Sorban függesztik fel a bankok a személyi hitelek nyújtását

A tegnapi nap folyamán a kormány több gazdasági intézkedést is bejelentett a koronavírus világjárvány nemzetgazdaságot érintő hatásának enyhítése érdekében. Ilyen a lakossági és vállalati hitelek visszafizetése és árazása kapcsán tett könnyítés, valamint a fogyasztási hitelek THM-jének maximalizálása.

Mivel a jelenleg kialakult helyzetben nem csak a lakosság egészségének megőrzése a cél, hanem anyagi biztonság nyújtása is, a bankok üdvözlik a kormány ez irányú lépéseit. A hiteltörlesztések könnyítésére vonatkozó intézkedések végrehajtásának előkészítését a pénzintézetek megkezdték.

Személyi hitelek átmeneti felfüggesztése

A Magyar Közlönyben március 19-én kihirdetett rendelet értelmében a rendelet hatálybalépését követően kötött szerződés alapján felvett, zálogjoggal nem biztosított fogyasztói hitelek esetén a THM nem haladhatja meg a jegybanki alapkamat öt százalékponttal növelt mértékét. A személyi hitelek THM értéke tehát nem lehet több 5,9%-nál.

Ennek megfelelően új személyi kölcsön termékek kidolgozása vált szükségessé. Ezek kidolgozásáig a hitelintézetek a személyi kölcsönök értékesítésének átmeneti felfüggesztésre kényszerülnek. A fedezet nélküli kölcsönök átmeneti felfüggesztését elsőként az UniCredit Bank jelentette be, majd ezt követte az Erste Bank, az OTP a Cetelem, Budapest Bank és a Sberbank is.

A folyamatban lévő személyi hiteleket – információnk szerint – szintén érintik ezek az intézkedések. Ez azt jelenti, hogy a már befogadott, de még nem folyósított személyi kölcsön ügyletek – jelen helyzetben – nem kerülnek folyósításra.

Jelzáloghitelek, babaváró kölcsön ügyintézés változatlan formában

Ugyanakkor a jelzálog alapú kölcsönök, valamint a Babaváró hitelügyletek befogadása és ügyintézése továbbra is az eddig formában működik. A fenti korlátozás ezeket a típusú hiteleket nem érinti!


Utolsó módosítás: 2020. március 19. csütörtök

Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA


Hozzászólások

L-né szerint:

2020-03-20 - 18:19

Jó napot!
Érdeklődnék, hogy ha nem kell decemberig fizetni semmilyen kölcsönt, mi vár akkor utána ránk. Már van olyan, hogy a Provident, aki emelt kamatokat mond, meg hogy BAR listára kerülünk, ha nem fizetünk, akkor most ez a hitel befagyasztás?

Hitelnet.hu szerint:

2020-05-06 - 15:32

Kedves Asszonyom!
A fizetési moratórium a 2020. március 18-ig folyósított személyi hitelekre is vonatkozik.

Erzsébet szerint:

2020-03-19 - 12:32

Várható egyáltalán, hogy a bankok adnak személyi kölcsönt? Amennyiben igen, mennyi idő mire elérhetővé teszik?

Hitelnet.hu szerint:

2020-03-20 - 07:29

Kedves Erzsébet!
A vonatkozó kormányrendelet a 2020.03.19-től megkötött zálogjoggal nem biztosított fogyasztói hitelek – ide tartozik a személyi kölcsön is – teljes hiteldíj mutatóját (THM) a jegybanki alapkamat +5%-ában maximalizálta. Mivel a pénzintézeteknél elérhető személyi hitelek ennek a feltételnek nem feleltek meg, ezért került sor e termékek átmeneti felfüggesztésére. A felfüggesztés várhatóan addig tart, míg a megváltozott feltételeknek megfelelő személyi hitelek kidolgozásra nem kerülnek a bankoknál. Amint elérhetők lesznek az új feltételeknek megfelelő személy hitelek, honlapunkon be fogunk számolni róla. Addig is kérjük, kövesse új bejegyzéseinket!

Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA


Hasonló bejegyzések