Osztatlan közös tulajdonra hitel 2020-ban megoldható lehet?

Osztatlan közös tulajdonra szeretne felvenni jelzáloghitelt, de nem tudja, hogy van-e erre lehetőség a pénzintézeteknél, s ha igen, akkor milyen feltételekkel?

kalkulátor

Lakáshitel kalkulátor

Tekintse meg az elérhető banki lakáshitel lehetőségeket a Hitelnet kedvezményeivel

Lakáshitelek összehasonlítása

Adnak a bankok hitelt osztatlan közös tulajdonra?

Bankpartnereink osztatlan közös tulajdonban lévő ingatlanra – vagyis amikor egy helyrajzi számon több önálló lakás található – is nyújtanak jelzáloghitelt az előírt feltételek teljesülése esetén:

Osztatlan közös tulajdonú ingatlanról akkor beszélhetünk, ha egy helyrajzi szám alatt, közös udvarban 2 vagy több családi ház található. Osztatlan közös tulajdon csak akkor fogadható el fedezetként, ha önállóan forgalomképes, valamint egész résztulajdoni illetőségről van szó.

A pénzintézetek további előírása osztatlan közös tulajdonú ingatlan esetén, hogy önálló bejárattal rendelkezzen, és műszakilag lehatárolt legyen.

  • Ilyen jellegű ingatlan abban az esetben vonható be fedezetként, ha telekkönyvileg és tényleges státuszát tekintve egyaránt lakóingatlanként funkcionál.
  • A lakóingatlannak önállóan is forgalomképesnek kell lennie. Műszakilag a többi ingatlantól elhatárolt kell, hogy legyen, melynek van külön bejárata és külön mérőórával ellátott közművekkel rendelkezik.
  • A hitelkérelem mellé csatolni kell az ügyvéd által ellenjegyzett Használati megállapodást, mely szerződést az összes tulajdonostársnak alá kell írnia. A megállapodás az ingatlan jogának megosztását tartalmazza.
  • Az értékbecslő felé is jelezni kell az osztatlan közös tulajdonlás tényét, valamint az értékbecslésben is fel kell tüntetni az önálló forgalomképességre vonatkozó megjegyzéseket.
  • Osztatlan közös tulajdonban álló ingatlan vásárlása esetén a tulajdonostársaknak le kell mondaniuk elővásárlási jogukról és az erről való lemondó nyilatkozatot is be kell nyújtani a hitelfolyósító banknál, vagy az ingatlan adásvételét bonyolító ügyvédnek visszavonhatatlan nyilatkozatban kell vállalnia, hogy ez elővásárlási jogról lemondó nyilatkozatokat beszerezte, ellenőrizte, s így a hitelt felvevő lakásvásárló tulajdoni bejegyzésének nem lehet jogi akadálya.

Szabad felhasználású vagy lakáscélú jelzáloghitel igénylése esetén, amennyiben osztatlan közös tulajdonú ingatlanról van szó, a hitelkérelem mellé használati megállapodást kell csatolni. Ez a dokumentum tulajdonképpen az ingatlan használati jogának megosztását rögzíti. Az okiratot ügyvéd vagy közjegyző készíti, s ellenjegyzéssel látja el.

Ha a hitelfelvevő osztatlan közös tulajdonú ingatlanban vásárol meg egy bizonyos részt, akkor – mivel a tulajdonostársaknak elővásárlási joga van – szükséges a tulajdonosok elővásárlási jogáról lemondó nyilatkozat benyújtása is.

Amennyiben az ügyfél a szükséges dokumentumokat benyújtja, s az ingatlan megfelel a vele szemben támasztott egyéb követelményeknek, – például: minimális ingatlanérték – akkor nincs akadálya jelzáloghitel felvételének, legyen szó akár szabad felhasználásról vagy adósságrendezésről, akár valamely lakáscél megvalósításáról.

Osztatlan közös tulajdonú ingatlan hitelügyeltbe történő bevonásakor is van lehetőség előzetes hitelbírálatra, mely alapján Kollégáink meg tudják mondani, hogy az adott ingatlant bankpartnereink valamelyikénél elfogadható-e fedezetként.

Amennyiben konkrét hitelügyletről van szó, kérjük, töltse ki ajánlatkérő nyomtatványunkat, s Tanácsadóink kiválasztják Önnek azokat a lehetőségeket, ahol osztatlan közös tulajdonú ingatlan esetén is működik a hitelfelvétel. Az ingyenes ajánlatot Kollégáink egy munkanap alatt elkészítik, s ez Önnek nem jár semmilyen kötelezettséggel.

Jelzáloghiteleink havi törlesztő részletéről pedig Hitelkalkulátorunk segítségével is tájékozódhat, csak ki kell választania az Önnek megfelelő hitelcélt, hitelösszeget és futamidőt.

Osztatlan közös tulajdonú ingatlannal kapcsolatos egyéb kérdéseit Hitelszakértőnknek is felteheti.

Ha valamelyik tulajdonostárs nem írja alá a Használati megosztásról szóló szerződést, akkor sajnos nincs lehetőség jelzáloghitel felvételére. A megállapodás aláírása nem érinti hátrányosan a több lakástulajdonost, hiszen a Használati megállapodás alapján csak az illető tulajdoni hányadára jegyzik be a banki jelzálogjogot és az adós esetleges nemfizetése esetén az ő lakásuk nincsen veszélyben. Végrehajtás során csak a megjelölt lakás kerül értékesítésre.

Fenti előírások teljesülése esetén szabad felhasználású, adósságrendező és lakáscélú jelzáloghitel egyaránt felvehető osztatlan közös tulajdonra. Ha kíváncsi ezek aktuális törlesztő részletére, akkor számoljon online kalkulátorunkkal vagy kérje Szakértőink személyre szóló, díjmentes hitelajánlatát, melyből a havi törlesztés mellett megismerheti a hitelfelvétel járulékos költségeit is.


Ezekkel a dokumentumokkal igényelhető a Falusi CSOK!

A falusi CSOK és a hozzá kapcsolódó támogatott hitel nyújtását szabályozó kormányrendelet 2019. július elsejétől hatályos. Ilyen jellegű támogatás iránti kérelem azonban még nem nyújtható be minden hitelintézethez, jóllehet a falusi CSOK-ot kínáló bankok köre folyamatosan bővül. Összefoglaljuk, mely dokumentumok szükségesek az igényléshez! Falusi CSOK preferált kistelepülésen, illetve bármely t...

2019-09-12

Osztatlan telekrész beépítésére jár a CSOK?

Tisztelt Hitelnet! Vettünk egy telket/telekrészt. Korábban a területen egy több, mint 8000 nm-es nagy telek helyezkedett el, ezt a tulajdonosok használati megosztási szerzôdéssel kisebb, 1200 nm-es telekrészekre osztották. Mi egy ilyen parcellát vettünk meg. Erre a telekrészre a helyi jogszabály szerint 1 db, legfeljebb kétlakásos fôépület építhetô. Testvéremékkel együtt szeretnénk építkezni a ...

2019-02-14

A teleknek saját tulajdonban kell lenni CSOK-os építkezésnél?

Tisztelt Hitelnet! Mit tehetünk? 3 meglévő gyermekünk után szocpolt vettünk igénybe (2006-ban és 2012-ben), gondolkodtunk építkezésen, de egy problémával szembesültünk: Az első 2 gyermek után már le is vette a MÁK a terhet a lakásunkról, viszont a 3. gyermek esetén (utólagos szocpol) kaptunk egy levelet a MÁK-tól, miszerint hiába van az eredeti aláírt szocpol szerződésben a lejárat 2016, ne...

2019-01-16

Társasházi lakás bővítéséhez milyen feltételekkel kapható CSOK?

Tisztelt Hölgyem/Uram! Társasházi albetétesített lakásomat bővíteném +1 szobával CSOK-kal az alapító okirat szerinti kizárólagos használatú ingatlanrészen: „Jelen albetéthez tartozik továbbá az ingatlan használati megosztásából keletkezet G1 jelű 274 nm2 ingatlanrész kizárólagos használata…” Melyen felül a társasházi tulajdonosok írásbeli hozzájárulásukat adták a bővítéshez. Pénzintézeti tá...

2018-10-15

Az épülő CSOK-os háznak lehet közös fala a meglévő lakással?

Kedves Hitelnet. Köszönöm a segítséget előre is. Egy osztatlan közös tulajdonban lévő telken van a szüleim és egy idős néni háza, az udvar és kert, egy használati megállapodással van megosztva. Az utcáról egy kapu nyílik, viszont az udvarról természetesen van külön bejárás a két házba. A két lakrész valaha egybe volt nyitva, egybe van építve, de nincs belül átjáró a két ház között természete...

2018-08-27

ÁFA és CSOK csak egyidejűleg igényelhető?

Tisztelt Hitelnet! Gyermekem építkezése 2015 óta folyamatban van. Szerette volna kérni az adó-visszatérítési támogatást a 27%-os ÁFA tartalmú számláira, de a hitelintézet azzal utasította el, hogy annak idején a CSok igénylésekor kellett volna ez irányú szándékát rögzíteni. Ez tényleg jogvesztő? Ajánlottak egy lehetőséget a 2018 március 15-ei rendeletmódosításra hivatkozva, (amit én ugyan ne...

2018-07-03

Ezek a házak nem felelnek meg a CSOK feltételeknek!

Olvasóink gyakran számolnak be olyan esetekről, amikor a CSOK igénylés során derül ki, hogy a célingatlan valamilyen oknál fogva mégsem felel meg az elvárt követelményeknek. Gyakran olyan tényező áll az elutasítás hátterében, melynek fontosságáról a támogatás iránti kérelem benyújtása előtt nem volt tudomásuk. Most azokat a konkrét eseteket mutatjuk be, melyek az ingatlannal összefüggésben a CSOK ...

2018-06-20

Itt a bővítéshez szükséges CSOK dokumentumok listája

A 2018. március 15-től életbe lépett CSOK rendelet egyik lényeges változása a bővítéshez kapcsolódik. Két jelentős könnyítésnek köszönhetően – a támogatás a gyermekszám figyelembevételével a teljes bekerülési költségre igénybe vehető, valamint már megkezdett bővítéshez is igényelhető – sokak számára elérhető közelségbe került ez a támogatási forma. Olvasóink megnövekedett érdeklődésre tekintettel ...

2018-04-24

Mit tehetünk, ha az adóstárs nem törleszti a jelzáloghitelt?

Tisztelt Hitelnet! Férjem és testvére 50-50%-ban tulajdonosok egy jelzáloghitellel terhelt ingatlanon, ami egy ikerház, de osztatlan közös tulajdonként szerepel (le lett választva). A hitel is 50-50%-ban közös a testvérek között, az ingatlan megvétele miatt lett felvéve. Haszonélvezők a szüleik az induló részlet adása miatt. Sajnos a szülők és a férjem testvére között pár éve viták alakultak k...

2018-04-13

Jár az emelt összegű CSOK új lakással történő bővítéshez?

Tisztelt Hölgyem/Uram! Véleményüket szeretném kérni a következő helyzet feloldásában: Egy új házat szeretnénk építeni, amelyhez CSOK-ot szeretnénk igénybe venni és az 5 millió Ft-os ÁFA visszaigénylést felhasználni. A házat egy meglévő, osztatlan közös tulajdonban lévő ingatlanra építenénk, ahol már van egy lakóingatlan. A meglévő lakóingatlan földhivatalnál kiemelésre került, tulajdonviszon...

2018-04-10