CSOK lakásfelújításra 2019-ben? - Hitelnet.hu

CSOK lakásfelújításra 2019-ben?

Falusi CSOK lakáskorszerűsítésre 2019-ben!

A kormány február 20.-ai ülésén, a Magyar falu program keretében döntött a falusi családi otthonteremtési támogatás (csok) bevezetéséről, melynek keretében a támogatás lakáskorszerűsítésre is igényelhető lesz.

A támogatás azokon az 5000 fő alatti településeken lesz elérhető, ahol a 2003. január elsejei adatokhoz képest a népességcsökkenés nagyobb, mint az országos átlag. Ez mintegy 2031 települést érinthet.

A Portfólió számítása alapján – a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatalának (KEKKH) adatait használva – az alábbi települések lehetnek érintettek a falusi CSOK-ban.

Falusi CSOK településlista

Az adatok tájékoztató jellegűek! A falusi CSOK-ban érintett települések pontos listája a vonatkozó kormányrendelet mellékleteként fog megjelenni, így a későbbiekben még változhat a támogatott települések köre.

Vásárláshoz vagy bővítéshez ÉS korszerűsítéshez történő igénylés esetén az új lakásra vonatkozó támogatási összegek lesznek elérhetők:

 • 1 gyermek után: 600.000 Ft
 • 2 gyermek után: 2.600.000 Ft
 • 3 vagy több gyermek után: 10.000.000 Ft

Ha kizárólag korszerűsítéshez igénylik az arra jogosultak a támogatást, akkor a fenti összegek fele lesz elérhető. A kedvezmény azonban nem haladhatja meg a  hitelintézet által elfogadott költségvetés összegét.

Várható CSOK lakásfelújításra 2019-ben?

Jelenlegi információink szerint a CSOK 2018-ban továbbra sem lesz igényelhető lakásfelújításra, korszerűsítésre. A kedvezmény – mint ahogy a korábbi években is – az alábbi lakáscélok esetén igényelhető:

 • új lakóingatlan építése
 • új és használt lakóingatlan vásárlása
 • meglévő lakóingatlan bővítése

Várható CSOK lakásfelújításra 2019-ben?

Jelenlegi információink szerint a CSOK 2017-ben továbbra sem lesz igényelhető lakásfelújításra, korszerűsítésre. A kedvezmény – mint ahogy 2016-ban is – az alábbi lakáscélok esetén igényelhető:

 • új lakóingatlan építése
 • új és használt lakóingatlan vásárlása
 • meglévő lakóingatlan bővítése

Milyen további lehetőségek vannak lakásfelújításra?

Ha Ön lakásának felújításához keres kedvező finanszírozási módot, akkor a piaci kamatozású lakáscélú jelzáloghitelek közül választhat. Államilag támogatott erre a hitelcélra nem vehető fel. A felújítási hiteleket forint alapon, maximum 35 éves futamidőre nyújtják a pénzintézetek.

Kamatozásuk alapja jellemzően a BUBOR (Budapesti Bankközi Kamatláb), mely a banki kamatfelárral kiegészülve együtt alkotja az ügyfél által fizetendő törlesztő részletet. A BUBOR különböző futamidejű lehet: 3, 6 vagy 12 havi. Ezáltal a havi törlesztés összege előre kalkulálható. A törlesztő részlet összege a BUBOR futamidejének megfelelő időközönként változhat.

A jegybanki alapkamat jelenlegi alacsony szintjének köszönhetően, nemcsak az állami kamattámogatású lakáshitelek jelentenek kedvező finanszírozási módot, hanem a lakásfelújítás költségeinek finanszírozását biztosító piaci kamatozású kölcsönök is. Ezek aktuális törlesztő részletéről Ön is meggyőződhet, ha online lakáshitel kalkulátorunkkal számol.

Milyen feltételeknek kell megfelelni a felújítási hitelhez?

Lakásfelújítási hitel igénylése esetén a bankok által előírt feltételeknek kell megfelelni, melyek általánosságban a következők:

 • Az igénylő adatai nem szerepelhetnek a KHR (Központi Hitelinformációs Rendszer) negatív adóslistáján.
 • Megfelelő jövedelemfedezettség – legalább a mindenkori összegét elérő kereset igazolása, s minimum 3 hónapos munkaviszony az igénylő jelenlegi munkahelyén.
 • Megfelelő ingatlanfedezettség – a felújítandó ingatlan értékének el kell érnie az adott pénzintézet által előírt minimális forgalmi vagy hitelbiztosítéki értéket, ami jellemzően 4,5-5 millió forint.

Kell-e számlával igazolni a felújítási hitelt?

Jogszabály által előírt számlabemutatási kötelezettség nincsen, s felújítás esetén általában a bankok sem kérnek számlát. Amire szükség van az egy költségvetés az elvégezni kívánt felújítási munkákról.

Személyre szabott hitelajánlat

Online ajánlatkérő adatlapunk kitöltésével személyre szóló lakásfelújítási hitelajánlatunkat is megtekintheti, melyet Szakértőink díjmentesen készítenek el Önnek!

Legfrissebb bejegyzések szocpol lakásfelújításra témában:

kalkulátor

Babaváró hitel kalkulátor

Akár kamatmentes hitel ingatlanfedezet nélkül

Tovább a Hitelkalkulátorhoz

Utolsó módosítás: 2019. szeptember 25. szerda

Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA


Hozzászólások

Andrea szerint:

2019-12-10 - 18:44

Üdvözletem!
1,5 éve vásároltunk a férjemmel 50-50%-ban falusi csok által preferált faluban családi házat. Eladott ingatlan vételára illetve vásárláshoz csok-ot igényeltünk. Az ingatlanra áthoztuk a korábbin lévő jelzálogot. Most igényeltünk falusi csokot, amit az OTP jóvá is hagyott, az MKB viszont, akinél a meglévő jelzálogunk van az ingatlanon, nem hajlandó aláírni, hogy bemenjen elé a falusi csok is, így 3. ranghelyre kerüljön. Arra hivatkoznak, hogy csak 80%-ig terhelhető az ingatlan és a falusi csokkal ezen túl mennénk.
Létezik ilyen paragrafus bárhol?

Hitelnet.hu szerint:

2019-12-11 - 11:57

Kedves Andrea!
A támogatást információink szerint nem kell beleszámolni az ingatlan terhelhetőségébe. További tájékoztatásért kérjük, keresse az MNB Pénzügyi Fogyasztóvédelmi Központot.

Tünde szerint:

2019-10-18 - 19:57

Üdv.
Férjemmel szeretnénk igényelni lakásfelújításra hitelt. Van 2 gyermek, de BAR listás a párom. Bejelentett munkahely van.

Hitelnet.hu szerint:

2019-10-22 - 09:05

Kedves Tünde!
Ha aktív a BAR lista, akkor nincs lehetőség hitelfelvételre. Ha passzív, akkor a további részletektől függően nyílhat lehetőség hitelfelvéte. További tájékoztatáshoz javasoljuk, töltsék ki online adatlapunkat!

László szerint:

2019-10-13 - 04:13

Jó napot kívánok!
Nekem 2 gyerekem van, meglévő ingatlan, de jelzáloghitel van rajta. Hogyan tudnám igénybe venni? Nekünk az lenne a legjobb, ha a Bankhoz át lehetne utalni az összeget, vagy esetleg bekötni a gázt.
Mit tudna ajánlani?
Köszönöm válaszát.

Hitelnet.hu szerint:

2019-10-14 - 11:44

Kedves László!
A falusi CSOK fennálló hiteltartozás kiegyenlítésére nem hasznáható fel. Preferált településen lévő ingatlan esetén a támogatás gázbevezetésre igénybe vehető. Ennek feltételeiről IDE kattintva tájékozódhat.

Csaba szerint:

2019-10-11 - 07:51

Üdv!
Hány éves korig számít gyereknek a gyerek? A nagyobbik gyermek jelenleg Pesten tanul, albérletben lakik, de nincs ott lakcímre bejelentkezve.

Hitelnet.hu szerint:

2019-10-14 - 10:14

Kedves Csaba!
Az eltartott gyermek 25 éves koráig igényelhető a CSOK.

Ildikó szerint:

2019-10-02 - 09:15

Üdv!
Falusi CSOK keretein belül szeretnénk a régi /17 éves/ konyhabútort kicseréltetni újra + a konyhai világítótesteket. Működhet a dolog? Beépíthető gáztűzhely a konyhabútor része? Előzőleg 3 gyerkőc után már felvettünk 3.600.000 szocpolt. Ha jól tudom, még 1.400.000 forintra jogosultak vagyunk.
Köszönöm megtisztelő válaszát.

Hitelnet.hu szerint:

2019-10-04 - 11:17

Kedves Ildikó!
A falusi CSOK konyhabútor cserére , világítótestekre nem használható fel akkor sem, ha a konyhabútor beépíthető.

Atika szerint:

2019-09-26 - 20:46

Üdv.
Nemrég vásároltunk egy házat önerőböl. 2 gyerek van kiskorú.
Lakásfelújításra felvehetjük a szocpolt?

Hitelnet.hu szerint:

2019-09-27 - 09:25

Kedves Atika!
Ha falusi CSOK által preferált településen vásároltak lakást, akkor annak korszerűsítéséhez igényelhető lehet a támogatás. A feltételekről IDE kattintva tájékozódhat.

Mária szerint:

2019-09-23 - 10:37

Üdvözlöm!
Szeretnénk házunkhoz hozzáépülni egy szobát és egy nappalit. A kérdésem az lenne, hogy lehet-e úgy igénybe venni 2 gyermek után a CSOK-ot, hogy csak a tető lenne belőle megcsináltatva? Ilyen esetben az elég csak a tető tervrajzát bemutatni, vagy más papírok is szükségesek a házról? Az épület alja Fundamentából lenne finanszírozva.
Válaszát előre is köszönöm!

Hitelnet.hu szerint:

2019-09-23 - 11:35

Kedves Mária!
A falusi CSOK a tető finanszírozására is igényelhető, de ebben az esetben is a teljes tervdokumentáció, költségvetés bemutatása szükséges.

Mónika szerint:

2019-09-22 - 13:39

De hisz azt monták, hogy a KHR-esek is igényelhető támogatást kapnak, akkor meg mégis mi ez, hogy azok már nem tudnak igényelni semmit? Főleg ahol több gyerekről is szó van!

Hitelnet.hu szerint:

2019-09-23 - 09:54

Kedves Mónika!
A negatív KHR információ nem zárja ki a falusi CSOK jogosultságot.

Anita szerint:

2019-09-10 - 07:30

Üdvözlet!
Jól értem, hogy ha 2009-ben lakásvásárlásra szocpol támogatást kaptunk 2 gyermekünk után, akkor most nem tudjuk igénybe venni a falusi csok-ot felújításra, de ha pl. 3 éve vettünk fel támogatást, akkor igen?! Ebben mi a ráció?

Hitelnet.hu szerint:

2019-09-10 - 08:50

Kedves Anita!
Ha a jogosultsági feltételek fennállnak, akkor a falusi CSOK igényelhető. A különbség az, ha valaki a 2015. július 1-től elérhető CSOK-ot vette igénybe, akkor a falusi CSOK összegéből nem kell levonni a korábban kapott támogatás összegét. Ha azonban 2015. július 1. előtti támogatás igénybevétele történt – pl. szocpol – akkor annak összegével csökkenteni kell a falusi CSOK korszerűsítésre adható összegét. Ha az Önök által korábban kapott szocpol összege ugyanannyi, vagy több, mint a jelenleg 2 gyermek után korszerűsítésre igényelhető 1,3M Ft, akkor adott esetben valóban nem tudják érvényesíteni a támogatást.

Katalin szerint:

2019-09-07 - 08:53

Ajándékozási szerződéssel van gyermekem nevén a ház, nagyszülőktől kapta ajándékba. Nekem nincs tulajdonrészem így!
Igénybe tudom venni így csokot felújításra?

Hitelnet.hu szerint:

2019-09-09 - 08:52

Kedves Katalin!
A jogosultsághoz legalább 50% tulajdonrésszel kellene rendelkeznie Önnek (házastárak, élettársak igénylése esetén együttesen) a támogatott ingatlanban.

József szerint:

2019-08-25 - 14:56

Tisztelt Hitelnet!
1 gyerekem van, a másik 2019 november elején születik meg. 46 éves férfi vagyok, párom 28 éves. Lakásfelújítást szeretnénk kezdeményezni hitelfelvétel nélkül.
Mi a folyamata?
Feltételek?
Mennyit adnak, amit nem kell visszafizetni?
Kell-e számlákkal bizonyitani, mit vettünk?
Csak vállalkozóval lehet csináltatni?

Hitelnet.hu szerint:

2019-08-26 - 13:03

Kedves József!
Lakáskorszerűsítésre csak abban az esetben igényelhető vissza nem térítendő támogatás – 2 gyermek után maximum 1,3M Ft – ha a korszerűsítendő ház falusi CSOK által preferált településen található. A településlistát és a jogosultsági feltételeket IDE kattintva tekintheti meg. Az elvégezni kívánt munkálatokról költségvetést szükséges benyújtani. A hitelintézet által elfogadtott költségvetés legalább 70%-át számlával kell igazolni. Ha a számlabemutatási kötelezettséget tudják teljesíteni, azon felül saját kivitelezésben is elvégezhető egy-egy munkálat.
Ha a jogosultsági feltételek fennállnak, akkor szükséges dokumentumokkal (költségvetés – banki formanyomtatvány, TB jogviszony igazolás egyikük részéről, erkölcsi bizonyítvány mindkettejük részéről, személyes okmányok) benyújtható a támogatás iránti kérelem. Az első részfolyósításhoz valamekkora készültséget el kell érni, mivel a folyósítás utólagos, készültségi foknak megfelelően.

Dalma szerint:

2019-08-21 - 08:27

Ha szüleimtől vesszük meg a házat, igényelhető-e CSOK felújításra?

Hitelnet.hu szerint:

2019-08-21 - 22:36

Kedves Dalma!
Amennyiben a ház preferált településen található és a további falusi CSOK feltételek is fennállnak, úgy a ház korszerűsítéséhez igényelhető a falusi CSOK. A feltételekről IDE kattintva tájékozódhat.

Viktória szerint:

2019-08-20 - 18:18

Üdvözlöm!
A kérdésem az lenne, hogy a párom a ház tulajdonosa 1/1-ben. Ő venné igénybe a falusi CSOK ház korszerűsítésre szóló támogatását.
Milyen feltételeknek kell megfelelnie, ha plusz hitelt nem igényelnénk hozzá?
2 gyermekünk van, akikre még semmilyen támogatást nem vettünk igénybe.
Köszönöm a válaszuk!
Tisztelettel, Viktória

Hitelnet.hu szerint:

2019-08-21 - 14:24

Kedves Viktória!
Élttársak, házastársak kizárólag együttes igénylés esetén lehetnek jogosultak falusi CSOK-ra, preferált településen. A korszerűsítendő házban mindkettejüknek szükséges tulajdonrésszel rendelkezni, együttesen legalább 50%-ban.

Ágnes szerint:

2019-08-15 - 23:43

Tisztelt Szakértők!
Falusi csok folyósítási feltételnél (OTP) van egy olyan pont, miszerint:
“kedvezmény folyósításának általános feltételei: A folyósítás akkor kezdhető meg, ha a támogatott személy a kedvezményen és a hitelintézeti kölcsönön kívül SAJÁT EREJÉT a lakás bővítésére már felhasználta.”
Eladjuk a lakásunkat és veszünk egy házat, amire rá kell költeni kb. 7-10 millió Ft-ot, (tetőcsere, miegymás), kb. 7M forintom marad. Az a saját pénzem, amit igaz, hogy így is úgy is a házra fogom költeni, de ezzel el kell számolni a bank felé? Mind a 7M Ft-tal? Számlával?
Sok mindent párom csinál vagy a családon belül elintézzük, így munkadíj nem lenne. Csak azért kérdezem, hogy nem valószínű, hogy számlával tudok igazolni 7 millió forintot.
Addig nem kapjuk meg a felújításhoz a maradék 1.3 milliót (2 gyerekre )?
Köszönöm segítségüket!

Hitelnet.hu szerint:

2019-08-16 - 09:16

Kedves Ágnes!
Nincsen továbbforgatási kötelezettség, tehát az eladott lakás árával nem kell elszámolni a hitelintézet felé. Az elvégezni kívánt korszerűsítési munkálatokról költségvetést szükséges benyújtani a hitelintézet felé. Ha a költségvetésük pont annyi, mint a támogatási összeg (1,3M Ft), akkor nem szükséges önerővel rendelkezni. Ha nagyobb, pl. 4M Ft, akkor szükséges, hogy a különbözetet önerőből tejesítsék. Ami még fontos, hogy a hitelintézet által elfogadott költségvetés legalább 70%-át kell számlával igazolni.

Zolkó szerint:

2019-08-05 - 18:54

1 éve vásároltam CSOK-ra családi házat, most szeretném kihasználni a lehetőséget felújításra. Egy évvel ezelőtt már meglévő egy gyerekre, és kettő vállalt gyerekre történt a vásárlás. Amikor megérdeklődtem, azt a választ kaptam, hogy addig míg meg nem születik a 2 vállalt gyerek, addig nem vagyunk jogosultak a támogatásra.
Kérdésem az lenne, hogy miért van ez így? Szerződésben 8 év áll rendelkezésre a 2 vállalt gyerek születésére, akkor most az a szerződés semmis?

Hitelnet.hu szerint:

2019-08-12 - 11:17

Kedves Zolkó!
A vonatkozó kormányrendelet értelmében adott esetben a korszerűsítéshez csak a már meglévő gyermek után tudják igénybe venni a falusi CSOK-ot.

Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA