelhetjük-e a szocpolt, ha 2015. március 9-én írtuk meg az adásvételi szerződést? Várhatóan mennyit kapnánk esetlegesen 1, illetve 2 gyermek vállalására? Ez lesz az első háztulajdonunk, házastársak vagyunk, munkaviszonnyal rendelkezünk.
   Előre is köszönöm a választ!

   • Hitelnet.hu szerint:

    Kedves Eszter!
    E energetikai besorolású ház esetén a CSOK jogosultsághoz be kell nyújtani a lakóépület fekvése szerint illetékes építésügyi hatóság által kiállított, 30 napnál nem régebbi hatósági bizonyítványt arról, hogy a lakóépület állapota az élet- és vagyonbiztonságot közvetlenül és súlyosan nem veszélyezteti.
    A CSOK-ra akkor lehetnek jogosultak, ha a teljes vételár nem került, illetve a CSOK kérelem benyújtásáig nem kerül kifizetésre, a CSOK ugyanis a vételár finanszírozásához vehető igénybe, továbbá a szerződéskötést követő 120 napon belül be kell nyújtani a CSOK kérelmet. Az adásvételi szerződésnek tartalmaznia kell, hogy a vételár utolsó része a CSOK-ból kerül kifizetésre, valamint a CSOK összegét.
    Az igénybe vehető kedvezmény összegét nemcsak a gyermekek száma és az épület energetikai minősítése, hanem a hasznos alapterület is befolyásolja. A konkrét összegeket IDE kattintva ismerheti meg.

 • Márta szerint:

  Tisztelt Szakértő!
  2006-ban új lakás vásárlásakor 1 meglévő gyerekre és 1 vállalt gyerekre kaptunk szocpol támogatást. Időközben eladtuk az ingatlant, a vállalt gyerek után visszafizettük a támogatást. 2010-ben építkeztünk, melyre forint alapú lakásépítési hitelt vettünk fel a K&H Banktól 2010-ben. Az építési engedély 2006-os, a használatba vételi engedély 2013-as.
  Időközben babát várunk áprilisra.
  Kérdésem az lenne, ha megszületik a 2. gyermek, jogosultak vagyunk-e utólagosan igényelni a szocpolt hiteltörlesztéshez?
  Válaszát előre is köszönöm!

  • Hitelnet.hu szerint:

   Kedves Márta!
   Mivel 2010-ben – a hitelszerződésük megkötésének időpontjában – nem volt elérhető a szocpoltámogatás, ezért a később született gyermek után sem lesz sajnos igénybe vehető.

 • Andrea szerint:

  Érdeklődök, hogy esetünkben 2011-ben hitelre vásárolt használt lakásra érvényesíthető-e utólag a szocpol:
  2004-ben megelőlegező kölcsönszerződéssel lakást vásároltunk, majd két gyermekünk megszületése után, hitelt visszafizetve 2011-ben nagyobb házat vásároltunk. A vásárolt használt ház széljegyzékébe be kellett vezettetnünk a mákot, ami jelenleg nincs törölve. 2011-ben született meg 3. gyermekünk és most várjuk 4.-et.
  Köszönöm válaszát!
  Andrea

  • Hitelnet.hu szerint:

   Kedves Andrea!
   A 2011-ben hitelre vásárolt használt lakás vonatkozásában sajnos nincs lehetőség a később született gyermekek utáni támogatás érvényesítésére a vonatkozó rendelkezések alapján.

 • F.Miklós szerint:

  Tisztelt !
  Feleségemmel 2007 novemberében írtunk egy adásvételi szerződést, ami 2008 januárban volt kifizetve egy használt lakásra, ami 80 m2-eres. Azóta született 2 gyermekünk, 2010 illetve 2013-ban születtek. Azt szeretném megkérdezni, hogy jár-e nekünk a csok? Amennyiben jár, az az összeg mennyi? Vagy nem jár és így kisemmizett minket a kormány? Vagy más jár?

  • Hitelnet.hu szerint:

   Kedves Miklós!
   2007-ben kötött adásvételi szerződés esetén utóbb született gyermeke után csak az a támogatott személy lehet jogosult utólagos támogatásra, aki már a lakásvásárláskor is megkapta a kedvezményt legalább 1 gyermeke után. Mivel Önöknek akkor még nem volt gyermekük, ezért sajnos a később született gyermekek után sem tudják igényelni a támogatást. CSOK igénybevételére sajnos szintén nem lesz lehetőségük.

   • F.Miklós szerint:

    Hogy hogy kizárnak a szocpolból? Amikor a kormányrendelet miatt nekünk kell szívni? És Szerintük és a kormány szerint is jól van ez? Tisztességtelen! Ez Magyarország, gratulálok, még egy ok, amivel le van írva Magyarország és mi vagyunk az egyetlenek a több száz családból! Hát legalább 1 éven át éljen meg havi 40.000 Ft-ból! Így támogatja a kormány, hogy a magyar ember maradjon Magyarországon, hurrá! Kedves Zoltán, nem tudom, hogy emlékszik-e ránk Ferenczi Miklós (21 éves voltam) és a páromra. 2008 januárjában az Ön segítségével jutottunk hitelhez (OTP 20 éves futamidő) Újfehértói házunk megvásárlásához, most ismét szeretnénk a segítségét kérni, mivel Öntől megbízható választ kaphatunk kérdésünkre, amely az új szocpol témakörébe sorolható. Kérdésünk a következő lenne: 2010-ben született első gyermekünkre nem tudtunk már szocpolt igényelni, mert befagyasztották, 2013-ban született még egy gyermekünk, így még egyik gyermekünkre sem tudtunk kedvezményhez jutni. A mostani cs.o.k. kedvezményhez hozzájuthatunk valamilyen (bármilyen) formában? Meg egyenlőre nem tisztázott, hogy bővül-e még a családunk. Van bármilyen kilátásunk erre a kedvezményre?
    Tisztelettel köszönjük meg válaszát előre is.
    Miklós

    • Hitelnet.hu szerint:

     Kedves Miklós!
     Amennyiben meglévő lakásukat eladják és másikat vásárolnak, akkor a vételár kifizetéséhez jogosultak lehetnek a CSOK-ra. Az igénylés további feltételeit IDE kattintva ismerheti meg.
     Ha családi házuk van, akkor annak lakószobával történő bővítéséhez vagy tetőtér-beépítéséhez szintén igényelhető lesz a CSOK július 1. után. Ennek feltételeiről ITT olvashat.

 • Szilvia szerint:

  Tisztelt Hitelnet!
  Utólagos szocpol igénylésünknél jelezték felénk, hogy a 2009-ben kötött adásvételi szerződés nem tartalmazza a vásárolt ingatlan vételárát telek + felépítményre megbontva, így nem megállapítható a jogszabályban meghatározott Ft/nm jogosultsági érték.
  Ingatlan szakértő által készített, friss becsléssel ez pótolható? Ha nem, hogy tudnánk pótolni, hogy 3 gyermekünk után az utólagos szocpolt igénybe tudjuk venni?
  Köszönjük!

  • Hitelnet.hu szerint:

   Kedves Szilvia!
   Az érintett hitelintézet tudna arra a kérdésére válaszolni, hogy ez esetben elfogadható-e a vételár mostani megbontása, s ha igen, mi ennek a módja.

 • Kovács Péter szerint:

  Tisztelt Hitelnet!
  2014-ben költöztünk be újonnan épült házunkba. Van egy 10 hónapos babánk és szeretnénk hamarosan még egy gyermeket. 33 évesek vagyunk. Hitelt vettünk fel a Fundamentánál és azt szeretném megtudni, hogy a meglévő hitel törlesztésére használható az új CSOK?
  2 gyermek után mekkora összeget lehet betörleszteni a hitelbe?
  Előre is köszönettel:
  Péter

  • Hitelnet.hu szerint:

   Kedves Péter!
   A CSOK korábban felvett lakáshitel előtörlesztésére sajnos nem lesz igénybe vehető.

 • István szerint:

  Tisztelt Szakértő!
  Én ebben az évben vettem egy lakást, amelyre személyi kölcsönt vettem fel. A lakás tulajdonosa vagyok. Párommal és az ő gyermekeivel élünk a lakásban. Nekem nincs még saját gyermekem, a páromnak van 3 gyermeke (1999, 2003, 2010). Együtt élünk, de semmilyen házassági, vagy élettársi kapcsolat még nincs köztünk. Tervezgetjük, de a párom már volt egyszer férjnél és nem igazán szeretne újból, megvagyunk így is.
  Érdeklődnék, hogy erre a lakásra tudnánk felvenni valamilyen támogatást utólagosan. És ha igen, mik lennének a feltételek. Párom idén lesz 35 éves, én 34.
  Tisztelettel: István

  • Hitelnet.hu szerint:

   Kedves István!
   A leírtak alapján sajnos nincs lehetőség a lakásvásárláshoz kapcsolódóan utólagos támogatás felvételére.

 • Péter szerint:

  Üdvözletem!
  A kérdésem a következő lenne: 2007 októberében vásároltunk egy használt családi házat, melyre 3 meglévő gyermekünk után megkaptuk a félszocpolt, valamint FOT-os kölcsönt. Később még 2 gyermekkel bővült a családunk, így szeretném megtudni, hogy utánuk hitel betörlesztésre megkaphatjuk-e a fennmaradó összeget, illetve ha igen, akkor milyen feltételeknek kell ehhez teljesülnie?
  Tisztelettel:
  Péter

  • Hitelnet.hu szerint:

   Kedves Péter!
   Később született gyermekeik után is jogosultak lehetnek az utólagos FOT-ra, ha megfelelnek a méltányolható lakásigénynek. A jogosultság megállapítását a hitelnyújtó banktól kérhetik.

 • Ágnes szerint:

  Kedves Hölgyem/Uram!
  2008 decemberében vásároltam új építésű lakást devizahitel igénybevételével. 2010-ben született gyermekem. Akkor és azóta sem igényeltem meg a szocpol összegét. Én és a gyermek lakunk életvitelszerűen a lakásban, egyedülállóként nevelem.
  Jogosult vagyok utólagos szocpolra? Ha igen, akkor milyen összegre számíthatok ami a lakáshitelemet csökkentené?
  Előre is köszönöm válaszukat.
  Üdvözlettel: Ágnes

  • Hitelnet.hu szerint:

   Kedves Ágnes!
   Az utólagos szocpolra való jogosultság megállapítását a hitelnyújtó banknál kérheti, ahol vizsgálják a méltányolható lakásigénynek való megfelelést. Amennyiben jogosult az utólagos szocpolra, úgy annak összegét, mely megegyezik a 2008-ban érvényben volt támogatási összeggel (900.000 Ft) – a fennálló hiteltartozás csökkentésére használhatja fel.

 • Csampaine szerint:

  Tisztelt Szakértő!
  A férjemmel közösen van egy épülő, jelenleg szerkezetkész családi házunk. Van egy 3 éves gyermekünk, és szeretnénk még egy gyereket vállalni (ami sajnos egyelőre nem jön össze :( ) Az én nevemen már van egy családi ház.
  Ilyen esetben mi igényelhetünk valamilyen támogatást, amit az épülő házunkra fordítanánk? Ha igen, hogyan kell nekikezdeni? Hova kell fordulni?
  Válaszát előre is köszönöm!
  Üdvözlettel: Csámpainé

  • Hitelnet.hu szerint:

   Kedves Asszonyom!
   A meglévő családi ház kizárhatja a szocpolra való jogosultságot. Erről bővebben IDE kattintva olvashat.
   Amennyiben a meglévő lakástulajon a fentiek alapján nem kizáró ok, az építkezés esetén előírt egyéb feltételekről IDE kattintva tájékozódhat.
   A szocpol iránti kérelem a hitelintézetekhez nyújtható be.

 • Makuláné Szabó Szilvia szerint:

  2001-ben vettünk önerőből egy kis házat. 2001-ben született gyerekemre felvettük a félszocpolt, amiből fürdőszobát és plusz szobát csináltunk. 2007-ben devizahitelt (szabad felhasználásút) vettünk fel plusz toldásra. Azóta született még egy gyerekünk 2011-ben. Kérdésem, hogy felhasználható-e a félszocpol a hiteltörlesztésre?

  • Hitelnet.hu szerint:

   Kedves Szilvia!
   A később született gyermek után adható félszocpol a korábban felvett szabad felhasználású jelzáloghitel csökkentésére sajnos nem használható fel.

 • Makuláné Szabó Szilvia szerint:

  Köszönöm gyors előző válaszát! Akkor megkérdezném, hogy a félszocpol mire használható, megint toldani kell, vagy felújításra esetleg jár? Mik a feltételek, hogy ezt megkaphassuk, és mennyi ez az összeg?
  Köszönöm!

  • Hitelnet.hu szerint:

   Kedves Szilvia!
   A félszocpol (CSOK) meglévő lakóingatlan esetében 2015. július 1-től csak bővítésre használható fel, felújításra sajnos nem. Az igénylés feltételeit és összegét IDE kattintva ismerheti meg.

 • Bella szerint:

  Kedves Hitelnet!
  Érdeklődnék, hogy a szocpolt két megszületett gyermekem után igénybe vehetem-e úgy, hogy azt hitelembe törleszteném. A lakást 2005-ben vettem, a gyermekek 2013 és 2014-ben születtek.
  Köszönettel: Bella

  • Hitelnet.hu szerint:

   Kedves Bella!
   A 2005-ben vásárolt lakást terhelő kölcsön csökkentésére a szocpolt sajnos nem tudjak igénybe venni később született gyermekei után.

 • Dani szerint:

  Tök jó. 2007-ben házasodtunk össze, és 2008-ban született első gyermekünk. 2008-ban vásároltunk egy használt ingatlant bírósági árverésen, úgy, hogy kölcsön kellett kérnünk, mert a bank nem adott kölcsönt. Megjegyzem, hogy az illetékfizetés miatti felértékelés szerint piaci áron vettük meg, így nem igazán volt jó vétel, de szükséges volt, mert jött a kicsi. Bíztunk abban, hogy majd megkapjuk az akkor még élő szocpolt, de NEM. A bankok szerint, mivel nem közös tulajdon, ezért nem kaphatunk rá. Mondom miért ne lenne közös. Közös bankszámláról, szülői kölcsönből fizettük ki. Az más, hogy a bírósági árverésen ugye csak 1 ember állhat árverési vevőként, ezért került minden az Én nevemre. Szocpolt nem kaptunk, támogatott lakásvásárlási kölcsönt nem kaptunk, így majd 3 évig kínlódtunk még az albérletben, mire be tudtunk költözni a házba. Mondjuk ez is csak egy sima piaci jelzálogkölcsönnel ment, mert a 2010-ben megszületett második gyermekünk miatt a költözés már elodázhatatlan volt.
  Szóval a kérdés, hogy mi kaphatunk, vagy kaphattunk volna bármiféle otthonteremtési támogatást?

  • Hitelnet.hu szerint:

   Kedves Dani!
   A leírtak alapján úgy véljük, hogy a 2008-as lakásvásárláshoz kapcsolódóan nem kaphattak és sajnos jelenleg sem kaphatnak gyermekek után igényelhető, egy összegű állami támogatást (szocpol, CSOK), kivéve, ha a meglévő lakóházukat legalább egy lakószobával bővítik. Ennek feltételeiről IDE kattintva tájékozódhat.

 • Mária szerint:

  Üdvözletem!
  Az lenne a kérdésem, hogy 4 gyermekünk van és 2 gyerekre felvettük a szocpolt 2004-ben. Volt és van hitelünk, de közben kiváltottuk és így szabad felhasználású jelzáloghitel lett. Azóta született még 2 gyerek és még rájuk nem vettük fel a szocpolt. Szeretném tudni, hogy a jelzáloghitelbe nem lehetne beletörleszteni a 2 gyerek utáni szocpolt.
  Tisztelettel és köszönettel.
  N. Andrásné

  • Hitelnet.hu szerint:

   Kedves Mária!
   Szabad felhasználású jelzáloghitelük csökkentésére sajnos nem tudják igénybe venni a később született gyermekek után adható támogatást.

 • Andrea szerint:

  Tisztelt Hitelnet!
  Kérdésem az utólagos szocpol igénylésével kapcsolatos. Kölcsönszerződésünket 2009. július 1-je előtt kötöttük, így jogosultak voltunk utólagos szocpolra 2011-ben született első gyermekünk után.
  Fedezetcserével tovább költöztünk egy nagyobb lakásba még 2011-ben, így teljesült az előírás, miszerint 2 szobával kell rendelkezni, második gyermek szocpol igényléséhez szükséges előírásnak.
  Második gyermekünk 2014-ben született. A bank elutasított minket arra hivatkozva, hogy az első lakás paramétereit veszi figyelembe, (jogszabályi előírás, 2 gyerekhez 2 szoba kell) független a jelenlegi helyzettől.
  Mit érdemes ilyenkor tenni? Érdemes-e fellebbezni vagy várjuk meg júliustól hatályba lépő új előírást? Tervezzük a lakás értékesítését és szeretnénk építkezni.
  Válaszát előre is köszönöm!

  • Hitelnet.hu szerint:

   Kedves Andrea!
   Az utólagos szocpolra való jogosultságot a szerződéskötéskor (2009. július 1. előtt) fennálló feltételek alapján kell vizsgálni. Mivel akkor nem feleltek meg a méltányolható lakásigény feltételeinek a lakás szobaszáma miatt, így sajnos valóban nem jogosultak a támogatásra.
   A 2. gyermek után egy esetleges építkezés esetén igényelhető a támogatás.

 • Zoli szerint:

  Tisztelt Hitelnet!
  Dunántúlon községben vásárolnánk házat 23,5 millió forint értékben, két gyermekünk van. Jár-e a CSOK vagy kiestünk, mert a Dunántúlon az egyéb településeken 18 millió forint a határ? A jelenlegi lakásunkban, melyet adás-vételi szerződéssel vásároltunk meg, egyikőnknek 65% tulajdona van, a másik félnek 35%, ez is lehet kizáró ok?
  Válaszát előre is köszönöm.

  • Hitelnet.hu szerint:

   Kedves Zoli!
   Dunántúli községben a vételár nem lehet több 18 millió Ft-nál, ezért a 23,5 millió Ft vételárú házhoz sajnos nem tudják igénybe venni a CSOK-ot.
   A vásárlás útján szerzett lakás kizáró okot jelentene, ha az továbbra is az Önök nevén maradna.

 • Beáta szerint:

  Tisztelt Hitelnet!
  Használt lakást vásárolnánk önerővel + lakáshitellel. Ha tegyük fel májusban már megtörténik a hitelfelvétel illetve az adásvétel, utólag igénybe vehetjük az új szocpolt júliusban? Ha igen, az igénylés jár-e költséggel?
  Előre is köszönöm a választ!
  Üdvözlettel: Beáta

  • Hitelnet.hu szerint:

   Kedves Beáta!
   Amennyiben a lakás teljes vételára kiegyenlítésre kerül májusban, akkor sajnos nem lesznek jogosultak visszamenőleg a CSOK-ra.

 • Bea szerint:

  Tisztelt Hitelnet!
  Én használt lakás vásárlására 2009. márciusban egyedülállóként vettem fel lakáskölcsönt és igénybe vettem meglévő 1 gyermekem után a fiatalok Otthonteremtési támogatását. A kölcsön még fennáll. A kölcsön felvétele után házasságot kötöttem és született még 2 gyermekem. Szeretném igénybe venni a támogatást az utóbb született gyermekeimre is a kölcsön előtörlesztése céljából. Nekem azóta ajándékozással került egy ingatlan 50%-a a nevemre. Milyen feltételeknek kell teljesülnie ahhoz, hogy igénybe vehessen az utóbb született gyermekekre is a támogatást?
  Köszönöm válaszukat!

  • Hitelnet.hu szerint:

   Kedves Bea!
   Az utólagos szocpolra való jogosultságot nem zárja ki a szerződéskötés óta tulajdonába került 50% tulajdoni hányadú ingatlan. A jogosultságot a szerződéskötéskor fennálló feltételek alapján vizsgálják a hitelintézetek. Meg kell felelni például a méltányolható lakásigény feltételeinek. A jogosultság megállapítása ügyében a hitelnyújtó bank tud Önnek pontos tájékoztatást adni.

 • Brigitta szerint:

  Kedves Szakértő!
  Érdeklődni szeretnék, hogy a 2010 decemberében vásárolt ingatlanunkra igénybe vehetjük-e az utólagos szocpolt? (Az ingatlan 2009 márciusában épült.) Kislányunk 2012-ben megszületett, kitesóját 2015 októberében várjuk, az ingatlanra felvett nyílt végű, maradvány érték nélküli lízinget jelenleg is törlesztjük.
  Válaszát előre is köszönjük, kellemes napot kívánok.
  Brigitta

  • Hitelnet.hu szerint:

   Kedves Brigitta!
   A leírt esetben sajnos nincs lehetőség az utólagos szocpol igénybevételére. Ennek egyik oka, hogy lakáslízing esetén szocpol egyáltalán nem vehető igénybe, mivel az ingatlan a teljes lízingtartozás megfizetéséig nem az Önök tulajdona.

 • Gréta szerint:

  2009-ben új lakást vásároltunk. Igénybe vettünk megelőlegező kölcsönt 2 gyermek után, a 3. után pedig utólagos szocpolt szerettünk volna igénybe venni. Sajnos elutasítottak, mivel a bank csak 2009.07.02-án kötött velünk szerződést, a törvény pedig csak a 2009.07.01-ig megkötöttekre vonatkozik. A Magyar Államkincstár is elutasított, ők nem dönthetnek méltányosságról. A kérdésem az lenne, hogy tudnak-e esetleg arról, hogy tudok-e valahová fordulni méltányossági kérelemmel, illetve volt-e arra példa, hogy valaki kapjon is. Nálunk ugye egyetlen napról van szó, ráadásul a bank hibájából csúsztunk a hitelügylettel. Válaszukat köszönöm. Gréta

  • Hitelnet.hu szerint:

   Kedves Gréta!
   Sajnos nem tudunk segíteni azzal kapcsolatban, hogy adott esetben van-e lehetőségük bármely intézethez méltányossági kérelemmel fordulni. Nem ismerünk olyan esetet, ahol 2009 júliusában kötött kölcsönszerződések esetén igényebe vehető lett volna az utóbb született gyermek utáni szocpol.

   • Gréta szerint:

    Tisztelt Hitelnet.hu!
    Hitelkiváltás miatt jártam a bankunknál és ott tájékoztattak róla, hogy érdemes lenne megpróbálnunk benyújtani újra az utólagos szocpol megigénylésünket, mert kaptak egy új állásfoglalást a MÁK-tól és elvileg jogosultak leszünk rá. Azért írok, hogy hátha több embernek tudnak segíteni, küldjék őket a bankjukhoz, ha ilyen kérdéssel fordulnak önökhöz.
    Gréta

    • Hitelnet.hu szerint:

     Kedves Gréta!
     Az utólagos szocpolra való jogosultsággal kapcsolatos változásról nincsen információnk. Segítene, ha leírná a konkrét esetet!

     • Gréta szerint:

      Tisztelt Hitelnet!
      Fentebb leírtam a konkrét esetet is. Igénybe vettünk 2 gyermekre megelőlegező kölcsönt, majd miután később 3 gyermekünk született utólagos szocpolt is kértünk. Elutasítottak, mert a hitelszerződést 2009.07.02-án írtuk alá. A 12/2001 kormányrendelet is úgy szólt, hogy a 2009.07.01-ig megkötött hitelszerződések esetében vehető igénybe az utólagos LÉK. Most úgy olvasom, hogy a hitelkérelem benyújtásának dátuma kell, hogy 2009.07.01.-előtti dátumra essen. Így már jogosultak vagyunk a támogatásra. Szerintem így páran mégis kaphatnának utólagos LÉK-et, csak sokan nem tudják, hogy az elutasításuk óta ilyen változás volt a kormányrendeletben.

     • Hitelnet.hu szerint:

      Kedves Gréta!
      Köszönjük az információt! Így páran valóban jogosulttá válhatnak az utóbb született gyermek utáni támogatásra, akik korábban önhibájukon kívül (2009. július 1. előtt benyújtott kérelem, de július 1. után aláírt kölcsönszerződés) nem voltak jogosultak rá.

 • Mária szerint:

  Olyan 5 gyermeket nevelő házaspár vagyunk, akik az első 3 gyermek (ők már felnőttek) után már felvettük a szocpolt 20 éve. A két kisebb gyermekünk után semmilyen lakásvásárlási támogatást sem kaptunk, mert nem volt már hitelünk, amikor ők születtek.
  Kérdésem: jár-e valamilyen támogatás a két kiskorú gyermekünk után, ha elmúltunk 40 évesek.
  Köszönöm a segítséget.

  • Hitelnet.hu szerint:

   Kedves Mária!
   Meglévő gyermekek után igényelt szocpol esetén 40 év felett is jogosultak lehetnek szocpolra. Jelenleg új ház építéséhez és újépítésű lakóingatlan vásárlásához igényelhető a támogatás, de július 1. után használt lakás vásárlásához, lakáscseréhez és meglévő lakóingatlan bővítéséhez is igénybe lehet venni. Arról, hogy ennek milyen feltételei vannak, honlapunkon részletes leírást talál.

 • Attila szerint:

  Tisztelt Szakértő!
  Pár mondatban leírnám, hogy mi a helyzetem/helyzetünk.
  2005-ben vásároltam egy lakást Győrben, 8 millió forintért, amire felvettem 4 milliót. (100% tulajdon)
  Ezt a lakást eladtam 2010-ben és vásároltam egy családi házat (100% tulajdon) 8,5 millióért, amire felvettem 7 milliót. Ez jelenleg is tart, már forintos hitel.
  1978-as születésű vagyok, 2007-ben nősültem, 2008-ban megszületett a fiam, 2011-ben a második fiam, és 2014-ben a kislányom.
  Jelenleg ott tartok, hogy van 3 gyermekem, de sem a szocpolt sem az államilag támogatott hitelt sem tudtam felvenni.
  Milyen lehetőségeim vannak?
  Előre is köszönöm a válaszát.
  Köszönöm:
  Attila

  • Hitelnet.hu szerint:

   Kedves Attila!
   2015. július 1. után meglévő lakóház szobával történő bővítéséhez (hozzáépítés vagy tetőtér-beépítés) és használt lakás vásárlásához is igényelhető lesz a gyermekek utáni támogatás (CSOK). Illetve újépítésű lakóingatlan vásárlásához és új ház építéséhez jelenleg is elérhető. Ha a meglévő háztól nem kíván megválni, akkor annak bővítésével lehetne kihasználni a kedvezményt. Bővítés esetén azonban alapfeltétel, hogy a bővítendő ingatlanban mindkét fél (férj-feleség) rendelkezzen tulajdoni hányaddal. Mivel Ön az ingatlan 100%-os tulajdonosa, ezért a jogosultsághoz feleségének is tulajdonjoghoz kellene jutnia a bővítendő ingatlanban. Az igénylés további feltételeiről és a CSOK összegéről IDE kattintva tájékozódhat.

 • Pentzike szerint:

  2011-ben vásároltunk egy régi családi házat (120 nm-es), melyre felújítási hitelt vettünk fel, 3,3 millió Forintot (amiből most még kb. 2 millió van hátra) 2009, 2012, 2014-ben születettek gyermekeink. A most behozott CSOK-kal lehetséges lenne -e betörleszteni a hitelt? Szerintem sok embernek ez lenne a segítség.
  Megtisztelő válaszukat előre is köszönöm.

  • Hitelnet.hu szerint:

   Kedves Pentzike!
   A CSOK sajnos nem lesz igénybe vehető korábban felvett lakáshitel előtörlesztésére.

Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA

A hozzászólás elküldésével Ön elfogadja felhasználási feltételeinket