Korábbi tiltólista miatt elutasíthatják a személyi hitelt?

Jó napot!

Azzal a kérdéssel fordulok önhöz, hogy múlt héten igényeltem adóstárssal szemelyi kölcsönt. Nekem 100 ezer Ft a munkabérem, adóstársnak pedig 190 ezer Ft a nyugdíja. 10 évvel ezelőtt BAR listára került, de sikerült az OTP Banknál elintézni, hogy ne szerepeljen tiltólistán, mert már csak azon volt. BAR listásként már elévült. Takarékszövetkezetnél beadtuk a szükséges dokumentumokat. Lekérték, hogy nem BAR listás-e, nem volt az. Én velem is minden rendben volt minősítéskor!

Az lenne a kérdésem, kettőnk jövedelmét számítva mennyi a maximális kölcsön, amit kaphatok? Közbejöhet még valami, ami miatt esetleg nem sikerül? Az ügyintéző hölgy eddig azt mondta, minden rendben van. Ma hívtam őket. Csak annyira izgulok emiatt, hogy az adóstársam tiltólistán volt az OTP Banknál, de azóta már levelet is kapott, hogy sikeresen törölve lett a tiltólistáról. Félek, hogy valami miatt nem sikerül!

Köszönöm válaszát előre is!
Beatrix

Kedves Beatrix!

A hiteligénylés egyik alapfeltétele a legtöbb pénzintézetnél, hogy az igénylők adatai negatív információval ne szerepeljenek a Központi Hitelinformációs Rendszerben (KHR), vagyis a BAR listán, illetve belső banki tiltólistán. Mint ahogy Ön is írta, a korábbi hitelmulasztás már elévült és a negatív információ törlésre került a KHR-ből és a tiltólistáról is. Így az erre vonatkozó feltételek teljesülnek, tehát ez nem okozhat problémát.

A jövedelembírálat során a bank vizsgálja az igénylők törlesztési képességét. Meghatározó az is, hogy van-e valamilyen meglévő törlesztési kötelezettségük, rendelkeznek-e folyószámla hitelkerettel, hitelkártyával, esetleg bármilyen egyéb kölcsönnel (áruhitel, autóhitel) és mennyit fizetnek az után havonta. A meglévő és felvenni kívánt hitel törlesztő részletének bele kell férni általában az igénylők nettó jövedelmének 30%-ába. Ez tehát mindenképpen befolyásolja, hogy mennyi lehet a maximálisan felvehető kölcsön összege. Másrészt jellemzően az igénylők igazolt nettó jövedelmének 10-szerese lehet elérhető, de fenti feltételek figyelembevételével.

A bírálat során munkáltatói ellenőrzés történik. Amennyiben ennek alkalmával a munkaviszonnyal szemben támasztott követelmények is rendben vannak, nagy valószínűséggel pozitív hitelbírálatra számíthatnak.

A személyi hitelek aktuális törlesztő részletét IDE kattintva ismerheti meg.


Utolsó módosítás: 2018. november 14. szerda

Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA


Hasonló bejegyzések