Sorház lehet egy hitel fedezete? - Hitelnet.hu

Sorház lehet egy hitel fedezete?

Ha Ön meglévő sorházi lakását kívánja jelzáloghitel fedezetéül felajánlani, vagy sorházi ingatlant vásárol, akkor ennek finanszírozására minden pénzintézet kínál hitellehetőséget. Lakóingatlan, így a is, minden banknál elfogadható fedezetként még akkor is, ha esetleg osztatlan közös tulajdonként van nyilvántartva a földhivatalnál.

Megoldható a sorházra?

Amennyiben az egész sorház egy helyrajzi számon szerepel az ingatlan-nyilvántartásban, akkor az Ön tulajdoni hányadára vagy annak megvásárlására úgynevezett Használati megállapodás vagy Használati megosztás alapján vehető fel hitel. Ezt a szerződést ügyvéd készíti, s az egyes tulajdoni hányadok használati jogát szabályozza. A megállapodás mellé helyszínrajzot kell mellékelni, mely az egyes felépítményeket, lakásokat és a hozzájuk tartozó telekrészeket ábrázolja.

Fontos feltétel, hogy a hitellel finanszírozott sorházi lakás fizikailag különálló lakóegységet alkosson, külön bejárata és mérőórával ellátott közművei legyenek, valamint önállóan is forgalomképes legyen az adott .

Osztatlan közös tulajdonú sorházi lakás vásárlásakor a tulajdonostársaknak le kell mondaniuk elővásárlási jogukról. Az erről szóló nyilatkozatot be kell nyújtania a hitelfelvevőnek a bankba vagy az ügyvédnek kell visszavonhatatlanul nyilatkoznia arról, hogy ezt a dokumentumot beszerezte, így nem lehet akadálya a vevő tulajdonjog bejegyzésének.

Ha a sorházi lakás külön helyrajzi számmal rendelkezik, akkor mindezek benyújtására nincs szükség hitelfelvétel esetén.

Megfelelő értékű sorházra lakáscélú, szabad felhasználású és adósságrendező jelzáloghitel egyaránt felvehető. Sorházi lakás építése, vásárlása, bővítése illetve korszerűsítése esetén a piaci kamatozású mellett állami kamattámogatású kölcsön is elérhető lehet. A hitelfelvételnél a bankok figyelembe veszik azt a jogszabályi előírást, miszerint az adható hitel összege nem haladhatja meg a sorházi lakás forgalmi értékének 80%-át. Emellett a maximálisan nyújtható kölcsönösszeget az igénylők jövedelmi helyzete határozza meg.

Ha kíváncsi az aktuális törlesztő részletekre, akkor számoljon online Hitelkalkulátorunkkal a hitelcél, a hitelösszeg és a futamidő megjelölésével! Arra is biztosítunk lehetőséget, hogy személyre szóló, díjmentes hitelajánlatból tájékozódjon az igényeinek és lehetőségeinek megfelelő hitelkonstrukciókról. Ehhez kérjük, töltse ki online ajánlatkérő adatlapunkat!

A sorházak finanszírozásával kapcsolatos további kérdéseit online Hitelszakértőinknek is felteheti!

További bejegyzések sorházra felvehető hitel témában:

kalkulátor

Babaváró hitel kalkulátor

Akár kamatmentes hitel ingatlanfedezet nélkül

Tovább a Hitelkalkulátorhoz

Utolsó módosítás: 2015. december 04. péntek

Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA