Céges deviza alapú autóhitel esetén is jár visszatérítés?

Tisztelt Cím!

3 autóhitellel kapcsolatban érdeklődnék.
Az első az egy 2005. évben felvett svájci frank alapú autóhitel, ami 2010. hónapban lejárt és visszafizetésre került.
A második egy 2010. évben kötött EURÓ alapú autóhitel, amelynek utolsó törlesztő részletét e hónapban kell teljesíteni. Ennél a hitelnél fix törlesztőt fizettünk, de egy úgynevezett "virtuális kasszában" az elmúlt 4 évben 260.000- Ft tovább vitt kamat gyűlt össze, melynek megfizetésére köteleznek.
A harmadik egy 2008. augusztus hónapban kötött svájci frank alapú lízingszerződés volt, amit 2010. évben eladásból adódóan egy összegben visszafizettünk, a lejárati idő előtt.

Kérdésem az lenne, hogy a 2 lejárt autóhitel vonatkozásában jogosultak vagyunk-e visszafizetésre, valamint az e hónapban kifizetésre kerülő hitel esetében ki kell-e fizetni a felhalmozódott összeget, illetve itt jogosultak vagyunk-e visszafizetésre, továbbá, mikor és hogyan kaphatjuk vissza a pénzt.
Az első 2 autó cég nevére lett vásárolva!

Válaszukat köszönöm, tisztelettel: Szilvia

Kedves Szilvia!

A cég nevére vásárolt és cég által felvett deviza alapú autóhitel esetében véleményünk szerint nem jogosultak visszatérítésre. A vonatkozó törvény ugyanis kimondja, hogy a visszatérítés a 2004. május elseje és a törvény hatálybalépésének napja (2014. július 26.) között kötött fogyasztói kölcsönszerződésekre terjedhet ki. Fogyasztónak pedig a hitelintézetekről és a pénzügyi vállalkozásokról szóló 2013. évi CCXXXVII. törvény alapján az önálló foglalkozásán és gazdasági tevékenységén kívül eső célok érdekében eljáró természetes személy tekinthető.

A harmadik esetben elvileg jogosultak lehetnek visszatérítésre, hiszen a visszatérítés lezárt hitelek esetén is megilleti az egykori adóst abban az esetben, ha a hitel lezárására 2014. július 26.-tól számított 5 éven belül került sor. A banknak kötelezettsége elkészíteni az erre vonatkozó elszámolást. Ha időközben esetleg megváltozott a lakcímük vagy már nem él az adott hitelintézetnél korábban meglévő számlaszámuk, akkor ezt az érintett pénzintézetnél jelezniük kell. Lezárt hitelek esetén a visszatérítést készpénzben kapják meg az ügyfelek. Ez kérhető bankszámlára illetve felvehető készpénzben is a bankfiókban.


Utolsó módosítás: 2014. november 04. kedd

Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA


Hozzászólások

Katalin szerint:

2015-06-02 - 08:29

A Porsche Banknál 2004 májusában egy gazdálkodó szervezet vette fel a hitelt /ez a cég azóta felszámolással megszűnt/, melyet 2005 augusztusában szerződésmódosítással átírtuk az én nevemre. Ezután én 5 évig magánszemélyként fizettem a részleteket, a kamat- és árfolyam-különbözeteket. A részletek befizetése után 2010 júliusában a szerződés lejárt, a gépkocsi a tulajdonomba került.
Szeretnék tájékoztatást kapni, hogy mikor várható ebben az esetben az elszámolás?
Visszajelzését várva,
Köszönettel.
Katalin

Hitelnet.hu szerint:

2015-06-02 - 09:03

Kedves Katalin!
Mivel a hitelt eredetileg cég vette fel, véleményünk szerint ezt a kölcsönszerződést sajnos nem érinti az elszámolás.

Zsiros Tamás szerint:

2015-05-14 - 17:17

Tisztelt cím!
2008 nyarán vettem gépjárművet svájci frank alapú kölcsönre. Az autószalonban azt tanácsolták, hogy a hitelemet /hogy biztos megkapjam/, mint egyéni vállalkozó kérjem /amúgy csak magáncélra van használva. A kérelmet aláírtam. Az adásvételi szerződésben viszont mint magánember szerepelek, nem mint egyéni vállalkozó. A mai napig a csekkek mint magánembernek jönnek, sehol sem volt eddig feltüntetve, hogy én mint vállalkozó vásároltam az autót, /egyedül csak a hitelkérelemben szerepel a vállalkozó szó/. Most amikor várom az elszámolást közlik, hogy vállalkozóként vettem a gépjárművet és így nem jár elszámolás. /amúgy 2015.03.09.től már nem is vagyok főállású vállalkozó.
Mit tehetek, hogy ELSZÁMOLÁST KAPHASSAK?
Válaszukat köszönöm!

Hitelnet.hu szerint:

2015-05-15 - 08:23

Kedves Tamás!
Ha fogyasztói és nem vállalkozói kölcsönszerződése van, akkor véleményünk szerint megilletheti Önt a visszatérítés. Panaszt kellene benyújtani az érintett hitelintézethez. Ennek módjáról IDE kattintva tájékozódhat.

Pótor Anna szerint:

2015-04-13 - 13:31

Tisztelt szerkesztőség!
A következő lenne a kérdésem. 2009-ben magánszemélyként vásároltam kishaszongépjárművet, melyhez a Lombard Zrt-től 1M forint összegű kölcsönt vettem fel lízingkölcsönként egyedei kölcsönszerződés keretében. Időközben egyéni vállalkozó lettem, de az autót nem vitte be a vállalkozásba. A Zrt. levelében arra hivatkozott, hogy nem minősülök fogyasztónak, mert az eszköz jellegéből adódóan bevételszerzést szolgál. Álláspontom szerint mivel autót általános célra családon belüli személyszállításra használtuk, nem szolgált bevételszerzést.
Fordulhatok-e a Zrt felé panasszal?
Válaszukat köszönöm!

Hitelnet.hu szerint:

2015-04-14 - 11:31

Kedves Anna!
Véleményünk szerint panasszal fordulhat a Zrt. felé. Erről a témáról bővebb írásunkat ITT olvashatja.

Balla Gyula szerint:

2015-04-06 - 18:46

Tisztelt Hitelnet!
Érdeklődöm, hogy egy 2005 májusában felvett, de 2006 novemberében teljesen előtörlesztett, 1.300.000 Ft-nak megfelelő CHF alapú hitel után miért nem jár vissza semmi? Mi ennek a törvényi akadálya? Hiszen ott már az 5% előtörlesztési díj is nagy “lehúzás” volt!
Köszönettel: Gyula

Hitelnet.hu szerint:

2015-04-07 - 14:28

Kedves Gyula!
A vonatkozó törvény alapján nem jár visszatérítés azon fogyasztási hitelek esetén, melyek 2009. július 27. előtt lezárásra kerültek.

Madarász Csilla szerint:

2015-03-29 - 18:10

Kedves Hitelnet!
Abban szeretném kérni a tanácsát, hogy a férjem cégétől átvettünk 2009-ben egy egy céges hitelként 2007-ben induló hitelt, mivel a cégnek úgy volt a legegyszerűbb, hogy az egyik személygépkocsiját úgy vesszük meg magán célra, hogy hitelmódosítással vesszük át a további tartozást, amit édesanyám nevére írtunk át. A napokban telefonáltam a Porsche Bankba, hogy jár-e nekünk visszatérítés, mivel már két éve kifizettük a tartozást, amikor jelezte felém az ügyintéző, hogy céges hitelként futott tovább a hitelünk, így nem kaphatunk visszatérítést. Szeretném megkérdezni Önt, hogy jogilag céges hitelt vihet-e tovább magánszemély, illetve, valóban céges hitel lehet továbbra is az, amelyet magánszemély nevére írnak át, és fizeti tovább?
Előre is nagyon köszönöm a tájékoztatását!
Üdvözlettel: Csilla

Hitelnet.hu szerint:

2015-03-30 - 14:47

Kedves Csilla!
Elszámolást, visszatérítést érintő jogi ügyekben irodánk nem illetékes, ezért sajnos nem tudunk Önnek pontos tájékoztatást adni. Javasoljuk, jogi szakértő megkeresését!

László szerint:

2015-03-24 - 20:11

Tisztelt Hitelnet!
A napokban kaptam meg a bankomtól a devizahitel elszámolással kapcsolatos levelet. Gépjárművemet mint magánszemély vettem, nem volt semmilyen vállalkozásom, mégis a bank erre hivatkozik és hogy így nem jár vissza semmi.
A levél amit kaptam: a finanszírozási szerződést Ön ugyan természetes személyként kötötte meg, azonban az Ön által finanszíroztatott eszköz jellegéből adódóan nem fogyasztói célt szolgál, hanem bevételszerző tevékenységet, amely kizárja a fogyasztói szerződésnek minősítést.
Kérdésem az lenne, hogy hogyan lehet az, ha én egyszer kistehergépjárművemet mint magánszemély vettem és nem volt köze vállalkozáshoz, nem vittem be semmilyen cégbe, akkor mégis erre hivatkozhat a bank?
Válaszát előre is köszönöm: László

Hitelnet.hu szerint:

2015-03-25 - 17:09

Kedves László!
Jogi kérdésekben irodánk sajnos nem illetékes. Ez ügyben javasoljuk jogi szakértő megkeresését!

Jónás Béla szerint:

2015-06-17 - 22:23

Egyéni vállalkozóként vásárolt autómat az Okmányirodában mint magán autót könyvelték el, ezáltal amikor vállalkozásom székhelyet változtatott (másik faluban bérlek irodát), az autót nem tudtam átvinni másik Önkormányzathoz. Közölték, hogy béreljem saját magamtól (magánszemély) az autómat (mint vállalkozó).
Kérdésem az lenne, hogy kaphatok-e visszatérítést a még futó hitelekből (2 év múlva jár le)? Autóm azóta is lakhelyemre van bejelentve, a vállalkozás pedig nem, mivel az irodám átköltözött. Az autót nem adtam bérbe magamnak. Bankom azt tanácsolta minap, forduljak ügyvédhez. Érdemes?
KÖSZÖNÖM válaszukat.

Hitelnet.hu szerint:

2015-06-18 - 09:08

Kedves Béla!
Ha fogyasztási kölcsönszerződés keretében vásárolta az autót, vagyis mint egyéni vállalkozóként tevékenykedő magánszemély, akkor véleményünk szerint jogosult lehet visszatérítésre. Ha vállalkozói hitel keretében, akkor sajnos nem.

Farkas Gábor szerint:

2015-03-19 - 09:48

Tisztelt Hitelnet!
Sajnos előző levelemet rosszul fogalmaztam meg. Pont a lényeget sikerült rosszul leírnom. A törvény nem azt mondja ki, hogy céges hitellel nem vagyok jogosult visszatérítésre, hanem azt, hogy céges hitelre nem vonatkozik ez a törvényi szabályozás.
Üdvözlettel:
Gábor

Horváth Attila szerint:

2015-03-18 - 18:51

Tisztelt Hitelnet.
2008-ban vettem fel autóhitelt a Lombard lízing csoporttól, amit ki is fizettem. A felvett autó egy VW-transporter kisteherautó volt. Magánszemélyként vettem fel a hitelt, de nem kapok vissza semmit, mivel jellegéből adódóan nem fogyasztói célt, hanem bevételszerző tevékenységet szolgál.
Kérdezem, ez igaz?

Hitelnet.hu szerint:

2015-03-19 - 13:42

Kedves Attila!
A visszatérítésre való jogosultság megállapításának kérdésében irodánk nem tud állást foglalni. Amennyiben nem ért egyet a kapott válasszal, akkor IDE kattintva olvashat arról, hogy hol, mikor és milyen formában élhet panasszal.

Farkas Gábor szerint:

2015-03-18 - 14:31

Tisztelt Hitelnet!
A céges autóhitellel kapcsolatosan szeretnék kérdezni.
Tudom, hogy a törvény szerint nem vagyok jogosult visszatérítésre.
Viszont abban az esetben, ha bírósághoz fordulok ezzel az üggyel kapcsolatban, hiszen véleményem szerint tisztességtelen volt velem szemben a bank, akkor elképzelhető olyan eset, hogy ezt a bíróság elutasítja?
Vagy erre is azt mondanák, hogy a törvény szerint csak magánszemélynek jár, ezért vállalkozónak nem?
(kaptam levelet kérdésemre a bankomtól, ott azt írták, hogy ezt a törvényt magánszemélyek esetén KELL végrehajtani. Ez nem jelenti azt, hogy vállalkozások esetén nem LEHET…)
A törvény egy állásfoglalás alapján született. Elképzelhető az, hogy egy cég által indított peres eljárás után ennek ellenkezője lenne az ítélet?
Válaszát előre is köszönöm,
Gábor

Hitelnet.hu szerint:

2015-03-19 - 13:32

Kedves Gábor!
Jogi ügyekben irodánk nem illetékes, ezért sajnos nem tudunk Önnek segíteni fenti kérdésben. Jogi szakértő megkeresését javasoljuk!

Zátonyi György szerint:

2015-03-11 - 10:26

Tisztelt Cím!
Kérdésem a következő lenne. 2007-ben felvett svájci frank alapú autóhitelemet mint fodrász egyéni vállalkozó vettem fel. A vállalkozásba nem vittem be a gépjárművet, könyvelésben nem szerepel.
Azt a tájékoztatást kaptam, hogy ebben az esetben nekem nem jár vissza pénz.
Kérdezem én. Engem nem lopott meg a bank? Csak azért, mert nem alkalmazásban állok valahol hanem egyéni vállalkozó voltam, engem nem illet meg a tisztességtelenül elvett pénz?
Válaszukat előre is köszönöm!
Tisztelettel: György

Hitelnet.hu szerint:

2015-03-13 - 09:18

Kedves György!
Ha magánszemélyként vette fel az autóhitelt, akkor annak ellenére, hogy jövedelmét egyéni vállalkozóként igazolta, véleményünk szerint jogosult lehet a visszatérítésre.
Arról, hogy mikor, hol és milyen módon tudja esetleges panaszát érvényesíteni, IDE kattintva tájékozódhat.

farkasné juhasz marianna szerint:

2015-03-10 - 18:25

Szép jó napot mindenkinek!
Az lenne a kérdésem, hogy édesanyámnak volt egy devizahitele, már lejárt, azt szeretném kérdezni, hogy mikortól lesz a kifizetés.

Hitelnet.hu szerint:

2015-03-12 - 22:19

Kedves Marianna!
Devizahitelek (devizában nyilvántartott és devizában törlesztett) esetén az elszámolást a bankok 2015. augusztus 1. és szeptember 30. között küldik ki, míg deviza alapú (devizában nyilvántartott és forintban törlesztett) hitelek esetén az elszámolások megküldésének időpontja 2015. március 1. és április 30. közötti dátum. A kifizetés az elszámolás megküldését követő 15 napon belül történik.

Márta szerint:

2015-03-09 - 22:58

T Hitel-net szerkesztőség!
A kérdésem a következő lenne: Magánszemélyként lízingre vásároltam meg autómat deviza alapú hitelre, de az autót taxiként használom. Jár-e visszatérítés?
Várom válaszukat.
Márta

Hitelnet.hu szerint:

2015-03-10 - 08:55

Kedves Márta4
Magánszemélyként felvett autóhitelek esetén az ügyfelek jogosultak lehetnek visszatérítésre.

Tringer Vince szerint:

2015-03-09 - 09:27

Jó napot kívánok!
Olvastam a hozzászólásokat és a válaszokat. A bankoknak nem azért kell visszafizetniük a devizahiteleseknek, mert megállapították, hogy törvénytelenek a szerződésmódosítások? Ha törvénytelen, akkor a cégekkel szemben miért nem törvénytelen? Ha vállalkozó pénzét veszik el törvénytelen módon, akkor annak nem jár a visszatérítés? A vállalkozásomhoz vett teherautó részleteire minden megtakarításom ráment,a család csaknem belerokkant és nem jár vissza semmi, mert nem magánszemélyként rokkanunk bele?
Üdvözlettel.
Vince

Hitelnet.hu szerint:

2015-03-10 - 08:14

Kedves Vince4
Megértjük Önt, de a törvényalkotásban irodánk nem illetékes. Ez ügyben a törvényhozókat kellene megkérdezni.

Éliásné Szikora Éva szerint:

2015-03-07 - 14:55

Tisztelt Hitel-net szerkesztőség !
A következő kérdésem lenne: 2008 májusában vettem fel CHF alapú autóhitelt 2.145.000,- Ft értékben a Toyota Pénzügyi Zrt.-től. A részleteket maradéktalanul kifizettem 2013 májusáig. Először 10.023,- Ft, majd 2012-ben, 30.902,- Ft-ra is ugrott a kamat. Hogy ez az árfolyamrés miatt, vagy indokolatlan kamatemelés miatt volt-e, nem tudom. A szerződéskötéskor 7,52 %-os THM-mel és 6,09 %-os ügyleti kamattal számoltak. A 42.657 Ft-os törlesztő részlet 71.500 Ft-ra is felment.
Tudomásom szerint a Toyota Pénzügyi Zrt. időközben megszűnt. Hová fordulhatok visszatérítési kérelmemmel, illetve jár-e vissza részemre túlfizetés?
Válaszukat várom tisztelettel: Éva

Hitelnet.hu szerint:

2015-03-08 - 21:35

Kedves Éva!
Információink szerint a visszatérítéssel kapcsolatos valamennyi információ megtalálható a Toyota Pénzügyi Zrt. honlapján.

Erda szerint:

2015-02-18 - 14:28

T. Cím!
Szeretném megkérdezni, ha 2006-ban vettem fel deviza alapú, változó kamatozású pénzkölcsönt /autóra/, jár-e nekem visszatérítés, ha 2014-ben visszafizettem.
Válaszát köszönettel várom.
Üdvözlettel.
Erda

Hitelnet.hu szerint:

2015-02-18 - 23:06

Kedves Erda!
A leírtak alapján jogosult lehet visszatérítésre. A pontos részletekről a hitelnyújtó bank fogja majd Önt tájékoztatni.

András szerint:

2015-02-08 - 17:48

A cég az autóit lízingre vásárolta. Kérdésem az, hogy jár-e visszatérítés vagy sem. Különböző fórumok, hírek mind mást mondanak!

Hitelnet.hu szerint:

2015-02-08 - 18:18

Kedves András!
Információink szerint a céges autólízingre nem vonatkozik a visszatérítés.

I. S-né szerint:

2015-01-10 - 14:40

Vállalkozásban vásárolt kisteherautót svájci frankos lízinggel vettem. Kérdésem: jár-e utána banki visszatérítés, mert a bank azt mondta, hogy nem.

Hitelnet.hu szerint:

2015-01-10 - 21:38

Kedves Asszonyom!
Információink szerint a visszatérítés csak a fogyasztási kölcsönökre vonatkozik, így a leírtak alapján sajnos nem jogosultak a visszatérítésre.

János szerint:

2014-11-12 - 13:05

Egyéni vállalkozó vagyok. 2008-ban kezdtem lízingelni egy CNC maró gépet. Közel 12 milliót vettem fel svájci frankban 5 éves futamidőre. A törlesztő részletek havi 180 ezerről hamar felszökkentek 280-300 ezerre. A bank nagylelkű volt, többszöri szerződésmódosítás után kaptam 2 év hosszabbítást. A kis gépem mibe sem kerül, felvett 12 millából lett 24 millió. Nekem fog-e visszajárni valami pénzecske? Mi vállalkozók is emberek vagyunk. A mindenkinek visszajárba mi is beletartozunk?
Köszönöm válaszukat előre is.

Hitelnet.hu szerint:

2014-11-12 - 13:22

Kedves János!
A visszatérítés a fogyasztási kölcsönökre vonatkozik, vagyis olyan hitel esetében lehet igénybe venni, amit magánszemély vett fel. Vállalkozóként történt hitelfelvétel esetén sajnos nem számíthat visszatérítésre.

balogh csaba szerint:

2015-02-13 - 20:39

Érdeklődnék, kisvállalkozói deviza alapú jelzáloghitelnél is lesz forintosítás?

Hitelnet.hu szerint:

2015-02-17 - 10:24

Kedves Csaba!
A forintosítás a fogyasztói hiteleket érinti, így a kisvállalkozói jelzáloghitelekre információink szerint nem vonatkozik.

szentmihályi Amália szerint:

2015-05-18 - 13:29

Tisztelt Cím!
Érdeklődnék, tudnak-e valamit a céges autók árfolyam különbözetének elszámolásáról.
A kúria állítólag április 8-án és 14-én döntött, de nem találok rá sehol sem válasz!
Válaszát előre is megköszönve maradok Tisztelettel: Amália

Hitelnet.hu szerint:

2015-05-19 - 13:29

Kedves Amália!
Ebben a kérdésben irodánk sajnos nem illetékes, így nem tudunk Önnek segíteni.

Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA


Hasonló bejegyzések