Valóban akadálya személyi kölcsön felvételének egy hitelkártya, amin nincs tartozás?

Tisztelt Hitelnet!

Szeretném leírni, hogy semmilyen hitelem nincs egyetlen banknál se. Szerettem volna a CIB Banknál személyi kölcsönt (hitelt) felvenni. Telefonon tisztáztuk, hogy nyugdíjam van, a CIB a számlavezető fiókom, és náluk rendelkezem egy 200.000,- Ft-os hitelkártyával amin még sosem volt tartozásom, és csak nagyon ritkán használom és ha használtam vissza is fizettem határidőre. Azonban a Tesco Áruházban szoktam vásárolni és egy alkalommal rábeszélt egy hölgy egy Budapest Bankos Tesco Vásárlókártyára, amit csak vásárlásra használok és a tartozást hónapról hónapra időre rendezem. A hitelkeretem itt 800.000 Ft amennyit persze sohasem költöttem. A CIB bankos ügyintéző közölte, hogy nem kaphatok semmilyen hitelt, a hitelkeretem miatt a hitelbírálatnál semmi esélyem, csak akkor, ha a Budapest Banknál csökkentem a hitelkeretem. Nos ezt megtettem és most ott 300.000 Ft-ra csökkentettem.

Valóban akadálya a kölcsön felvételének egy hitelkártya amin tartozás soha nincs? Már letettem a hitelfelvételéről Magyarországon. Vagy a korom a probléma, 62 éves vagyok, a jövedelmem 180 ezer nyugdíj + 60 ezer egyéb jövedelem. Se lakás rezsit, se telefont nem fizetek, mert a férjem fizeti ezeket számlakivonattal, számlákkal tudok mindent igazolni. Összesen 300.000,-Ft hitelt szerettem volna felvenni.

Várom válaszukat, hogy meg kell válnom a 2 hitelkártyámtól ahhoz, ha mégis hitelt szeretnék felvenni?
Tisztelettel.
Éva

Kedves Éva!

A bankoknak – törvényi előírás alapján – minden hitelügylet esetén hitelbírálatot kell végezniük az igénylő jövedelmi helyzete alapján. Ennek során nem csupán az igazolható havi jövedelmet kell figyelembe venniük, hanem a leendő adós esetlegesen már meglévő hiteltartozását is.

Banki gyakorlat szerint hitelkártya esetén a hitelkeret egy meghatározott százalékát hiteltörlesztésként veszik figyelembe akkor is, ha az igénybe vett összeget a kártyatulajdonos határidőre visszafizeti. Ilyen esetben tehát mindig az ügyfél által elérhető keretösszeget veszik alapul. Ugyanakkor – szintén törvényi előírás alapján – az igénylő összes havi törlesztési kötelezettsége nem haladhatja meg igazolt nettó jövedelmének 50%-át (nettó 400.000 Ft alatti igazolt jövedelem esetén). Fedezet nélküli személyi hitelek elbírálásakor jellemzően az igazolt jövedelem 30%-ába kell beleférni az összes törlesztési kötelezettségnek.

Fentiek miatt lehetséges, hogy meglévő hitelkártya esetén csak a hitelkeret csökkentésével érhető el a felvenni kívánt hitelösszeg.

Utolsó módosítás: 2016. március 30. szerda

Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA


Hasonló bejegyzések