A hitel visszafizetése után is BAR listán maradt?

Ha egy bank ügyfelét BAR listára tette és a hitelfelvevő visszafizette korábbi tartozását, akkor a hitelintézetekre vonatkozó törvény szerint a pénzintézetnek ezt be kell jelentenie a BAR listát működtető cégnek. A bankok azonban ezt sok esetben nem teszik meg. Az egykori adósoknak több hónapig tartó utánajárásába is kerülhet, amíg sikerül intézkedniük. A bankfelügyelet azonban e törvénysértés miatt még nem bírságolt meg egyetlen pénzintézetet sem.

Napjainkban gyakran megesik, hogy a hitellel rendelkező adós nem tudja szerződésszerűen teljesíteni a kölcsön törlesztését. Ilyenkor adatai – aktív státusszal – bekerülnek a Központi Hitelinformációs Rendszerbe (KHR). A banki kölcsönszerződés felbontásra kerül, a tartozás behajtását pedig végrehajtóra bízzák.

A hitelintézeti törvény erre vonatkozó pontja szerint a bank haladéktalanul töröltetni köteles az ügyfél adatait az aktív státuszból, amennyiben a hiteltartozás rendezésre került. Ha a tartozásrendezésre valamely követeléskezelő által került sor, akkor is köteles a pénzintézet a hitelfelvevőt passzív státuszba helyezni.

A KHR lista passzív státusza azt jelenti, hogy az egykori adósnak volt mulasztása, de már rendezésre került. A hitel visszafizetését követően az ügyfél adatai további öt éven át még szerepelnek a KHR listán, a törlésre öt év letelte után kerül sor. Passzív KHR státusz esetén azonban van már újabb hitelfelvételi lehetősége az igénylőnek.

A pénzintézetek nem minden esetben intézkednek haladéktalanul a törlésről, előfordulhat, hogy több behajtó cégnek is eladják ugyanazon követelést, s őket sem értesítik a tartozás kiegyenlítéséről. Így megesik, hogy az adós már rendezte tartozását, de egy-egy behajtó cég még érvényesíteni kívánja a követelést visszafizetett tartozás esetén is.

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete úgy véli, hogy a bankok nagyobb része betartja e jogszabályt. Ellenben van arra lehetőség, hogy az adós bármely pénzintézetnél kérhet úgynevezett Ügyféltudakozványt, melyből kiderül, hogy mikor került KHR listára, s ha ezzel kapcsolatban panasszal kíván élni, akkor a Felügyelethez fordulhat fogyasztóvédelmi eljárást kérve.

Utolsó módosítás: 2013. szeptember 26. csütörtök

Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA


Hozzászólások

N.-né szerint:

2016-03-23 - 09:20

Személyi kölcsön felvételére készültem és ekkor derült ki, hogy fent vagyok egy tartozással a BISZ listáján. Ezt a tartozást azonban 2013. márciusban rendeztem és azóta is fent vagyok. Erről csak most értesültem. Már beadtam a kérelmet, hogy vegyenek le, és 4 napja várok, hogy a bank adjon egy nyilatkozatot, hogy hitelképes vagyok és nincs tartozásom! Ilyenkor a banknak nem kötelessége “azonnal” intézkedni és 1-2 nap alatt levetetni?

Hitelnet.hu szerint:

2016-03-23 - 11:54

Kedves Asszonyom!
Ebben a kérdésben irodánk nem illetékes. Az ügyben az MNB Pénzügyi Fogyasztóvédelmi Központjához fordulhat.

Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA


Hasonló bejegyzések