Minimálbér alatti tartozással is fel lehet kerülni a KHR listára?

Üdv.

Nemrég költöztünk vissza Magyarországra és mikor kiköltöztünk elfelejtettem lemondani a Raiffeisen Banknál vezetett dolgaim. Az alap számlavezetési díj meg smsek stb. Tegnap kérdeztem meg telefonon tőlük, hogy mennyi a tartozásom összesen. Azt mondták 4 éve tartozok összesen 58.000 (azaz ötvennyolcezer forinttal.) Mondtam nekik, egyben rendezni akarom a napokban + lemondom azt a bankot, mert másiknál vagyok aktív. Mivel már itt élünk megint, így a kérdésem az lenne:

58 ezer amivel tartozok. Olvastam, hogy KHR listára akkor tesz a bank, ha a minimálbért meghaladja a tartozás. Mivel nekem 58 ezer a tartozásom ami nincs meg minimálbér, így ha most kifizetem az még jó. Olyan helyeken olvastam, ami szavahihető oldalak. Pl: itt a hitelnet.hu-n. Erre ma felhívtam a Raiffeisen Bankot és azt mondta a hölgyike (szinte nevetve), hogy ha 30 napnál több mint 5 ezer Ft, akkor felraknak.

Tévesek ezek az információk, amiket olvastam?
Ha nem, akkor mi a teendő, ha mást mond az ügyintéző személyesen? Mivel igazoljam az igazam? Nagyon ideges vagyok.

Köszönettel.
Dina

Kedves Dina!

A KHR lakossági alrendszer hitelszerződés nyilvántartásába azoknak a természetes személyeknek a mulasztásait rögzítik, akik a hitel- vagy hiteljellegű szerződésben vállalt kötelezettségeiknek nem tettek eleget a mindenkori minimálbér összegét meghaladó mértékben, folyamatosan több mint 90 napon keresztül. E két feltétel egyidejű teljesülése szükséges. A 90 nap onnantól indul, amikor a mulasztás meghaladta a minimálbér összegét. A korábban fennálló, de a minimálbérnél kisebb összegű késedelem nem számít bele a 90 napba. Továbbá ha a 90 nap alatt a tartozás a minimálbér alá csökkent, akkor újra kezdődik a 90 napos időszak számlálása.

Arról, hogy bankszámlavezetési díjtartozás fennállásakor mely esetben rögzíti a hitelintézet az ügyfelek adatait a rendszerben, sajnos nincs információnk. Erről az érintett hitelintézet tud Önnek pontos tájékoztatást adni. A KHR listán szereplő adatairól teljes körű információt szerezhet úgynevezett Ügyféltudakozvány lekérésével, melyet a számlavezető banknál díjmentesen meg tud tenni.

Utolsó módosítás: 2017. június 30. péntek

Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA


Hozzászólások

Angéla szerint:

2018-09-20 - 14:53

Üdv!
Szintén erről szeretnék kérdezni, hogy nekem is volt egy fennálló tartozásom 63.750 Ft a provinál, de a b2kapitál átvette. Nos én ezt befizettem egybe és minimálbért meg nem haladó hitelem volt. Ezt én valamilyen formában tudom jogi úton rendezni vagy bármilyen módja van, hogy ne egy év legyen a várakozás, míg töröl a rendszer, mert elvileg ez így nem jogos!
Lakásfelújítás előtt állunk és egy ilyen problémába estünk. Ja és rossz helyre küldték a leveleket, de persze én albérletben lakom 600 km-re a lakásomtól. Egy évben egyszer megyek haza!
Köszönöm!

Hitelnet.hu szerint:

2018-09-21 - 05:51

Kedves Angéla!
Bővebb információt az ügyben az ebben illetékes, Központi Hitelinformációs Rendszert működtető BISZ Zrt-től kérhet.

Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA


Hasonló bejegyzések