Megegyezéssel lezárt hitelkártya esetén meddig szerepelek a KHR-ben?

Tisztelt Hitelnet!

Volt egy citibankos hitelkártyám, amit sajnos nem tudtam fizetni. 2009-ben visszaadtam ezt a kártyát. Megegyeztem a bankkal, amit fizettem is. Akkor aláirattak velem egy hitelelismerő nyilatkozatot. Sajnos újra rossz helyzetbe kerültünk, de ahogy tudtam fizettem. Egészen 2015 agusztusáig. Akkor leálltam a fizetéssel, mert nem kaptam elszámolást akkor már több mint három éve.

2016-ban kaptam egy engedményezési értesítőt, hogy a Citi Bank átadta a követelesét az Intrumnak. Én nem fizettem semmit. Egy idő után jött közjegyzői papir, aminek én ellent mondtam, így perré alakult az ügy. A bíróságtól megkaptam az Intrum által beadott elszámolásokat, kimutatásokat. Szomorúan tapasztaltam, hogy 2012-2015 között teljesitett befizetéseim ezeken nem szerepeltek. Amit aláírattak velem hitelelismerő nyilatkozatot, nem fedte a valóságot, ugyanis a bank fèl millió forinttal több tartozást íratott velem alá, mint amennyi valójában volt.

2017. május 2-án elmondtam álláspontomat a bíróságon és első fokon kimondták, hogy én ezt a tartozást már kifizettem. Az intrum felvitte másodfokra, de másodfokon is nekem adtak igazat.

A napokban jártam a bankomnál lekèrtem a KHR jelentèsemet és szomorúan tapasztaltam, hogy az Intrum 2018. január 25-én engem felrakott öt évre fekete listára. Nem értem, hogy miért? Ha A biróság kimonda kétszer is, hogy én ezt a hitelt már kifizettem. Akkor mi jogon rak fel?
Kérhetem adataim azonnali törlését?

Válaszukat előre is köszönöm!
Üdvözlettel.
Kriszta

Kedves Kriszta!

Információink szerint a teljesítéssel lezárt tartozásokat a Központi Hitelinformációs Rendszerben (KRH) a tartozás lezárását követő 1 évig tartják nyilván. Amennyiben megegyerzéssel vagy veszteséggel zárul egy ügylet, akkor a lezárást követő 5 évig szerepel a negatív inforámció a rendszerben.

Ha tehát Ön megegyezett a bankkal és ennek megfelelően fizette vissza tartozását, akkor a fentiek alapján 5 évig tartja nyilván az adatokat a KHR. (A megegyezés azt jelenti, hogy valamekkora összeget elengedett Önnek a bank.)

Célszerű lenne az üggyel kapcsolatban a KHR-t üzemeltető BISZ Zrt-vel felvennie a kapcsolatot, ahol további bővebb információt kaphat.


Utolsó módosítás: 2018. december 04. kedd

Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA


Hasonló bejegyzések