Új CSOK – (Szocpol) változások 2016-ban

Utolsó módosítás: 2016. február 26. péntek

A 2016. február 10.-ei Magyar Közlönyben kihirdetésre került a két új CSOK rendelet, melyek az új lakás vásárlásához és építéséhez, valamint a használt lakás vásárlásához és bővítéséhez igényelhető kedvezmény feltételeit rögzíti. Az alábbiakban összefoglaljuk a támogatás igénylésének általános feltételeit.

Szocpol

Milyen lakáscélok esetén igényelhető az új CSOK?

Magyarország területén

Kedvező személyi kölcsönt keres?

Válogasson az ajánlatok közül és igényeljen online egyszerűen kezes és fedezet nélkül!

Megnézem

 • Új és használt lakóingatlan vásárlása esetén a vételár,
 • Új lakóingatlan építése és meglévő lakóingatlan bővítése esetén a bekerülési költség megfizetéséhez igényelhető

CSOK összege

csok_osszefoglalo

Ki igényelhet CSOK-ot?

 • Magyar állampolgár,
 • a szabad mozgás és tartózkodás jogával rendelkező személyek beutazásáról és tartózkodásáról szóló törvény hatálya alá tartozó személy, aki a szabad mozgás és a három hónapot meghaladó tartózkodás jogát Magyarország területén gyakorolja,
 • a harmadik országbeli állampolgár, ha a harmadik országbeli állampolgárok beutazásáról és tartózkodásáról szóló törvényben foglaltak szerint bevándorolt vagy letelepedett jogállással rendelkezik,
 • a hontalan, ha a harmadik országbeli állampolgárok beutazásáról és tartózkodásáról szóló törvényben foglaltak alapján ilyen jogállásúnak ismerték el,
 • a menedékjogról szóló törvényben foglaltak szerint menekült vagy oltalmazott jogállással rendelkező személy.

A nem magyar állampolgár támogatott személy részére a CSOK a három hónapot meghaladó tartózkodási jogosultság fennállásának időtartama alatt nyújtható, ha Magyarország területén bejelentett lakóhellyel rendelkezik.

A kedvezményt házastársak, fiatal házaspárok és élettársak együttes igénylőként igényelhetik. A támogatási szerződés megkötése esetén az együttes igénylők mindketten támogatott személlyé válnak.

Nem veheti igénybe a kedvezményt az, akit a támogatás igénylését megelőző öt évben az e rendelet vagy az egyéb lakáscélú állami támogatásokról szóló jogszabályok szerint igénybe vett vissza nem térítendő lakáscélú állami támogatás vagy ezt megelőlegező kölcsön vonatkozásában a kormányhivatal, a Kincstár vagy bíróság jogerősen visszafizetésre kötelezett.

Ki után igényelhető a CSOK?

A CSOK az igénylővel közös háztartásban élő és a felépített, bővített vagy megvásárolt új illetve használt lakásba vele együtt beköltöző gyermeke után és az igénylő által vállalt gyermek után igényelhető.

A CSOK-ot – ideértve az egyéb lakáscélú állami támogatásokról szóló jogszabályok szerint vissza nem térítendő lakáscélú állami támogatásokat és az azt megelőző kölcsönöket is – ugyanazon gyermek után csak egy alkalommal lehet igénybe venni.

Haz igénylő a CSOK kérelem benyújtását megelőzően a meglévő vagy vállalt gyermekére tekintettel e rendelet vagy az egyéb lakáscélú állami támogatásokról szóló jogszabályok szerint vissza nem térítendő lakáscélú állami támogatást vagy ezt megelőlegező kölcsönt vett igénybe, a vele közös háztartásban élő gyermeke után vagy fiatal házaspár általi gyermekvállalás esetén a korábban folyósított támogatással csökkentett támogatási összeg igényelhető.

Ha az igénylő korábban vállalt gyermek után kapott támogatást, úgy a hatályos rendelet szerinti CSOK vállalt gyermek után akkor igényelhető, ha a korábbi gyermekvállalás teljesült.

A korábban igénybe vett támogatással összefüggésben előírt életvitelszerű bentlakási kötelezettséget az e rendelet szerinti családi otthonteremtési kedvezménnyel érintett új lakásban kell teljesíteni.

CSOK összegének meghatározása

A gyerekszám meghatározása az alábbiak szerint történik:

 • egyedülálló esetén az igénylővel közös háztartásban élő, vele együtt költöző gyermeket vagy gyermekeket,
 • házastársak esetén a házastársakkal közös háztartásban élő, velük együtt költöző közös, valamint a házastársak nem közös gyermekeit együttesen,
 • fiatal házaspár esetén a fiatal házaspárral közös háztartásban élő, velük együtt költöző közös, a házastársak nem közös, valamint a fiatal házaspár által közösen vállalt gyermekeket együttesen

kell figyelembe venni.

CSOK összegének meghatározása élettársak esetén

 • Ha az élettársak a CSOK-ot a velük közös háztartásban élő közös gyermekeik után igénylik, – együttes igénylőként – az adott lakáscélnak és gyermekszámnak megfelelően lehetnek jogosultak a támogatásra.
 • Ha az élettársak a CSOK-ot az egyik fél velük közös háztartásban élő gyermeke után igénylik, – együttes igénylőként -. az adott lakáscélnak és gyermekszámnak megfelelően lehetnek jogosultak a támogatásra.
 • Ha az élettársak a CSOK-ot a velük közös háztartásban élő nem közös gyermekeik után igénylik, az általuk – együttes igénylőként – igényelhető támogatási összeget akként kell meghatározni, hogy mindkét fél esetében ki kell számolni, hogy a saját gyermekei után milyen összegű kedvezményre lenne jogosult. Az élettársak az így kiszámított összegek közül a számukra kedvezőbbet vehetik igénybe.
 • Ha az élettársak a CSOK-ot a velük közös háztartásban élő közös és az egyik fél saját gyermekei után igénylik, – együttes igénylőként – az adott lakáscélnak és gyermekszámnak megfelelően lehetnek jogosultak a támogatásra.
 • Ha az élettársak a CSOK-ot a velük közös háztartásban élő közös és mindkét fél saját gyermeke után igénylik, az általuk – együttes igénylőként – igényelhető támogatási összeget akként kell meghatározni, hogy mindkét fél esetében ki kell számolni, hogy a saját gyermekei után mekkora összegű kedvezményre lenne jogosult. A közös gyermeket a számítás során csak az egyik igénylőnél lehet figyelembe venni. Az élettársak az így kiszámított összegek közül a számukra kedvezőbbet vehetik igénybe.

A további részleteket az alábbi linkre kattintva tekintheti meg:

Legfrissebb bejegyzések szocpol témában:

Share on Facebook593Share on Google+8

Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA

A hozzászólás elküldésével Ön elfogadja felhasználási feltételeinket

Hozzászólások
 • Tibor szerint:

  Tisztelt Szakértő,
  közös szülői felügyelet és váltott elhelyezés mellett hogyan alakulnak a lehetőségek? Megfelezhető-e a CSOK osszege, avagy az egyik fel veheti igénybe a két közös gyerek után, a másik fél beleegyezésével?

  • Hitelnet.hu szerint:

   Kedves Tibor!
   Információink szerint az a szülő veheti igénybe a kedvezményt, akinél a gyermek állandó lakcíme van.

 • Edina szerint:

  Jó napot kívánok!
  A kérdésem az lenne, hogy kettős állampolgárként milyen feltételekkel igényelhetnénk a 3 gyermek után járó támogatást illetve kamattámogatott hitelt?
  Köszönöm szépen a segítséget!
  ,

  • Hitelnet.hu szerint:

   Kedves Edina!
   Az igénylés feltételeiről fenti bejegyzésünkből tájékozódhat. A kamattámogatott hitel esetén előírt feltételeket IDE kattintva ismerheti meg.

 • Mária szerint:

  Tisztelt Szakértő!
  40 éves egyedülálló anya vagyok, három gyermeket nevelek. A 19 éves fiam egyetemista, a 17 éves lányom középiskolába jár, a legkisebb fiam pedig 12 éves, általános iskolába jár. Megszűnt a munkaviszonyom, átmenetileg a közmunkaprogramban veszek részt. Soha nem voltam büntetve, közüzemi tartozásom nincs. Édesanyámmal élünk és szeretnénk saját lakást.
  Ebben az esetben jogosult vagyok-e a CSOK támogatás megigénylésére?
  Köszönettel,
  Mária

  • Hitelnet.hu szerint:

   Kedves Mária!
   Közfolgalkoztatottként a használt lakás vásárlása esetén 3 gyermek után járó 2,2M Ft összegű CSOK-ra lehet jogosult.

 • Zita szerint:

  Üdvözletem!
  Férjemmel 2 gyermeket nevelünk, 2009-ben vettünk új építésű ingatlant (építési engedély 2008.01.01. utáni). Nem vettünk igénybe gyerekek utáni támogatást.
  Jogosultak vagyunk az új CSOK-ra?
  Köszönöm!

  • Hitelnet.hu szerint:

   Kedves Zita!
   Az új CSOK-ra újabb lakáscél (új lakás vásárlás, építés, használt lakás vásárlás, meglévő lakóház bővítés) esetén lehetnek jogosultak. A feltételekről honlapunkon tájékozódhat.

 • Enikő szerint:

  Szia!
  Szeretnék érdeklődni, hogy az élettársam bárlistás, de én 16 hónapja gyest és családit kapok, most úton van a 2. gyermek. Nekünk a szocpolt meg a 10 milliót megadjak attól, hogy bárlistás az élettársam?

  • Hitelnet.hu szerint:

   Kedves Enikő!
   A 10 milliós CSOK igénybevételének egyik feltétele, hogy legalább az igénylők egyike minimum 2 éves TB jogviszonnyal rendelkezzen. A 10 milliós támogatás 3 gyermek után érhető el. Vállalt gyermek után kizárólag házastársak igényelhetik akkor, ha legalább egyikük 40 év alatti. A BAR lista nem kizáró ok, de hitelfelvételre ilyen esetben nincs lehetőség. Tehát az új építésű lakóingatlan vásárlásához vagy építéséhez szükséges önerővel rendelkezni kell.

 • Erzsébet szerint:

  Üdvözlöm.
  Az lenne a kérdésem, hogy jogosult vagy-e a támogatásra? A lakás kb. 1 hónapja került a tulajdonomba 1/1 arányban, haszonélvező nincs a lakáson, viszont csak az én nevemen van, a férjemén nincs. Használt lakás és hitel is van rajta. Örököltem édesapám halála után másik lakásnak a felét. A férjemmel van két gyermekünk, 12 és 3 évesek. Amennyiben jogosult vagyok, hol tudom igényelni a támogatást? Válaszát előre köszönöm.

  • Hitelnet.hu szerint:

   Kedves Erzsébet!
   Már megvalósult lakáscél esetén visszamenőleg nincs lehetőség a támogatás igénybevételére.

 • Henriett szerint:

  Tisztelt Hitelnet!
  Egy hónapja döntöttük el, hogy belevágunk egy osztatlan közös telken való építkezésbe, ami egy ikerház lenne két család számára. Beszéltünk tervezővel, aki az ingatlant inkább kétlakásos lakóingatlannak nevezte. Már tudjuk, hogy a ráépítési megállapodás kevés, társasházzá kell nyilváníttatni. Mi szeretnénk a csokot is igénybe venni a kamattámogatott hitellel együtt. A tervező azt mondta, nem kell kiviteli tervet készíttetni, viszont a hagyományos építési engedélyeztetési formában kell benyújtani a tervet. Most felmerült az, hogy aki csokot+hitelt igényel, azoknak mindenképpen kell kiviteli tervet csináltatnia? Ez valóban egy újabb feltétel a csok és hitel kérelméhez?
  Válaszát előre is köszönöm.

  • Hitelnet.hu szerint:

   Kedves Henriett!
   A CSOK-os építkezés esetén benyújtandó dokumentumokról IDE kattintva tájékozódhat.

 • Brigitta szerint:

  Ha minden kritériumnak megfelelek, akkor mikor kaphatom meg a 10+10 milliót?

  • Hitelnet.hu szerint:

   Kedves Brigitta!
   Vásárlás esetén a 10+10 milliós támogatást a saját erő kifizetése után az eladónak utalja a hitelintézet. Építkezés esetén szintén a saját erő felhasználását követően, az elért készültségi foknak megfelelő számlabemutatás után, szakaszosan folyósítja a hitelintézet. Maga az ügyintézés átfutási ideje bankfiókonként eltérő, tapasztalataink szerint hozzávetőlegesen 60 napos átfutási idővel lehet számolni.

 • Csilla szerint:

  Kedves Hitelnet!
  CSOK-kal kapcsolatban szeretnénk kérdezni Önöket háromgyerekes családként, akik mindenféle szempontból elvileg jogosultak a 10+10 millió Ft igénybevételére.
  Jelenleg csepeli panelben lakunk, amit ha eladunk, remélhetőleg kapunk majd érte 10 millió Ft-ot. A csepeli Duna parton már kinéztünk kb. 25 millió Ft-ért egy összközműves nagy telket (654 nm) egy földszintes, kétszobás összkomfortos házzal (73 nm), ami ikerházként a szomszéd telken lévő ugyanilyen alapterületű házzal egy közös fallal épült kb. 50 évvel ezelőtt. A szomszéd ikerházzal közös fal miatt a vásárolandó házat nem lehet elbontani, nincs is szándékunkban, hanem a meglévő alapterületet szeretnénk számottevően növelni, legalább 90-100 nm-ig, amit a helyi Önkormányzat engedélyezne is a nagy telekméret miatt. Emelet-ráépítést, tetőtér-beépítést nem igen szeretnénk, ha nem feltétlenül szükséges.
  A kérdésünk az lenne, hogy pontosan erre az esetre vonatkoztatva, milyen lehetőségeink lennének?
  Hogyan tudnánk, akár kétlépesben is (először használt ingatlanként megvéve, majd kis bontással és jelentős bővítéssel újépítésű ingatlanná nyilvánítva) hozzájutni a teljes 10+10 millió Ft támogatáshoz?
  Nagyon köszönjük gyors és részletes válaszukat előre is!
  Üdvözlettel: Csilla

  • Hitelnet.hu szerint:

   Kedves Csilla!
   Fenti esetben a lakóingatlan megvásárlásához vagy bővítéséhez tudnák igénybe venni a 3 gyermek után járó 2,2M Ft összegű kedvezményt. A 10+10 milliós támogatást a fenti munkálatok elvégzéséhez sajnos nem vehető igénybe.

 • Judit szerint:

  Tisztelt Hitelnet!
  Mi jelenleg még külföldön élünk (itt van évek óta egészségügyi biztosításunk), most készülünk haza költözni. Van már egy gyermekünk és szeretnénk még 2 további gyermeket vállalni.
  Mi igénybe vehetjük új ház építésére a 10+10 millió forintos CSOK-ot?
  Köszönöm!

  • Hitelnet.hu szerint:

   Kedves Judit!
   Ahhoz, hogy jogosultak lehessenek a támogatásra, a kérelem benyújtásakor legalább egyikük részéről magyarországi TB jogviszony szükséges. A 2 évből fennmaradó időszak igazolására a külföldi TB jogviszony is elfogadható.
   Az építkezéshez igényelhető 10 milliós CSOK speciális feltételeit ITT olvashatja, az ehhez kapcsolódó 10 milliós kamattámogatott kölcsönről IDE kattintva tájékozódhat.

 • Niki szerint:

  Milyen papírok kellenek ahhoz, hogy igényelhessük a 10 millió Ft-ot? Ha csak egy gyerek van, akkor is igényelhetjük a 10 millió Ft-ot? Hova menjünk érdeklődni?
  Még egyszer köszönöm!

  • Hitelnet.hu szerint:

   Kedves Niki!
   A CSOK igényléshez szükséges dokumentumokról IDE kattintva tájékozódhat.
   1 gyermek után 600.000 Ft összegű CSOK igényelhető. Ha házasok, legalább egyikük 40 év alatti, akkor további két gyermek vállalásával lehetnek jogosultak a 10 milliós CSOK-ra, amennyiben új házat építenek vagy újépítésű lakóingatlant vásárolnak.
   A feltételekről honlapunkon olvashat, illetve a hitelintézeteknél tájékozódhat.

 • Enikő szerint:

  Tisztelt Szakértő!
  Érdeklődnék, hogy új társasház vásárlása esetén jogosultak vagyunk-e az Áfa visszatérítésre?
  Előre is köszönöm a válaszát.

  • Hitelnet.hu szerint:

   Kedves Enikő!
   Az ÁFA visszatérítés vásárlás esetén nem vehető igénybe. Az adó-visszatérítési támogatás új lakóingatlan építése esetén igényelhető. Erről bővebben ITT olvashat.

 • Pál szerint:

  Tisztelt Szakértő,
  szeretném megkérdezni hogy:
  1) ha nekem és feleségemnek is van egy kisebb lakása, de szeretnénk a csok keretében egy új lakást venni, de a már meglévő kettőt nem szeretnénk eladni akkor igénybe vehetjük a 10 milliós csokot? Van már 4 gyerekünk.
  2) ha külföldön dolgozunk és itt vagyunk biztosítva ez is jó, illetve itt is dolgozunk az is jó?
  3) mi az hogy biztosított jogviszony? nyugdíj vagy egészségbiztosítás?
  4) ha van egy félig kész ház a tulajdonunkban és azt szeretnénk esetleg befejezni arra is igénybe vehető a csok? még nincs használatbavételi engedély a házra..
  várom szíves válaszát,
  Pál

  • Hitelnet.hu szerint:

   Kedves Pál!
   1. Új építésű lakás vásárlásához igényelt CSOK esetén a meglévő lakástulajdon nem kizáró ok.
   2. A CSOK kérelem benyújtásakor magyarországi TB jogviszony szükséges. A fennmaradó időszak külföldi TB jogviszonnyal is igazolható.
   3. A nyugdíj és az egészségbiztosítás nem azonos a társadalombiztosítási jogviszonnyal. Erről bővebben IDE kattintva olvashat.
   4. Félig kész ház befejezéséhez abban az esetben igényelhető a CSOK, ha az eredeti építési engedély 2008. június 30. után lett kiadva.

Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA

A hozzászólás elküldésével Ön elfogadja felhasználási feltételeinket