Új CSOK – (Szocpol) változások 2016-ban

Utolsó módosítás: 2016. február 26. péntek

A 2016. február 10.-ei Magyar Közlönyben kihirdetésre került a két új CSOK rendelet, melyek az új lakás vásárlásához és építéséhez, valamint a használt lakás vásárlásához és bővítéséhez igényelhető kedvezmény feltételeit rögzíti. Az alábbiakban összefoglaljuk a támogatás igénylésének általános feltételeit.

Szocpol

Milyen lakáscélok esetén igényelhető az új CSOK?

Magyarország területén

 • Új és használt lakóingatlan vásárlása esetén a vételár,
 • Új lakóingatlan építése és meglévő lakóingatlan bővítése esetén a bekerülési költség megfizetéséhez igényelhető

CSOK összege

csok_osszefoglalo

Ki igényelhet CSOK-ot?

 • Magyar állampolgár,
 • a szabad mozgás és tartózkodás jogával rendelkező személyek beutazásáról és tartózkodásáról szóló törvény hatálya alá tartozó személy, aki a szabad mozgás és a három hónapot meghaladó tartózkodás jogát Magyarország területén gyakorolja,
 • a harmadik országbeli állampolgár, ha a harmadik országbeli állampolgárok beutazásáról és tartózkodásáról szóló törvényben foglaltak szerint bevándorolt vagy letelepedett jogállással rendelkezik,
 • a hontalan, ha a harmadik országbeli állampolgárok beutazásáról és tartózkodásáról szóló törvényben foglaltak alapján ilyen jogállásúnak ismerték el,
 • a menedékjogról szóló törvényben foglaltak szerint menekült vagy oltalmazott jogállással rendelkező személy.

A nem magyar állampolgár támogatott személy részére a CSOK a három hónapot meghaladó tartózkodási jogosultság fennállásának időtartama alatt nyújtható, ha Magyarország területén bejelentett lakóhellyel rendelkezik.

A kedvezményt házastársak, fiatal házaspárok és élettársak együttes igénylőként igényelhetik. A támogatási szerződés megkötése esetén az együttes igénylők mindketten támogatott személlyé válnak.

Nem veheti igénybe a kedvezményt az, akit a támogatás igénylését megelőző öt évben az e rendelet vagy az egyéb lakáscélú állami támogatásokról szóló jogszabályok szerint igénybe vett vissza nem térítendő lakáscélú állami támogatás vagy ezt megelőlegező kölcsön vonatkozásában a kormányhivatal, a Kincstár vagy bíróság jogerősen visszafizetésre kötelezett.

Ki után igényelhető a CSOK?

A CSOK az igénylővel közös háztartásban élő és a felépített, bővített vagy megvásárolt új illetve használt lakásba vele együtt beköltöző gyermeke után és az igénylő által vállalt gyermek után igényelhető.

A CSOK-ot – ideértve az egyéb lakáscélú állami támogatásokról szóló jogszabályok szerint vissza nem térítendő lakáscélú állami támogatásokat és az azt megelőző kölcsönöket is – ugyanazon gyermek után csak egy alkalommal lehet igénybe venni.

Haz igénylő a CSOK kérelem benyújtását megelőzően a meglévő vagy vállalt gyermekére tekintettel e rendelet vagy az egyéb lakáscélú állami támogatásokról szóló jogszabályok szerint vissza nem térítendő lakáscélú állami támogatást vagy ezt megelőlegező kölcsönt vett igénybe, a vele közös háztartásban élő gyermeke után vagy fiatal házaspár általi gyermekvállalás esetén a korábban folyósított támogatással csökkentett támogatási összeg igényelhető.

Ha az igénylő korábban vállalt gyermek után kapott támogatást, úgy a hatályos rendelet szerinti CSOK vállalt gyermek után akkor igényelhető, ha a korábbi gyermekvállalás teljesült.

A korábban igénybe vett támogatással összefüggésben előírt életvitelszerű bentlakási kötelezettséget az e rendelet szerinti családi otthonteremtési kedvezménnyel érintett új lakásban kell teljesíteni.

CSOK összegének meghatározása

A gyerekszám meghatározása az alábbiak szerint történik:

 • egyedülálló esetén az igénylővel közös háztartásban élő, vele együtt költöző gyermeket vagy gyermekeket,
 • házastársak esetén a házastársakkal közös háztartásban élő, velük együtt költöző közös, valamint a házastársak nem közös gyermekeit együttesen,
 • fiatal házaspár esetén a fiatal házaspárral közös háztartásban élő, velük együtt költöző közös, a házastársak nem közös, valamint a fiatal házaspár által közösen vállalt gyermekeket együttesen

kell figyelembe venni.

CSOK összegének meghatározása élettársak esetén

 • Ha az élettársak a CSOK-ot a velük közös háztartásban élő közös gyermekeik után igénylik, – együttes igénylőként – az adott lakáscélnak és gyermekszámnak megfelelően lehetnek jogosultak a támogatásra.
 • Ha az élettársak a CSOK-ot az egyik fél velük közös háztartásban élő gyermeke után igénylik, – együttes igénylőként -. az adott lakáscélnak és gyermekszámnak megfelelően lehetnek jogosultak a támogatásra.
 • Ha az élettársak a CSOK-ot a velük közös háztartásban élő nem közös gyermekeik után igénylik, az általuk – együttes igénylőként – igényelhető támogatási összeget akként kell meghatározni, hogy mindkét fél esetében ki kell számolni, hogy a saját gyermekei után milyen összegű kedvezményre lenne jogosult. Az élettársak az így kiszámított összegek közül a számukra kedvezőbbet vehetik igénybe.
 • Ha az élettársak a CSOK-ot a velük közös háztartásban élő közös és az egyik fél saját gyermekei után igénylik, – együttes igénylőként – az adott lakáscélnak és gyermekszámnak megfelelően lehetnek jogosultak a támogatásra.
 • Ha az élettársak a CSOK-ot a velük közös háztartásban élő közös és mindkét fél saját gyermeke után igénylik, az általuk – együttes igénylőként – igényelhető támogatási összeget akként kell meghatározni, hogy mindkét fél esetében ki kell számolni, hogy a saját gyermekei után mekkora összegű kedvezményre lenne jogosult. A közös gyermeket a számítás során csak az egyik igénylőnél lehet figyelembe venni. Az élettársak az így kiszámított összegek közül a számukra kedvezőbbet vehetik igénybe.

A további részleteket az alábbi linkre kattintva tekintheti meg:

Legfrissebb bejegyzések szocpol témában:

Share on Facebook593Share on Google+8

Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA

A hozzászólás elküldésével Ön elfogadja felhasználási feltételeinket

Hozzászólások
 • Katalin szerint:

  Lakást értékesítünk CSOK támogatással. Vevőink tájékoztatása szerint a szerződést 2 hete megkötötték a bankkal. Mint eladó, mikor várhatom, hogy megkapjam az eladott lakás árát a banktól? Érdeklődtem ugyanis az adott banktól az utalásra vonatkozóan, és azt a választ kaptam, hogy harmadik félnek nem szolgáltatnak ki adatot. Ezt is megértem. Nem értek egyet azonban azzal, hogy az eladót nem tájékoztatják a bankok arról, hogy mikor kapja meg pontosan a neki járó eladási árat. Az ügyfelüket pedig úgy tájékoztatják, hogy majd csütörtökön, amikor akkor sem történt semmi, akkor pedig, hogy kedden. A mai napon szerda van, de most sem történt semmi. Érdeklődtem más CSOK-ra történt eladótól, és ők is így jártak, egy teljesen másik banknál. Miért van ez így? Bocsánat én csak a hülye eladó vagyok.

  • Hitelnet.hu szerint:

   Kedves Katalin!
   A folyósítási feltételek teljesülése esetén általában néhány napon belül megtörténik az utalás, de nem ismerve az adott ügyletet sajnos pontos tájékoztatást nem tudunk Önnek adni.

 • Gábor szerint:

  Tisztelt Hitelnet!
  A mai napon jött a banktól a jó hír, hogy megkapjuk a 10 milliós támogatást + az ÁFA visszaigénylésre is jogosultak vagyunk. Mi építkezésre kaptuk meg, a ház 65%-on áll az értékbecslés alapján, amiben a kőműves munka már teljesen kész. A kőművessel az utolsó anyagi részletet azonban a napokban számoljuk el, és most fogom megkapni a számlát is róla. Ez a számla bele fog számítani a 70%-os számla bemutatási kötelezettségbe, ami az első folyósításhoz kell? (csak mert evvel a számlával lesz meg a kötelező 70%)
  Illetve mi a tapasztalat, szerződés kötéstől számítva mennyi időn belül kapjuk meg az első folyósítást?
  Üdv.
  Gábor

  • Hitelnet.hu szerint:

   Kedves Gábor!
   A leírtak alapján úgy véljük, hogy az említett számla elfogadható. Az első részlet folyósítása a szerződéskötéstől számított néhány napon belül megtörténhet, ha elérték a szükséges készültségi fokot és bemutatták a szükséges számlákat.

   • Gábor szerint:

    Kedves Hitelnet!
    Köszönöm a gyors választ. És mi a szükséges készültségi fok? Az értékbecslés alapján 65%-on állunk, ezzel az említett számlával együtt, ennek a 70%-át le is tudjuk igazolni. 2 gyerekünk már van, a harmadikat vállaltuk be.
    Üdv.
    Gábor

    • Hitelnet.hu szerint:

     Kedves Gábor!
     A szükséges készültségi fok teljes mértékben ügyletfüggő, tehát erről pontos tájékoztatást az ügyletet ismerő ügyintéző tud Önnek pontos tájékoztatást adni.

     • Gábor szerint:

      Kedves Hitelnet!
      Köszönöm! Még 1 gyors kérdés, ami talán több embert is érinthet: a folyósításkor bemutatandó számlák esetében amelyik utalásos számla, ott maga a számla ténye kell, vagy az utalási bizonylatot is csatolni kell a számlához?
      Üdv.
      Gábor

     • Hitelnet.hu szerint:

      Kedves Gábor!
      Információink szerint pénzügyileg teljesített számla fogadható el, tehát a teljesítés megtörténtéről szóló bizonylatot is be kell mutatni.

     • Gábor szerint:

      Kedves Hitelnet!
      Kb. 3 perccel ezelőtti információm, hogy a bruttó 1,5 millió Ft feletti számláknak utalásosoknak kell lennie. Nekünk viszont van olyan számlánk (építőipari cég adta), mely bruttó 2,2 millió forint.
      A CSOK vizsgálja a számlák ilyen mérvű helyességét vagy nem? (A pénz KP-ban oda is lett adva, tehát teljesen lezárt ügylet volt.)

     • Hitelnet.hu szerint:

      Kedves Gábor!
      A CSOK rendelet ilyen előírást nem tartalmaz.

 • István szerint:

  Tisztelt Hitelnet!
  Új lakás vásárlására megkaptuk a 10 millió Ft összegű CSOK-ot. Az lenne a kérdésem, hogy meddig kell beköltözni a lakásba, hogy ne kelljen visszafizetni a támogatást? Lakcímkártyánkat már bemutattuk a Banknak, de még nem óhajtunk egyenlőre beköltözni.
  Köszönettel: István

  • Hitelnet.hu szerint:

   Kedves István!
   A vonatkozó kormányrendelet kimondja: “Új lakás vásárlása esetén a támogatott személy és azon gyermek, akire tekintettel a családi otthonteremtési kedvezmény folyósításra került, a támogatás folyósítását követő 10 évig életvitelszerűen az új lakásban kell, hogy lakjon.” Ebből következően, ha megtörtént a folyósítás, akkor be kell költözni.

 • István szerint:

  Tisztelt Hitelnet!
  Olyan kérdésem lenne, hogy nettó 58, bruttó 75 nm-es tetőtéri lakás esetén igényelhető-e a 10+10 milliós CSOK?

  • Hitelnet.hu szerint:

   Kedves István!
   A 10+10 milliós CSOK-ra való jogosultsághoz a hasznos alapterületnek legalább a 60 m2-t el kell érnie. A nettó 58 m2 alapterületű lakás ennek a feltételnek sajnos nem felel meg. (Hasznos alapterület: a nettó alapterületnek azon része, ahol a belmagasság eléri az 1,90 métert.)

 • Ágnes szerint:

  Tisztelt Szakértő!
  Két gyermekre már igénybe vettük a szocpolt (2,4 millió forint). Bővítésre igénybe vehetjük-e a 2,2 millió Ft-os támogatást a harmadik gyermekre?
  Köszönöm!
  Üdvözlettel,
  Ágnes

  • Hitelnet.hu szerint:

   Kedves Ágnes!
   Bővítéshez CSOK különbözetet lehetne igényelni, mert korábban már kaptak szocpolt. Mivel azonban a korábban kapott támogatás összege magasabb, mint az adott esetben elérhető 2,2 millió forintos támogatás, így a kedvezményt sajnos nem tudják kihasználni.

 • Éva szerint:

  Tisztelt Hitelnet!
  Az óriási CSOK körüli ilyen-olyan jogi akadály végre leküzdhetőnek tűnik. Megerősítésként kérdezek. Akadt egy lehetőség arra, hogy nagy négyzetméterű 280 nm összalapterületű Budapesti házamra a 10+10 CSOK felvehető, általam értékesíteni kívánt az ingatlan. Ehhez igénybe vennék kivitelezéssel és értékesítéssel foglalkozó építési vállalkozót, így semmiféle akadály nem áll részemről az eladás útjában. A kérdésem, mivel a háznak nincsen használatbavételi jogosítványa, ami ebben az esetben kiváló, az építő jut a leendő CSOK igénylő 10+10 Millió Ft banki utalásához? Vagy a majdani CSOK igénylőhöz, vevőhöz kerül a pénz?
  Válaszát előre köszönöm: Éva

  • Hitelnet.hu szerint:

   Kedves Éva!
   Vásárlás esetén CSOK igénylés akkor lehetséges, ha az ingatlan rendelkezik már használatbavételi engedéllyel. A támogatás és a kölcsön összegét a hitelintézet ez eladónak utalja.

 • Enikő szerint:

  Tisztelt Hitelnet.hu!
  Erdélyben élő 4 gyerekes házaspár vagyunk. Első gyerekünk Magyarországon született. 40 évesek vagyunk. Még nem vagyunk magyar állampolgárok, de szeretnénk benyújtani a kérelmet a magyar állampolgárságra. A kérdésem az lenne, hogy mi jogosultak vagyunk, vagy leszünk, ha magyar állampolgárokká válunk a CSOK-ra? Itt Romániában mindketten bejelentett munkaviszonnyal rendelkezünk. Lakásunk vagy lakáshitelünk nincs. Természetesen magyarországi ingatlanba szeretnénk befektetni a pénzt és ott letelepedni a családdal együtt.
  Milyen feltételek vagy milyen okmányok szükségesek ez esetben, ha egyáltalán jogosultak vagyunk, vagy leszünk?
  Válaszukat előre is köszönöm.
  Tisztelettel.
  Enikő 🙂

  • Hitelnet.hu szerint:

   Kedves Enikő!
   Arról, hogy nem magyar állampolgárok milyen feltételekkel igényelhetik a CSOK-ot, fenti bejegyzésünkből tájékozódhat.
   Az igénylés további feltételeit IDE kattintva tekintheti meg.

 • Tímea szerint:

  Tisztelt Hitelnet!
  2015 májusában vásároltunk egy 140 nm-es családi házat, amely 60%-os készültségben volt. Az alsó szint megkapta a használatbavételi engedélyt (soha senki nem lakott benne), a tetőtér beépítéshez, födém megerősítéséhez új engedélyt kértünk, amit meg is kaptunk, júniusban megkezdtük az építkezést: födém betonozás, új tető, szigetelés, falak, stb. A házban csak villany és víz ellátás volt, új gépészet és fűtési rendszert alakítottunk ki, új ablakok. Még nincs kész a tetőtér. Szeretnénk beadni az igénylésünket, 25 hetes terhes vagyok és még egy gyermeket szeretnénk vállalni.
  Szeretném megkérdezni, hogy milyen összegre számíthatunk?
  Köszönöm válaszukat.
  Tímea

  • Hitelnet.hu szerint:

   Kedves Tímea!
   A tetőtér-beépítéshez kiadott engedély alapján a bővítés esetén elérhető támogatási összegre lehetnének jogosultak, de mivel bővítés esetén feltétel, hogy a munkálatokat csak a CSOK kérelem benyújtása után lehet megkezdeni, ezért a már megkezdett bővítés miatt a kedvezményre sajnos nem jogosultak.

 • Géza szerint:

  Üdvözlöm!
  Íme a tények, 21 éve élek házasságban, 45 éves vagyok (nejem 39), van két gyerekem (18 és 13 év), 2006-ban vásároltunk egy új építésű családi házat (150 nm), amihez igénybe vettük az akkori szocpol támogatást. Kacérkodunk a harmadik gyerek gondolatával.
  Van-e lehetőségünk a mostani CSOK támogatás igénybevételére, és ha van milyen formában?
  Üdv.
  Géza

  • Hitelnet.hu szerint:

   Kedves Géza!
   Vállalt gyermek utáni megelőlegező CSOK igénylésének feltétele, hogy legalább egyikük 40 év alatti legyen a kérelem benyújtásakor. Ha időközben felesége is betölti a 40. életévét, akkor meglévő gyermek után igényelhetik a támogatást. A magzat a 24. terhességi hetet követően gyermeknek számít.
   Mindkét esetben újabb lakáscél (új lakás építése, új építésű lakóingatlan vásárlása) esetén lehetnek jogosultak a CSOK különbözetre, vagyis a 10 milliós CSOK és a korábban kapott szocpol különbözetére.

 • István szerint:

  Üdvözlöm Tisztelt Szakértő!
  2015-ben családi ház építésébe fogtunk az akkori családi kedvezmények szerint 2 gyermek után kértük a kedvezményt és egy része átutalásra is került 2015 decemberében.
  A kérdésem az lenne, hogy a jelenlegi kedvezményt igénybe vehetnénk, ha 3 gyermeket vállalnánk be az elkövetkező időben és ha igen, milyen lehetőség van rá?
  Köszönettel.
  István

  • Hitelnet.hu szerint:

   Kedves István!
   A folyamatban lévő építkezéshez, melynek során a CSOK egy része már folyósításra került, sajnos nem tudnak megelőlegező CSOK-ot igényelni. Erre újabb lakáscél esetén lenne lehetőség.

 • Krisztina szerint:

  Tisztelt Hitelnet!
  Elváltam és három saját gyermekem van. Nincs ingatlan tulajdonom és szeretném a csok-ot igénybe venni, azonban három gyermekem közül egy az édesapjával maradt.
  Kérdésem, hogy a férjem lemondhat-e a jogáról, hogy igénybe vegye a csok-ot az én javamra? Ha igen, abban az esetben én igényelhetem mindhárom gyerek után az összeget?
  Köszönettel.

  • Hitelnet.hu szerint:

   Kedves Krisztina!
   A CSOK az igénylőnél elhelyezett, az igénylő által eltartott, vele közös háztartásban élő gyermeke után igényelhető. Amennyiben 2 gyermek él Önnel, akkor két gyermek után lehet jogosult a támogatásra.

 • Éva szerint:

  Tisztelt Szakértők!
  Azt szeretném megtudni, hogy ki (kik) és milyen módon ellenőrzik azt, hogy csokos ingatlanba ténylegesen lakik-e az, aki igénybe vette?
  Tisztelettel: Éva

  • Hitelnet.hu szerint:

   Kedves Éva!
   Erről nincs információk, ez ügyben a területileg illetékes kormányhivatalhoz fordulhat.

 • Mónika szerint:

  Üdvözlöm.
  3 gyermekünk van. Bár listán szereplünk .Szeretnék érdeklődni, hogy igényelhetjük ennek ellenére a 2,2 millió csok támogatást?
  Köszönöm.

  • Hitelnet.hu szerint:

   Kedves Mónika!
   A BAR lista nem zárja ki a CSOK jogosultságot, hitel felvételére azonban nincs lehetőség negatív tartalmú BAR lista esetén, így a kedvezményt akkor tudják igénybe venni, ha a CSOK fedezi a teljes vételárat, vagy a hiányzó önerővel készpénzben rendelkeznek.

 • Cintia szerint:

  5 éve tartózkodunk kint, de az első gyermekünk már úton van. Szeretnénk haza költözni hamarosan és házat vásárolni. 5 éve van kint betegbiztosításom, a páromnak csak 1 éve.
  Érdeklődni szeretnénk, hogy jogosultak vagyunk-e rá. Fiatalok vagyunk még, tehát szeretnénk majd meg gyerekeket. Friss házasok vagyunk.
  Előre is köszönjük.
  Cintia

  • Hitelnet.hu szerint:

   Kedves Cintia!
   A CSOK jogosultsághoz a kérelem benyújtásának időpontjában csak magyarországi TB jogviszony fogadható el, s a fennmaradó időszak igazolható külföldi TB jogviszonnyal.

 • István szerint:

  Szeretném kérdezni mennyi jövedelemmel kell rendelkezünk a 10+10 felvételéhez?
  Köszönöm szépen a válaszát.

  • Hitelnet.hu szerint:

   Kedves István!
   A 10 milliós kamattámogatott hitel felvételéhez szükséges jövedelem összege nem határozható meg egy általánosan megadott nettó jövedelemmel, hiszen a hitelképességet számos egyéb tényező is befolyásolja. Személyre szabott tájékoztatáshoz kérjük, töltse ki online adatlapunkat!

 • Piroska szerint:

  A kérdésem az lenne, hogyha van két gyerekem, egyik hét éves, a másik 15 éves, én 46 éves vagyok, a párom is 46, viszont a gyerekeket 40 éves kor előtt szültem, jár-e nekünk a CSOK? Soha nem vettünk igényben szocpolt.
  Köszönöm előre is a választ.

  • Hitelnet.hu szerint:

   Kedves Piroska!
   Meglévő gyermekek után igényelt CSOK esetén nincsen az igénylőkre vonatkozó felső korhatár, így ha az egyéb igénylési feltételeknek is megfelelnek, jogosultak lehetnek a CSOK-ra. A feltétekről honlapunkon részletes leírás olvasható.

 • Tibor szerint:

  Tisztelt Szakértő,
  közös szülői felügyelet és váltott elhelyezés mellett hogyan alakulnak a lehetőségek? Megfelezhető-e a CSOK osszege, avagy az egyik fel veheti igénybe a két közös gyerek után, a másik fél beleegyezésével?

  • Hitelnet.hu szerint:

   Kedves Tibor!
   Információink szerint az a szülő veheti igénybe a kedvezményt, akinél a gyermek állandó lakcíme van.

 • Edina szerint:

  Jó napot kívánok!
  A kérdésem az lenne, hogy kettős állampolgárként milyen feltételekkel igényelhetnénk a 3 gyermek után járó támogatást illetve kamattámogatott hitelt?
  Köszönöm szépen a segítséget!
  ,

  • Hitelnet.hu szerint:

   Kedves Edina!
   Az igénylés feltételeiről fenti bejegyzésünkből tájékozódhat. A kamattámogatott hitel esetén előírt feltételeket IDE kattintva ismerheti meg.

 • Mária szerint:

  Tisztelt Szakértő!
  40 éves egyedülálló anya vagyok, három gyermeket nevelek. A 19 éves fiam egyetemista, a 17 éves lányom középiskolába jár, a legkisebb fiam pedig 12 éves, általános iskolába jár. Megszűnt a munkaviszonyom, átmenetileg a közmunkaprogramban veszek részt. Soha nem voltam büntetve, közüzemi tartozásom nincs. Édesanyámmal élünk és szeretnénk saját lakást.
  Ebben az esetben jogosult vagyok-e a CSOK támogatás megigénylésére?
  Köszönettel,
  Mária

  • Hitelnet.hu szerint:

   Kedves Mária!
   Közfolgalkoztatottként a használt lakás vásárlása esetén 3 gyermek után járó 2,2M Ft összegű CSOK-ra lehet jogosult.

 • Zita szerint:

  Üdvözletem!
  Férjemmel 2 gyermeket nevelünk, 2009-ben vettünk új építésű ingatlant (építési engedély 2008.01.01. utáni). Nem vettünk igénybe gyerekek utáni támogatást.
  Jogosultak vagyunk az új CSOK-ra?
  Köszönöm!

  • Hitelnet.hu szerint:

   Kedves Zita!
   Az új CSOK-ra újabb lakáscél (új lakás vásárlás, építés, használt lakás vásárlás, meglévő lakóház bővítés) esetén lehetnek jogosultak. A feltételekről honlapunkon tájékozódhat.

 • Enikő szerint:

  Szia!
  Szeretnék érdeklődni, hogy az élettársam bárlistás, de én 16 hónapja gyest és családit kapok, most úton van a 2. gyermek. Nekünk a szocpolt meg a 10 milliót megadjak attól, hogy bárlistás az élettársam?

  • Hitelnet.hu szerint:

   Kedves Enikő!
   A 10 milliós CSOK igénybevételének egyik feltétele, hogy legalább az igénylők egyike minimum 2 éves TB jogviszonnyal rendelkezzen. A 10 milliós támogatás 3 gyermek után érhető el. Vállalt gyermek után kizárólag házastársak igényelhetik akkor, ha legalább egyikük 40 év alatti. A BAR lista nem kizáró ok, de hitelfelvételre ilyen esetben nincs lehetőség. Tehát az új építésű lakóingatlan vásárlásához vagy építéséhez szükséges önerővel rendelkezni kell.

 • Erzsébet szerint:

  Üdvözlöm.
  Az lenne a kérdésem, hogy jogosult vagy-e a támogatásra? A lakás kb. 1 hónapja került a tulajdonomba 1/1 arányban, haszonélvező nincs a lakáson, viszont csak az én nevemen van, a férjemén nincs. Használt lakás és hitel is van rajta. Örököltem édesapám halála után másik lakásnak a felét. A férjemmel van két gyermekünk, 12 és 3 évesek. Amennyiben jogosult vagyok, hol tudom igényelni a támogatást? Válaszát előre köszönöm.

  • Hitelnet.hu szerint:

   Kedves Erzsébet!
   Már megvalósult lakáscél esetén visszamenőleg nincs lehetőség a támogatás igénybevételére.

 • Henriett szerint:

  Tisztelt Hitelnet!
  Egy hónapja döntöttük el, hogy belevágunk egy osztatlan közös telken való építkezésbe, ami egy ikerház lenne két család számára. Beszéltünk tervezővel, aki az ingatlant inkább kétlakásos lakóingatlannak nevezte. Már tudjuk, hogy a ráépítési megállapodás kevés, társasházzá kell nyilváníttatni. Mi szeretnénk a csokot is igénybe venni a kamattámogatott hitellel együtt. A tervező azt mondta, nem kell kiviteli tervet készíttetni, viszont a hagyományos építési engedélyeztetési formában kell benyújtani a tervet. Most felmerült az, hogy aki csokot+hitelt igényel, azoknak mindenképpen kell kiviteli tervet csináltatnia? Ez valóban egy újabb feltétel a csok és hitel kérelméhez?
  Válaszát előre is köszönöm.

  • Hitelnet.hu szerint:

   Kedves Henriett!
   A CSOK-os építkezés esetén benyújtandó dokumentumokról IDE kattintva tájékozódhat.

 • Brigitta szerint:

  Ha minden kritériumnak megfelelek, akkor mikor kaphatom meg a 10+10 milliót?

  • Hitelnet.hu szerint:

   Kedves Brigitta!
   Vásárlás esetén a 10+10 milliós támogatást a saját erő kifizetése után az eladónak utalja a hitelintézet. Építkezés esetén szintén a saját erő felhasználását követően, az elért készültségi foknak megfelelő számlabemutatás után, szakaszosan folyósítja a hitelintézet. Maga az ügyintézés átfutási ideje bankfiókonként eltérő, tapasztalataink szerint hozzávetőlegesen 60 napos átfutási idővel lehet számolni.

 • Csilla szerint:

  Kedves Hitelnet!
  CSOK-kal kapcsolatban szeretnénk kérdezni Önöket háromgyerekes családként, akik mindenféle szempontból elvileg jogosultak a 10+10 millió Ft igénybevételére.
  Jelenleg csepeli panelben lakunk, amit ha eladunk, remélhetőleg kapunk majd érte 10 millió Ft-ot. A csepeli Duna parton már kinéztünk kb. 25 millió Ft-ért egy összközműves nagy telket (654 nm) egy földszintes, kétszobás összkomfortos házzal (73 nm), ami ikerházként a szomszéd telken lévő ugyanilyen alapterületű házzal egy közös fallal épült kb. 50 évvel ezelőtt. A szomszéd ikerházzal közös fal miatt a vásárolandó házat nem lehet elbontani, nincs is szándékunkban, hanem a meglévő alapterületet szeretnénk számottevően növelni, legalább 90-100 nm-ig, amit a helyi Önkormányzat engedélyezne is a nagy telekméret miatt. Emelet-ráépítést, tetőtér-beépítést nem igen szeretnénk, ha nem feltétlenül szükséges.
  A kérdésünk az lenne, hogy pontosan erre az esetre vonatkoztatva, milyen lehetőségeink lennének?
  Hogyan tudnánk, akár kétlépesben is (először használt ingatlanként megvéve, majd kis bontással és jelentős bővítéssel újépítésű ingatlanná nyilvánítva) hozzájutni a teljes 10+10 millió Ft támogatáshoz?
  Nagyon köszönjük gyors és részletes válaszukat előre is!
  Üdvözlettel: Csilla

  • Hitelnet.hu szerint:

   Kedves Csilla!
   Fenti esetben a lakóingatlan megvásárlásához vagy bővítéséhez tudnák igénybe venni a 3 gyermek után járó 2,2M Ft összegű kedvezményt. A 10+10 milliós támogatást a fenti munkálatok elvégzéséhez sajnos nem vehető igénybe.

 • Judit szerint:

  Tisztelt Hitelnet!
  Mi jelenleg még külföldön élünk (itt van évek óta egészségügyi biztosításunk), most készülünk haza költözni. Van már egy gyermekünk és szeretnénk még 2 további gyermeket vállalni.
  Mi igénybe vehetjük új ház építésére a 10+10 millió forintos CSOK-ot?
  Köszönöm!

  • Hitelnet.hu szerint:

   Kedves Judit!
   Ahhoz, hogy jogosultak lehessenek a támogatásra, a kérelem benyújtásakor legalább egyikük részéről magyarországi TB jogviszony szükséges. A 2 évből fennmaradó időszak igazolására a külföldi TB jogviszony is elfogadható.
   Az építkezéshez igényelhető 10 milliós CSOK speciális feltételeit ITT olvashatja, az ehhez kapcsolódó 10 milliós kamattámogatott kölcsönről IDE kattintva tájékozódhat.

 • Niki szerint:

  Milyen papírok kellenek ahhoz, hogy igényelhessük a 10 millió Ft-ot? Ha csak egy gyerek van, akkor is igényelhetjük a 10 millió Ft-ot? Hova menjünk érdeklődni?
  Még egyszer köszönöm!

  • Hitelnet.hu szerint:

   Kedves Niki!
   A CSOK igényléshez szükséges dokumentumokról IDE kattintva tájékozódhat.
   1 gyermek után 600.000 Ft összegű CSOK igényelhető. Ha házasok, legalább egyikük 40 év alatti, akkor további két gyermek vállalásával lehetnek jogosultak a 10 milliós CSOK-ra, amennyiben új házat építenek vagy újépítésű lakóingatlant vásárolnak.
   A feltételekről honlapunkon olvashat, illetve a hitelintézeteknél tájékozódhat.

 • Enikő szerint:

  Tisztelt Szakértő!
  Érdeklődnék, hogy új társasház vásárlása esetén jogosultak vagyunk-e az Áfa visszatérítésre?
  Előre is köszönöm a válaszát.

  • Hitelnet.hu szerint:

   Kedves Enikő!
   Az ÁFA visszatérítés vásárlás esetén nem vehető igénybe. Az adó-visszatérítési támogatás új lakóingatlan építése esetén igényelhető. Erről bővebben ITT olvashat.

 • Pál szerint:

  Tisztelt Szakértő,
  szeretném megkérdezni hogy:
  1) ha nekem és feleségemnek is van egy kisebb lakása, de szeretnénk a csok keretében egy új lakást venni, de a már meglévő kettőt nem szeretnénk eladni akkor igénybe vehetjük a 10 milliós csokot? Van már 4 gyerekünk.
  2) ha külföldön dolgozunk és itt vagyunk biztosítva ez is jó, illetve itt is dolgozunk az is jó?
  3) mi az hogy biztosított jogviszony? nyugdíj vagy egészségbiztosítás?
  4) ha van egy félig kész ház a tulajdonunkban és azt szeretnénk esetleg befejezni arra is igénybe vehető a csok? még nincs használatbavételi engedély a házra..
  várom szíves válaszát,
  Pál

  • Hitelnet.hu szerint:

   Kedves Pál!
   1. Új építésű lakás vásárlásához igényelt CSOK esetén a meglévő lakástulajdon nem kizáró ok.
   2. A CSOK kérelem benyújtásakor magyarországi TB jogviszony szükséges. A fennmaradó időszak külföldi TB jogviszonnyal is igazolható.
   3. A nyugdíj és az egészségbiztosítás nem azonos a társadalombiztosítási jogviszonnyal. Erről bővebben IDE kattintva olvashat.
   4. Félig kész ház befejezéséhez abban az esetben igényelhető a CSOK, ha az eredeti építési engedély 2008. június 30. után lett kiadva.

 • Eszter szerint:

  Tisztelt Szakértő!
  Használt családi ház vásárlása eseten 3 gyermekre a bank 90 nm-t kér. Itt is és a magyar közlönyben is 60 nm-t látok, és nem találtam a közlönyben sem megkülönböztetést.
  88 nm a kiszemelt ingatlan, ezért nagyon nem mindegy, hogy most akkor mennyi is az annyi. 60 vagy 90?
  Válaszát előre is köszönöm!

  • Hitelnet.hu szerint:

   Kedves Eszter!
   Használt lakás/lakóház esetében a minimális hasznos alapterület 60 m2.
   Új lakóingatlan esetében tesz különbséget a kormányrendelet. Ott lakás esetén 60 m2, egylakásos lakóépület esetén 90 m2 az előírás.

 • Ferenc szerint:

  Tisztelt szakértő!
  Érdeklődni szeretnék. 3 gyermekünk van. Közmunkán dolgozom. Új házépítésre megkaphatnánk a hitelt vagy a közmunka nem jó hozzá? Vagy ha igen, menyit adnak 3 gyerekre építkezésre?
  Előre is köszönöm.

  • Hitelnet.hu szerint:

   Kedves Ferenc!
   Közmunka esetén sajnos nem igényelhető a 3 gyermekek után új ház építéséhez adható 10 milliós CSOK.
   Az elérhető hitelkonstrukciókról Szakértőink készséggel tájékoztatják online adatlapunk kitöltése után!

 • M. szerint:

  Tisztelt Szakértő!
  Abban szeretném a segítségét kérni, hogy mi a menete annak, hogyan lehetne megvásárolni egy új építésű ikerházfelet, melynek építését már elkezdték, ha az önerőként szolgáló családi ingatlan még nem került eladásra (abban élünk, édesanyám nevén van). Tehát jelen pillanatban még nem rendelkezünk készpénzzel.
  Azzal tisztában vagyok hogy a CSok igénylése – az építkezés megkezdése után már vásárlásnak minősül – csak adásvételi szerződés és használatbavételi engedély kiadása után lehetséges.
  36M Ft az új ingatlan, a családi tulajdonú lakás forgalmi értéke nagyjából 20 M Ft. Ahhoz hogy a vásárlás létrejöjjön nekem elő kell teremtenem a +16M Ft-ot? Vagy ebben az esetben megállapodás tárgyává válik az eladóval/építtetővel, hogy a kifizetett támogatás+hitel egyből nekik kerüljön utalásra?
  Illetőleg több ingatlannál olvastam hogy “már most leköthető”, de az átadás csak 3/4 év múlva várható. Van arra bevett gyakorlat, vagy mi az általános összeg, amivel leköthető egy épülő ingatlan?
  Válaszát előre is nagyon köszönöm!
  Tisztelettel: M.

  • Hitelnet.hu szerint:

   Kedves M.!
   Vásárlás esetén a hitelintézet a kölcsönt és a CSOK összegét a teljes saját erő kifizetése után, a vételár utolsó részeként folyósítja az eladónak.
   Arról sajnos nincs pontos információnk, hogy általános gyakorlat szerint mekkora összeggel köthető le egy ingatlan.

 • Redzsi szerint:

  Tisztelt Szakértő!
  Van egy lakásunk aminek 1/1 tulajdoni hányaddal én vagyok a kizárólagos tulajdonosa. Egy használt házat szeretnénk venni a férjemmel az árából a CSOK támogatását is kihasználva.
  A kérdésem az lenne, hogy az új ingatlannak lehetek-e továbbra is a kizárólagos tulajdonosa, vagy a férjemnek is 50% tulajdoni hányadot kell szereznie?
  Ha muszáj neki is tulajnak lennie, akkor az átírási illetéknél neki magasabb összeget kell gondolom fizetnie, hiszen ez lesz az első lakása, illetve nekem pedig szinten az eladott lakás és a megvett ház fele közötti árkülönbségre számolnak illetéket?
  Mert ugye házat is lehet venni? Az új építésnél tudom, hogy a telekárba nem számít bele a CSOK.
  Az utolsó kérdésem: a kinézett házikó zárkerti besorolású – erre is igénybe vehető a támogatás? Gondolom az üdülőövezetire nem, hiába jelentkeznénk be állandóra és laknánk ott életvitelszerűen.
  Előre is köszönöm válaszát!

  • Hitelnet.hu szerint:

   Kedves Redzsi!
   A CSOK-kal vásárolandó házban férjének is tulajdonjoghoz kell jutni, de nem feltétel az 50-50%-os tulajdonszerzés.
   Illetékkérdésben a NAV Illetékfőosztálya tud Önöknek pontos tájékoztatást adni.
   CSOK olyan ingatlanra igényelhető, amely az lakás vagy lakóház megnevezéssel szerepel az ingatlan-nyilvántartásban.

 • Csilla szerint:

  Tisztelt Szakértő!
  A férjem és én is rendelkezünk munkaviszonnyal. Van 2 gyermekünk.
  Igénybe vehetjük a csokot lakásvásárlásra, ha bar listásak vagyunk?

  • Hitelnet.hu szerint:

   Kedves Csilla!
   A BAR lista nem zárja ki a CSOK-ra való jogosultságot, hitelfelvételre azonban nincs lehetőség, kivéve, ha passzív státuszban szerepelnek a BAR listán legalább 6 hónapja.

 • László szerint:

  Üdvözletem!
  Érdeklődni szeretnék, hogy egy művelés alól kivont mezőgazdasági telken van egy gazdasági épületként nyilvántartott félkész ingatlan, melynek az építési munkálatai elég régen. Közművesített, átminősíthető lakóingatlanná.
  Kérdésem az volna, hogy milyen feltétellel és egyáltalán lehet-e új lakóingatlannak minősíteni? Nyilván be kellene fejezni. (A lakható ingatlan fogalmával tisztába vagyok.) Ha mondjuk még nem volt használatbavételi engedélye, abban esetben van erre lehetőség?
  Amennyiben új lakóingatlanná nyilvánítják, úgy a CSOK igénybe vehető lenne erre az ingatlanra?
  Megtisztelő válaszát előre is köszönöm.
  László

  • Hitelnet.hu szerint:

   Kedves László!
   Abban a kérdésben, hogy adott ingatlan lakóingatlanná nyilvánítható-e, sajnos irodánk nem illetékes.
   Amennyiben befejezik és lakóingatlanná nyilvánítják, akkor annak vásárlásához véleményünk szerint csak akkor igényelhető CSOK, ha az eladó gazdálkodó szervezet.

 • Szilvia szerint:

  Tisztelt Szakértő!
  Új házat szeretnénk építeni, 2 gyermekünk van. Meglévő lakásunkat megtarthatjuk, nincs továbbforgatási kötelezettség új ingatlan vásárlása v. építése esetén?
  Köszönöm!

  • Hitelnet.hu szerint:

   Kedves Szilvia!
   Új ház építéséhez vagy újépítésű lakóingatlan vásárlásához igényelt CSOK esetén nincsen lakástulajdonra vonatkozó korlátozás és eltörlésre került az 5 éven belül eladott lakás árának továbbforgatására vonatkozó kötelezettség is.

 • Szilvia szerint:

  Tisztelt Szakértő!
  Új ház építése esetén a munkálatok megkezdése előtt kell a CSOK-ot igényelni, vagy folyamatban lévő építkezés esetén is igényelhető? Lényeg, hogy a használatba vételi engedély előtt történjen az igénylés?
  A másik kérdésem az ÁFA visszaigénylésre vonatkozik, a visszaigényelt ÁFÁ-t bele kell forgatni az ingatlanba?
  Köszönettel,
  Szilvia

  • Hitelnet.hu szerint:

   Kedves Szilvia!
   Építkezés esetén a folyamatban lévő építkezésre is igényelhető a CSOK, ilyen esetben nem szükséges a CSOK kérelmet a munkálatok megkezdése előtt benyújtani.
   Információink szerint a kapott adó-visszatérítési támogatás a bekerülési költség finanszírozására használható fel.

 • Tibor szerint:

  2009-ben épített, majd 2012-ben eladott családi házunkhoz 3 gyermek után 3.800.000 Ft lakásépítési támogatásban részesültünk. A fenti összeget teljes egészében visszafizettük a MÁK részére.
  Jogosultak vagyunk a CSOK 10 millióra, ha minden egyéb feltételnek megfelelünk?

  • Hitelnet.hu szerint:

   Kedves Tibor!
   A vonatkozó kormányrendelet szerint: nem veheti igénybe a családi otthonteremtési kedvezményt az, akit a támogatás igénylését megelőző öt évben az e rendelet vagy az egyéb lakáscélú állami támogatásokról szóló jogszabályok szerint igénybe vett vissza nem térítendő lakáscélú állami támogatás vagy ezt megelőlegező kölcsön vonatkozásában a kormányhivatal, a Kincstár vagy bíróság jogerősen visszafizetésre kötelezett.

 • Ildikó szerint:

  Kedves Hitelenet!
  Olyan kérdésem lenne, hogy nemsokára körülbelül a hónap végen vásárolunk a párommal egy használt lakóingatlant, de még nem vagyunk házasok, csak május 19-én lesz az esküvőnk. A kérdésem pedig az lenne, hogy ha az adásvételkor nem vagyunk házasok és úgy tudom, hogy az adásvétel után 120 napunk van a csok igénylés benyújtására. Akkor is igénybe vehetjük ezt a támogatást, ha csak az adásvétel után lesz meg az esküvő? De a benyújtáskor már házasok leszünk?
  Előre is köszönöm a mihamarabbi válaszát.

  • Hitelnet.hu szerint:

   Kedves Ildikó!
   Ha kifizetik a teljes vételárat, akkor utólag már sajnos nem lehetnek jogosultak a CSOK-ra. Az adásvételi szerződésben rögzíteni kell, hogy a vételár utolsó része a CSOK-ból kerül kiegyenlítésre. A hónapi végi adásvételi szerződés megkötését követően 120 napon belül kell benyújtani a CSOK kérelmet. Ha megelőlegező CSOK-ot szeretnének igényelni, akkor a kérelmet a házasságkötés után tudják benyújtani.

 • Orsolya szerint:

  Tisztelt Szakértő!
  Két gyermekem van egy 4 éves és egy 19 hónapos. Nem igényeltem eddig semmit sem a gyerekekre. 2006-ban vettünk a férjemmel egy házat. Lakáshitelt vettünk fel rá. Az lenne a kérdésem, hogy igényelhetném-e a csok-ot és hogy beszámítanák-e a hátralévő hitelembe? Ha ezt nem lehet, akkor vállalnánk még egy babát, akkor vásárolhatnék egy másik házat anélkül, hogy eladnánk a mostani házunkat (megmaradna a lakáshitel!)?
  Köszönöm válaszát.
  ,

  • Hitelnet.hu szerint:

   Kedves Orsolya!
   A meglévő lakáshitel előtörlesztésére a CSOK-ot visszamenőleg sajnos nem tudják igénybe venni. Másik ház vásárlása esetén nem kizáró ok a meglévő lakáshitel. Az igénylőnek más lakásban legfeljebb 50% tulajdoni hányada lehet, így ha ennek a feltételnek megfelelnek, akkor véleményünk szerint jogosultak lehetnek a támogatásra.

 • János szerint:

  Üdvözlöm!
  Két gyermekünk van, és a harmadik pocakban van már. Szeretnénk egy tetőtéri lakást építtetni Dunaújvárosban, és ehhez szeretnénk az új CSOK 10+10 milliós támogatást igényleni. Teljesen tapasztalatlanok vagyunk ez ügyben, ezért kérdezném, hogy ennek mi lenne a menete. Hogyan kell intézni, kit kell keresni először, majd utána mi következik stb.?
  Segítségét előre is köszönöm.

  • Hitelnet.hu szerint:

   Kedves János!
   Amennyiben építésről lenne szó, tetőtér-beépítés esetén csak akkor igényelhető a 10 milliós CSOK, ha a tetőtérben legalább 2 új lakás jönne létre. Erről bővebben IDE kattintva olvashat. Ha Önök már az elkészült új lakást vennék igénybe, tehát új építésű lakás vásárlásáról lenne szó, akkor a használatbavételi engedély megszerzése után lehetne benyújtani a CSOK kérelmet. A vásárlás esetén előírt további feltételeket IDE kattintva ismerheti meg.

 • Julcsi szerint:

  Fiam és élettársa, élettársa két gyermekét együtt nevelik, és vállalnának egy közös gyermeket. Megkaphatják-e a 10 + 10 millió támogatást, illetve kölcsönt így 3 gyermek után? Vagy csak abban az esetben, ha összeházasodnak?

  • Hitelnet.hu szerint:

   Kedves Julcsi!
   Vállalt gyermek után csak házastársként lehet jogosult a kedvezményre fia és élettársa.

 • Anita szerint:

  Korábban deviza alapú lakáshitelünk volt, melyet a Nemzeti Eszközkezelő már átvett, és a lakást is átadtuk már, kiköltöztünk belőle. Erre a lakásra (használt) három gyermekünkre már vettünk fel szocpolt. Igénybe tudnánk-e venni a gyerekekre a CSOK-ot hitel nélkül, hogy ismét legyen saját lakásunk?

  • Hitelnet.hu szerint:

   Kedves Anita!
   Attól függ, hogy mekkora összegű támogatást vettek igénybe eddig. 3 gyermek után használt lakásra 2.200.000 Ft összegű CSOK igényelhető. Ebből az összegből le kell vonni a korábban kapott szocpol összegét és a fennmaradó összegre lehetnek jogosultak.

 • Ferenc szerint:

  Akkor is igényelhető a csok támogatás, ha egy jelzáloggal terhelt kertes ingatlant szeretnék vásárolni? 2o éve épülő ingatlanról van szó. 3 kiskorú iskolás gyermekünk van. Jelenleg egy önkormányzati lakásban lakunk szűkösen. Hogyan lehetne ezt a kérdést megoldani?
  Üdv.
  Ferenc

  • Hitelnet.hu szerint:

   Kedves Ferenc!
   Ha az ingatlan rendelkezik már használatbavételi engedéllyel, akkor a vásárláshoz a használt lakásra vonatkozó támogatást vehetik igénybe, ami 3 gyermek esetén 2,2M Ft.

 • Tamás szerint:

  Tisztelt Szakértő!
  2014-ben kezdtünk építkezni, a házunk 70%-os készültségi fokú! A befejezéshez szeretnénk igénybe venni a 10 milliós csok támogatást és az 5 milliós Áfa visszatérítést! Kizáró ok-e, ha a telek a feleségem és édesapám nevén van 50-50%-ban! Ha igen, mit kell tennünk?
  Az építési engedély a feleségem és az én nevemen van!
  Másik kérdésem, hogy igénybe vehetőek-e ezek a szolgáltatások olyan munkafolyamatokra, melyek már részben készen vannak, de nincsenek leszámlázva?
  Köszönöm.
  Tamás

  • Hitelnet.hu szerint:

   Kedves Tamás!
   Információink szerint a teleknek a támogatott személyek (Ön és felesége) nevén kell lenni a jogosultsághoz.
   A támogatás a még hátralévő munkálatokra vehető igénybe, amit a hitelintézet műszaki szakértője a helyszínen ellenőriz.

 • Tímea szerint:

  Nekem csak annyi lenne a kérdésem, hogy ha a most 15 éves fiam után jelenleg fel van függesztve a családi pótlék utalása túlzott iskolai hiányzás miatt, akkor utána a csokot igénybe tudom-e venni?

  • Hitelnet.hu szerint:

   Kedves Tímea!
   CSOK igényléshez elvileg nem szükséges családi pótlékról szóló igazolás benyújtása.

 • herceg szerint:

  Tisztelt Szakérő!
  3 gyermekem van. Jelenleg közmunkán dolgozom. Az lenne a kérdésem, hogy új házat szeretnénk építeni, megkaphatjuk-e a 10 millió vissza nem térítendő állami támogatást építésre vagy mik kellenek hozzá? Milyen munkaviszony jó hozzá? Vagy mennyit adnak 3 gyerekre új ház építésére?
  Előre is köszönöm.
  Mihamarabbi válaszát várom.

  • Hitelnet.hu szerint:

   Kedves Herceg!
   A közfoglalkoztatottak számára sajnos nem érhető el az új lakás építéséhez adható 10 milliós kedvezmény. Arról, hogy ehhez milyen TB jogviszony szükséges, IDE kattintva tájékozódhat.

 • Katalin szerint:

  Férjem is és én is 43 évesek vagyunk, velünk egy háztartásban neveljük 3 közös kiskorú és előző házasságomból származó 17 éves gyermekünket.
  Igényelhetjük a 10M Ft-os támogatást?

 • Ildikó szerint:

  Tisztelt Szakértő!
  A férjem 51 éves, úton van a második baba. A férjem és az én nevem is van egy-egy lakóingatlan.
  A.) Ha én eladom az én nevemen lévő ingatlant, akkor új ház építésére igényelhetjük-e a csokot? És annak az összege mennyi lenni?
  B.) Ha a nevem és (1/33 rész arányban a férjem nevén) lévő ingatlant bővítenénk, arra mekkora támogatást lehetne igényelni?
  Az egyéb kritériumoknak megfelelünk: nem vagyunk Bár listások, sem büntetett előéletűek, munkahelyünk régóta ugyanaz.
  Köszönöm a válaszát!

  • Hitelnet.hu szerint:

   Kedves Ildikó!
   Ha betöltötte a 24. terhességi hetet, akkor a magzat meglévő gyermekként vehető figyelembe, így 2 gyermek után lehetnek jogosultak a támogatásra.
   A.) Új ház építése esetén nem akadály a meglévő lakástulajdon, így nem szükséges az Ön nevén lévő lakást eladni. 2 gyermek után új lakásra 2.600.000 Ft összegű CSOK-ot vehetnek igénybe.
   B.) Bővítés esetén – amennyiben az Ön tulajdonában lévő lakóingatlan nem számít kivételnek (a lakástulajdonra vonatkozó korlátozásról IDE kattintva tájékozódhat) – akkor az adott ingatlan eladása után lehetnek jogosultak a támogatásra. Az 5 éven belül eladott lakás árát azonban tovább kell forgatni a bővítés költségvetésébe. A kedvezményt akkor tudják igénybe venni, ha a bekerülési költség eléri a kötelezően továbbforgatandó összeg + a CSOK együttes összegét. 2 gyermek után bővítéshez 1.430.000 Ft összegű kedvezmény vehető igénybe.

 • Amina szerint:

  Üdv!
  10 hónapja dolgozom közmunkásként. Gyermekünk még nincs, de vállalunk kettőt.
  Megkaphatjuk-e a használt lakásra való csokot?

  • Hitelnet.hu szerint:

   Kedves Amina!
   Ha a további igénylési feltételeknek is megfelelnek, akkor használt lakás vásárlása esetén közmunkásként is jogosultak lehetnek a CSOK-ra. A további feltételeket IDE kattintva ismerheti meg.

 • Mónika szerint:

  Üdv.
  Érdeklődnék, hogy egyedül nevelem a két gyermekem (3 éves, 5 hónapos) és nekem járna a CSOK? Édesapjuk nevén vannak, de nem élünk együtt és nem fizet gyerektartást sem.

  • Hitelnet.hu szerint:

   Kedves Mónika!
   Egyedülállóként is jogosult lehet CSOK-ra, ha az előírt valamennyi igénylési feltételnek megfelel, melyekről honlapunkon tájékozódhat.

 • Renáta szerint:

  Jár 10M támogatás, ha csak félig bontjuk le a házat, majd hozzáépítünk?

  • Hitelnet.hu szerint:

   Kedves Renáta!
   Új lakásépítésnek az alapozási munkálatoktól kezdődő építkezés számít. A félig történő bontás utáni továbbépítés legfeljebb bővítésnek minősülhet.

 • László szerint:

  T. Szakértő!
  Meg tudná mondani, hogy melyik bankpartnerük az, amely úgy is befogadja a CSOK kérelmet, hogy a vevő még csak széljegyben szerepel tulajdonosként? Fontos lenne..
  Illetve érdekelne, hogy esetleg hogyan oldható meg, hogy az egyik banknál felveszem a hitelt, a másiknál pedig a Csok-ot, úgy tudom erre is van mód.
  Válaszát előre is köszönöm.

 • László szerint:

  T. Szakértő!
  Lakásunkat eladva vásárolunk egy (használt) házat. (Adásvétel) A fenti ügyletben lakáshitelt és CSok-ot is igénybe szeretnénk venni 2 gyermekre, mely feltételeinek megfelelünk, azonban a Bankban közölték velem, hogy csak akkor jár, illetve adható be a kérelem a Csok-ra, ha nincs lakástulajdonom, márpedig az eladás alatt lévő lakásomon a vevő csak széljegyen szerepel, én vagyok a tulajdonos.
  Ez számomra értelmezhetetlen, mivel ezek szerint csak úgy tudom igénybe venni a Csok-ot, ha a lakásomból – annak teljes vételárát átvéve, így tulajdonjogomat a földhivatalban törölve – kiköltözök “valahová”, aztán így elindítva a hitelt és a Csok-ot kb. 1-1,5 hónap (banki ügyintézés ideje) beköltözhetek a vásárolt házamba?! Ez teljesen életszerűtlen. Még annyit írnék, hogy belebújtam a Csok-törvénybe és ott azt olvastam az igénybevétel feltételeként:
  “Az igénylő – lakáscsere esetén a csereszerződés tárgyát képező lakás kivételével – más lakásban legfeljebb 50 százalékos tulajdoni hányaddal rendelkezik.”
  Én úgy gondolom, hogy itt erről van szó.
  Szíves válaszát – esetleges jogszabályi hivatkozással – előre is köszönöm!

  • Hitelnet.hu szerint:

   Kedves László!
   Lakáscserének minősül a Ptk. szerinti csereszerződéssel vásárolt lakás, ha egyidejűleg két adásvétel történik, melynek során az egyik lakás eladója a másik lakás vevőjévé válik és ugyanez történik a másik lakás tekintetében is. Ha Ön nem vevője lakását vásárolja meg, hanem egy harmadik személytől vásárol, akkor nem lakáscseréről van szó. Ebben az esetben a CSOK kérelem benyújtásakor már valóban nem lehet az igénylő nevén az eladott lakás kivéve bankpartnereink egyikét, amely úgy is befogadja a CSOK kérelmet, hogy a vevő még csak széljegyben szerepel tulajdonosként. A többi esetben megoldás az lehet, ha vevőjével egy későbbi birtokba adásba egyezik meg. Konkrét tájékoztatásért kérjük, keresse a lakóhelyéhez legközelebbi Hitelnet irodát személyesen vagy telefonon. Irodáink elérhetőségét ITT találja.

 • Tünde szerint:

  Kell-e a jelzálogjog bejegyzésért fizetni, és ha igen, mennyi az összege? Használt lakás vásárlás esetén 1 gyermek után 600 000 Ft járna. Ezt szeretném igényelni. Élettársak esetében kell-e valamilyen igazolás az együtt élésről?
  Előre köszönöm a választ!

  • Hitelnet.hu szerint:

   Kedves Tünde!
   A CSOK-ot biztosító jelzálogjog bejegyzésének illetéke 0 Ft. Élettársak igénylése esetén nyilatkozni kell a családi állapotról és az együttélés időtartamáról.

 • Tibor szerint:

  Tisztelt Hitelnet!
  Párommal élettársi viszonyban élünk és van egy közös 4 éves és páromnak egy velünk élő 18 éves lánya. Érdeklődni szeretnék, hogy ebben az esetben jogosultak vagyunk-e használt lakás vásárlásához a CSOK igénybevételére (1.430.000 Ft), ha a nevelt lányom az érettségi után még 2 évig nappali tagozatos hallgatóként fog továbbtanulni?
  Illetve nem teljesen egyértelmű számomra, hogy ha jogosultak vagyunk és megvásároljuk a lakást, akkor 10 évig köteles minden eltartott (akik után igényeltük a CSOK-ot) ott élni? Ez azt jelenti, hogy a nevelt lányomnak 28 éves koráig velünk kellene élnie?
  Válaszát előre is köszönöm!
  Üdvözlettel: Tibor

  • Hitelnet.hu szerint:

   Kedves Tibor!
   A 20. életévét be nem töltött eltartott után igényelhető a CSOK. Ha betölti 20. évét a gyermek, akkor csak abban az esetben igényelhető utána a támogatás, ha felsőoktatási intézmény nappali tagozatán tanul. E feltételeknek a CSOK kérelem benyújtásakor kell megfelelni.
   A nagykorú gyermek, akire igényelték a CSOK-ot bármikor elköltözhet a célingatlanból. Az ott lakásra vonatkozó kötelezettségről bővebben IDE kattintva olvashat.

 • Tímea szerint:

  Szép estét!
  Érdeklődni szeretnék, hogy munkáltatói kölcsön igényelhető-e a CSOK előtt/mellé? A 10 millió maximum hitelt így nem vennénk igénybe. A jövedelem és az ingatlan elbírná a hitelek együttes összegét. Építkezni szeretnénk és ezzel tudnánk biztonsággal belekezdeni. Van készpénz is, de annak nagy része a telek megvásárlására elmegy és az nem biztos, hogy elég a banknak. A jelzálog miatt a munkáltatói kölcsönt folyósító szervnek második helyre kell mennie, tudomásunk szerint. Amennyiben előbb vennénk fel ezt a munkáltatói kölcsönt, majd igényelnénk a CSOK-ot, nem lenne gond? Önrésznek minősül a munkáltatói kölcsön, illetve az abból elért készültségi szintig a ház értéke is. (?)
  Remélem, nem túl zavaros, érthető a kérdésem?!
  Előre is köszönöm!

  • Hitelnet.hu szerint:

   Kedves Tímea!
   Elvileg megoldható, hogy előbb vegyék fel a munkáltatói kölcsönt, de ha ezt követően igénylik a kölcsönt és a CSOK-ot, akkor feltétel, hogy a munkáltató maga elég engedje első ranghelyre a hitelintézetet, második helyre pedig a CSOK-ot biztosító jelzálogjog jogosultját.

 • István szerint:

  Üdvözlöm.
  Van egy folyamatban lévő építkezésem, kb 90%-ban készült el, lakhatási engedély még nincs. Ehhez 2015 júliusában igényeltünk hitelt.
  3 kiskorú gyermekünkkel jogosultak vagyunk a 10 milliós vissza nem térítendő támogatásra?
  Véleményük szerint ennek a hitelnek a csökkentésére igényelhető-e a CSOK? A hitel magasabb mint 10 millió forint.

  • Hitelnet.hu szerint:

   Kedves István!
   A fennálló hiteltartozás csökkentésére a CSOK sajnos nem igényelhető. A támogatás a még hátralévő munkálatok értékének erejéig vehető igénybe, ha minden egyéb feltételnek megfelelnek.

 • Bea szerint:

  Tisztelt Hitelnet!
  Használt lakásra vállalt gyerek után elfogadják a 2,2 milliós csokot önerőnek? (1 gyermekünk van, még kettőt vállalnánk.) 7-8 millió között nézünk lakásokat, 60 nm felett. Van olyan bank, ahol ez lehetséges önerő nélkül?
  Köszönettel,
  Bea

  • Hitelnet.hu szerint:

   Kedves Bea!
   Ez attól függ, hogy mekkora összegű igazolt jövedelemmel rendelkeznek és van-e esetleg bármilyen meglévő havi törlesztési kötelezettségük. Ezen információkat kérjük, adja meg online adatlapunk kitöltésével és Szakértőink személyre szabott, díjmentes hitelajánlatban tudják Önt tájékoztatni az elérhető hitelkonstrukciókról. A lakóhelyéhez legközelebbi Hitelnet irodát személyesen is felkeresheti, ahol a személyre szabott tanácsadás mellett Szakértőink vállalják a díjmentes CSOK- és hitelügyintézést is.

 • Edit szerint:

  Tavaly szeptemberben vásároltunk egy használt ingatlant, melyre megkaptuk a CSOK támogatást, mely két vállalt gyerek után jár. Jelenleg korszerűsíteni és bővíteni szeretnénk kb. 40 nm-rel.
  A kérdésem az lenne, hogy igénybe tudom-e venni az Otthonteremtési kamattámogatott hitelt? A hitelcél bővítés és korszerűsítés lenne.
  Köszönöm 🙂

  • Hitelnet.hu szerint:

   Kedves Edit!
   Az ingatlanra bejegyzett CSOK nem zárja ki a bővítéshez, korszerűsítéshez nyújtott otthonteremtési kamattámogatott hitel igénybevételét, ha az egyéb igénylési feltételek is teljesülnek.

 • Tündi szerint:

  Szép Estét!
  Diákhitel tartozása van az egyik félnek, így a köztartozás mentes adózók adatbázisában sem lehet fent. Ha az egyik félnek van köztartozása, a CSOK-ot nem vehetjük igénybe? Hitelt akkor nem is tudunk felvenni?
  Köszönöm válaszát!

  • Hitelnet.hu szerint:

   Kedves Tündi!
   A CSOK jogosultság feltétele, hogy az igénylők egyikének sincsen köztartozása.

 • József szerint:

  Tisztelt ügyintéző!
  2016. januártól van hivatalos munkahelyem. Három kiskorú gyermek van. Saját lakásunk nincs. Szocpolt vagy a csokot szeretnénk igénybe venni. Hány hónap munkaviszony kell hozzá és milyen fizetés kell?

  • Hitelnet.hu szerint:

   Kedves József!
   Használt lakás vásárlásához igényelhető CSOK esetén legalább 6 hónapos TB jogviszony (munkaviszony) szükséges. CSOK igénylésnél a hitelintézetek nem vizsgálják a jövedelmet. Hitelfelvételnél azonban igen. A szükséges jövedelem összegét nagyban befolyásolja, hogy hol és mekkora értékű lakást szeretne vásárolni, illetve mennyi hitelre lenne szükség. A további részletek ismeretében Szakértőink készséggel tájékoztatják, amihez online adatlapunkat kellene kitöltenie.

 • István szerint:

  Tisztelt Hitelnet!
  Két gyermeket ígérve, megelőlegező CSOK-kal a hónapban vásároltunk használt ingatlant. A bank felé 30 napon belül be kell mutatnunk a lakcímkártyáinkat, hogy az új lakcímre bejelentkeztünk.
  Azt kérdeztem a banki ügyintézőmtől, hogy megtarthatom-e a mostani lakcímkártyámon szereplő tartózkodási címem? És elég-e, ha csak az állandó lakcímem lesz az új ingatlan címe. Az a nagyszüleim lakcíme és csak azért van megigényelve, mert én intézem az öregek gyógyszerbeszerzését és orvoshoz hordását és ezért a munkáltatóm üzemanyagköltséget térít arra a címre. (A cégnél papíron onnan járok dolgozni.)
  Nem tudtak válaszolni a kérdésemre, mondván, hogy nem nekik kell a lakcímkártya, hanem az Államkincstárnak.
  Esetleg Önök tudják a választ.

  • Hitelnet.hu szerint:

   Kedves István!
   Mivel a CSOK rendelet előírja, hogy a CSOK-kal vásárolt lakásban életvitelszerűen kell lakni, tartózkodni (tehát onnan kell dolgozni járni), ezért véleményünk szerint nem szerepelhet rajta másik tartózkodási hely.

 • Margit szerint:

  Egyedülálló, de kizárólagos szülői felügyeleti joggal rendelkező nő vagyok. Anyámnál lakunk lányommal. Saját házat szeretnék. Volt egy házam, amit nemzeti eszközkezelő vett át pár hónapja svájci frankos hitelem bedőlése miatt.
  Kérdésem: lehet nekem is saját lakásom csokból? Munkahelyem van, gyes mellett melózom már 2. hónapja. Van egy tanyarészem, 1990-ben örököltem 1/12-ed rész. Érteke 2050 Ft. Azzal is lehet csokom?

  • Hitelnet.hu szerint:

   Kedves Margit!
   A CSOK igényléshez legalább 6 hónapos munkaviszony szükséges. Az 1/12-es tulajdoni arányú tanya nem zárja ki a jogosultságot. Ha azonban az adóhatáság felé van fennálló tartozása a nemzeti eszközkezelő által átvett ingatatlan miatt, az sajnos kizáró ok. Erről a területileg illetékes NAV-nál tud érdeklődni. A további feltételekről IDE kattintva tájékozódhat.

 • Erika szerint:

  Üdvözlöm!
  A gyerekeim 10+10-es CSOK-ra adtak be igénylést. Három meglévő gyerekkel új lakást vásárolnak. A pénzintézet bírálata alapján mindenben megfeleltek a feltételeknek, több mint egy hónapja beadták az igényüket. Hiába érdeklődnek hogyan tovább, az ügyintéző válasza az államkincstárra várnak. Meddig? Az állam részéről nincs határidő, 8 nap, 30 nap, stb. Csak állampolgárként vannak határidők, ha bármi hiányozna elutasítanák a kérelmet. Hány hónapot kell akkor az eladónak a pénzére várni, így hátrányba van, aki hitelből vásárol, mert előnye lesz a készpénzesnek?
  Köszönettel : Erika

  • Hitelnet.hu szerint:

   Kedves Erika!
   Az államkincstári ügyintézés átfutási idejéről sajnos nincs információnk.

 • Anita szerint:

  Üdvözlöm!
  Kb. 5 éve örököltem egy kis házat egy 500 nm2-es telken, oda szeretnénk építeni a már meglévő három gyermekünkre házat. A gond az, hogy még nincs teljesen a nevemen, mert én csupán 2/3-át örököltem. Kérdésem az lenne, hogy az örököstársakat ki tudom e fizetni a csok-ból?

  Köszönettel Anita

  • Hitelnet szerint:

   Kedves Anita!

   Telekvásárlásra, tulajdonrész vásárlásra a támogatás nem vehető igénybe.

 • Ildikó szerint:

  Tisztelt Hitelnet!
  A férjem most ment másik munkahelyre és a próbaidőt csak napi bejelentéssel intézik és utána csinálnak x-naptól határozatlant.
  Beleszámít-e ez is a 180 napba, mert ha nem és ez megszakítás lesz, akkor kezdheti előről.
  Válaszát köszönöm szépen.
  Ildikó

  • Hitelnet.hu szerint:

   Kedves Ildikó!
   A TB jogviszonnyal kapcsolatos kérdésére az illetékes OEP tud Önöknek pontos választ adni. Javasoljuk, a területileg illetékes hivatal megkeresését ez ügyben.

 • Edina szerint:

  Tisztelt Hitelnet,

  Érdeklődni szeretnék, hogy ha megvan a telkem és a 3 gyermekem, akkor a csok hogy válik önerővé? (ahogy a rendelkezés mondja) Építkezésre szeretnénk felvenni és 2 lehetőség van:
  1. Fundamenta megtakarítással (hitellel) egészítenénk ki a teljes kivitelezéshez szükséges hiányt
  2. az építeni kívánt családi ház bekerülési költségét teljes egészében fedezné a 10 milliós csok.

  (természetesen mindkét esetben a csok 10 milliós támogatása lenne az önerő, ahogy arra a jogszabály ki is tér 3 már meglévő gyermek esetén)

  Sajnos egyéb önerővel nem rendelkezünk, viszont véleményünk szerint így nem is szükséges.

  Bármilyen nemű is a válaszuk, kérem jelöljék meg mely paragrafusra hivatkoznak, csak hogy én is tudjak arra hivatkozni, ha már a bankban vagyunk.

  Válaszukat előre is köszönöm,
  Edina

  • Hitelnet.hu szerint:

   Kedves Edina!
   Amennyiben a megadott források fedezik a bekerülési költséget, akkor önerő nélkül is megvalósulhat a finanszírozás.

 • Edina szerint:

  Tisztelt Hitelnet,
  Érdeklődni szeretnék, hogy nekünk van 2 gyerekünk, pocakban van már a harmadik, 24 hetes elmúlt. Idén felvennénk a 2,2 millió Ft-ot használt családi ház vásárlásra. Ugyanarra a telekre felvehetjük-e később (1 év múlva, vagy még idén) a 10 milliós támogatás különbözetét új ház építésére? Lehetséges ez? Vagy el kell felezni hozzá a telket, hogy a helyrajzi szám (vagy cím) megváltozzon? Vagy el kell telnie x időnek a két igénylés között?
  (Mindenképpen két ház kellene, hogy legyen a telken, mert a nagymama jönne velünk.)
  Válaszát előre is köszönöm.

  • Hitelnet.hu szerint:

   Kedves Edina!
   Arról, hogy osztatlan közös tulajdonon történő építkezéshez a CSOK milyen feltételekkel igényelhető, IDE kattintva tájékozódhat.

 • Villamos szerint:

  Tisztelt Hitelnet!
  Szeretnem megkérdezni, hogy 3 gyerekre kérhetünk-e csok-ot, ha az elmúlt 8 évben külföldön volt bejelentett munkaviszonyunk és “tb-nk”, de hamarosan tervezünk hazaköltözni.
  Korábbról mindkettőnknek van több mint 2 év bejelentett munkaviszony Magyarországon is.
  Köszönettel,
  V

  • Hitelnet.hu szerint:

   Kedves Villamos!
   A CSOK jogosultsághoz a kérelem benyújtásakor magyarországi TB jogviszony szükséges. Az azt megelőző időszak külföldi TB jogviszonnyal is igazolható.

 • József szerint:

  Tisztelt Hitelnet!
  3 gyermek után szeretnénk igénybe venni a CSOK-ot házastársammal. Házastársamnak van 2 gyermeke, nekem 1. Volt feleségemmel közös felügyeleti jogot gyakorlunk a gyermek felett, ez így van a bírói ítéletben is. Egyébként velem él, mert volt feleségem külföldön van, és természetesen az új lakásba is velem költözne.
  Jár-e így a CSOK a 3 gyermekre, új lakás vásárlása esetén?
  Köszönettel, József

  • Hitelnet.hu szerint:

   Kedves József!
   A leírtak alapján úgy véljük, hogy igénybe vehető a CSOK 3 gyermek után új lakás vásárlásához.

 • Klaudia szerint:

  Tisztelt cím!
  Azzal a kérdéssel fordulok Önökhöz, hogy emeletráépítésnél 2 új különálló lakást kell építeni, hogy ezt szó szerint kell értelmezni vagy elég ha külön helyrajzi számon vannak a lakások?

 • Veronika szerint:

  Tisztelt Hitelnet,
  Azzal a kérdéssel fordulok önhöz hogy egyedülállóként, 2 gyerekkel használt lakásra, igénybe vehető-e a csok? Jelenleg nem dolgozom, közfoglalkoztatásba vettem részt 11 hónapig. Most járt le február 9-én. Mivel jelenleg van egy 11 éves lányom és 5 hónapos terhes vagyok, a baba születése után szeretném igénybe venni a csokot, mert gondolom szülés előtt nem lehet egyedülállóként igényelni. Saját lakásom nincsen, az édesanyámmal élünk, az ő lakásában van 1/4 tulajdoni részem, de szeretnék egy másik használt lakást venni.
  Kérem legyen szíves megírni, ilyenkor van esélyem a csokra?
  Segítségét előre is köszönöm.
  Tisztelettel.
  Veronika

  • Hitelnet.hu szerint:

   Kedves Veronika!
   A leírtak alapján nem rendelkezik a CSOK igényléshez szükséges legalább 180 napos TB jogviszonnyal, így a támogatás igénybevételére sajnos nincs lehetőség.

 • Timcsike szerint:

  Tisztelt Szakértő!
  Azt szeretném megtudni, hogy bárlistás igénybe veheti a csokot és meg kell esküdni hozzá?

  • Hitelnet.hu szerint:

   Kedves Timcsike!
   A BAR lista nem kizáró ok CSOK igénylésnél, de hitelfelvételre nincs lehetőség. Így a lakáscél csak akkor valósulhat meg, ha a CSOK összegén felül szükséges önerő rendelkezésre áll. Amennyiben meglévő gyermekek után szeretnék igényelni a támogatást, akkor nem feltétel a házastársi kapcsolat. Ha azonban vállalt gyermek után megelőlegező CSOK-ot kívánnak igénybe venni, akkor házasnak kell lenni és legalább egyikük életkora 40 év alatt kell legyen.

 • Klára szerint:

  Tisztelt Szakértő!
  2015 októberében vásároltam használt lakást, amelyre az 1 gyermek után járó CSOK-ot azért nem kaptam meg, mert a lakás négyzetméter ára magasabb volt, mint 350 000 Ft. Minden egyéb feltételnek megfeleltünk. Mivel február elején a kormány eltörölte a négyzetméterár maximalizálását, szeretnénk megtudni, van-e lehetőség utólag igényelni a CSOK-ot erre a lakásra?
  Köszönettel,
  Klára

  • Hitelnet.hu szerint:

   Kedves Klára!
   A támogatás visszamenőleges igénybevételére sajnos nincs lehetőség.

 • Tünde szerint:

  Kedves Hitelnet,
  Mi használt lakásra szeretnénk igénybe venni a támogatást. Van meglévő lakásunk, amit korábban úgy vásároltunk, hogy én vagyok a 100%-os tulajdonos és a férjem a haszonélvező.
  Segítségüket kérném abban, hogy így jogosultak vagyunk-e a támogatásra.
  Köszönettel:
  Tünde

  • Hitelnet.hu szerint:

   Kedves Tünde!
   A vonatkozó kormányrendelet szerint a haszonélvezeti joggal terhelt lakástulajdon nem zárja ki a jogosultságot.

 • Tündi szerint:

  ÜDVÖZLÖM.
  A bar listások is megkapják az állami támogatást, ha a hitelt nem kívánják igénybe venni?

  • Hitelnet.hu szerint:

   Kedves Tündi!
   A BAR lista nem kizáró ok CSOK igénylésnél. Ha tehát az adott lakáscél hitel felvétele nélkül is megvalósítható, akkor jogosultak lehetnek a támogatásra.

 • Zsuzsanna szerint:

  Tisztelt Szakértő!
  Szeretném megkérdezni, hogy az élettársakra milyen feltételek vonatkoznak, ha szeretnék igényelni a CSOK-ot, de még nincs egyetlen gyermek se! Hol lehetne bővebben érdeklődni ez ügyben?
  Válaszát előre is köszönöm!

  • Hitelnet.hu szerint:

   Kedves Zsuzsanna!
   Élettársak megelőlegező CSOK-ra sajnos nem jogosultak. Vállalt gyermek után kizárólag házastársak igényelhetik a megelőlegező CSOK-ot, továbbá feltétel, hogy legalább egyikük 40 év alatti legyen. További tájékoztatást honlapunkon talál, illetve a hitelintézeteknél érdeklődhet.

 • Gábor szerint:

  Üdvözlöm,
  2015 novemberében hitellel vásárolt használ lakásra visszamenőleges igényelhető a CSOK 1 gyermek esetén?
  Köszönettel: Gábor

  • Hitelnet.hu szerint:

   Kedves Gábor!
   A CSOK visszamenőleges igénybevételére sajnos nincs lehetőség.

 • István szerint:

  Kedves szakértő!
  Azt szeretném megkérdezni, hogy ha az ÁFA-visszatérítéshez fel kellene emelnem a költségvetést, annak mi a menete, ki dönti el, hogy jogos-e, illetve, ha már az adott banknál van egy az építkezéshez kapcsolódó hitelem, végső esetben az ÁFA-visszatérítést más bankhoz átvihetem-e?

  • Hitelnet.hu szerint:

   Kedves István!
   Az új költségvetést be kell nyújtani, majd az adott hitelintézet műszaki szakértője dönt a költségvetés elfogadásáról.

 • Gyöngyi szerint:

  Üdvözlet!
  Kérdésem az egyéni vállalkozókra vonatkozik. Mekkora bejelentett jövedelemnek kell lennie egy vállalkozónak, hogy igénybe vehesse a CSOK10 támogatást?
  Köszönettel,
  Gyöngyi

  • Hitelnet.hu szerint:

   Kedves Gyöngyi!
   A milliós CSOK-hoz nem szükséges jövedelemigazolás. A jogosultsághoz legalább 2 éves TB jogviszonnyal kell rendelkeznie az igénylők egyikének, a bejelentett jövedelem összegét a hitelintézetek nem vizsgálják.
   Amennyiben a kedvezményes támogatott hitelt is igénybe szeretné venni, akkor kérjük, töltse ki online adatlapunkat és Szakértőink a további részletek ismeretében – például igazolt jövedelem, esetleges fennálló tartozások, stb. – személyre szabottan tájékoztatják Önt. A lakóhelyéhez legközelebbi Hitelnet irodát személyesen is felkeresheti.

 • Orsolya szerint:

  Tisztelt Szakértő!
  2005-ben építettünk egy sorházi lakást, melynek építéséhez igénybe vettük 2 gyermek után a megelőlegező kölcsönt. A gyerekek megszülettek és a kölcsön vissza nem térítendő támogatássá való átminősítése megtörtént. 2010-ben született még egy gyermekünk, aki után szintén igénybe vettük a szocpolt az államilag támogatott hiteltartozásunk csökkentésére 2011-ben. Kérdésem, hogy így igénybe tudjuk-e venni a 10+10-es CSOK-ot (pontosabban a már felvett összeggel csökkentett részét) vagy ez már kizáró tényező? A 10 milliós kedvezményes hitel felvételének akadálya-e, ha van egy 1 millió forintos jelzálogmentes lakástakarék pénztári tartozásunk? (Telket hitelből vennénk, de a házunk eladása után ez a hiteltartozás kifizetésre kerülne, a ház vételárának maradék része pedig lenne az önerőnk az építkezés megkezdéséhez)
  Válaszát előre is köszönöm.

  • Hitelnet.hu szerint:

   Kedves Orsolya!
   A leírtak alapján jogosultak lehetnek a 10 milliós CSOK különbözetre új ház építése esetén. Az 1 millió forintos hiteltartozás nem zárja ki a kedvezményes hitelre való jogosultságot, de a hitelképesség során számolni kell az utána fizetendő havi törlesztő részlet összegével. Személyre szóló, díjmentes hitelajánlatunkhoz és a szintén díjmentes előzetes hitelképesség-vizsgálathoz kérjük, töltse ki online adatlapunkat vagy keresse a lakóhelyükhöz legközelebbi Hitelnet irodát!

 • Zsófia szerint:

  Tisztelt Szakértő!

  Azt szeretném kérdezni, hogy igényelheti-e a csok-ot az, aki nappali tagozatos egyetemista volt, s még csak néhány hónap folyamatos munkaviszonya van.

  • Hitelnet.hu szerint:

   Kedves Zsófia!
   CSOK-ra az a személy is jogosult lehet, aki a kérelem benyújtásakor alkalmazotti munkaviszonnyal rendelkezik, s a jogosultsághoz szükséges 180 napos illetve 2 éves időszakban a nemzeti felsőoktatásról szóló törvény hatálya alá tartozó felsőoktatási intézményben nappali rendszerű oktatás keretében folytatott tanulmányokat.

 • Noémi szerint:

  Tisztelt Szakértő!
  A helyzetünk a következő: 2 gyermekünk van, használt házat szeretnénk venni. Én gyeden vagyok, a férjem munkaviszonya március 22-vel megszűnik (felmondott, mivel a Dunántúlra költözünk.)
  2011-ben vettünk egy nyaralót 5.000.000-ért, amit 2015-ben eladtunk 8.600.000-ért.
  2015-ben ebből vettünk egy lakást 6.100.000-ért, amit most eladtunk 9.000.000-ért.
  A kérdés: Jogosultak vagyunk-e CSOK-ra, ha igen, van-e minimális összeg, amiért házat kell vennünk (az 5 éven belüli eladások miatt)?
  Köszönöm.

  • Hitelnet.hu szerint:

   Kedves Noémi!
   CSOK-ra akkor lehetnek jogosultak, ha legalább egyikük rendelkezik minimum 180 napos TB jogviszonnyal. Információink szerint gyed esetén is kiadható az igazolás, ha a korábbi munkaviszonya fennáll. Pontos tájékoztatást ez ügyben az OEP területileg illetékes hivatala tud adni Önnek. Ha férje 30 napon belül újra elhelyezkedik, akkor részére kiadható lesz az igazolás, ugyanis az az előírás, hogy a folyamatos TB jogviszonyban legfeljebb 30 nap megszakítás lehet.
   Nyaralóként nyilvántartott ingatlan eladási árára nem vonatkozik a továbbforgatási kötelezettség. A 9 millióért értékesített lakás eladási árát azonban tovább kell forgatni. Arról, milyen továbbforgatási kötelezettséget csökkentő tételek vannak, IDE kattintva tájékozódhat.

 • Erika szerint:

  Azt szeretném kérdezni, hogy a 2014 szeptemberében vásárolt lakásunk lakáscélú hitelbe nem kérhetjük a CSOK-ot?

 • Adrien szerint:

  Tisztelt Hitelnet! Tisztelt Szakértő!
  Testvéremmel családi házat örököltünk, a következő arányban: 3/4 rész én részem, 1/4 rész testvéremé.
  Érdeklődni szeretnénk, hogy a CSOK tulajdonrész vásárlásra is igénybe vehető? Ha igen, mekkora összegre lennénk jogosultak? Ha nem, van-e valamilyen más kedvező forma ennek a lebonyolítására? Én 40 éves vagyok, feleségem 30 éves és két kiskorú gyermekünk van (3 éves és fél éves).
  Válaszát előre is köszönöm!

  • Hitelnet.hu szerint:

   Kedves Adrien!
   Tulajdonrész kivásárlásra a CSOK sajnos nem vehető igénybe, de lakáshitelből finanszírozható a tulajdoni hányad vételára. Kérjük, töltse ki online ajánlatkérő nyomtatványunkat vagy keresse fel a lakóhelyükhöz legközelebbi Hitelnet irodát, ahol Szakértőink személyre szabott, díjmentes lakáshitel ajánlatot készítenek Önöknek!

 • Mária szerint:

  Tisztelt szakértő!
  Párom 2004-ben előző férjével vett fel lakáshitelt és 2 gyermek vállalására megelőlegező kölcsönt! Párom 2006-ban elvált! A megelőlegező hitelt (1.600.000 Ft) 2008-ban hitellé alakították, amit a kölcsönnel együtt azóta is fizetünk! 2008 decemberében megszületett közös gyermekünk! Mivel a teljes hitel ekkor már a párom nevén volt, megkaptuk az egy gyermek után járó támogatást. (500.000 Ft)
  Szeretném megtudni, hogy ez év elején született gyermekünk után véleménye szerint jogosultak vagyunk-e a második gyermek után járó támogatásra? Kérdezem ezt azért is, mert közben 2010-ben a párom nevére került egy ingatlan! Ezért nekünk fő szempont lenne, hogy a hitel igénylésekor fennálló feltételekkel igényelhetnénk-e? Mert ugye most már a lakás kizáró ok! A bank szerint NEM jár! “szerintem ők a mostani feltételeket nézték” Pedig mindenhol azt olvasom, hogy a hiteligénylésekor érvényben levő feltételekkel megy az elbírálás!
  Ha esetleg pozitív visszajelzést kapunk, hova fordulhatunk panasszal, ha a hitelintézet szerint nem jár a támogatás?
  Várom megtisztelő válaszát!
  Marika

  • Hitelnet.hu szerint:

   Kedves Mária!
   A jogosultság megállapítása a hitelnyújtó bank hatásköre. Amennyiben ezzel nem értenek egyet, akkor a területileg illetékes kormányhivatalhoz fordulhatnak.

 • Adrienn szerint:

  Ha a zártkerti ingatlanon gazdasági épület van, igénybe vehető 1 gyermek után a CSOK? (Bővítés)
  Lakás esetén ha jól tudom, tulajdoni rész is kell. A bővítést hogyan ellenőrzik? Megnézik az előtte, utána állapotot? Vagy papírokkal, számlákkal kell igazolni?

  • Hitelnet.hu szerint:

   Kedves Adrienn!
   Gazdasági épületként nyilvántartott ingatlan bővítéséhez a CSOK sajnos nem vehető igénybe.

 • Kriszta szerint:

  Szép napot!
  Picit bonyolult, de remélem érthető lesz. Négy gyermekem van a párommal, akivel nem vagyunk házasok, egy közös gyermekünk van. Páromnak ajándékozással fél ház van a nevén, nekem tartással került apukámról a nevemre, aki már nem él. Párom nem szerepel a khr-ben, viszont én igen. Sajnos nem az én hibámból, de hát ezzel nem foglalkoznak. Hogyan tudnánk a négy gyermekre a csokot valamilyen formában kihasználni? Vagy mi lenne a teendőnk? Például ajándékozás?
  Előre is köszönöm válaszát és a drága idejét.
  Kérdésem az volt, hogy 4 gyermekkel hogyan tudom kihasználni a csokot? Tartással került a nevemre ház, 5/6 rész az enyém a házból. A párom elmúlt 40, Én még nem. Gondoltam hátha fontos.
  Köszönöm
  Üdv.
  Kriszta

  • Hitelnet.hu szerint:

   Kedves Kriszta!
   Párja 1/2 és az Ön 5/6 tulajdoni arányú lakása nem kizáró ok CSOK igénylésnél. Szintén nem zárja ki a CSOK-ra való jogosultságot a negatív KHR, hitelfelvételre azonban így nincs lehetőség.
   Élettársként az Önök által igénybe vehető CSOK összegét úgy kell meghatározni, hogy külön-külön ki kell számolni, hogy saját gyermekük után mekkora összegre lennének jogosultak és a magasabb összeg vehető igénybe. Ha összeházasodnak, akkor a négy gyermekre együttesen vehetik igénybe a támogatást, melynek összege használt lakás vásárlása esetén 2.750.000 Ft, új lakás vásárlása vagy építése esetén 10 millió Ft.

 • Ilona szerint:

  Szép napot.
  Érdeklődni szeretnénk. 3 gyerek után járó 10 milliós csokot szeretnénk igénybe venni. Jelenleg 2 gyermekünk van és gyesen vagyok. Élettársi kapcsolatban vagyunk a párommal. Párom munkahellyel rendelkezik, de KHR listán szerepel. Vállalnánk a 3. gyermeket. Úgy tudjuk, hogy 24. héttől beszámolódik?! Melyikre van lehetőségünk: Új ház vásárlására vagy építésére hitel nélkül? Fundamenta megtakarításunk van. Válaszát előre is köszönjük.

  • Hitelnet.hu szerint:

   Kedves Ilona!
   Betöltött 24. terhességi hetet követően a magzat már gyermeknek számít, tehát ekkor már élettársként is jogosultak lehetnek a támogatásra akár új építésű lakóingatlan vásárlása, akár új ház építése esetén, ha a finanszírozáshoz szükséges önerő rendelkezésükre áll.

 • János szerint:

  Üdvözlöm!
  Érdeklődnék mikor indul be újból a CSOK, mert Ersténél ma is azt mondták, hogy még mindig nem indult újra az utolsó változtatástól. A Magyar Közlönyt említették, hogy abban kell kijönnie a szabálynak. Minden papírunk megvan az igényléshez, csak a CSOK-ra várunk, hogy induljon.
  Előre is köszönöm a választ!

  • Hitelnet.hu szerint:

   Kedves János!
   CSOK igénylésre több hitelintézetnél is van már lehetőség – többek között OTP, FHB Bank.

 • Stella szerint:

  Ha van 5 gyermekem de igénybe vettem már 2 gyermekre utána született 3 gyerek, mennyi csokot kaphatok használt lakást szeretnénk vásárolni 2.500000 ft összegben .A régi szocpol már lejárt és a lakást is eladtuk mert már túl kicsi volt . A kérdésem az lenne kaphatunk valamilyen támogatást ?

  • Hitelnet szerint:

   Kedves Stella!
   Meg kell néznie a táblázatban az 5 gyermek után járó támogatás összegét és abból le kell vonnia a megkapott szocpol mértékét.

 • Tamás szerint:

  Tisztelt Szakértő!
  3 éve vettem fel a jelenlegi lakásomra otthonteremtő, államilag támogatott lakáshitelt. Ha eladom a lakásomat és visszafizetem a tőketartozásomat, élhetek a CSOK-kal? (Az egyéb CSOK feltételeknek megfelelek).
  Illetve a 3 évre járó kamattámogatást ebben az esetben vissza kell fizetnem az államkincstárnak?
  Köszönöm!
  Tamás

  • Hitelnet.hu szerint:

   Kedves Tamás!
   Az otthonteremtő lakáshitel nem befolyásolja a CSOK jogosultságot. Végtörlesztés esetén a kamattámogatást nem kell visszafizetni.

 • Kata szerint:

  Van 2 gyermekünk, 2015 szeptemberében kötöttünk szerződést új építésű lakásra, ami még nem készült el. Szeptember 20-án lett beadva a földhivatalhoz az adásvételi szerződés. Szeretnénk igénybe venni a 2 gyerekre járó CSOK-ot, mit kell tegyek? Jár nekünk? Még nincs használatbavételi engedély a lakásra, az utolsó vételárrész sincs kifizetve (15 millió HUF). Természtesen az adásvételi szerződésünkben nincs benne most a CSOK finanszírozás, így merült fel a kérdés.

  • Hitelnet.hu szerint:

   Kedves Kata!
   Mivel a CSOK kérelem az adásvételi szerződés megkötését követő 120 napon belül nyújtható be, ezért adott esetben CSOK igénylésre már nincs lehetőség, kivéve, ha felbontják az adásvételi szerződést, majd újat kötnek. A módosítás nem megoldás.

 • Anna szerint:

  1 gyermek, 1 vállalt, már minden elintézve. Családi ház 72 nm, 1,1 millió igény megítélve, de szerződéskötés 2016. 03. 04. Jogos lenne-e az 1.430 000 Ft? Ha igen, hogy kell módosítást kérni?
  Köszönettel.
  Anna

  • Hitelnet.hu szerint:

   Kedves Anna!
   Információink szerint az új rendelkezéseket a még el nem bírált kérelmek esetén lehet alkalmazni, ha az igénylő számára az kedvezőbb. Módosításra ez esetben véleményünk szerint nincs lehetőség, hacsak nem vonják vissza a teljes kérelmet és újra nem adják be. Arról, hogy erre van-e lehetőség, a további részletek ismeretében az érintett hitelintézet tud választ adni. Ha például az 1,1M Ft-on kívül már a teljes vételár kifizetésre került, akkor ez nem megoldható.

 • Mónika szerint:

  Tisztelt Szakértő!
  Élettársi kapcsolat esetén az (használt lakás vásárlására, meglévő gyermekek esetén) igényléshez szükséges-e a bejegyzett élettársi kapcsolat vagy a közjegyző által hitelesített élettársi nyilatkozat? Köszönöm!

  • Hitelnet.hu szerint:

   Kedves Mónika!
   Az igényléshez (meglévő gyermekek esetén) nem szükséges sem a bejegyzett, sem a közjegyző által hitelesített élettársi nyilatkozat. Élettársak esetén a közös háztartás fennállását, valamint ennek időtartamát teljes bizonyító erejű magánokiratba foglalt nyilatkozattal kell igazolni.

 • Adrienn szerint:

  Szeretném kérdezni a következőt: 50%-os tulajdonomban van egy örökölt ház. Ha nővérem ajándékozással átruházza férjére a ház másik felét, én a csok használt ház támogatást felhasználhatom arra, hogy a másik 50%-ot megvegyem sógoromtól?
  Köszönöm: Adrienn

  • Hitelnet.hu szerint:

   Kedves Adrienn!
   A CSOK tulajdonrész kivásárláshoz sajnos nem vehető igénybe. Erre a célra lakáshitelt vehet fel. A legkedvezőbb hitelkonstrukciókról Szakértőink készséggel tájékoztatják, ha kitölti online adatlapunkat vagy felkeresi a lakóhelyéhez legközelebbi Hitelnet irodát.

 • Viktória szerint:

  Nagyszülők 70 éven túl igényelhetünk-e CSOK-ot három unokánknak?
  Lányunk és vejünk 3 gyermek /2 fiú és egy kislány szülei/ Debrecenben élnek. A lakásuk 2007-ben épült, még van rajta törleszteni való kb. hat millió Ft. Nekünk van Szegeden egy garzonunk, azt eladnánk, ahhoz igényelnénk a CSOK-ot a három unoka részére.
  Az egyik unoka 10 éves lesz, a másik 7 múlt, a kislány januárban volt 1 éves.
  Kérem szíves válaszukat!

  • Hitelnet szerint:

   Kedves Viktória!
   A támogatást nagyszülők unoka után nem vehetik igénybe, csak saját vagy örökbefogadott gyermek után kérhető.

 • Norbert szerint:

  Tisztelt Szakértő!
  Kérem szíveskedjen segíteni az alábbi kérdésekben! Előre is nagyon szépen köszönöm! Én 40 éves múltam most februárban, a párom 33 éves múlt. Még nem vagyunk férj-feleség, csak élettársi kapcsolatban élünk! Neki van négy gyermeke 17, 14, 11, 8 évesek. Igénybe tudunk venni valamilyen támogatást vagy bármilyen segítséget? Nekem is van egy fiam, de jelenleg nem velem lakik! De nem közös gyermekünk!

  • Hitelnet.hu szerint:

   Kedves Norbert!
   A nem közös, de az Önökkel egy háztartásban élő gyermekek után jogosultak lehetnek CSOK-ra élettársi kapcsolat esetén is. Az egyes lakáscélok esetén előírt további feltételeket honlapunkon megtalálja.

 • Csaba szerint:

  Tisztelt hitelnet.
  Kérdésem az lenne, 2011-ben lett jogerős az építési engedély, akkor a három gyermekünkre igénybe vettük a szocpolt. Jelenleg még nincs használatba vételi engedély. 3.800.000 Ft még bent van.
  Kérdésem az lenne, jár-e a különbözet, ha nem, akkor mi az oka?

  • Hitelnet.hu szerint:

   Kedves Csaba!
   Amennyiben a jelenleg folyamatban lévő építkezésre vonatkozóan támogatási szerződést kötöttek és a támogatásból történt részfolyósítás, akkor nincs lehetőség CSOK különbözet igénybevételére.

 • Marianna szerint:

  Tisztelt Tanácsadó!
  Szeretném megtudni, hogy a Nappali tagozaton tanuló gyerekek Tanulói jogviszony igazolása, csak és kizárólag egyetem vagy főiskolai igazolás fogadható el? Ha középszintű OKJ-s képzésen szerzik épp az első szakmájukat, akkor onnan is elfogadott a Tanulói jogviszony igazolás a CSOK-hoz?
  Köszönettel:

  • Hitelnet.hu szerint:

   Kedves Marianna!
   A vonatkozó rendelet alapján 20 és 25 éves kor közötti gyermek esetén kizárólag felsőoktatási intézmény nappali tagozatán folytatott tanulói jogviszony fogadható el CSOK igényléshez.

 • Dorasz szerint:

  Tisztelt szakértö!

  40 év alattiak vagyunk,1 gyermekünk van (10 éves), új építésü házunkra 2014 nyarán kaptunk használatbavételi engedélyt. van esély CSOK igénybevételére?

 • Krisztina szerint:

  Tisztelt Hitelnet!
  Szeretném megkérdezni, hogy ha a banknál egyszerre nyújtom be a CSOK és az ÁFA visszatérítésre is az igényemet. Az ÁFÁ-t 2015.01.01-től az igény benyújtás pillanatáig kiállított számlákra érvényesíthetem, vagy megvárhatom az építkezés végét függetlenül attól, hogy mikor adtam be a bankhoz az igényemet. (Tudom, hogy csak 1x igényelhetem.) Független az igénybeadás a számlák beadásától?
  A visszakapott ÁFA-t újra vissza kell-e forgatnom az építkezésbe? (Le kell tudom fedni a költségvetési tételekkel?)
  Köszönettel: Krisztina

  • Hitelnet.hu szerint:

   Kedves Krisztina!
   A támogatás iránti kérelem benyújtását követően kiállított számla is elfogadható. Az adó-visszatérítési támogatás információink szerint a bekerülési költség finanszírozásához vehető igénybe.

 • Niki szerint:

  Üdv!
  Szeretném megkérdezni, hogy egy meglévő régi vályogház mellé hogyan lehet új építésű házat építeni ugyanarra a telekre? A telek nem elég nagy ahhoz, hogy teljesen megosszuk, nincs 500 nm lakásonként. Van-e megoldás arra, hogy az épített ingatlan új háznak/lakásnak minősüljön? 3 gyermekünk van és a 10 milliós CSOK-ot szeretnénk igénybe venni. Köszönöm.

  • Hitelnet szerint:

   Kedves Niki!

   Építésügyi kérdésekben nem tuzdunk Önnek válaszolni, kérem forduljon ügyvédhez vagy tervező irodához, akik a helyi ismeretek birtokában tudnak válaszolni a kérdésére.

 • Vörös Anna szerint:

  Tisztelt Szakértő!

  Azt szeretném kérdezni, hogy ha most 2 gyerekre igénybe veszem a CSOK-ot, akkor később (amikor már biztos leszek benne, hogy szeretnék 3. esetleg 4. gyereket), akkor igénybe tudom majd venni 3 gyerekre? Illetve, hogyha ezen esetben egy két ütemben felépülő házról van szó, az is továbbra is új építésnek fog számítani, vagy az akkor már “csak” bővítésnek? (építési engedély is két ütemmel lenne megkérve)

  Köszönettel:

  • Hitelnet szerint:

   Kedves Anna!

   Sajnos azt nem tudjuk Önnek megmondani, hogy mi lesz a jövőben. A jelenlegi rendelet szerint a későbbiekben született gyermekre nem jár a jelenlegi bevállalás esetén igényelhető összeg.

 • Ferenc szerint:

  Tisztelt Hitelnet;

  Ifjú házasok lévén egy gyerek mellé még két gyereket vállalnánk a CSOK feltételeinek maradéktalanul megfelelünk,
  az új lakást az anyukám háza mellé egy garázs elválasztással építenénk úgy hogy a tetőzet össze érne a miénkkel de még is teljesen külön álló és külön bejárattal rendelkező lakás lenne,
  ebben az esetben ez így megfelel a CSOK új lakás építési feltételeinek? Köszönöm

  • Hitelnet szerint:

   Kedves Ferenc!
   Véleményünk szerint ( sajnos a helyzet napról napra változhat) egy sima ráépítési megállapodással is megoldható lehet a CSOK igénylés. Ügyvédi partnerünk szerint amennyiben adnak ki így építési engedélyt, akkor a CSOK is igényelhető.

 • László szerint:

  A CSOK fennálló kamattámogatott hiteltartozás csökkentésére igénybe vehető-e? Volt egy több éves időszak, amikor a szocpolt felfüggesztették, de előtte lehetőség volt tőkerész csökkentésre.

  • Hitelnet.hu szerint:

   Kedves László!
   A CSOK fennálló kamattámogatott hiteltartozás csökkentésére sajnos nem vehető igénybe.

 • Nagy Zsuzsanna szerint:

  Tisztelt szakértő!
  Több helyen is olvastam, hogy felújításra is lehet CSOK-ot igényelni, viszont egyik bank oldalán sem találtam feltüntetve. Valóban adnak vagy sem? Egyedül nevelem egy gyermekem és a ház, ami a tulajdonomban van két külön álló házrész,amit öröklés és részmegváltással lett a sajátom és szeretném egybenyitni. Ez ugye nem sorolható bővítésnek? vagy esetleg mégis?
  Válaszukat előre is köszönöm!

  • Hitelnet szerint:

   Kedves Zsuzsanna!
   Ingatlan felújításra a támogatás nem igényelhető illetve a két ingatlan egybenyitására sem.

 • Tímea szerint:

  Tisztelt Hitelnet!
  Bedőlt svájci frank alapú hiteles családi házunkat átvette a Nemzeti Eszközkezelő. A tulajdonos most az állam, mi bérlők vagyunk, de lehetőségünk van 2,2 millió forintért visszavásárolni a lakást. Viszont van adótartozásunk a NAV felé, ami a Nemzeti Eszközkezelővel kötött szerződés során keletkezett.
  3 gyermekünk van.
  Érdeklődnék, hogy bármilyen formában tudunk élni a CSOK által nyújtott támogatásokkal?
  Korábban nem vettük fel a szocpolt, ilyen lehetőséggel még nem éltünk.

  • Hitelnet.hu szerint:

   Kedves Tímea!
   A NAV felé fennálló adótartozás sajnos kizáró ok CSOK igénylésnél.

 • Zsófia szerint:

  Tisztelt Hölgyem, Uram!
  A következő kérdéssel szeretnénk fordulni Önhöz. Az 50. életévünket betöltött házaspár vagyunk, két gyermekkel (1996 illetve 1999-es születésű). 1991-ben vásároltunk lakást, mikor is 1 gyerek után számítottak be ‘szocpol’ kedvezményt. Érdeklődni szeretnénk, hogy jelen helyzetben, a 2. gyerek után, életkorunkra való tekintettel vehetünk-e még igénybe CSOK kedvezményt új ingatlan vásárlása esetén?
  Segítségét előre is köszönjük.
  Üdvözlettel,
  Zsófia

  • Hitelnet.hu szerint:

   Kedves Zsófia!
   50 éves kor felett is jogosultak lehetnek CSOK-ra meglévő gyermekeik után. Új lakás vásárlásához a 2 gyermek után kapható 2,6M Ft-ból le kell vonni a korában kapott szocpol összegét és a fennmaradó összegre lehetnek jogosultak, ha megfelelnek a CSOK igénylés további feltételeinek is, melyekről IDE kattintva tájékozódhatnak.

 • Anna szerint:

  Tisztelt szakértő!
  Én azt szeretném megtudni, hogy közmunkás vagyok és igényelni szeretném a csokot, két gyerekem van, de sajnos van tartozásom az INTRUM JUSTITIA ZRT-nek és fogják a fizetésem 33 százalékát és szeretnék még egy gyereket vállalni és azt szeretném megtudni, hogy így jogosultak vagyunk-e a csokra.
  A választ előre is köszönöm.

  • Hitelnet.hu szerint:

   Kedves Anna!
   A leírtak nem zárják ki a CSOK-ra való jogosultságot, de hitelfelvételre sajnos nincs lehetőség, így a vásárláshoz szükséges önerővel rendelkezni kell. Vállalt gyermek után akkor igényelhetik a CSOK-ot, ha házasok és legalább egyikük 40 év alatti.

 • Dániel szerint:

  Tisztelt Hitelnet!
  2013-ban kezdtünk új házat építeni, 2015-ben szerződtem a korábbi CSOK-ra 3 meglévő + 1 vállalt gyermekkel. Már részfolyósítás is történt 2015 nyarán, de használatbavételi engedélyünk még nincs. Azt olvastam korábbi válaszukból, hogyha történt részfolyósítás, akkor nem igényelhető a 10 millió Ft mínusz a korábban megigényelt összeg.
  Ha ez tényleg így van, akkor az megoldás lehet-e, ha visszafizetem a MÁK-nak a korábbi CSOK szerződés alapján részfolyósított összeget kamatostól, és utána megigénylem a 10 millió Ft-ot?
  Válaszát előre is köszönöm!

  • Hitelnet.hu szerint:

   Kedves Dániel!
   Információink szerint ez esetben nem igényelhető a CSOK, mert a vonatkozó rendelet kimondja, hogy nem veheti igénybe a családi otthonteremtési kedvezményt az, akit a támogatás igénylését megelőző öt évben az e rendelet vagy az egyéb lakáscélú állami támogatásokról szóló jogszabályok szerint igénybe vett vissza nem térítendő lakáscélú állami támogatás vagy ezt megelőlegező kölcsön vonatkozásában a kormányhivatal, a Kincstár vagy bíróság jogerősen visszafizetésre kötelezett.

 • Tímea szerint:

  Tisztelt Hitelnet!
  Férjem előző házasságából van 2 gyerek, akik után felvették a szocpolt használt lakásra, jelenleg ez a lakás csak üresen áll, mert nem tudták fizetni a hitelt, a volt feleség pedig eltűnt, így nem tudják eladni az ingatlant. Azóta született egy közös gyermekünk és az előző házasságból született gyerekeket is együtt neveljük. A kérdésem az lenne, hogy igényelhetjük-e 3 gyermek után a csok-ot olyan módon, hogy az az előzőleg felhasznált szocpol összegével csökken?
  Köszönettel: Tímea

  • Hitelnet.hu szerint:

   Kedves Tímea!
   A leírtak alapján jogosultak lehetnek a 3 gyermek utáni CSOK-ra, melynek összegét csökkenteni kell a korábban kapott szocpol összegével.

 • Jaános szerint:

  Tisztelt Szakértő!

  2006-ban igényeltünk lakásépítési hitelt. 2008-ban kaptunk használatbavételi engedélyt. Akkor vállalt 2 gyerekre vettünk fel szocpolt. Azóta a 2 gyerek megszületett. Most, ha 2016-ban vagy 2017-ben születne 3. gyerekünk, igénybe vehetnénk-e utólagosan a 2016-os CSOK-ot 3. gyerekre (mármint a különbözetet)? Ha nem, mire vagyunk jogosultak, ha 3. gyereket vállalunk (vagy ha időközben megszületik)?
  Elsősorban a lakáshitelt szeretnénk vissza fizetni, de lehetőségünk lenne tetőtér-beépítésre is.

  Köszönettel: Jaános

  • Hitelnet szerint:

   Kedves János!
   Az Ön által elmondottak alapján jelenleg 4 gyermekük van. Meg kell nézni az erre jutó támogatás összegét és le kell vonni a már megkapott támogatást. Ez független a céltól… Lakáshitel visszafizetésére azonban nem használható a CSOK.

   • János szerint:

    Tisztelt Szakértő!
    Jelenleg 2 gyerekünk van, akikre már felvettük a szocpolt.
    1-1,5 éven belül szeretnénk 3. gyereket. Milyen összegre lehetünk jogosultak amennyiben vállaljuk a 3 gyereket, de költözni nem szeretnénk? Tetőtér beépítés vagy emeletráépítés jöhet szóba. Az emeletráépítés pontos feltételei hol találhatóak? Például külön mérőóra a közműveknek…stb?
    Köszönettel: János

    • Hitelnet.hu szerint:

     Kedves János!
     Tetőtér-beépítés, emeletráépítés során a használt lakás esetén elérhető támogatási összegre lehetnek jogosultak oly módon, hogy az erre a célra elérhető 2,2M Ft összegű CSOK-ból le kell vonni a korábban kapott szocpol összegét.

 • kati szerint:

  Érdeklődnék hogy szocpolt hitel nélkül kaphatunk e. Köszönöm

 • Henrik szerint:

  Tisztelt szakértő!
  Párom 2004-ben előző férjével vett fel lakáshitelt és 2 gyermek vállalására megelőlegező kölcsönt! Párom 2006-ban elvált! A megelőlegező hitelt (1.600.000 Ft) 2008-ban hitellé alakították, amit a kölcsönnel együtt azóta is fizetünk! 2008 decemberében megszületett közös gyermekünk! Mivel a teljes hitel ekkor már a párom nevén volt, megkaptuk az egy gyermek után járó támogatást. (500.000 Ft)
  Szeretném megtudni, hogy ez év elején született gyermekünk után véleménye szerint jogosultak vagyunk-e a második gyermek után járó támogatásra?
  Kérdezem ezt azért is, mert közben 2010-ben a párom nevére került egy ingatlan! Ezért nekünk fő szempont lenne, hogy a hitel igénylésekor fennálló feltételekkel igényelhetnénk-e? Mert ugye most már a lakás kizáró ok! A bank szerint NEM jár! “szerintem ők a mostani feltételeket nézték” Pedig mindenhol azt olvasom, hogy a hitel igénylésekor érvényben levő feltételekkel megy az elbírálás!
  Ha esetleg pozitív visszajelzést kapunk, hova fordulhatunk panasszal, ha a hitelintézet szerint nem jár a támogatás?
  Várom megtisztelő válaszát!
  Válaszát előre is köszönöm!
  Tisztelettel!
  Henrik

  • Hitelnet.hu szerint:

   Kedves Henrik!
   A vonatkozó kormányrendelet értelmében a támogatott személy akkor lehet jogosult az utóbb született gyermeke után járó utólagos szocpolra, ha a kölcsönszerződés iránti kérelem benyújtásának időpontjában hatályos személyi és egyéb feltételeknek megfelel. A kölcsönszerződés megkötésekor kizáró okot jelentett a meglévő lakástulajdon, így a jogosultságot véleményünk szerint ennek megfelelően kell vizsgálni a banknak az utólagos szocpolkérelem elbírálásakor.

 • Andó Babett szerint:

  Egyedülálló anyuka vagyok kèt gyerekkel, engem is èrdekelne a CsOK. Hogyan tudnám igènyelni. Benne vagyok a KHR listában, sajnos.

 • lola szerint:

  Üdvözlöm! Nekem az volna a kérdésem, hogy mi a teendő abban az esetben ,ha 2 évvel ezelőtt használt lakást vettem saját pénzből nem igényeltem hozzá semmi hitelt és én vagyok az egyedüli tulajdonos de csok igénylés céljából szeretném elajándékozni egyenes ágú hozzátartozómnak. Vissza kérhetem-e utána az ingatlant , lehet-e csok után másik tulajdonú házam, vagy esetleg van-e valami szabály erre nézve? És a gyermekeimre akikre igényelem a csokot rájuk kerülhet-e ingatlan tulajdon? Válaszukat köszönöm!

  • Hitelnet szerint:

   Kedves Lola!

   Az előadó és a vevő nem lehet egymásnak közeli hozzátartozója CSOK igénylése esetén. Az ajándékozás egyéb esetben illetékköteles. Mi egyéb ötleteket nem adhatunk.

   • lola szerint:

    Elnézést a félre érthető fogalmazásért! Azt szerettem volna kérdezni, hogy ha a saját tulajdonú lakásomat elajándékozom egy egyenes ági rokonomnak akkor jogosult lehetek a csokra ha egy másik ingatlant veszek meg? És az elajándékozott házat vissza kaphatja ajándékkéntaz a gyermekem akire a csokot igényeltem? Gyermekeim kiskorúak. Van-e arra valamilyen jogszabály, hogy csok igénylés után ingatlan vásárlására? Válaszát köszönöm!

    • Hitelnet szerint:

     Kedves lola!
     Az igénylés pillanatában nem lehet ingatlan tulajdona, a korábbi ajándékozás nem jelent kizáró okot. Az igénylést követően sem korlátozza semmi az ingatlanvásárlást.

 • Virág-Fábián Andrea szerint:

  Tisztelt Hitelnet!
  A férjemmel használt lakást szeretnénk venni. Édesanyám házában 25%-os tulajdoni hányadom van. Ajándékozás útján jutottam hozzá kb 20 éve és nincs rajta haszonélvezeti jog.Ezek alapján igényelhetjük-e a CSOK-ot a jelenlegi jogszabályok szerint?Válaszát előre is köszönöm!

  • Hitelnet szerint:

   Kedves Andrea!

   Használt lakás vásárlásra elérhető CSOK igénylése esetén nem jelent kizáró okot a 25 % lakástulajdon. további részleteket a témában ide kattintva olvashat.

 • Siposné Erika szerint:

  Tisztelt Szakértő!

  Érdeklődni szeretnék, hogy beadhatom-e a CSOK-ra az igényemet, ha három hete kötöttem adásvételi szerződést egy használt lakásra (eladtam a tulajdonomban lévőt), 49 éves vagyok, van két kiskorú gyermekem 7 és 17 évesek, egy éve váltam el. Hitelt igényeltem az OTP-től, melyre már megkaptam a pozitív hitelbírálatot. A foglalót, ami a vételár 10%-nál kevesebb volt, készpénzben adtam az eladónak. Megnéztem, mindenben megfelelek a CSOK folyósításához, csak most azzal nem vagyok tisztában, hogy elváltként igényelhetem-e az új rendelet szerint?
  Válaszát előre is köszönöm!
  Tisztelettel: S.Erika

  • Hitelnet szerint:

   Kedves Erika!
   Az Ön által leírtak alapján jogosult a CSOK-ra, hiszen a gyermekét egyedül nevelő személy is igényelheti a támogatást. Azonban mindenképpen módosítani kell az adásvételi szerződést és ebből kifolyólag új hitelbírálatot is kell indítani.

 • Ottó szerint:

  Kedves Hitelnet.

  A segítségüket kérném ! A mostani páromnak az elöző kapcsolatából van 2 gyermeke, 9 és 13 évesek, és már igénybe vette a 2 gyerekre a szoc.polt, de közben született 2 közös gyermekünk, az lenne a kérdésem hogy ilyenkor mi a teendő ? És ha lehet mennyi pénz vehető igénybe ?

  • Hitelnet szerint:

   Kedves Ottó!

   Sajnos azt nem írta, hogy új vagy használt lakásban gondolkodnak és ez az elérhető összeg szempontjából nem mindegy. Hivatalosan meg kell nézni, hogy hányan laknak a közös háztartásban, és erre mennyi támogatás igényelhető. Ebben segítséget adnak az oldalunkon található táblázatok és ebből az összegből le kell vonni a már megkapott támogatást.

Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA

A hozzászólás elküldésével Ön elfogadja felhasználási feltételeinket