Új CSOK – (Szocpol) változások 2016-ban

Share on Facebook546Share on Google+8

A 2015. december 29.-ei Magyar Közlönyben kihirdetésre került az új CSOK rendelet. Az alábbiakban összefoglaljuk a legfontosabb változásokat és az új támogatás igénybevételének feltételeit, valamint a 10 millió forintos támogatás mellé igényelhető maximum 10 millió forint összegű kamattámogatott kölcsön legfontosabb jellemzőit.

Szocpol

Milyen lakáscélok esetén igényelhető az új CSOK?

Magyarország területén

a.  2008 július 1-jén vagy azt követően kiadott

aa) építési engedéllyel rendelkező új, összkomfortos lakás építéséhez, vagy

ab) − a kérelem benyújtásának időpontjában − használatbavételi engedéllyel vagy a használatbavétel tudomásulvételét igazoló hatósági bizonyítvánnyal rendelkező, összkomfortos új lakás vásárlásához,

b. legfeljebb 350 000 Ft/m2 – a lakás nettó alapterülete alapján számított − vételárú, legalább komfortos, használt lakás vásárlásához vagy

c. meglévő, használt lakás kérelem benyújtásának időpontját követően megkezdett bővítéséhez, ha

ca) a bővíteni kívánt lakás legalább komfortos vagy a bővítéssel egyidejűleg komfortossá válik, és

cb) a bővíteni kívánt lakás a kérelem benyújtásának időpontjában az igénylő és mindazon személyek lakóhelye, hontalan esetében szálláshelye, akiknek együttköltözésére tekintettel az igénylő a családok otthonteremtési kedvezményére jogosult.

 Mennyi lehet a CSOK igénybevételével szerzett lakóingatlan maximális értéke?

Míg új lakás esetén nincsen értékhatár, addig használt lakás vásárlása esetén továbbra is marad – fenti b) pontban megjelölt maximális vételár mellett – a korábbi, régiónkét meghatározott vételár maximum:

Közép-Magyarország területi egysége esetén

 • Budapesten a 35 millió Ft-ot,
 • városokban a 28 millió Ft-ot,
 • egyéb településeken a 23 millió Ft-ot,

Dunántúl területi egysége esetén

 • megyeszékhelyeken a 28 millió Ft-ot,
 • városokban a 23 millió Ft-ot,
 • egyéb településeken a 18 millió Ft-ot,

Alföld és Észak területi egysége esetén<

 • megyeszékhelyeken a 25 millió Ft-ot,
 • városokban a 19 millió Ft-ot,
 • egyéb településeken a 16 millió Ft-ot.

Életkorra vonatkozó változások

Vállalt gyermek után azok a házaspárok is igényelhetnek CSOK-ot, akik közül az egyik fél betöltötte a 40. életévét. Meglévő gyermekek után igényelt CSOK esetén – az igénylőre vonatkozóan – továbbra sincs felső életkorhatár.

Mely gyermek után igényelhető a CSOK?

 • Magzat vagy ikermagzat után a terhesség betöltött 24. hetét követően,
 • az igénylő eltartottja után, aki:
  • a 20. életévét még nem töltötte be,
  • a 20. életévét már betöltötte, de felsőoktatási intézmény nappali tagozatán tanul és a 25. életévét még nem töltötte be,
  • a 20. életévét már betöltötte, de megváltozott munkaképességű személy és ez az állapota legalább egy éve tart, vagy egy év alatt előreláthatóan nem szűnik meg;

A CSOK összege 2016. január elsejétől:

Új szocpol, csok osszege 2016

Hány gyermek után igényelhető a megelőlegező CSOK?

Új lakás vásárlása vagy építése esetén legfeljebb 3 gyermek vállalható előre, egyéb lakáscélok esetén maximum 2 gyermek. A gyermekvállalás teljesítésére előírt határidő 1 gyermek esetében 4 év, 2 gyermek esetében 8 év, 3 gyermek esetében 10 év.

Megkaphatja-e az új CSOK-ot, aki korábban igénybe vett már vissza nem térítendő lakáscélú állami támogatást?

A támogatás egy gyermek után egy alkalommal vehető igénybe, kivéve a 3 gyermek után új lakásszerzéshez igényelt CSOK-ot. Ebben az esetben a korábban kapott támogatás és a 10 milliós összeg különbözete vehető igénybe.

A CSOK igénylés újonnan meghatározott feltételei:

 • Az igénylő és házastársa büntetőjogi felelősségét a bíróság a Btk. bizonyos paragrafusaiban rögzített bűncselekmény miatt nem állapította meg, vagy e bűncselekmények vonatkozásában a büntetett előélethez fűződő hátrányos jogkövetkezmények alól már mentesült.
 • Az igénylőt a CSOK kérelem benyújtását megelőző 5 éven belül a lakáscélú állami támogatásokról szóló jogszabályok szerint igénybevett vissza nem térítendő lakáscélú állami támogatás vagy ezt megelőlegező kölcsön vonatkozásában a kormányhivatal, a Kincstár vagy bíróság jogerősen visszafizetésre nem kötelezte.
 • Biztosítottnak minősül az igénylő, ha a CSOK kérelem
 1. benyújtásának időpontjában a Tbj. 5. §-a szerinti biztosított és
 2. benyújtásának időpontját közvetlenül megelőzően összesen 180 napig
  1. a Tbj. 5. §-a alapján biztosított, illetve
  2. kereső tevékenysége alapján valamely más állam társadalombiztosítási rendszerének hatálya alá tartozott és ezt az illetékes külföldi hatóság által kiállított igazolás hiteles magyar nyelvű fordításával igazolja.

Milyen speciális szabályok vonatkoznak a 3 vagy több gyermekes új lakást építőkre vagy vásárlókra?

1.Ha a támogatott személy korábban vissza nem térítendő lakáscélú állami támogatást vett igénybe,

 • a CSOK kérelem benyújtásakor 3 gyermeket nevel, vagy a fiatal
 • gyermektelen házaspár legalább 3 gyermek születését vállalja, vagy
 • egy meglévő gyermeket nevelő házaspár további legalább két gyermek születését vállalja, vagy
 • két meglévő gyermeket nevelő házaspár további legalább egy gyermek születését vállalja és

új lakást épít vagy új lakást vásárol

a már igénybe vett és a 10 millió forintos támogatás különbözetét igényelheti.

2.Az építeni vagy vásárolni kívánt új

 • lakás hasznos alapterülete legalább 60 m2,
 • egylakásos lakóépület hasznos alapterülete legalább 90 m2.

3. E támogatást az is igényelheti, aki rendelkezik lakástulajdonnal. A lakóhely létesítésére vonatkozó kötelezettséget ezen összeg igénybevételével épített vagy vásárolt lakásban kell teljesíteni. A megelőző 5 éven belül értékesített lakásnak, illetve tulajdoni hányadnak az eladási árát a bekerülési költség vagy a vételár kiegyenlítésére kell felhasználni.

4. Az igénylő nem szerepelhet a negatív KHR listán vagy a KHR-ben nyilvántartott tartozását már legalább 1 éve teljesítette.

5. A jogosultsághoz legalább 2 éves TB jogviszony szükséges. A 2 éves biztosítotti időszak számítása során a benyújtás napját megelőző 180 napos időtartamnak a Tbj. 5. § (1) bekezdés a), b) és e)-i) pontja szerinti jogviszonyban töltött időnek kell minősülnie, melybe a közfoglalkoztatási jogviszonyban töltött idő nem számít bele. (A közfoglalkoztatási jogviszony e rendelet szerinti elismerhetőségének részletes szabályairól a Kormány külön rendeletet alkot.)

Biztosítottnak minősül az igénylő, ha a CSOK kérelem

a) benyújtásának időpontjában a Tbj. 5. §-a szerinti biztosított és

b) benyújtásának időpontját közvetlenül megelőzően összesen legalább 2 évig

 • ba) a Tbj. 5. §-a alapján biztosított, illetve
 • bb) kereső tevékenysége alapján valamely más állam társadalombiztosítási rendszerének hatálya alá tartozott és ezt az illetékes külföldi hatóság által kiállított igazolás hiteles magyar nyelvű fordításával igazolja.

6. Ha a támogatott személynek visszafizetési kötelezettsége keletkezik, a CSOK visszafizetendő összegét az igénybevétel napjától esedékes, szerinti kamat ötszörösével köteles visszafizetni.

Ki kaphatja meg a maximum 10 millió forint összegű kamattámogatott hitelt?

A támogatott hitelt azok igényelhetik, akik igénybe veszik a 3 gyermek után járó 10 millió forintos CSOK-ot is, és legalább 60 m2 hasznos alapterületű új lakást vásárolnak vagy 90 m2 hasznos alapterületű lakóházat építenek.

Az állam a kölcsön futamidejének első 25 évében nyújt otthonteremtési kamattámogatást. A kamattámogatás mértéke a vonatkozó rendelet szerint meghatározott ügyleti kamat 3 %-kal csökkentett mértéke.  A kölcsön kamata a kamattámogatás időszaka alatt 5 évente változhat. Összege maximum 10 millió forint lehet.

Legfrissebb bejegyzések szocpol témában:

Share on Facebook546Share on Google+8

Számoljon hitelkalkulátorunkkal!

Tekintse meg a tanácsadóink által összegyűjtött legjobb banki ajánlatokat!

Megnézem
Hozzászólások
 • Zsuzsanna szerint:

  Tisztelt Hitelnet!
  Kérdésem a következő lenne, van már egy 7 hónapos kisfiúnk és egy saját jelzáloggal terhelt családi házunk. Férjem és én 50-50 %-ban vagyunk tulajdonosok. Szeretnénk a tetőteret beépíteni, ha jól értelmeztem a közlönyt az is új építésnek minősül, ebben az esetben ha vállalunk még két gyermeket, igénybe vehetjük a 10 milliós CSOK-t, a tetőtér megépítésére?
  Válaszát előre is köszönöm: Zsuzsanna

  • Hitelnet.hu szerint:

   Kedves Zsuzsanna!
   Arról, hogy a tetőtér-beépítés mely esetben minősül új építésnek, IDE kattintva tájékozódhat. E szerint a tetőtérben új, önálló, minden lakófunkcióval ellátott lakást kell kialakítani.
   Amennyiben a tetőtér-beépítés által nem új lakást alakítanak ki, hanem a meglévőt bővítik, akkor is igényelhető 3 gyermek után a támogatás, kisebb összegben. Ennek feltételeit szintén az előbbi tájékoztatónkból ismerheti meg.

 • Szabolcs szerint:

  Érdeklődni szeretnék, hogy a CSOK beszámít-e önerőnek a hitelbe a gyerekek előre vállalása esetén, illetve a telekvásárláshoz igénybe vehető-e?
  Köszönöm.

  • Hitelnet.hu szerint:

   Kedves Szabolcs!
   A CSOK telekvásárláshoz nem használható fel.
   A vállalt gyermek utáni CSOK több hitelintézetnél is önerőként vehető figyelembe, vagyis a támogatás összegét nem kell beleszámítani az ingatlan maximális terhelhetőségébe.

 • Anita szerint:

  Kedves Hitelnet!
  2007-ben igényeltünk a férjemmel megelőlegező kölcsönt 2 gyermekre, hozzá forint alapú államilag támogatott hitet. A gyerekek megszülettek, a ház felépült, használatba vételi engedélyünk 2009 óta van. 3. babát szeretnénk.
  Az új CSOK igényelhető-e a meglévő hitelünkből való jóváírásra, vagy csak akkor, ha a házunkat bővítjük egy új szobával a tetőtérbe való beépítéssel?
  Köszönöm.

  • Hitelnet.hu szerint:

   Kedves Anita!
   A 3. gyermek megszületése után a meglévő hitel előtörlesztésére a 2007-ben felvett támogatási feltételek szerint lehetnek jogosultak utólagos szocpolra, vagyis a 2007-ben 3. gyermek esetén érvényes 1.400.000 Ft összegű támogatással csökkenthető a fennálló tartozásuk, ha a méltányolható lakásigény feltételei is teljesülnek. A fennálló tartozás csökkentésére a korábban kapott szocpol és a 10 milliós CSOK különbözete nem vehető igénybe. Erre csak akkor lehetnének jogosultak, ha új építésű lakóingatlant vásárolnának vagy új lakást építenének. A meglévő ház tetőtérben 1 szobával történő bővítése nem minősül új lakásépítésnek, erre a különbözet nem nyújtható. Ebben az esetben a bővítés esetén elérhető támogatási összegre lehetnek jogosultak, ami 600.000 Ft tekintettel arra, hogy a hitelintézet által elfogadott bővítési költségvetés számlával igazolt összegének 50%-át nem haladhatja meg a CSOK összege. Számlával a költségvetés 70%-át kell igazolni. Ahhoz tehát, hogy a 600.000 Ft jóváhagyásra kerüljön, a költségvetésnek közel 1,8 millió forintról kell szólni. Ez esetben a kedvezmény vállalt gyermek után is igényelhető. A bővítésre igényelhető CSOK-ról bővebb információt ITT talál.

 • Roland szerint:

  Tisztelt Hitelnet!
  Érdeklődnék, hogy négy gyermekem van és már kettő gyermekre igénybe vettük a szocpolt támogatást. Akkor arra a kettő gyermekre már nem igényelhetjük a CSOK támogatást?
  Köszönettel.
  Roland

  • Hitelnet.hu szerint:

   Kedves Roland!
   Ha új házat építenek vagy új építésű lakóingatlant vásárolnak a jövőben, akkor a korábban kapott szocpol és a 10 milliós CSOK különbözetére jogosultak lehetnek. A speciális feltételekről fenti bejegyzésünkből tájékozódhat.

 • Kata szerint:

  Tisztelt szakértő!
  Használt lakás esetén ha a tetőteret szeretnénk beépíteni, arra is ár az új csok!?
  Köszönöm.
  Kata

  • Hitelnet.hu szerint:

   Kedves Kata!
   Arról, hogy tetőtér-beépítés során mely esetben igényelhető a 10 milliós CSOK és mely esetben a bővítés esetén elérhető kisebb támogatási összeg, IDE kattintva tájékozódhat.

 • Tünde szerint:

  Tisztelt Hitelnet!
  Egyedülálló, 40 feletti anyaként 3 gyermeket nevelek. Saját ingatlannal jelenleg nem rendelkezem, saját tőkével igen. Gyermekeim közül ketten már 20 év felettiek, mindketten nappali tagozaton folytatják tanulmányaikat. Lányom felsőoktatásban nappali tagozaton folytat tanulmányokat, azonban a fiam nem felsőoktatási intézményben tanul, hanem érettségire épülő 2 éves nappali szakképzést folytat.
  Kérdésem, hogy ő utána igénybe vehető-e az új CSOK?
  Válaszát előre is köszönöm.
  Tünde

  • Hitelnet.hu szerint:

   Kedves Tünde!
   20 éves feletti gyermek esetén – a hatályos rendelkezések szerint – csak akkor igényelhető a CSOK, ha a gyermek felsőoktatási intézmény nappali tagozatán tanul. Az érettségire épülő 2 éves nappali képzés véleményünk szerint sajnos nem felel meg ennek a feltételnek.

 • Szilvia szerint:

  Tisztelt Hitelnet!
  Főállású anyaként nevelem 7 gyermekem. Az ingatlan amiben lakunk a 2 nagy gyerek tulajdona. A kérdésem az lenne, hogy ez kizáró ok-e? Meg hogy főállású anya vagyok és attól lehetne-e igényelni? Bővítésre szeretném.
  Előre is köszönöm válaszát.

  • Hitelnet.hu szerint:

   Kedves Szilvia!
   Információink szerint főállású anyaként az OEP nem tudja kiadni a CSOK jogosultsághoz szükséges TB igazolást, de erről pontos tájékoztatást a területileg illetékes hivatal tud Önnek adni.
   Bővítés esetén feltétel, hogy a támogatott személy legalább 50%-ban tulajdonosa legyen a bővítendő ingatlannak. A fennmaradó 50% lehet az eltartott gyermek tulajdona. A bővítés esetén előírt további feltételeket ITT ismerheti meg.

 • Gabriella szerint:

  Tisztelt Hölgyem/Uram!
  Két gyermekem van, akikre elvált, egyedülállóként felvettem a szocpolt 800.000 Ft-ot. Jelenleg nagyobb házba költöznék, harmadik gyerekemmel vagyok terhes. Megoldható-e, hogy szintén egyedülállóként vegyem fel az új CSOk-ot 3. gyermekre? Élettársam nincs, a gyermek apja a volt férj, akinek nincs se munkája, se TB-je, többnyire külföldön tartózkodik, nem velünk él.
  Válaszát köszönöm,
  Gabriella

  • Hitelnet.hu szerint:

   Kedves Gabriella!
   A 24. terhességi hét betöltése után a 3. gyermekre is meglévőként igényelheti a CSOK-ot, ha az igényléshez szükséges TB jogviszonnyal is rendelkezik.

 • Nikoletta szerint:

  Szeretnénk igénybe venni a CSOK 2016-ot. Kettő gyerek van, egyet bevállalunk. Kertes házba szeretnénk költözni.
  Kérdéseim: Lehet használt kertes házra felvenni a 10+10 milliót? (mondjuk beépítjük a tetőterét). Illetve ha mondjuk építkezünk, akkor a telek árát lehet ebből a Csok-ból fizetni?
  Milyen tippeket ajánlana? A cél a kertes ház lenne (használt elsősorban).
  Köszönettel.

  • Hitelnet.hu szerint:

   Kedves Nikoletta!
   A 10+10 milliós támogatás használt lakóingatlan vásárlásához nem vehető igénybe akkor sem, ha a későbbiekben beépítenék annak tetőterét. Ez a támogatás új ház építéséhez és újépítésű lakóingatlan vásárlásához vehető igényelhető, de a telek vételára nem finanszírozható belőle. Jogosultság esetén tehát felhasználhatnák a támogatást és a támogatott hitelt egy új építésű lakóház vásárlásához.
   Használt lakóház vásárlása esetén kisebb támogatási összegre lehetnek jogosultak. Erről és az igénylés feltételeiről IDE kattintva tájékozódhat.

 • Éva szerint:

  Tiszteletem!
  Kérdésem a következő lenne. Szeretnénk igénybe venni a 10+10 milliós lakástámogatást új ház építésére, de sajnos nincs telkünk és önerőnk se, hogy vegyünk. Ezt hitelből tudnánk finanszírozni, mert úgy tudom, hogy az új csokból telket nem lehet venni csak építeni. Szóval ha megvan a telek, az nem baj, hogy így már lesz hitelünk? A bank így is fog adni 10 millió Ft-ot 3 százalékos kamatra? Vagy azt fogja mondani, hogy mivel van már hitelünk, így nem bírja el a fizetésünk a 2 hitelt? Mert én gyesen vagyok, a párom meg nettó 130 ezer Ft-ot keres, így lehet a bank el fogja utasítani a kérelmet? Mivel egy telek 3-5 millió Ft plusz a 10 millióhoz gondolom kevésnek fog bizonyulni a 2-nk keresete. Úgy olvastam, ha van már 3 gyerek, nem kell házastársnak lenni, de ha nincs, akkor a 3. gyereknek már “családban” kell megszületnie. Nekünk 2 gyerekünk van, tehát ha jön a 3. gyerek, addigra össze kell házasodnunk?
  Köszönöm válaszát.

  • Hitelnet.hu szerint:

   Kedves Éva!
   A telek ára valóban nem finanszírozható a 10+10 támogatásból. Ha a telek teljes árának kifizetéséhez hitelt szeretnének felvenni, akkor ahhoz megfelelő ingatlanfedezetet is kell biztosítani. Vannak ugyan olyan bankok, amely az építési telket elfogadják fedezetként, ha az megfelelő értékű, de a teljes vételár nem vehető fel hitelként. Továbbá az építési hitel felvételét is megnehezítené, ha az építkezés helyszínéül szolgáló telek jelzáloggal terhelt lenne. A telekvásárlást tehát csak másik ingatlanfedezet bevonásával lehetne megoldani. Ám ekkor is számolni kell azzal, hogy a telekre felvett hitel havi törlesztő részlete csökkentené hitelképességüket.
   3. gyermek vállalására akkor van lehetőség, ha az igénylők házasok és legalább egyikük életkora 40 év alatt van. Ha már úton van a 3. gyermek, akkor a betöltött 24. héttől meglévő gyermeknek számít és ez esetben az igénylésnek nem feltétele sem a házastársi kapcsolat, sem a 40 év alatti életkor.

 • Katalin szerint:

  Tisztelt Hitelnet!
  Férjemmel 2008-ban kötöttünk házasságot, azóta született két gyermekünk. Van egy lakásunk, illetve egy garázs az én nevemen. 2016-ban szeretnénk vásárolni egy új építésű ingatlant, amit most kezdtek építeni. A kérdésem az lenne, hogy amennyiben a meglévő lakást elajándékozzuk a szüleinknek (eladni nem szeretnénk), felvehetjük-e az új építésű lakásra a CSOK-ot két gyerek után (harmadikat nem szeretnénk vállalni). Illetve a garázst is el kell ajándékoznunk, vagy az maradhat a nevemen?
  Válaszát előre is köszönöm.
  Üdvözlettel,
  Katalin

  • Hitelnet.hu szerint:

   Kedves Katalin!
   A meglévő lakás szülőknek történő ajándékozásával jogosulttá válhatnak a CSOK-ra. A garázs tulajdon nem jelent kizáró okot.

 • Barbara szerint:

  Tisztelt Hitelnet!
  Azután érdeklődnék, hogy az új CSOK úgy is igénybe vehető, hogy telket is vásárolnék belőle amire építkezem?
  Válaszát köszönöm: Barbara

  • Hitelnet.hu szerint:

   Kedves Barbara!
   A CSOK az építkezés helyszínéül szolgáló telek megvásárláshoz sajnos nem vehető igénybe.

 • Viktória szerint:

  Tisztelt Ügyintéző!
  Lakást szeretnénk vásárolni az új állami lakástámogatás segítségével. A lakás 2014-ben volt elkezdve, új építésű, még nincs befejezve (megvan a négy fal és be van fedve). Van két gyermekünk és egyet még biztosan szeretnénk. A kérdésem az lenne, hogy mennyire befolyásoló tényező a munkaviszony, mivel a férjemnek júliusban lesz két éves a munkaviszonya, nekem jelenleg 6 hónapos a munkaviszonyom. Mi minél hamarabb szeretnénk elindítani a folyamatot, mivel jelenleg albérletben lakunk. Milyen esélyeink vannak?
  Köszönöm a válaszát.

  • Hitelnet.hu szerint:

   Kedves Viktória!
   A 10 milliós CSOK igénybevételéhez legalább egyiküknek minimum 2 éves folyamatos TB jogviszony szükséges, melyben maximum 15 nap megszakítás van. Az nem gond, ha több munkahely alapján van meg esetleg a 2 éves biztosítási időszak.

 • Judit szerint:

  Én segítséget kérnék, mert egyenlőre a bankban senki nem tud semmit! Egy érdekes helyzetben vagyunk. A ház, amit megvennénk, németeké és 2000-ben épült. Nem laktak benne, mert van egy kis melléképület az udvarán, azt használták. Most, hogy a tulaj beteg lett, el akarják adni és eközben derült ki, hogy még nincs használatbavételi engedélye az új háznak, sőt, még a térkép szerint a régi kis vályogház van oda bejegyezve, amire a bontási engedélyt anno megkapták. Az új házhoz most készült el decemberben az összes engedély, többek között a használatbavételi is. Mi minden feltételnek megfelelünk és januárban kötöttünk volna adásvételit és vettünk volna fel CSOK-ot és valamennyi hitelt, de ugyebár most február 1-ig nem lehet ezt intézni.
  A kérdésem az, hogy ebben az esetben akár a 10 milliót is megkaphatjuk? A 3 gyermek már meg van! A ház ára 9,5 millió Ft. Ez akkor akadály lehet, hogy nem éri el a 10 milliót?
  Köszönöm a választ előre is.

  • Hitelnet.hu szerint:

   Kedves Judit!
   A fenti ingatlanra a 10 milliós CSOK-ot sajnos nem tudják igénybe venni, mert az adásvétel csak akkor minősül új lakásvásárlásnak, ha az eladó jogi személy, jogi személyiség nélküli társaság vagy egyéni vállalkozó, aki természetes személy részére való értékesítés céljára építette az ingatlant. Mivel fenti esetben nem erről van szó, ezért a használt lakás vásárlása esetén elérhető támogatási összeg igényelhető.

 • Emese szerint:

  Tisztelt Hitelnet!
  4 gyerekünk van és folyamatban van az építkezésünk. A 10 milliós támogatást szeretnénk megigényelni, de vannak kérdéseim a komforttal kapcsolatban.
  Már elkészült a fatüzelésű kályhánk, amivel a házat fűtjük. Nem terveztünk központi fűtést, de ha kell, akkor még meg tudjuk oldani.
  Gáz nincs bevezetve a házba.
  A településen nincsen szennyvízhálózat, ezért saját házi, engedélyezett szennyvíztisztító rendszerünk van.
  A falak szalmabálából készültek.
  Ezek közül van ami akadálya lehet a támogatásnak?
  Emese

  • Hitelnet.hu szerint:

   Kedves Emese!
   Februárban várható az összkomfortra vonatkozó előírások változása, melyről honlapunkon is be fogunk számolni. A vonatkozó kormányrendelet kihirdetése után tudunk tehát pontos tájékoztatást adni. Kérjük, addig is kövesse új bejegyzéseinket.

 • István szerint:

  Tisztelt Hitelnet!
  Azok akik mindössze néhány hónapja vásárolták meg az új ingatlanukat (ház/lakás/bármi) mindenképpen lecsúsztak az új CSOK-ról? Van már egy 1,5 éves gyermekünk, másodikat mindenképp, de lehet, hogy még a harmadikat is bevállalnánk, DE ugye most (szinte csak néhány hete) költöztünk be a frissen befejezett, új építésű házunkba, aminek jelentős részére hitelt vettünk fel. A végleges használatba vételi engedély még nincs meg.
  Vagy akkor ezt buktuk? Nagyon fájna, ha néhány hónap “csúszás” miatt esnénk el több milliós támogatástól, amire egyébként jogosultak lettünk volna, ha mondjuk későbbre toljuk a tranzakciót…
  Előre is nagyon köszönöm a válaszukat!
  Üdv,
  István

  • Hitelnet.hu szerint:

   Kedves István!
   Ha már elkészült a ház, akkor véleményünk szerint sajnos nincs lehetőség az új CSOK érvényesítésére.

 • Tamás szerint:

  Tisztelt Hitelnet.
  Fiatal házasok vagyunk, tervezzük a családi ház vásárlást vagy építést. Ha sikerül a “CSOK” igénybevétele, bele mernénk fogni az építkezésbe. Gyermekünk még nincs, 2-t terveztünk, a “CSOK” segítségével 3-t is felvállalnánk.
  A feleségemnek már a házasság előtt (1998 óta) van a nevén 1/1 tulajdonú lakás, melyben jelenleg albérlő lakik. A sors úgy hozta, hogy a munkahelyünk nagyobb távolságra van, a munkába járást nem tudjuk megoldani, ezáltal önkormányzati bérlakásban lakunk. Nekem a házasság előtti időszakról van a nevemen 1/2 tulajdonhányadú telek.
  Ezek által igényelhető-e a “CSOK” részünkre, az ingatlanok eladása nélkül, valamint okozhat-e problémát az, hogy mi önkormányzati bérlakásban lakunk? Ha e paraméterek mellett nem kapnánk meg a “CSOK”-ot, akkor mi lehetne a megoldás?
  Ha esetleg orvosi problémáink lennének, tehát a felességem nem esne teherbe vagy a vállalt gyermekek számát nem tudnánk teljesíteni, akkor a 10 év letelte után (3 gyermek vállalása esetén) visszafizetési kötelezettségünk van-e, akkor is ha ezt orvosi papírokkal tanúsítani tudjuk?

  • Hitelnet.hu szerint:

   Kedves Tamás!
   A 3 gyermek vállalásával elérhető 10 milliós CSOK igénylésénél nem jelent akadályt az igénylők meglévő lakástulajdona, sem az önkormányzati bérlakás.
   Amennyiben orvosi igazolással alátámasztható a megelőlegező CSOK nem teljesülése, akkor a kamatokat nem, de a folyósított támogatás összegét vissza kellene fizetni.

 • Ferenc szerint:

  Jó napot kívánok!
  Jelenleg külföldön lakunk és dolgozunk. Van 3 gyermekünk. Kérdésünk: ha visszaköltözünk, a 10 millió CSOK-ot lehet-e igénybe venni hitel nélkül? Én 47, a feleségem 39 éves.
  Ilyen felállással igényelhető a CSOK?
  Válaszát előre is köszönöm.

  • Hitelnet.hu szerint:

   Kedves Ferenc!
   A 10 milliós CSOK igénylésének feltétele a legalább 2 éves TB jogviszony, amely magyar és külföldi TB rendszer által kiállított igazolás alapján, együttesen is teljesíthető, viszont csak akkor, ha az OEP igazolási kérelem időpontjában a magyar TB rendszerben biztosítottként van nyilvántartva az igénylő. Ebben az esetben a biztosítási jogviszony megléte az OEP által kiállított magyar biztosítotti jogviszonyról szóló igazoláson túl az illetékes külföldi hatóság által kiállított dokumentummal igazolható. Az igénylésnek tehát feltétele, hogy a CSOK igénylésekor hazai TB jogviszonnyal rendelkezzen legalább egyikük.
   A CSOK hitel felvétele nélkül is igénybe vehető.

 • Orsolya szerint:

  Tisztelt Hitelnet!
  Ha van egy meglévő hitelem, amit még 10 évig törlesztek, hogyan tudjuk felvenni az új CSOK-ot 3 gyermekre, ha új lakást szeretnénk vásárolni? Csak a férjem felveheti, vagy ez kizáró ok? És nem abba a lakásba szeretnénk belefektetni, amit most törlesztek.
  Köszönettel: Orsolya

  • Hitelnet.hu szerint:

   Kedves Orsolya!
   A meglévő hitel nem zárja ki annak lehetőségét, hogy Ön egy új építésű lakóingatlan vásárlásához vagy építéséhez igénybe vegye a 10 milliós támogatást.

 • Sándor szerint:

  Tisztelt Szakértő!
  A párommal családi házat építettünk 2014-ben. A meglévő 3 gyermekre megkaptuk a szocpolt. 2015-ben megszületett a 4. gyermekünk. Biztosítottak vagyunk és hitelképesek is.
  A kérdéseink:
  1. Új háznál az emelet ráépítés és a tetőtér beépítés számít, viszont nem esik szó az esetleges lakó szuterén kialakításáról (nincs pince a ház alatt). Csak felfelé lehet “terjeszkedni”? Minek minősül a szuterén és mekkora összegre számíthatunk ilyen esetben?
  2. Ha a meglévő telkünkre építenénk új házat, akkor megkaphatjuk az új szocpol 10M és a már igénybe vett 2,4M régi különbözetét? Ekkor mi a minimum nm?
  Köszönjük!

  • Hitelnet.hu szerint:

   Kedves Sándor!
   1. A vonatkozó jogszabály a vízszintes és a függőleges (tetőtér) irányba történő bővítés CSOK-kal történő finanszírozását teszi lehetővé. Információink szerint lakó szuterénnel történő bővítés esetén a CSOK nem igényelhető.
   2. Ha meglévő telkükre, különálló, új házat építenek, akkor jogosultak lehetnek a korábban kapott CSOK és a 10 milliós CSOK különbözetére. Az építendő ház hasznos alapterületének el kell érni legalább a 90 m2-t.

 • Emese szerint:

  Kedves Hitelnet,
  érdeklődni szeretnék, hogy telekvásárlásra is igényelhető-e a csok? Vásárlás után építenénk a telekre.
  Válaszát előre is köszönöm!

  • Hitelnet.hu szerint:

   Kedves Emese!
   A CSOK építési telek vásárlására sajnos nem vehető igénybe akkor sem, ha a telekre ezt követően új házat építenek.

 • Csaba szerint:

  Tisztelt Hitelnet!
  Azt szeretném megtudni, hogy megkaphatom-e a 10M+10M CSOK összeget, amennyiben van 3 gyermekünk, feleségem 40 év alatti, viszont van egy tehermentes házunk, amit nem szeretnénk eladni, vagyis ezen felül szeretnénk vásárolni egy új ingatlant.
  Válaszát előre is köszönöm:
  Csaba

  • Hitelnet.hu szerint:

   Kedves Csaba!
   A 10 milliós CSOK-ra való jogosultságot a meglévő lakástulajdon nem zárja ki, azonban feltétel, hogy 10 évig a CSOK igénybevételével szerzett lakóingatlanban életvitelszerűen tartózkodjanak.

 • Imre szerint:

  Tisztelt Hitelnet!

  Érdeklődnék, hogy meglévő jelzáloghitel előtörlesztésre igénybe tudjuk-e venni a CSOK-ot. A vásárlás és hitelszerződés kötése 2010. végén történt, ekkor tudomásom szerint nem volt lehetőség szocpolra.
  Válaszát előre is köszönöm!
  Imre

  • Hitelnet.hu szerint:

   Kedves Imre!
   A CSOK visszamenőleges igénybevételére sajnos nincs lehetőség.

 • Gabriella szerint:

  Tisztelt Hitelnet!
  Férjemmel 3 gyermeket nevelünk, mindhárman 20 év alattiak. Korábban 2 gyermekre felvettük a `szocpolt` a harmadikra pedig utólagosan tavaly.
  Férjem a Khr-ben fent van, én pedig gyeden vagyok. Új lakás vásárlás esetén megkaphatjuk a 10 milliós támogatást (levonva a már felvettet ), amennyiben nem kérünk hitelt? Vagy előtte mindenképpen rendezni kell a tartozást?
  Köszönettel: Gabriella

  • Hitelnet.hu szerint:

   Kedves Gabriella!
   A 10 milliós CSOK-ra a tartozás megfizetését követő 1 év múlva lehetnek jogosultak legkorábban.

 • András szerint:

  Tisztelt Hitelnet!
  Érdeklődni szeretnék, hogy az új, 2016-os CSOK rendszerben felvehető-e a támogatás egy “E” energetikai tanúsítvánnyal rendelkező használt panellakásra?
  Köszönettel.
  András

  • Hitelnet.hu szerint:

   Kedves András!
   Az új CSOK rendszerben eltörlésre került az energetikai minősítésre vonatkozó előírás.

 • Szabina szerint:

  Tisztelt Hitelnet!
  Érdeklődnék, hogy 2002-ben vásárolt 68 nm-es lakásunkat 76 nm-re bővítenénk, korszerűsítenénk. A lakáson hitel nincs, semmilyen támogatásban vagy pályázatban nem vettünk részt idáig, két gyermeket nevelünk 9 és 5 éveseket. Munkaviszonyunk folyamatos. Szeretnénk igényelni a CSOK-ot harmadik helyiség kialakítására.
  Van erre lehetőségünk?

  • Hitelnet.hu szerint:

   Kedves Szabina!
   Ha lakóingatlanukat legalább egy 8 m2 hasznos alapterületű szobával bővítik, akkor jogosultak lehetnek a CSOK-ra. A további feltételekről és az elérhető támogatási összegről IDE kattintva tájékozódhat. Azt azonban fontos hangsúlyozni, hogy a CSOK meglévő épületrész átalakítására nem vehető igénybe.

 • János szerint:

  Tisztel Hitelnet!
  Kérdésem a következő: Két gyermekünk van. A használt családi ház bővítését megkezdtem 2014-ben,”sajnos”, ezért már bővítésre nem kaphatok CSOK-ot, de a bővítendő rész tetőtér-beépítésére igen?

  • Hitelnet.hu szerint:

   Kedves János!
   Ha a tetőtér-beépítés egy külön bővítés keretében valósulna meg és e munkálatok még nem kezdődtek el, akkor igényelhető a CSOK. A feltételeket IDE kattintva tekintheti meg.

 • Géza szerint:

  Tisztelt Hitelnet!
  Érdeklődni szeretnék, több évem be van dolgozva, de sajnos most közhasznú munkán vagyok, beleszámít ez is? Van egy 2 éves kislányunk, a másik a pocakban van és bevállalnánk a harmadikat, új ingatlan építésre.
  Volna-e rá esélyünk?

  • Hitelnet.hu szerint:

   Kedves Géza!
   Közfoglalkoztatotti munkaviszonyra sajnos nem adható ki a 10 milliós CSOK igényléshez szükséges TB jogviszony igazolás.

 • Andrea szerint:

  Tisztelt Hitelnet!
  Érdeklődni szeretnék, hogy Önök szerint jogosultak lehetünk-e az új CSOK-ra.
  2 gyermek után kaptunk szocpolt és kedvezményes kamatozású hitelt 3 éve, 91 m2-es ház építésére, melyben már életvitelszerűen élünk.
  Amennyiben vállalnánk még 1 gyermeket és kibővítenénk a házat még 1 szobával, akkor a táblázat bővítés oszlopában az 1 vagy 3 gyermek sor illetve a bővítés területe vagy a kibővített lakásterületet kell néznünk?
  Válaszukat előre is köszönöm!

  • Hitelnet.hu szerint:

   Kedves Andrea!
   A támogatási összeg adott esetben az egy gyermek után adható összeg, vagyis 600.000 Ft.
   Mivel az Önök esetében már eleve 91 m2 a ház hasznos alapterülete, ezért megfelelnek a 3 gyermek esetén előírt minimális négyzetméter előírásnak.
   További részleteket IDE kattintva olvashat a bővítéshez igényelhető CSOK feltételeiről.

 • Mária szerint:

  Tisztelt Hitelnet!
  Leírnám helyzetünket és segítségüket kérném annak megállapításában, hogy az új 10 +10 milliós CSOK-ra jogosultak lehetünk-e.
  2004-ben építkeztünk, akkor megelőlegező kölcsönt vettünk fel 2 gyermekre (2 millió Ft-ot), akik meg is születtek 2005-ben és 2007-ben, valamint megszületett a harmadik gyermekünk is 2012-ben, akire utólagosan megkaptuk a szocpolt (1,2 millió Ft), amit a lakáskölcsön összegéből levontak, azóta a kölcsön teljes összege kifizetésre került. Ezen kívül befektetési céllal vásároltunk két kisebb lakást az évek alatt, (49-48 m2-esek). Minden ingatantulajdon fele-fele arányban a férjem és az én nevemen van. Az egyik lakáson van fennálló lakáshitelünk is. Ingatlan tulajdonaink tekintetében megkaphatjuk-e mi is a támogatást?
  Válaszukat előre is köszönöm!
  Üdvözlettel.

  • Hitelnet.hu szerint:

   Kedves Mária!
   A 10+10 támogatásnál nem jelent akadályt a meglévő lakóingatlan tulajdon. A 3%-os kamattámogatott hitel azonban csak akkor igényelhető, ha nem volt még az otthonteremtési kamattámogatás keretében igénybe vett kölcsönük.

 • Krisztián szerint:

  Tisztelt Hitelnet!
  2015 augusztusában 1 hónap álláskeresési járadékban részesültem, majd 20 nap megbízási jogviszonyom volt (tb fizetve), azóta egyéni vállalkozó vagyok. Álláskeresési járadék előtt 10 évig megszakítatlan közalkalmazotti (tanári) munkaviszonyban dolgoztam.
  Érdeklődnék, hogy a 3 gyermek után járó CSOK-ra így is jogosult vagyok-e, vagy a vállalkozás kezdetétől kell számolnom a 2 évet?
  Válaszukat előre is köszönöm!
  Krisztián

  • Hitelnet.hu szerint:

   Kedves Krisztián!
   A 2 éves TB jogviszonyból az utolsó 180 napnak keresőtevékenységnek kell lennie, amibe az álláskeresési járadék nem számít bele, de a teljes 2 éves TB jogviszonyba információink szerint az álláskeresési járadék és a megbízási jogviszony is beleszámít. Pontos választ kérdésére a területileg illetékes OEP tud adni.

 • Tamás szerint:

  Tisztelt Hitelnet!
  A CSOK igénybevételéhez muszáj házasságot kötnöm a barátnőmmel?
  Tamás

  • Hitelnet.hu szerint:

   Kedves Tamás!
   Amennyiben nem meglévő, hanem vállalt gyermekek után szeretnék igényelni a CSOK-ot, akkor feltétel a házastársi kapcsolat.

 • Dávid szerint:

  Tisztelt Hitelnet!
  Kérdésem az lenne, hogy házastársi jogviszony feltétele a Csok igényléséhez?
  A párommal mindketten 40 alattiak vagyunk, hitelünk sincs és támogatást sem vettünk még fel semmire, viszont házasok sem vagyunk, de már együtt élünk évek óta.
  Valahol úgy tájékoztattak, hogy 1 meglévő gyermek után már lehet igényelni a 10+10 milliós lakástámogatást, és nem szükséges hozzá házassági szerződés sem. Ez igaz?
  Üdv:
  Dávid

  • Hitelnet.hu szerint:

   Kedves Dávid!
   Ha 1 meglévő gyermekük van, akkor házastársi kapcsolat nélkül csak ő utána tudják igénybe venni a CSOK-ot, vállalt gyermekek után nem, így a 10 milliós CSOK sem igényelhető. (Hiszen annak feltétele a 3 meglévő vagy vállalt gyermek.) Amennyiben a 10 milliós CSOK-ot szeretnék igénybe venni és nincs meg a 3 gyermek, akkor feltétel a házasság.

 • Ildikó szerint:

  Tisztelt Hitelnet!
  A január 1-én bevezetett CSOK-ról szeretnék érdeklődni.
  2012-ben 3 gyermekkel vettünk egy 90 m2-es családi házat. Akkor sajnos nem volt igénybe vehető állami támogatás használt lakás vásárlására. A férjem lett a 100 %-os tulajdonos, mert bíztunk abban, hogy kialakítanak majd valamilyen lakásvásárlási támogatást, és nekem ne legyen lakástulajdonom. Ez korábban akadály volt.
  Tavaly már gondolkoztunk a bővítésen, de nem voltak kedvezőek a feltételek.
  Mi nem szeretnénk sem tetőteret, sem emeletet, viszont lakószobával szeretnénk bővíteni. Ha jól értelmezem az új CSOK-ot, akkor bővítés esetén 3 gyermekkel maximum 2,2 millió forint a támogatás, de ehhez el kell költenem a dupláját, amihez szintén hitelre lesz szükség….
  Kérdésem lenne, viszont ha lakóegységet építünk a meglévőhöz, akkor a 10 milliós CSOK is szóba jöhet? Ez esetben akadály-e, hogy a férjem aki az évben tölti be a 40-et 100 %-os tulajdonos?
  Illetve ha igényelhető lenne esetünkben, akkor a 10 millió teljes összeg járhat vagy ha kevesebb a bekerülési költség, akkor a csökkentett összeg?
  Válaszukat előre is köszönöm!

  • Hitelnet.hu szerint:

   Kedves Ildikó!
   A lakóegység egy új, különálló lakást jelent. Ha a meglévőhöz építenek hozzá, az bővítésnek minősül és maximum 2,2 millió forint igényelhető. További feltétel, hogy a bővítendő ingatlannak mindketten tulajdonosai legyenek.
   A 10 milliós CSOK-ra akkor lehetnek jogosultak, ha önálló lakást építenek az adott telken, illetve tetőtér-beépítés vagy emeletráépítés által. Arról, hogy mi minősül új lakásépítésnek, amire a 10 millió forintos támogatás igényelhető, IDE kattintva tájékozódhat. Ebben az esetben nem akadály a meglévő lakástulajdon.
   Mivel meglévő gyermekek után igényelnék a támogatást, ezért Önökre vonatkozóan felső életkorhatár nincsen.

 • Szandra szerint:

  Tisztelt Hitelnet!
  Bővítésre csak akkor vehető igénybe a CSOK, ha már a mi nevünkön van teljesen a ház?
  3 gyermek esetén bővítésre is adják a 10 milliót?

  • Hitelnet.hu szerint:

   Kedves Szandra!
   Bővítésnél feltétel, hogy az igénylők tulajdonában legyen a bővítendő ingatlan. Bővítéshez azonban a 10 milliós CSOK nem igényelhető.
   A bővítés esetén elérhető támogatásról bővebben ITT olvashat.
   A 10 milliós CSOK új ház építéséhez és új építésű lakóingatlan vásárlásához vehető igénybe. Erről IDE kattintva talál további információt.

 • Ildikó szerint:

  Tisztelt Hitelnet!
  Lemaradt egy kérdésem.
  Milyen ingatlan számít újnak, amit az új CSOK-ra meg lehet venni?
  Köszönöm szépen.
  Ildikó

 • Edina szerint:

  Tisztelt Hitelnet!
  Érdeklődni szeretnék, hogy van 2 gyermekünk és úton van a harmadik. Mindketten 40 év alattiak vagyunk és házasok. Én jelenleg gyeden vagyok az egyik gyerekkel, a pocakban levővel meg táppénzen. Férjemnek sajnos nincs bejelentett munkahelye, de van 2 éves TB jogviszonya. Nekem természetesen van munkaviszonyom is 4 éve (csak jelenleg táppénzen vagyok) és TB-m is.
  Építenénk egy új házat. Nincs semmiféle tulajdonunk ingatlanok terén.
  Jogosultak lehetünk a támogatásra? (Lehetek én a hitel kérelmező, vagy táppénzre és gyedre nem adnak, mert amúgy összegileg megfelelnék bőven)
  Válaszát előre is köszönöm: Edina

  • Hitelnet.hu szerint:

   Kedves Edina!
   Arról, hogy adott feltételek mellett kiadható-e az Ön részére a 10 milliós CSOK igényléshez szükséges TB jogviszony igazolás, az OEP területileg illetékes hivatala tud pontos tájékoztatást adni.

 • Krisztina szerint:

  Tisztelt Hitelnet!
  Helyzetünk a következő: 3 gyermeket nevelünk, 18 és 11 évesek (ikrek), a nagyfiú középiskolás. Mindketten dolgozunk, több mint 15 éve ugyanazon munkahelyen. Nem vagyunk büntetett előéletűek. Párom 39, én 42 éves vagyok. A tulajdonunkban csak egy családi ház 1/8-ad része van, amelyet én szereztem 20 évvel ezelőtt öröklés útján.
  Új családi házat szeretnénk építeni, kb. 95-100 nm-eset, de jelenleg még nincs telkünk sem.
  Milyen hitelt/támogatást igényelhetünk, ha még ilyen jellegű támogatásban nem részesültünk?
  Mekkora összegre tarthatunk igényt, mik azok az esetleges hiányosságok, amiket még pótolnunk kellene?
  Válaszát előre is köszönöm!

  • Hitelnet.hu szerint:

   Kedves Krisztina!
   A telket önerőből szükséges finanszírozni mert annak vételára sem a CSOK-ból, sem a támogatott hitelből nem egyenlíthető ki. Ha rendelkeznek az építési telekkel, akkor 3 gyermekük után a leírtak alapján jogosultak lehetnek a 10+10 milliós támogatásra. Az építkezés esetén előírt speciális CSOK feltételeket IDE kattintva ismerhetik meg. A 3%-os támogatott lakáshitelről IDE kattintva tájékozódhatnak.
   Személyre szabott, díjmentes lakáshitel ajánlatunkhoz kérjük, töltse ki online adatlapunkat!

 • Barbara szerint:

  Tisztelt Hitelnet!
  Érdeklődni szeretnék, hogy jogosultak vagyunk -e a CSOK-ra, ha élettársammal van egy 1 éves közös gyermekünk, és a családi házunk félkész állapotban van. A párom Ausztriában dolgozik márciustól decemberig, a téli hónapokra itthon fizeti a TB-t. Az lenne a kérdésem, hogy ez így folyamatos biztosításnak számít-e?
  Válaszát előre is köszönöm.
  Barbara

  • Hitelnet.hu szerint:

   Kedves Barbara!
   A párja által saját magának Magyarországon fizetett egészségbiztosítás sajnos nem számít bele a TB jogviszonyba. Ha 1 meglévő gyermekük után szeretnék igényelni a támogatást, akkor legalább 180 napos TB jogviszony szükséges, melyet a külföldi hatóság is igazolhat. A támogatást tehát akkor tudnák igényelni, ha a jövőben meglesz párjának Ausztriában a folyamatos 180 napos TB jogviszonya és addig nem fejeződik be a házépítés.

 • Renáta szerint:

  Szeretném megkérdezni, hogy félkész házat magánszemélytől vehetünk, ha új építési engedélyt adtak ki rá és mi fejeznénk be házat? A csok 10 milliót szeretnénk igényelni új házra.
  Köszönöm!

  • Hitelnet.hu szerint:

   Kedves Renáta!
   Ha az eredeti építési engedély 2008. június 30. után került kiadásra, akkor a ház befejezéséhez igényelhető a CSOK. Minderről bővebben IDE kattintva tájékozódhat.

 • Evelin szerint:

  Üdvözlöm.
  Kérdésem lenne. Elsősorban az, hogy mi számít új lakásnak? Illetőleg annak minősül-e, ha mondjuk fel van újítva. 2 gyermekre szeretnénk felvenni, de lakás esetén új lakást nem hinném, hogy találnánk. Viszont ha egy normál panel, felújítva beleszámítana, az nagy segítség lenne. A másik kérdésem: ha én megigénylem 2 gyermekre a CSOK-ot, akkor én azt használhatom önerőnek egy lakás vásárlásához? Köszönöm válaszát.

  • Hitelnet.hu szerint:

   Kedves Evelin!
   Arról, hogy mi számít új lakásnak, IDE kattintva tájékozódhat.
   A felújított lakás nem minősül új lakásnak.
   A CSOK önerőként vehető figyelembe lakásvásárlásnál, de a hitelintézet csak akkor folyósítja, ha a további önerő már kifizetésre került.

 • Zsolt szerint:

  Tisztelt Hitelnet!
  Olvastam a közlönyt, az Önök oldalát, de sajnos más oldalakat is. Többféle leírás van azzal kapcsolatban, hogy mi számít új lakásnak. 3 gyerekesként új lakást szeretnénk majd a 10+10 M Ft-os támogatás segítségével venni, de amit kinéztünk annak az építési engedélye régebbi 2008-nál. Viszont én úgy értelmeztem a közlönyt, hogy új lakás építéséhez kell 2008. utáni építési engedély, új lakás vásárláshoz csak az igénykor kell az ingatlannak használatbavételi engedéllyel rendelkeznie. Jól értelemezem? Megvásárolható, igényelhető Csok erre az ingatlanra? A másik kérdésem, hogy ha eladom a lakásom, ami jelenleg van, azon van jelzáloghitel, azt az eladási árából visszafizetem. Új lakás vásárlásakor azt az összeget kell az új lakás árába beletennem, amennyiért eladtam a lakást, vagy a hitel kifizetésével megmaradt összeget?
  Köszönöm válaszát!

  • Hitelnet.hu szerint:

   Kedves Zsolt!
   Ön jól értelmezi, az, hogy az építési engedély 2008. június 30. után kiadott legyen, csak építkezés esetén feltétel. Új lakás vásárlásánál az a kritérium többek között, hogy a lakás 2008. június 30. után kapjon használatbavételi engedélyt. Erről bővebben ITT olvashat.
   Az 5 éven belül eladott lakás eladási ára – továbbforgatás szempontjából – csökkenthető az azt terhelő és annak vásárlásához vagy építéséhez felvett, majd az eladási árból végtörlesztett lakáshitel összegével, tehát azt az összeget kell továbbforgatni, ami a hitel kifizetése után maradt a lakás eladási árából. További részleteket erről ITT talál. Információink szerint azonban még ebben a hónapban meg fog szűnni az 5 éven belül eladott lakás árának továbbforgatására vonatkozó kötelezettség.

 • Attila szerint:

  Tisztelt Hitelnet.hu!
  Szeretnék érdeklődni az alábbiakról:
  3 gyermekes család vagyunk, én túl a 40-en, feleségem 38 éves. Egy 83 nm-es házban lakunk öten és hozzáépítenénk az ingatlanhoz. A helyi szabályozás lehetővé teszi, hogy 153 nm-re bővítsük a házunkat. A házunk, mivel a helyi szabályozás szerint üdülőövezetben van, így üdülőnek van minősítve, de a házban minden van: víz, gáz, villany. Egyikünk sem rendelkezik más lakóingatlannal. Én és 2 gyermekem ebbe a házba van bejelentve, feleségem és egy gyermekünk csak ideiglenesen, állandóra édesanyjához. Kérdésem az lenne, hogy jogosultak vagyunk-e az új, 10+10 támogatásra és amennyiben nem, úgy mi az amely feltétel megváltoztatása esetén azok lennénk (gondolok itt arra, hogyha pl. visszajelentjük az egész családot a házba, stb.)
  Válaszát előre is köszönöm!

  • Hitelnet.hu szerint:

   Kedves Attila!
   A vonatkozó rendelet jelenleg nem teszi lehetővé üdülő megnevezésű ingatlanok CSOK-kal történő finanszírozását, de elképzelhető, hogy ez az előírás még ebben a hónapban változni fog. Pontos információnk egyelőre nincs. Amennyiben lehetőség nyílik rá, akkor a leírtak alapján a bővítés esetén elérhető támogatási összegre lehetnek jogosultak, ha a kérelem benyújtásakor az adott lakóingatlan mindannyiuk lakóhelye. A 10 milliós CSOK nem igényelhető, mert nem új, önálló lakást kívánnak létrehozni, hanem a meglévőt bővíteni. A bővítés esetén elérhető támogatási összegről, valamint arról, hogy meglévő lakóingatlan tetőtér-beépítése esetén mi minősül új lakásépítésnek, IDE kattintva tájékozódhat.

 • Lajos szerint:

  Csok – Várhatóan január végétől igényelhető a bankoknál a 10+10 millió forint!
  A kormány végre hozott egy jó döntést egy jó dolgot csak, akkor jó ha minden magyar állampolgár egyformán ki tudja használni, sajnos olyan emberek nem vehetik igénybe, akiknek igazán szükségük lenne rá!
  Magyar állampolgár, Olyan nők akik gyesen vannak – Igénybe tudja venni? Nem! Miért nem?
  Olyan NŐ vagy Férfi, aki szociálisan rászorultak és úgy élnek? Nem tudja! Miért nem?
  Olyan NŐ vagy Férfi, aki egyedül neveli egy vagy több gyerekét? Nem tudja! Miért nem?
  Olyan NŐ vagy Férfi, aki közmunkát köteles felvenni, mert nincsen más munka lehetőség?
  Olyan NŐ vagy Férfi, aki Aki elvált?
  Olyan NŐ vagy Férfi aki ,elvesztette előző lakását, mert nem tudta a megemelkedett törlesztést fizetni?
  Olyan családosak, akik szociálisan rászorultan élnek?
  Olyan NŐ vagy Férfi, akik rokkantak?
  Magyar állampolgárok nem vehetik 40 év feletti igénybe olyan feltételekkel, mint a 40 év alattiak!
  Olyan NŐ vagy Férfi, akik egyedülállóak, rokkantak?
  Nagyon sok lehetőséget fel lehetne sorolni.
  Minden Magyar Állampolgároknak egyforma lehetőséghez kellene jutni!

  • Hitelnet.hu szerint:

   Kedves Lajos!
   Azok, akik gyesen vannak, de a korábbi munkaviszonyuk nem szűnt meg, hanem a gyes alatt is fennáll, megkaphatják a CSOK igényléshez szükséges TB jogviszony igazolást, így jogosultak lehetnek a támogatásra. Gyermeküket egyedül nevelők, elváltak vagy akik korábban elvesztették lakásukat, szintén jogosultak lehetnek a támogatásra. Az, hogy valaki gyermekét egyedül neveli, elvált vagy korábbi lakását elvesztette önmagában még nem jelent kizáró okot CSOK igénylésnél. Meglévő gyermekek után 40 év alatt és felett is egyforma feltételekkel igényelhető a CSOK. Vállalt gyermek esetén is csak a házaspár egyik tagjának kell 40 év alatt lenni.

 • Anna szerint:

  Tisztelt Hitelnet!
  A támogatás igényléséhez mindkét szülőnek biztosítottnak kell lennie, vagy elég csak az egyiknek?
  Köszönettel és üdvözlettel:
  Anna

  • Hitelnet.hu szerint:

   Kedves Anna!
   A jogosultsághoz elegendő, ha legalább az egyik szülő rendelkezik a CSOK igényléshez szükséges TB jogviszony igazolással.

 • Péter szerint:

  Tisztelt Hitelnet!
  Feleségem és jómagam is elmúltunk 40 évesek. Jelenleg nincs a nevünkön ingatlan és tavaly kezdtük el építeni a házunkat, amelyet várhatóan idén nyáron fejezünk be. 2 gyermekünk van, 13 és 6 évesek és az utánuk járó szocpolt a korábbi lakásunkhoz már igénybe vettük (összesen 1,2 millió Ft). Kérdésem, hogy most a házépítéshez igénybe vehetjük-e a szocpol különbözetet? (2,6-1,2 = 1,4 millió Ft)
  Válaszát előre is köszönöm.

  • Hitelnet.hu szerint:

   Kedves Péter!
   Szocpolkülönbözet igénybevételére legalább 3 meglévő vagy vállalt gyermek esetén van lehetőség.

 • Anna szerint:

  Tisztelt Hitelnet!
  Érdeklődnék, hogy két közös gyermek, és férjem előző házasságából, velünk egy háztartásban élő, hozzánk lakhelyileg bejelentett gyermek után érvényesíthető a támogatás? Sajnos a gyermekelhelyezés/ szülői felügyeletet annak idején bírói döntés alapján a volt feleség látja el, melyet válásukkor közös megegyezéssel hoztak.
  Okozhat ez problémát?
  Üdv,
  Anna

  • Hitelnet.hu szerint:

   Kedves Anna!
   A CSOK rendelet alapján elvált szülők esetén a gyermekelhelyezést igazolni kell. A támogatásra az lehet jogosult, akinél a gyermek bírósági határozattal igazoltan elhelyezésre került. Megoldás az lehet, ha hivatalosan is az apánál kerül elhelyezésre a gyermek.

 • Géza szerint:

  Tisztelt Hitelnet!

  kérdésem: A párommal nem vagyunk házasok, van egy gyerekünk. Igényelhetjük a CSOK-ot, vagy csak házastársak tehetik?

  • Hitelnet.hu szerint:

   Kedves Géza!
   Meglévő gyermekük után akkor is igényelhetik a CSOK-ot, ha nem házasok. Amennyiben vállalt gyermek után is szeretnék igénybe venni a támogatást, akkor feltétel a házastársi kapcsolat és legalább egyiküknek 40 év alattinak kell lenni.

 • Mona szerint:

  Tisztelt válaszadó!
  Férjemmel közös tulajdonban lévő 64nm-es panel lakásban élünk 5 gyermekünkkel (9, 6, 4, 2 éves, 4 hónapos). A kérdésem az lenne, hogy igénybe vehetjük-e a szocpolt egy nagyobb lakás/ ház vásárlásához, annak ellenére, hogy 50-50%-ban tulajdonosai vagyunk a lakásnak? Az okok gondolom nyilvánvalóak, hogy miért költöznénk nagyobba. de ezt csak a támogatással+kedvezményes hitellel, illetve jelenlegi tulajdonunk eladásával tehetnénk meg.
  Válaszát előre is nagyon köszönöm!
  Mona

  • Hitelnet.hu szerint:

   Kedves Mona!
   A 10 milliós CSOK és a 3%-os kamatozású lakáshitelre akkor lehetnek jogosultak, ha új építésű lakóingatlant vásárolnak (vagy új házat építenek). A 10 milliós támogatás igénylésénél nem kizáró ok a meglévő lakástulajdon, ha azonban azt a CSOK kérelem benyújtása előtt eladják, akkor az eladási árat tovább kell forgatni az új lakás vételárába. Az igénylés további feltételeit IDE kattintva ismerheti meg. A 3%-os támogatott hitelről bővebb információt ITT talál. További kérdés esetén Szakértőink készséggel állnak rendelkezésére.

 • Mariann szerint:

  Olvassuk több helyen, hogy feltétel lesz a büntetlen előélet. Tegnap a híradóban azonban csak arról volt szó, hogy állam ellenes bűncselekményt elkövetett emberek zárhatóak ki belőle.
  Balesetből eredő felfüggesztett büntetés esetén mi a helyzet?
  Köszönöm válaszát!

  • Hitelnet.hu szerint:

   Kedves Mariann!
   Nem igényelhető a kedvezmény a jogszabályban meghatározott gazdasági és költségvetési bűncselekmények elkövetése esetén, amennyiben az igénylő a büntetett előélethez kapcsolódó hátrányos jogkövetkezmények alól nem mentesült. A büntetlen előélet hatósági erkölcsi bizonyítvánnyal igazolható. Ebből következően a balesetből eredő felfüggesztett büntetés véleményünk szerint nem kizáró ok.

 • Diána szerint:

  Tisztelt Hitelszakértő!
  Kérdésem a következő:
  Új lakást szeretnénk építeni! Férjem 44 éves, én 30. Két közös gyermekünk 2 és 4 évesek. Férjem 3. gyermeke egyetemista, 20 éves. Így is jár a csok?
  Várom a válaszát!
  Köszönettel: K.né

  • Hitelnet.hu szerint:

   Kedves Diána!
   Ha a 20 éves nappali tagozaton tanuló egyetemista gyermek az Önök eltartásában van, Önökkel egy háztartásban él, akkor utána is igényelhetik a CSOK-ot.

 • Mária szerint:

  Én érdeklődni szeretnék a szocpollal kapcsolatban. Élettársam van, van 3 közös gyermekünk. A páromnak 2016 márciusában lesz meg a 6 hónapos munkaviszonya, én gyesen vagyok, de sajnos köztartozásunk van régi sámlák miatt, amit havi részletben törlesztünk.
  Szeretném megtudni, hogy így tudjuk-e igényelni a csokot?

  • Hitelnet.hu szerint:

   Kedves Mária!
   A 10 milliós CSOK igényléséhez legalább 2 éves TB jogviszony szükséges. Amennyiben használt lakást szeretnének vásárolni, akkor elég a 180 napos TB jogviszony is. A támogatás igénylésnél kizáró okot az jelent, ha az állami adó- és vámhatóságnál van nyilvántartott tartozásuk.
   A használt lakás esetén elérhető támogatási összegről és feltételekről IDE kattintva tájékozódhat.

 • Gábor szerint:

  Tisztelt Hitelszakértő!
  A feleségemmel nevelünk két gyermeket az Ő előző házasságából és van egy közös gyermekünk is, tehát összesen három gyermeket nevelünk. Így igénybe vehetjük előre láthatóan a tízmilliós támogatást hogy a háromból két gyermeknek nem én vagyok a vér szerinti apja, nem fogadtam örökbe hanem a feleségem gyermekeként neveljük közösen őket(jogerős bírósági döntéssel)?
  Továbbá a fent említett két gyermek után 2,4 millió szocpolt igénybe vett a feleségem a volt férjével 2007-2008 körül. HA igényelhetjük az új CSok-ot ez levonandó belőle?
  Válaszát előre is köszönöm!
  Tisztelettel: Gábor

  • Hitelnet.hu szerint:

   Kedves Gábor!
   A leírtak alapján 3 gyermek után jogosultak lehetnek a korábban kapott szocpol és a 10 millió CSOK különbözetére, ha új építésű lakóingatlant vásárolnak vagy új házat építenek. A feltételekről bővebben fenti bejegyzésünkből tájékozódhat.

 • Kata szerint:

  A cikk szerint a vissza nem térítendő támogatást akár egyedülálló szülő is igényelheti (vagy a házaspár egyik tagja), míg a 3 százalékos, kedvezményes kölcsönt kizárólag házaspárok kérhetik.
  Ha ez igaz, ezt milyen jogszabály melyik §-a tartalmazza?

  • Hitelnet.hu szerint:

   Kedves Kata!
   Igen, a 3%-os kamatozású támogatott lakáshitelt csak házaspárok igényelhetik, mint ahogy erről IDE kattintva is tájékozódhat. Ezt az otthonteremtési kamattámogatás nyújtását szabályozó 341/2001. (XII. 29.) kormányrendelet 7.§. (1) bekezdés mondja ki.

 • Csilla szerint:

  Férjemmel 3 gyerekünket neveljük, még nem töltöttük be a 40-et, szeretnénk igénybe venni a 10 + 10 milliós csok-ot. Férjemnek megvan a folyamatos 2 éves munkaviszonya, én viszont csak biztosítási jogviszonnyal rendelkezem, mivel a 3. gyerekkel gyet-en vagyok, munkahelyemen fizetés néküli szabadsággal. Vissza kell-e mennem legalább fél évre dolgoznom, hogy meg tudjuk igényelni a csok-ot?
  Köszönöm válaszát.

  • Hitelnet.hu szerint:

   Kedves Csilla!
   A CSOK és a támogatott hitel igényelése esetén egyaránt elegendő, ha legalább az egyikük rendelkezik a minimum 2 éves TB jogviszonnyal.

 • Tamás szerint:

  Egyszerű a kérdésem, ha visszamenőleg befizetem a tb-t, megkaphatom-e a csok-ot? Külföldön dolgozom, természetesen nem vagyok bejelentve. Feleségem háztartásbeli státuszban van van 2 gyermekemmel. Mind a ketten BAR listások vagyunk, köztartozásom nincs, albérletben lakunk. Hitelt nem szeretnék.
  Tisztelettel.

  • Hitelnet.hu szerint:

   Kedves Tamás!
   A visszamenőleg befizetett TB-vel a társadalombiztosítási jogviszony nem szerezhető meg. A CSOK-ra akkor lehetnek jogosultak, ha legalább egyik rendelkezik minimum 180 napos TB jogviszonnyal, ami külföldi munkavállalás esetén is elfogadható, amennyiben bejelentett munkáról van szó. Amíg ez nincs meg, addig sajnos nem igényelhető a kedvezmény.

 • Gabriella szerint:

  Tisztelt Hitelnet!
  Két élő gyermekünk van, egy gyermekünk 2013-ban halva született a 33. héten. Azt szeretném kérdezni, hogy a halva született gyermeket is figyelembe veszik a most benyújtott CSOK-nál, vagy csak a két élő gyermekünket?
  Köszönöm válaszukat!

  • Hitelnet.hu szerint:

   Kedves Gabriella!
   Gyermekként az igénylővel közös háztartásban élő, általa eltartott gyermek vehető figyelembe CSOK igénylésnél.

 • Noémi szerint:

  Tisztelt Hitelnet!
  Érdeklődni szeretnék, hogy a következő esetben érdemes-e 3 gyereket szülni 10 millióért, vagy sem? :)
  2007-ben vettünk egy családi házat ami akkor új ház volt. Született egy gyerekünk, akire igénybe vettük az akkori szocpolt. Természetesen deviza hitelből finanszíroztuk az ingatlan vásárlást, amiből még jócskán van hátra azóta már forintosítva természetesen. Ebben az esetben ha 3 gyerekünk lenne, akkor igénybe tudjuk-e venni a 10 milliós lehetőséget, vagy csak a hitel felvételkori, akkori feltételek szerinti szocpolt tudjuk igényelni?
  Köszönettel,
  Noémi

  • Hitelnet.hu szerint:

   Kedves Noémi!
   Ha születne még két gyermekük, akkor jelen esetben a 2007-ben 2. és 3. gyermek esetén érvényes támogatási összeget vehetnék igénybe a fennálló hiteltartozás csökkentésére.
   Ha ellenben a jövőben új házat építenének vagy új építésű lakóingatlant vásárolnának további két gyermeket vállalva, akkor a korábban kapott szocpol és a 10 milliós CSOK különbözetére lehetnének jogosultak.

 • Mariann szerint:

  Tisztelt Hölgyem/Uram!
  Aziránt érdeklődnék, hogy jogosult vagyok-e a 10+10 millió forint felvételére, amennyiben egyedülállóként nevelem 3 gyermekem, 20 éves egyetemista fiam (nappali tagozat), 18 éves gimnazista lányom és 10 éves kisfiam. 42 éves múltam, a nevemen ház van. (Természetesen büntetlen előélettel rendelkezem és folyamatos munkaviszonyom van 1997 óta) Értelmezésem szerint igen, de szeretnék megerősítést kapni.
  Válaszukat előre is köszönöm, tisztelettel: Mariann

  • Hitelnet.hu szerint:

   Kedves Mariann!
   A leírtak alapján jogosult lehet a 10 milliós CSOK-ra. A 3%-os támogatott lakáshitelt azonban – a jelenleg hatályos rendelkezések értelmében – házaspárok igényelhetik. Várható azonban a rendelet módosítása a napokban, amely ezt a feltételt is érintheti. A változásról honlapunkon is be fogunk számolni, addig is kérjük, kövesse új bejegyzéseinket!

 • Laci szerint:

  Tisztelt Szakértő!
  Vidéki pár vagyunk, én 46 éves, párom 38. Élettársi kapcsolatban élünk közös 14 hónapos kisfiunkkal és korábbi kapcsolatomban született 20 éves fiammal, aki egyetemi hallgatói jogviszonyba áll.
  Saját tulajdonú házunkban lakunk, amit hitelből vásároltunk 3 éve. Ezen kívül van még egy eladó lakásunk, ami tehermentes és az értéke meg egyezik a házunkon lévő hitel értékével. Mindkét ingatlant eladnánk, a hitelünket kifizetnénk és ezután még egy gyerek vállalásával új családi házat építenénk, vagy vásárolnánk.
  Kérdésem: Ezekkel az előzetes adatokkal jogosultak lennénk a csok 10 millióra?

  • Hitelnet.hu szerint:

   Kedves Laci!
   Ahhoz, hogy vállalt gyermek után igényelni tudják a támogatást, házasnak kell lenni. A leírt többi feltétel alapján igényelhető lenne a 10 milliós CSOK. A további speciális feltételeket fenti bejegyzésünkből ismerheti meg.

 • Ilona szerint:

  Gyermekem és férje 3 gyerek vállalásával CSOK igénybevétel új családi házat vennének. Bérbe adhatják-e a ház egy részét, ha a többi részében ők laknak?

  • Hitelnet.hu szerint:

   Kedves Ilona!
   Információink szerint a CSOK igénybevételével vásárolt lakóingatlan használatát 3. személynek nem lehet átengedni a 10 éves elidegenítési és terhelési tilalom ideje alatt, így véleményünk szerint a ház egy része nem adható ki. További tájékoztatást ez ügyben a hitelintézetek tudnak adni.

 • Kati szerint:

  Tisztelt Szakértő!
  Gyeden vagyok a 2. gyermekemmel, munkaviszonyom ez alatt megszűnt, de még ők folyósítják a gyedet. Élettársam munkanélküli. Igényelhetünk-e csok-ot használt házra, 2 gyermek után?

  • Hitelnet.hu szerint:

   Kedves Kati!
   Az OEP területileg illetékes hivatalánál érdeklődhet, hogy kiadható-e az Ön részére adott esetben a CSOK igényléshez szükséges TB jogviszony igazolás.

 • Erika szerint:

  Tisztelt Cím!
  Kérdésem a következő: Én 42, férjem 45 éves. Gyermekeink: 19, 16 és 11 évesek. Én közalkalmazottként dolgozom 18 éve, férjem bejelentett őstermelő. Ingatlan van a nevünkön, illetve néhány hektár föld.
  Van esélyünk a CSOK igénybevételére?
  Köszönöm: Erika

  • Hitelnet.hu szerint:

   Kedves Erika!
   A leírtak alapján jogosultak lehet a 10 milliós CSOK-ra új ház építése vagy új lakóingatlan vásárlásra esetén. A további feltételeket fenti bejegyzésünkből ismerhetik meg.

 • Csilla szerint:

  Azt szeretném megkérdezni, hogy jogosultak vagyunk-e a 10 + 10 millióra hogyha:
  – 3 kiskorú gyermekünk van
  – 40 év alattiak vagyunk
  – magyar állampolgárok, de jelenleg Romániában élünk
  – gyermeknevelésin vagyok az 1 éves kislányunkkal
  – munkaviszonyban álltam szülés előtt
  – a férjemnek nincs bejelentett munkahelye
  Visszaköltöznénk Magyarországra, a 2 nagyobbik gyerek ott született.
  Válaszát köszönöm.

  • Hitelnet.hu szerint:

   Kedves Csilla!
   A 10 milliós CSOK-ra való jogosultság feltétele, hogy legalább az egyikük minimum 2 éves TB jogviszonnyal rendelkezzen. A 2 éves biztosítotti jogviszony a magyar és külföldi TB rendszer által kiállított igazolás alapján, együttesen is teljesíthető, viszont csak akkor, ha az OEP igazolási kérelem időpontjában a magyar TB rendszerben biztosítottként van nyilvántartva az igénylő. Ahhoz, hogy jogosultak legyenek tehát, legalább az egyiküknek magyar TB jogviszonnyal kell rendelkeznie.

 • Anita szerint:

  Tisztelt Hölgyem/Uram!
  A következőben kérném segítségüket. Szüleim telkéből átírásra került 200 m2 a nevemre, amire építkezni szeretnénk, kihasználva a csok lehetőségét is. Elég, ha a telekrész csak az én nevemen szerepel, vagy a páromnak is szerepelnie kell a tulajdoni lapon?
  A ház természetesen mindkettőnk nevén szerepelne.
  Válaszukat köszönöm!

  • Hitelnet.hu szerint:

   Kedves Anita!
   Nem probléma, ha a telek csak az Ön nevén van, de ilyen esetben egy ügyvéd által ellenjegyzett Ráépítési megállapodás is szükséges, melyben rögzítik, hogy a felépítményben milyen arányban szereznek tulajdonjogot.

 • Mária szerint:

  Tisztelt Hitelnet!
  Érdeklődni szeretnék, hogy bejegyzett élettársi kapcsolatban élők is igénybe vehetik a új 2016 CSOK támogatást. Azt olvastam, hogy élettársi kapcsolatban élők is igényelhetik a támogatást, ha már van gyermekük, de megelőlegező CSOK-ot nem igényelhetnek. Ez azonos nemű bejegyzett élettársi kapcsolatban élőkre is vonatkozik?
  Előre is köszönöm.
  Mária

  • Hitelnet.hu szerint:

   Kedves Mária!
   Meglévő gyermek után egyedülállók, élettársak, házastársak egyaránt igényelhetik a CSOK-ot. A vonatkozó rendelet nem tér ki az élettársak nemére.
   Megelőlegező CSOK igénybevételére kizárólag házaspárok jogosultak, akik közül legalább az egyik fél 40 év alatti.

 • Júlia szerint:

  Kedves Hitelnet!
  Párom 40 év feletti, 2 gyermeke van az előző házasságból (1 gyermek 18 év alatti), én 30 éves vagyok és 2 közös gyermekünk van (2 éves, és 3 hónapos). Én gyesen vagyok (előtte nem volt munkaviszonyom).
  A gyes is munkaviszonynak számít? Csak házastársak vehetők igénybe vagy elegendő az élettársi viszony?
  Igényelhetjük a CSOK állami 10 milliós támogatást?

  • Hitelnet.hu szerint:

   Kedves Júlia!
   Meglévő gyermekek után igényelt CSOK esetén nincsen az igénylőkre vonatkozóan felső életkorhatár és a házastársi kapcsolat sem feltétel.
   Párja előző házasságában született gyermeke után akkor lehetnek jogosultak a CSOK-ra, ha a gyermek az Önök háztartásában él, a párjánál került elhelyezésre, ami az erről szóló bírósági határozattal támasztható alá.
   A 10 milliós CSOK-hoz legalább 2 éves TB jogviszony szükséges. A gyes sajnos nem számít munkaviszonynak, de élettársak igénylése esetén elegendő, ha legalább az egyik fél rendelkezik a szükséges TB jogviszonnyal.

 • Sz.-né szerint:

  Két lányunknak ajándékoztuk Pest megyei házunkat 50-50%-ban. Az ingatlant nem ők használják. Mindkét lányok 40 év alattiak a férjek is. Élhetnek a mostani kedvezményes CSOK-kal?
  Ha igen, azt milyen formában tehetik meg? Még gyermekük jelenleg nincs!
  Köszönöm.
  Sz.-né

  • Hitelnet.hu szerint:

   Kedves Asszonyom!
   Arról, hogy jelenleg mely ingatlantulajdon nem jelent akadályt CSOK igénylésnél, IDE kattintva tájékozódhat. Ezen felül nem kizáró ok a meglévő lakástulajdon a 10 milliós CSOK igénylésnél, ami új építésű lakóingatlan vásárlására és új ház építésére használható fel 3 meglévő vagy vállalt gyermek esetén.
   Információink szerint azonban februárban várható e rendelet módosítása, amely által megszűnne a jelenlegi lakástulajdonra vonatkozó korlátozás, így a CSOK bármely formája elérhető lenne, melyekről a honlapunkon részletes leírás található.

 • Attila szerint:

  Jelenleg futó hitel esetén (volt deviza, igényelhető-e az új hitel csomag?
  Köszönöm válaszát.

  • Hitelnet.hu szerint:

   Kedves Attila!
   A meglévő hitel alapesetben nem zárja ki a 10+10 támogatás igénybevételét. További pontos tájékoztatást Szakértőink a további részletek ismeretében tudnak adni, melyhez online adatlapunk kitöltése szükséges.

 • Balázs szerint:

  1) Nagycsaládosok vagyunk, meglévő, forint alapú lakáshitellel. Ennek kiváltására felhasználható a CSOK 2016 valamilyen formában?
  2) Lakásbővítésre/korszerűsítésre is felhasználható? Mi minősül annak?
  Köszönettel,
  B

  • Hitelnet.hu szerint:

   Kedves Balázs!
   1) A CSOK 2016 fennálló lakáshitel kiváltására nem vehető igénybe.
   2) Korszerűsítésre nem, de meglévő lakóház legalább egy szobával történő bővítésére a támogatás igényelhető. Erről részletes tájékoztatást ITT olvashat.

 • Csilla szerint:

  Tisztelt Szakértő!
  Jelenleg 65 nm a családi házunk. Mivel falazata tégla és vályog, így nem hiszem, hogy emeletet építhetnénk rá. Viszont ha bővítünk is a meglévő házhoz és arra húzunk emeletet; akkor is járna Önök szerint a 2,6 millió Ft 2 gyerekre?
  Köszönöm előre is válaszukat.

  • Hitelnet.hu szerint:

   Kedves Csilla!
   A 2,6 milliós CSOK új lakás építése (vagy új építésű lakóingatlan vásárlása) esetén igényelhető 2 gyermek után. Erre akkor lehetnek jogosultak, ha a tetőtérben új, önálló lakást alakítanak ki. Arról, hogy tetőtér-beépítés esetén mi minősül új lakásépítésnek, IDE kattintva tájékozódhat.

 • Veronika szerint:

  2007-ben vásároltunk telket, melyre 2009 márciusában építkezni kezdtünk, 2010-ben kaptunk lakhatási engedélyt. Már a telekvásárlásnál felvettük az építkezéshez szükséges hitelt. A hitelszerződésünk 2017-ben jár le, két gyermekünk van. Semmilyen szociális támogatást nem vettünk eddig igénybe, hitelkiváltásra kaphatunk a CSOK támogatásból?

  • Hitelnet.hu szerint:

   Kedves Veronika!
   A CSOK visszamenőleges igénybevételére nincs lehetőség, így sajnos a korábban felvett hitel csökkentésére sem tudják felvenni a támogatást.

 • Renáta szerint:

  Négy gyermekünk van és kettőre már igénybe vettük. Azt szeretném kérdezni, hogy a másik kettőre igénybe vehetem-e?

  • Hitelnet.hu szerint:

   Kedves Renáta!
   Honlapunkon tájékozódhat arról, hogy mely esetben és milyen feltételekkel van lehetőség a korábban kapott szocpol és a 10 milliós CSOK különbözetének, valamint két kisebb gyermeke esetén a CSOK igénybevételére.

 • Gábor szerint:

  Üdvözlöm!
  2015 januárban vásároltam használt kertes házat. Akkor még nem volt lehetőség a csok vagy szocpol igénybe vételéhez. Az lenne a kérdésem, hogy ebben az esetben fog-e a kormányunk segítséget nyújtani?
  Hatmillió hitelt kellett felvennem az önerő mellé vásárláshoz. Három kiskorú gyermekem van, úgy tudom ha most vásárolnám 2 millió 200 ezret adnának.
  Van-e rá lehetőség, hogy visszamenőleg igényeljem?

  • Hitelnet.hu szerint:

   Kedves Gábor!
   90 m2 hasznos alapterület feletti használt lakóingatlan vásárlása esetén jelenleg valóban 2,2 millió forint összegű CSOK igényelhető használt lakás vásárlásához. A támogatás visszamenőleges igénybevételére azonban sajnos nincs lehetőség.

   • Csík Gábor szerint:

    Hát sajnos ez esetben sem okoz csalódást a kormány.
    Hol van itt az igazság kérdem én? Nevelem a 3 gyermekem, fizetem a magas hiteltörlesztést. Csak azért, mert 6 hónappal korábban vágtam bele a lakásvásárlásba?

 • Andi szerint:

  Tisztelt Szakértő!
  Szeretném megtudni, hogy jár-e bármi nekünk, ha 2015 januárban vásároltunk hitelre használt lakást? 67 m2-es az ingatlan. Jelenleg két kiskorú gyermekünk van, korábban nem vettünk igénybe szocpolt. Hiteltörlesztés szóba jöhet?
  Illetve terveznénk harmadik gyermeket is, ilyenkor mi a helyzet? Az biztos, hogy ezért nem költöznénk új lakásba vagy házba, hiszen nemrég költöztünk. Szóval a 10 M-s CSOK esetünkben nem aktuális, hiszen maradnánk jelenlegi otthonunkban (és törlesztjük a magas hitelt..) Jár-e bármi a mi esetünkben 2 gyermekre utólag, vagy ha megérkezik a harmadik gyermek?
  Köszönöm a választ előre is!
  Tisztelettel,
  Andrea

  • Hitelnet.hu szerint:

   Kedves Andrea!
   A már megvalósult lakásvásárlás vonatkozásában a támogatás visszamenőleges igénybevételére sajnos nincs lehetőség, így a kedvezmény a meglévő hiteltörlesztés csökkentésére sem használható fel.
   Mivel a meglévő 2 gyermekük után nem kaptak CSOK-ot, ezért utóbb születendő gyermek esetén sem lennének sajnos jogosultak a támogatásra a jelenlegi ingatlan vonatkozásában.

 • Zsuzsanna szerint:

  Érdeklődnék, hogy jogosultak vagyunk-e minden egyéb feltétel teljesülése mellett CSOK igénybevételére, ha az én biztosítási jogviszonyom esetén közvetlenül az igénylést megelőzően a 2 év folytonosság nem áll fenn.
  Munkaviszonyból mentem Gyed-re, a Gyes letelte után 5 hónapig még fizetés nélküli szabadságon voltam, fizettem magam után a szükséges eü járadékot, de attól még a biztosítotti jogviszonyom megszakadt. Azóta már a 180 napom megvan, visszamentem a munkahelyemre és újra aktív állományban vagyok, de a két évet még nem értem el újra, hiába vagyok már a munkahelyemen több, mint 10 éve.
  Elegendő-e, ha az egyik igénylő – a férjem – biztosítotti viszonya folyamatos, vagy így nem vagyunk jogosultak a támogatásra?
  Köszönettel:
  Zsuzsa

  • Hitelnet.hu szerint:

   Kedves Zsuzsa!
   Házastársak igénylése esetén elegendő, ha legalább az egyik fél rendelkezik a CSOK igényléshez szükséges TB jogviszonnyal.

 • Attila szerint:

  Tisztelt Szakértő!
  100 nm-es családi házunkat szeretné megvásárolni egy kétgyermekes házaspár, azzal a céllal, hogy vásárlást követően a tetőteret beépítsék. Kérdésem, hogy ők igényelhetik-e erre a célra a kibővített CSOK-ot, azaz a 10 millió forintot? Illetve a melléépítésre milyen feltételek vonatkoznak ebből a szempontból? Az egyéb feltételeknek megfelelnek, 2 éves munkaviszonyuk van, nem szerepelnek BAR-listán.
  Amennyiben nem, kérem, szíveskedjenek megírni, melyik lenne a legkedvezőbb megoldás számukra, hogy a használt ingatlant megvásárolhassák, azzal, hogy a 3. gyermeket is vállalnák.
  Válaszukat előre is köszönöm!
  Attila

  • Hitelnet.hu szerint:

   Kedves Attila!
   Ha a meglévő házat szeretnék bővíteni a tetőtérben, s nem egy teljesen önálló új lakás kerülne kialakításra, akkor a 10 milliós CSOK-ot sajnos nem tudják igénybe venni. Arról, hogy tetőtér-beépítés esetén mi minősül új lakásépítésnek, IDE kattintva tájékozódhatnak. Arról, hogy melléépítés esetén milyen feltételek vannak, ITT olvashat.
   A használt lakóingatlan megvásárlásához 3. gyermek vállalásával is “csak” maximum 2.200.000 Ft összegű CSOK-ra lehetnek jogosultak.

 • Andrea szerint:

  Üdvözlöm.
  Érdeklődnék az állami támogatásról. Van már két gyerekem.

  • Hitelnet.hu szerint:

   Kedves Andrea!
   A gyermekek után kapható vissza nem térítendő támogatásokról fenti bejegyzésünkben és honlapunkon részletes leírás olvasható. Konkrét kérdés esetén készséggel állunk rendelkezésére!

 • Krisztina szerint:

  Üdvözlöm.
  Azzal a kérdéssel fordulnék önhöz, hogy szeretnénk igénybe venni a csokot. Minden feltételnek megfelelünk, van 3 kiskorú gyermekünk, szocpolt még nem vettünk igénybe. A baj, hogy jelzáloghitel van a házon és tudni szeretném, hogy ilyen esetben is megadják-e lakásépítésre vagy bővítésre a szocpolt.
  Előre is köszönöm a válaszát.

  • Hitelnet.hu szerint:

   Kedves Krisztina!
   A házat terhelő jelzáloghitel önmagában még nem jelent kizáró okot CSOK igénylésnél. Bővítésnél a költségvetés maximum 35%-a lehet a CSOK, tehát a fennmaradó 65%-kal önerőben kell rendelkezni vagy hitellel finanszírozható. Amennyiben hitelfelvételre kerülne sor, akkor meghatározó, hogy mekkora összegű jelzáloghitel terheli az ingatlant és mennyi annak a havi törlesztő részlete. További pontos tájékoztatást ez ügyben Szakértőink tudnak adni a további részletek ismeretében, amihez online adatlapunkat kellene kitöltenie.

 • Dia szerint:

  Tisztelt Szakértő!
  Érdeklődnék, hogy az új 10+10 milliós CSOK-nál szükséges-e önrész, vagy maga a vissza nem térítendő összeg egy része lehet-e önrész?
  Köszönöm válaszát.
  Dia

  • Hitelnet.hu szerint:

   Kedves Dia!
   A 10 millió forint összegű CSOK önerőként vehető figyelembe, vagyis nem kell beleszámolni az ingatlan maximális terhelhetőségének meghatározásánál.

   • Dia szerint:

    Kedves Hitelnet!
    Köszönöm válaszát, megtudná mondani, hogy melyik bank veszi figyelembe önrészként a csok-ot két meglévő gyermeknél teljes mértékben, mert például az OTP csak 2,6 milliót vesz belőle figyelembe, az MKB pedig semennyit?
    Köszönöm,
    Dia

    • Hitelnet.hu szerint:

     Kedves Dia!
     Ez ügyben kérjük, vegye fel a kapcsolatot a lakóhelyéhez legközelebbi Hitelnet irodával. Irodáink elérhetőségét ITT találja.

 • Krisztina szerint:

  Tisztelt Hitelnet!
  Meg szeretnénk venni egy 3 lakásos társasház egyik lakását, melyre 2015 nyarán kérték ki a használatbavételi engedélyt. (A lakás kb. 90%-os készültségű egyébként) A házat egy magánember építette, osztotta 3 részre és nyilváníttatta társasházzá. A kinézett lakás az ő nevén van, mint ahogy a másik 2 is volt eladásuk előtt.
  Amennyiben egyéni vállalkozó lenne, úgy már meg tudnánk venni a lakást a 10 milliós Csok-kal? (Minden személyi feltételnek megfelelünk)
  Az új lakás meghatározásakor az alaptól való építkezés vagy építtetés időkorláthoz van kötve? Tehát ha az első tulaj 2010-ben felhúzta a falakat, majd eladta, a második tulaj építette készre 2014-ben és tőle vásároljuk meg a kész társasházi lakást, ez újnak minősülhet?
  Válaszát előre is köszönjük!
  Krisztina

  • Hitelnet.hu szerint:

   Kedves Krisztina!
   A fenti lakás abban az esetben minősülhet újnak, ha a második eladó hitelintézet vagy ingatlan-forgalmazással üzletszerűen foglalkozó jogi személy, jogi személyiség nélküli társaság vagy egyéni vállalkozó.

 • Rita szerint:

  Kedves Admin!
  Érdeklődnék, hogy jól értelmezem-e, hogy a használt ingatlanokra felvehető CSOK-ot bárlistások is felvehetik?
  Csupán a 10+10 milliósat nem.
  Köszönettel.
  Rita

  • Hitelnet.hu szerint:

   Kedves Rita!
   A használt ingatlanra igényelhető CSOK BAR listás személyek által is elérhető. A 10+10 milliós támogatásnál a BAR lista jelenleg kizáró ok, de a jövőben ez a rendelkezés eltörlésre kerülhet.

 • Aranka szerint:

  Tisztelt Hitelnet!
  Szeretném megkérdezni, hogy 2014.10.28. óta foglalkoztatás helyettesítő támogatásban részesülök és én nem venném igénybe a hitelt, csak a gyermek után járó kedvezményt. Egyedülállóként nevelek egy kiskorú gyermeket. A közeljövőben szeretnék egy lakást eladni és venni egy másikat helyette.
  Jogosult lennék-e a támogatásra?
  Válaszukat előre is köszönöm!

  • Hitelnet.hu szerint:

   Kedves Aranka!
   A területileg illetékes OEP tud Önnek tájékoztatást adni arról, hogy a foglalkozást helyettesítő támogatás TB jogviszonynak minősül-e és kiadható-e a CSOK igényléshez szükséges TB jogviszony igazolás.

 • Gábor szerint:

  Tisztelt Hitelnet!
  Azzal a kérdéssel fordulnék Önökhöz, hogy új lakás vásárlása esetén szennyvíz csatorna kiépítése már nem kötelező? Passzív bárlistások is megkapnák új építésű ingatlanra a kedvezményt?
  Üdvözlettel: Gábor

  • Hitelnet.hu szerint:

   Kedves Gábor!
   Új lakás építése esetén az összkomfort meghatározása változni fog a közeljövőben várható rendeletmódosítással, de ennek kihirdetése még nem történt meg, így még a régi követelmények érvényesek. Ennek megfelelően ma még a BAR lista is kizáró ok a 10 milliós CSOK igénylésénél. Ha kihirdetésre kerül a módosított rendelet, honlapunkon be fogunk számolni róla. Addig is kérjük, kövesse új bejegyzéseinket!

 • János szerint:

  Tisztelt Hitelnet!
  2005-ben vásároltunk egy használt házat, melyre akkor 2 gyermekünk után felvettük a szocpolt, a többi összeget hitelből fedeztük.
  A kérdésem az lenne, hogy 2006-ban megszületett 3. Gyermekünk után igényelhetjük-e a csokot, amit a hitelbe szeretnénk bele számoltatni.

  • Hitelnet.hu szerint:

   Kedves János!
   Utóbb született 3. gyermekük után utólagos szocpolra lehetnek jogosultak, ha megfelelnek a méltányolható lakásigény feltételeinek. Az így elérhető támogatás a 2005-ben 3. gyermek után adható összeg (2005. február 1-től: 1.400.000 Ft), ami a fennálló lakásvásárlási hitel törlesztésére fordítható. A jogosultság megállapítása a hitelnyújtó bank hatásköre.
   A 2016-ban elérhető CSOK korábban felvett lakáshitel előtörlesztésére nem igényelhető.

 • János szerint:

  Tisztelt Hitelnet!
  Amennyiben már betöltöttük a 40 éves kort, de nevelünk 3 saját gyermeket ( 5, 13 és 4 évesek), jogosultak vagyunk-e az új lakás vásárlás esetén az ahhoz tartozó CSOK-ra? TB jogviszonyunk rendezett, főállású alkalmazottak vagyunk.
  Válaszukat előre is köszönöm!

  • Hitelnet.hu szerint:

   Kedves János!
   Meglévő gyermekek után 40 éves kor felett is igényelhető a CSOK, így ha a további igénylési feltételeknek is megfelelnek, akkor jogosultak lehetnek új építésű lakás vásárlása esetén a 10 milliós CSOK-ra. A feltételeket fenti bejegyzésünkből ismerheti meg.

Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA

A hozzászólás elküldésével Ön elfogadja felhasználási feltételeinket