Osztratlan közös tulajdonra hitel felvehető?

Osztatlan közös tulajdonra szeretne felvenni jelzáloghitelt, de nem tudja, hogy van-e erre lehetőség a pénzintézeteknél, s ha igen, akkor milyen feltételekkel?

Adnak a bankok hitelt osztatlan közös tulajdonra?

Bankpartnereink osztatlan közös tulajdonban lévő ingatlanra – vagyis amikor egy helyrajzi számon több önálló lakás található – is nyújtanak jelzáloghitelt az előírt feltételek teljesülése esetén:

Osztatlan közös tulajdonú ingatlanról akkor beszélhetünk, ha egy helyrajzi szám alatt, közös udvarban 2 vagy több családi ház található. Osztatlan közös tulajdon csak akkor fogadható el fedezetként, ha önállóan forgalomképes, valamint egész résztulajdoni illetőségről van szó.

kalkulátor

Lakáshitel kalkulátor

Tekintse meg az elérhető banki lakáshitel lehetőségeket a Hitelnet kedvezményeivel

Lakáshitelek összehasonlítása

A pénzintézetek további előírása osztatlan közös tulajdonú ingatlan esetén, hogy önálló bejárattal rendelkezzen, és műszakilag lehatárolt legyen.

  • Ilyen jellegű ingatlan abban az esetben vonható be fedezetként, ha telekkönyvileg és tényleges státuszát tekintve egyaránt lakóingatlanként funkcionál.
  • A lakóingatlannak önállóan is forgalomképesnek kell lennie. Műszakilag a többi ingatlantól elhatárolt kell, hogy legyen, melynek van külön bejárata és külön mérőórával ellátott közművekkel rendelkezik.
  • A hitelkérelem mellé csatolni kell az ügyvéd által ellenjegyzett Használati megállapodást, mely szerződést az összes tulajdonostársnak alá kell írnia. A megállapodás az ingatlan jogának megosztását tartalmazza.
  • Az értékbecslő felé is jelezni kell az osztatlan közös tulajdonlás tényét, valamint az értékbecslésben is fel kell tüntetni az önálló forgalomképességre vonatkozó megjegyzéseket.
  • Osztatlan közös tulajdonban álló ingatlan vásárlása esetén a tulajdonostársaknak le kell mondaniuk elővásárlási jogukról és az erről való lemondó nyilatkozatot is be kell nyújtani a hitelfolyósító banknál, vagy az ingatlan adásvételét bonyolító ügyvédnek visszavonhatatlan nyilatkozatban kell vállalnia, hogy ez elővásárlási jogról lemondó nyilatkozatokat beszerezte, ellenőrizte, s így a hitelt felvevő lakásvásárló tulajdoni bejegyzésének nem lehet jogi akadálya.

Szabad felhasználású vagy lakáscélú jelzáloghitel igénylése esetén, amennyiben osztatlan közös tulajdonú ingatlanról van szó, a hitelkérelem mellé használati megállapodást kell csatolni. Ez a dokumentum tulajdonképpen az ingatlan használati jogának megosztását rögzíti. Az okiratot ügyvéd vagy közjegyző készíti, s ellenjegyzéssel látja el.

Ha a hitelfelvevő osztatlan közös tulajdonú ingatlanban vásárol meg egy bizonyos részt, akkor – mivel a tulajdonostársaknak elővásárlási joga van – szükséges a tulajdonosok elővásárlási jogáról lemondó nyilatkozat benyújtása is.

Amennyiben az ügyfél a szükséges dokumentumokat benyújtja, s az ingatlan megfelel a vele szemben támasztott egyéb követelményeknek, – például: minimális ingatlanérték – akkor nincs akadálya jelzáloghitel felvételének, legyen szó akár szabad felhasználásról vagy adósságrendezésről, akár valamely lakáscél megvalósításáról.

Osztatlan közös tulajdonú ingatlan hitelügyeltbe történő bevonásakor is van lehetőség előzetes hitelbírálatra, mely alapján Kollégáink meg tudják mondani, hogy az adott ingatlant bankpartnereink valamelyikénél elfogadható-e fedezetként.

Amennyiben konkrét hitelügyletről van szó, kérjük, töltse ki ajánlatkérő nyomtatványunkat, s Tanácsadóink kiválasztják Önnek azokat a lehetőségeket, ahol osztatlan közös tulajdonú ingatlan esetén is működik a hitelfelvétel. Az ingyenes ajánlatot Kollégáink egy munkanap alatt elkészítik, s ez Önnek nem jár semmilyen kötelezettséggel.

Jelzáloghiteleink havi törlesztő részletéről pedig Hitelkalkulátorunk segítségével is tájékozódhat, csak ki kell választania az Önnek megfelelő hitelcélt, hitelösszeget és futamidőt.

Osztatlan közös tulajdonú ingatlannal kapcsolatos egyéb kérdéseit Hitelszakértőnknek is felteheti.

Ha valamelyik tulajdonostárs nem írja alá a Használati megosztásról szóló szerződést, akkor sajnos nincs lehetőség jelzáloghitel felvételére. A megállapodás aláírása nem érinti hátrányosan a több lakástulajdonost, hiszen a Használati megállapodás alapján csak az illető tulajdoni hányadára jegyzik be a banki jelzálogjogot és az adós esetleges nemfizetése esetén az ő lakásuk nincsen veszélyben. Végrehajtás során csak a megjelölt lakás kerül értékesítésre.

Fenti előírások teljesülése esetén szabad felhasználású, adósságrendező és lakáscélú jelzáloghitel egyaránt felvehető osztatlan közös tulajdonra. Ha kíváncsi ezek aktuális törlesztő részletére, akkor számoljon online kalkulátorunkkal vagy kérje Szakértőink személyre szóló, díjmentes hitelajánlatát, melyből a havi törlesztés mellett megismerheti a hitelfelvétel járulékos költségeit is.


Utolsó módosítás: 2020. március 26. csütörtök

Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA


Hozzászólások

Heni szerint:

2020-01-23 - 15:05

Ki lehet-e kényszeríteni jogi úton használati megosztási megállapodás létrehozását a tulajdonostárssal közös osztatlan tulajdonban lévő ingatlanra?

Hitelnet.hu szerint:

2020-05-13 - 06:30

Kedves Heni!
Ebben a kérdésben irodánk nem illetékes. Jogi szakértő véleményét kérheti az ügyben.

Ferenc szerint:

2020-01-14 - 14:27

7544-es helyrajzi számon lévő telek 20 éve saját tulajdonomban van. Önálló helyrajzi számot szeretnék kérni.
Köszönettel.
Ferenc

Hitelnet.hu szerint:

2020-04-26 - 18:06

Kedves Ferenc!
Ingatlan-nyilvántartási ügyekben irodánk nem illetékes.
Amennyiben hitelt szeretne felvenni, kérjük, töltse ki online adatlapunkat!

M-né szerint:

2019-04-10 - 18:15

T. Tanácsadó!
Az építési telekbe alig egy pár hónapja bevásárolta magát egy Kft., hogy majd rögtön megvásárolja tőlünk a nagyobb részt, majd amikor megszerezte, kérte a Bíróságtól a közös tulajdon megszüntetését.(Tisztességtelen magatartás Ptk. elv). A per jelenleg is folyik. Időközben a tulajdoni lapra rávezetésre került, hogy a Bíróság egy Kft. részére a tulajdoni rész értékénél jóval magasabb összegben jelzálogjogot jegyzett be, majd 2 hónap múlva végrehajtási jogot. Mindezekről sem a tulajdonostárs, sem a Földhivatal, sem az eljáró Bíróság sem értesített. A tulajdonostárs befektetési céllal szeretné megszerezni az ingatlanrészemet. Az értékelésnél beleszámít-e, hogy az Ő részén jelzálog van?
Mit tudok tenni?

Hitelnet.hu szerint:

2019-04-12 - 10:42

Kedves Asszonyom!
Az ügyben jogi szakértő megkeresését javasoljuk. Irodánk ebben a kérdésben sajnos nem illetékes.

Anna szerint:

2018-09-06 - 13:55

Szép napot kívánok!
Érdeklődöm, hogy osztatlan közös tulajdonban lévő ingatlanra (579 nm telek, 65 nm családi ház), melynek 2 tulajdonosa van (1/2+1/2 tulajdonjog) a másik tulajdonos tulajdonjogát nem érintő hitelt lehet-e igényelni és ha igen, akkor mi kell hozzá?
Üdvözlettel:
Anna

Hitelnet.hu szerint:

2018-09-06 - 14:09

Kedves Anna!
Osztatlan közös tulajdonú ingatlanra – amennyiben az érintett 1/2 tulajdoni hányad önállóan forgalomképes lakás – ügyvéd által ellenjegyzett használati megállapodással (melynek része egy vázrajz) megoldható jelzáloghitel felvétele. Minderről bővebben fenti bejegyzésünkben olvashat.
Amennyiben egyetlen családi házról van szó, amelynek két tulajdonosa van és a családi házon belül nem két külön, önállóan forgalomképes lakás található, úgy nem osztatlan közös tulajdonról beszélünk. Ez esetben a hitelfelvétel csak a másik tulajdonos hozzájárulásával és a kölcsönszerződésben való részvételével oldható meg.

Márta szerint:

2018-07-16 - 15:01

Osztatlan közös tulajdonban lévő ingatlant szeretnénk eladni, melyben a másik tulajdonos részére végrehajtási jog van bejegyezve. A vevő ügyvédje szerint így nem tudjuk eladni a házat. Használati megosztás van, ikerházról van szó, a mi részünk még csak épül.
Értékesíthető-e így a mi részünk, illetve csok és hitel igényelhető-e rá?
Köszönöm a segítséget!

Hitelnet.hu szerint:

2018-07-18 - 04:47

Kedves Márta!
Megfelelő használati megosztási szerződéssel működhet a banki finanszírozás.
A legkedvezőbb lakásvásárlási hitelekről Szakértőink készséggel tájékoztatják! Ehhez kérjük, töltse ki online adatlapunkat! Irodáinkban a teljes körű hitelügyintézés díjmentes!

Ferenc szerint:

2017-11-11 - 05:43

Tisztelt Hitelnet Kedves Szakértő!
Osztatlan közös tulajdonos vagyok egy ingatlanban. Utólag értesültem arról, hogy az egyik tulajdonostárs hitelt vett fel, a bank megterhelte a tulajdont. Használati megosztási szerződést sem én sem a családom közül senki nem írt alá, ilyen kéréssel nem is kerestek. Megtagadhatja-e a bank az ehhez a kölcsönhöz benyújtott használati megosztási szerződésbe történő betekintést, esetleg annak számomra másolatban történő kiadását? Az aláírók között a nevem, a címem ott szerepel.

Hitelnet.hu szerint:

2017-11-11 - 06:19

Kedves Ferenc!
Jóllehet jogi kérdésekben nem vagyunk illetékesek, elképzelhető, hogy adott banki ügylet vonatkozásában a pénzintézet Önnek nem adhat ki információt. Javasoljuk azonban jogi szakértővel történő egyeztetést az ügyben!

Ferenc szerint:

2017-11-11 - 17:46

Köszönöm a választ.
Bár a válasz újabb kérdést vet fel – nálam mint osztatlan közös tulajdonosnál – a bank nem tájékoztathatja mondjuk egy megbízható régi ügyfelét – hogy a nevezett osztatlan közös tulajdonán x összegű megterhelés történt?
Nincs erre vonatkozó mondjuk kötelező tájékoztatás? Egy egyszerű hamis aláírással így milliókat lehet szerezni, a földhivatali bejegyzés erre vonatkozóan egy kissé megkésett információ – ha az is egyáltalán eljut az eredeti tulajdonosig.
Rosszul gondolom?

Hitelnet.hu szerint:

2017-11-12 - 06:13

Kedves Ferenc!
Mivel a jelzálogjoggal való terhelés osztatlan közös tulajdon esetén a használati megállapodás alapján csak az érintett fél tulajdonát érinti, így véleményünk szerint a banknak nincsen tájékoztatási kötelezettsége. Jogi szakértő megkérdezését javasoljuk az ügyben.

Ervin szerint:

2017-10-05 - 09:01

Tisztelt Szakértő!
A telken gazdasági épületek állnak, lehet CSOK-t igénybe venni ezek lebontása nélkül? (Az egyik lebontása különösen problémás lenne, másik épülethez támaszkodik, egy szakaszon a tetőzet is közös.)
Köszönettel,

Hitelnet.hu szerint:

2017-10-05 - 11:27

Kedves Ervin!
Ha a CSOK igénybevételével építeni kívánt lakóingatlan megfelel minden jogszabályi feltételnek, információink szerint nem jelent problémát, hogy adott telken gazdasági épület is áll.

István szerint:

2017-06-18 - 07:51

Tisztelt Szakértő!
Osztatlan közös tulajdonban lévő telekre szeretnénk építkezni. Használati megosztási megállapodást szeretnénk kötni. A telekrész önállóan (telenyélen) megközelíthető, teljesen leválasztott.
A közmű bekötések az utcai háznál kiépítettek. A kérdésem az, hogy szükséges önálló közmű bekötések kiépítése, vagy elégséges, ha a meglévő hálózatra, almérővel csatlakozunk?
Illetve melyik az a közmű, amihez elég az almérő felszerelése és nem kell külön bekötés?
Gondolom a csatorna a meglévő hálózatra rácsatlakoztatható!
Vagy a közmű szolgáltatóktól függ a dolog?
Válaszát előre is köszönöm.
István

Hitelnet.hu szerint:

2017-06-21 - 05:17

Kedves István!
Információink szerint szükséges az önálló közmű kiépítése.

Anna szerint:

2017-05-07 - 06:40

Osztatlan közös tulajdonban lévő ingatlan esetében, ha van használati megosztási szerződés, akkor vázrajz, vagy helyszínrajz kell a hitel igényléséhez?

Hitelnet.hu szerint:

2017-05-09 - 05:08

Kedves Anna!
Használati megállapodás esetén vázrajz, helyszínrajz egyaránt elfogadható.

Anna szerint:

2017-05-09 - 05:38

Köszönöm szépen a választ!

Ferenc szerint:

2017-03-02 - 20:54

Üdvözlöm!
Szeretnék felvenni kölcsönt az ingatlanunkra, de úgy, hogy kifizetném a testvéreimet, és az enyém lenne az ingatlan. Amúgy 4-en vagyunk az ingatlanra. 9 millióban egyeztünk meg. Adnak-e a bankok úgy hitelt, hogy az önerőm az ingatlan 1/4 része?
Köszönöm!

Hitelnet.hu szerint:

2017-03-03 - 06:53

Kedves Ferenc!
A tulajdonrész kivásárlásához igényelhető lakáshitel. Az, hogy mekkora összeget tud felvenni, függ az ingatlan forgalmi értékétől és területi elhelyezkedésétől, valamint az Ön jövedelmi helyzetétől. Kérjük, töltse ki online adatlapunkat és a részletek ismeretében Szakértőink személyre szabott, díjmentes tájékoztatást készítenek Önnek!

Zsolt szerint:

2017-02-27 - 14:48

Üdvözlöm,
Szeretnék jelzáloghitelt felvenni a házmra, ami osztatlan közös tulajdon, de nem a ház, hanem az utca az. Területhasználati szerződést nem lehetséges írni, az egész utca osztatlan, 1 helyrajzi számon van, de minden ház külön elkerített. Ez az adás-vételibe részletesen le van írva. Tehát az ingatlan nem közös tulajdon, de az utca elvileg igen.

Hitelnet.hu szerint:

2017-02-27 - 15:00

Kedves Zsolt!
Egy helyrajzi számon lévő, de önálló lakások esetén jelzáloghitel ügyvéd által készített úgynevezett Használati megállapodással igényelhető.

Brigitta szerint:

2016-12-20 - 23:51

Üdvözlöm!
Osztatlan közös tulajdonunk van, a mi telekrészünkre szeretnénk hozzáépíteni, albetétesítve vagyunk. Ha az egyik albetét nem szerené, hogy hozzá építsünk a mi saját részünkön, mit tehetünk ez ügyben?
Köszönöm válaszát.

Hitelnet.hu szerint:

2016-12-21 - 13:44

Kedves Brigitta!
Az ügyben ingatlanjogi szakértő megkeresését javasoljuk. Jogi ügyekben irodánk nem illetékes.

Ica szerint:

2016-05-18 - 14:58

T. Címzett!
Kérdésem az lenne, hogy osztatlan közös tulajdonú házat megterhelheti az OTP, ha a ház felső szintjének tulajdonosa szabad felhasználású kölcsönt vesz fel? Vagy csak az Ő tulajdonrészét terhelheti meg? Várom megtisztelő válaszát.
Üdv.

Hitelnet.hu szerint:

2016-05-18 - 15:26

Kedves Ica!
Amennyiben osztatlan közös tulajdon lenne a fedezet, vagyis egy helyrajzi számon szerepel az alsó és felső szint, de két külön bejáratú, önállóan forgalomképes és külön mérőórával ellátott közművekkel rendelkező lakásról van szó, akkor úgynevezett Használati megosztási szerződéssel lehetséges, hogy csak a felső szint legyen megterhelve. Ellenkező esetben a teljes ingatlanra bejegyzi a bank a jelzálogjogát.

Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA