fbpx

Osztratlan közös tulajdonra hitel felvehető?

Osztatlan közös tulajdonra szeretne felvenni jelzáloghitelt, de nem tudja, hogy van-e erre lehetőség a pénzintézeteknél, s ha igen, akkor milyen feltételekkel?

Adnak a bankok hitelt osztatlan közös tulajdonra?

Bankpartnereink osztatlan közös tulajdonban lévő ingatlanra – vagyis amikor egy helyrajzi számon több önálló lakás található – is nyújtanak jelzáloghitelt az előírt feltételek teljesülése esetén:

Osztatlan közös tulajdonú ingatlanról akkor beszélhetünk, ha egy helyrajzi szám alatt, közös udvarban 2 vagy több családi ház található. Osztatlan közös tulajdon csak akkor fogadható el fedezetként, ha önállóan forgalomképes, valamint egész résztulajdoni illetőségről van szó.

kalkulátor

Lakáshitel kalkulátor

Tekintse meg az elérhető banki lakáshitel lehetőségeket a Hitelnet kedvezményeivel

Lakáshitelek összehasonlítása

A pénzintézetek további előírása osztatlan közös tulajdonú ingatlan esetén, hogy önálló bejárattal rendelkezzen, és műszakilag lehatárolt legyen.

  • Ilyen jellegű ingatlan abban az esetben vonható be fedezetként, ha telekkönyvileg és tényleges státuszát tekintve egyaránt lakóingatlanként funkcionál.
  • A lakóingatlannak önállóan is forgalomképesnek kell lennie. Műszakilag a többi ingatlantól elhatárolt kell, hogy legyen, melynek van külön bejárata és külön mérőórával ellátott közművekkel rendelkezik.
  • A hitelkérelem mellé csatolni kell az ügyvéd által ellenjegyzett Használati megállapodást, mely szerződést az összes tulajdonostársnak alá kell írnia. A megállapodás az ingatlan jogának megosztását tartalmazza.
  • Az értékbecslő felé is jelezni kell az osztatlan közös tulajdonlás tényét, valamint az értékbecslésben is fel kell tüntetni az önálló forgalomképességre vonatkozó megjegyzéseket.
  • Osztatlan közös tulajdonban álló ingatlan vásárlása esetén a tulajdonostársaknak le kell mondaniuk elővásárlási jogukról és az erről való lemondó nyilatkozatot is be kell nyújtani a hitelfolyósító banknál, vagy az ingatlan adásvételét bonyolító ügyvédnek visszavonhatatlan nyilatkozatban kell vállalnia, hogy ez elővásárlási jogról lemondó nyilatkozatokat beszerezte, ellenőrizte, s így a hitelt felvevő lakásvásárló tulajdoni bejegyzésének nem lehet jogi akadálya.

Szabad felhasználású vagy lakáscélú jelzáloghitel igénylése esetén, amennyiben osztatlan közös tulajdonú ingatlanról van szó, a hitelkérelem mellé használati megállapodást kell csatolni. Ez a dokumentum tulajdonképpen az ingatlan használati jogának megosztását rögzíti. Az okiratot ügyvéd vagy közjegyző készíti, s ellenjegyzéssel látja el.

Ha a hitelfelvevő osztatlan közös tulajdonú ingatlanban vásárol meg egy bizonyos részt, akkor – mivel a tulajdonostársaknak elővásárlási joga van – szükséges a tulajdonosok elővásárlási jogáról lemondó nyilatkozat benyújtása is.

Amennyiben az ügyfél a szükséges dokumentumokat benyújtja, s az ingatlan megfelel a vele szemben támasztott egyéb követelményeknek, – például: minimális ingatlanérték – akkor nincs akadálya jelzáloghitel felvételének, legyen szó akár szabad felhasználásról vagy adósságrendezésről, akár valamely lakáscél megvalósításáról.

Osztatlan közös tulajdonú ingatlan hitelügyeltbe történő bevonásakor is van lehetőség előzetes hitelbírálatra, mely alapján Kollégáink meg tudják mondani, hogy az adott ingatlant bankpartnereink valamelyikénél elfogadható-e fedezetként.

Amennyiben konkrét hitelügyletről van szó, kérjük, töltse ki ajánlatkérő nyomtatványunkat, s Tanácsadóink kiválasztják Önnek azokat a lehetőségeket, ahol osztatlan közös tulajdonú ingatlan esetén is működik a hitelfelvétel. Az ingyenes ajánlatot Kollégáink egy munkanap alatt elkészítik, s ez Önnek nem jár semmilyen kötelezettséggel.

Jelzáloghiteleink havi törlesztő részletéről pedig Hitelkalkulátorunk segítségével is tájékozódhat, csak ki kell választania az Önnek megfelelő hitelcélt, hitelösszeget és futamidőt.

Osztatlan közös tulajdonú ingatlannal kapcsolatos egyéb kérdéseit Hitelszakértőnknek is felteheti.

Ha valamelyik tulajdonostárs nem írja alá a Használati megosztásról szóló szerződést, akkor sajnos nincs lehetőség jelzáloghitel felvételére. A megállapodás aláírása nem érinti hátrányosan a több lakástulajdonost, hiszen a Használati megállapodás alapján csak az illető tulajdoni hányadára jegyzik be a banki jelzálogjogot és az adós esetleges nemfizetése esetén az ő lakásuk nincsen veszélyben. Végrehajtás során csak a megjelölt lakás kerül értékesítésre.

Fenti előírások teljesülése esetén szabad felhasználású, adósságrendező és lakáscélú jelzáloghitel egyaránt felvehető osztatlan közös tulajdonra. Ha kíváncsi ezek aktuális törlesztő részletére, akkor számoljon online kalkulátorunkkal vagy kérje Szakértőink személyre szóló, díjmentes hitelajánlatát, melyből a havi törlesztés mellett megismerheti a hitelfelvétel járulékos költségeit is.

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

81 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Tisztelt Hitelnet,
Egy rendhagyó esetben szeretném a segítségüket kérni. Adott egy 5 hrsz-on lévő üdülőövezeti terület (3 belterületi, 2 erdő). Mind az 5 db hrsz-on van bizonyos tulajdoni hányada mindenkinek, a tulajdonosok száma meghaladja a 100-at (a tulajdoni lap kb. 350 oldal). A terület parcellákra van osztva, ezek egymástól elkerítve, geodéta által felmérve, a jelenleg használatban lévő házaknál saját víz- és villanyóra található. Készült kb. 10 éve használati megosztási szerződés is, viszont 1000 nm-es egységekre bontva (kb. 6 teleknyi részenként). A teljes területről egyszerűen képtelenség egy komplex dokumentum kiállítása, mert sok az elhagyott, gazdátlan telek, illetve sok tulajdonos elérhetetlen, mert 50-60 éve külföldre költözött és/vagy örökös nélkül hunyt el. Vehető így fel bármilyen hitel? Egy másik, 1/1 tulajdonú ház vásárlásához, felújításához lenne szükségünk további fedezetre. Az ingatlan egyébként egy különálló családi ház, saját telekkel és bejárattal.

Üdvözlöm!
Egy osztatlan közös tulajdonban lévő telken két különálló lakóház épül kizárólagos használati megosztással. Gáz nincs bevezetve. A villany és a víz mindkét ház esetében külön mérőórával és bekötéssel rendelkezik, a szennyvíz elvezetése egy szakaszon közös, a közös szakasz érinti mindkét házhoz tartozó külön földrészletet, és a közös szakasz az egyik házhoz tartozó földrészleten csatlakozik az utcai szennyvíz hálózatra. A szennyvíz mérésére nincs mérőóra, mindkét ház esetében a saját felhasznált vezetékes víz fogyasztásával megegyező mennyiség után kell a szennyvíz díját fizetni. A használati megosztásban nincs szó külön a szennyvíz elvezetésről. Lehet-e akadálya a már megkötött hitelszerződés alapján a hitel folyósításának a közös szennyvízelvezetés illetve az, ha a használati megosztásban a közművek (víz és villany) közös szakaszaként csak a közterületről az ingatlan részekhez a leágazásig tartó szakasz szerepel, és nem tartalmazza a közös szennyvízelvezetés tényét?

Tisztelettel kérdezném, hogy osztatlan közös telken, ha egy ikerház és egy családi ház épül, ahol a családi ház van a telek belső részén, lekeríthető-e, kerítést lehet-e választónak készíttetni? Illetve lesz egy közös használatú út a házakhoz, de a kerítést utána már lehet építeni? Illetve hitelt külön erre az ingatlanra lehet felvenni?
Köszönöm a segítséget!

Tisztelettel kérdezném,
Adott egy osztatlan telek (rajta egy ház). A telek 2/48-ad része egy „rokoné”. Erre a részre végrehajtási jog van bejegyezve. Nem tudni milyen típusú tartozása van a tulajdonosnak.
Hogyan tudnám én a legkönnyebben ezt a részt megvenni?
Köszönöm válaszát.

Tisztelettel kérdezném,
1/2-1/2 arányú osztatlan közös tulajdonú telek egészére bejegyezhető-e a jelzálog az egyik tulajdonos tudta nélkül?

Üdvözlöm,
amennyiben van egy osztatlan közös tulajdon, ahol szám szerint 4 db ingatlan található (nincs albetétesítés) a 4 lakásból 2-nek ugyanaz a tulajdonosa. A második lakás vásárlása hitelből történt. Ebben az esetben a jelzálog bejegyzés mind a két ingatlanra rá kell, hogy kerüljön?
Köszönöm.

Üdvözlöm.
Csok hitelt és Zöld hitelt szeretnék felvenni.
Az építési telek saját tulajdonban van, viszont a hozzá vezető út osztatlan közös tulajdon, amiben én is tulajdonos vagyok.
A pontos megnevezése: „Közforgalom elől el nem zárt magánút”.
Kellhet-e használati szerződést erre az útra a többi tulajdonossal, hogy megkapjam a hitelt?

Egy családi házat szeretnék megvenni, amelyben egy fodrász szalon található. A szalonnak külön bejárata és külön mérőórái vannak, viszont egy helyrajzi számon van egy tető alatt, a tulajdoni lapon lakóingatlanként szerepel.
A kérdésem az, hogy arra van lehetőség, hogy csak a lakóházra vegyek fel CSOK-ot és a fodrászatot külön fizessem, amelyet én mint bérbeadó üzemeltetnék?
Válaszuk előre is köszönöm.

Üdvözletem!
Adott egy bírósági perben meghatározott felosztás az osztatlan közös 4 lakásos telken.
Kérdésem, hogyan lehet albetétesíteni a lakásomat? Mindenkinek vagy nekem is lehet külön eljárás erre?
Köszönöm!

Tisztelt szakértő!
Adott egy ingatlan és a hozzá tartozó telek. Az ingatlan 50%-ban már tisztázott. A másik 50% hagyatéki eljárás alatt van. Szeretném megvásárolni a jogilag tisztázott 50%-ot. Majd a hagyatéki eljárás után a másik 50 %-ot. Az első rész egy lakóingatlant is magába foglal, amely megvásárlása során hitelt nem, de CSOK-ot szeretnék bevonni.
Lehetséges-e? Ha igen, akkor mi az eljárás?
A második 50% megvásárlása során szeretnék a már birtokomban lévő részre jelzáloghitelt felvenni, hogy jogilag egyesíthessem a területet.
Az lenne a kérdésem, hogy az e célra felvett hitelbe bele tudom-e törleszteni a lejáró lakástakarékpénztárunkat? Valamint a 2. Gyermek születése után az állam által támogatásként nyújtott 1 millió forintot?
Köszönöm válaszát.

Üdvözletem!
Ha egy osztatlan közös közös ingatlanra az egyik fél felvesz hitelt – használati megosztás bemutatásával – a hitel kifizetése előtt visszavonhatja a használati megosztást egyoldalúan?
Üdv.
Anikó

Üdvözlöm!
Bátyámmal közösen vettünk egy háromszobás kertes házat. 1/2-ed – 1/2-ed részben tulajdonosok vagyunk. Mindkettőnknek adásvételi szerződésünk van.
A kérdésem ez: A félházrész tulajdonrészemet eladhatom? Tudom, neki elővásárlási joga van, de ő nem tudja kifizetni a részemet. Egy helyrajzi számon van.
Mit tehetek a fél ház tulajdonrészemmel?
Válaszát köszönöm!
További szép napot!
Üdv: Ilona

Üdvözlet.
Kérdésem, ha négyen lakunk az osztatlan közös tulajdonban, megosztási szerződéssel, de valaki nem írja alá a lemondó nyilatkozatot, hitelezhető a lakás vagy elbukták. Vásárlási szándék a szomszéd által mit takar és mennyi idő telhet el, hogy meg tudják a vásárlók venni?
Köszönöm!

Tisztelt Hitelnet!
Osztatlan közös tulajdon vásárlása előtt állunk, és jogi/hitelfelvétel ügyében szeretném kérni a segítségüket.
Van egy 3 lakrészes osztatlan közös tulajdonú ingatlan. Közműveket tekintve a gáz teljesen külön van, azonban a víz és villany főmérő az általunk megvásárolni kívánt ingatlanhoz tartozik, a másik 2 lakrész rendelkezik almérővel. Amit mi szeretnénk megvásárolni, ott nincs almérő. A közművek fizetése rögzítve van a használati megosztásban. Ez esetben hitelezhető az ingatlan? Vagy:
– Almérő felszerelése megoldja a hitelképességet?
– A másik két lakást teljesen külön kell választani?
Előre is köszönöm a segítségüket!

Üdvözlet!
A testéremmel 50-50%-ban birtoklunk egy lakást. Én ki szeretném vásárolni őt a tulajdonrészéből (18 milliós értéknek a fele). Ezt jelzáloghitellel szeretném megoldani. Külföldön dolgozok vendéglátásban. Jelenleg csökkentett munkaidőben. Ezért nem kapok hitelt. Elméletileg ha rendes munkaidőben fogok dolgozni, akkor három hónap elteltével jobb eséllyel igényelhetek jelzáloghitelt. Ez a bizonytalanság, várakozás a testvéremnek nem megfelelő. Eszembe jutott, hogy esetleg személyi kölcsönt veszek fel (Írországban vagy itthon) és azt önerőként felhasználva neki futnék újra a jelzáloghitelnek. Ez esetben nem 50%ot, hanem kb. 30%-ot fedeznék jelzáloghitellel. Ez járható út? Ebben az esetben már szóba állnak velem a bankok jelzáloghitel témában? Vagy felesleges erőlködés? Esetleg más megoldás létezik számomra az ingatlan rész megvásárlására?
A választ előre is köszi!

Tisztelt Hitelnet!

A kérdésem az lenne, hogy lehet-e osztatlan közös tulajdonban lévő ingatlan vásárlására igénybevenni a CSOK-ot, úgy hogy egy részben már jelenleg is tulajdonosok vagyunk?
Csatoltam vázlatosan.

Válaszukat előre is köszönöm!
Üdvözlettel:
Viktor

csok.PNG

Tisztelt Hitelnet!
Osztatlan közös tulajdonnál, megosztási szerződéssel, külön villany és vízórával (gáz nem lesz bevezetve) rendelkező telek esetében milyen lehetőségeink vannak hitelfelvétel szempontjából? Jelenleg ez egy üres telek, most kezdenénk majd az építkezést.

Tisztelt Hitelnet,
Kinéztem magamnak egy közös osztatlan tulajdonban lévő ingatlant. Van használati megosztási szerződés, viszont a tulajdonos megemlítette, hogy a lakóközösség szeretne társasházzá alakulni, hogy bizonyos önkormányzati támogatásokra jogosult legyen.
Nekem a vásárláshoz hitelre van szükségem. Viszont mi van akkor, ha hitel ügyintézés és folyósítás után 1-2 éven belül társasházzá alakul a ház? Ez szerződés módosulásnak minősül? Hitelező banknak is hozzá kell járulnia a folyamathoz (engedély)?
Válaszukat köszönöm, Zoltán

Tisztelt Hizelnet!
Kérdésem lenne, hogy osztatlan közös tulajdon elfogadható-e lakáshitel fedezeteként, amennyiben külön víz és villany mérőóra van a lakásokban, a gázóra és a fűtésrendszer pedig közös? (Elvégre társasházakban is szokott lenni házközponti fűtés).
A lakások külön bejárattal rendelkeznek, még a telkek is kerítéssel elválasztottak.
Köszönettel
Ádám

Tisztelt Hitelnet
Segítséget szeretnék kérni.
Adott egy helyrajzi számú telken 3 ingatlan található. Az én tulajdonom 3/6 rész, testvérem 2/6 rész, sógornőm 1/6 rész. Szeretnék felvenni jelzáloghitelt az én ingatlanomra tetőcsere miatt. Az ő részük egy különálló lakóépület van. A többi tulajdonos nem akarja aláírni. Milyen lehetőségeim vannak? Ha használati megosztási szerződést kötnénk, akkor lehetséges? Van még egy lehetőségem, ha a telekre még egy helyrajzi számot kérnék, de csak 150 négyszögölös a telek, sehol sem találom Budapesten mi a minimális terület.
Válaszukat előre is köszönöm.

Azt szeretném megkérdezni, hogy a vázrajzot mi is elkészíthetjük, vagy csak mérnök által készített vázrajz alapján lehet elkészíttetni a használati megállapodást?

Ki lehet-e kényszeríteni jogi úton használati megosztási megállapodás létrehozását a tulajdonostárssal közös osztatlan tulajdonban lévő ingatlanra?

7544-es helyrajzi számon lévő telek 20 éve saját tulajdonomban van. Önálló helyrajzi számot szeretnék kérni.
Köszönettel.
Ferenc

T. Tanácsadó!
Az építési telekbe alig egy pár hónapja bevásárolta magát egy Kft., hogy majd rögtön megvásárolja tőlünk a nagyobb részt, majd amikor megszerezte, kérte a Bíróságtól a közös tulajdon megszüntetését.(Tisztességtelen magatartás Ptk. elv). A per jelenleg is folyik. Időközben a tulajdoni lapra rávezetésre került, hogy a Bíróság egy Kft. részére a tulajdoni rész értékénél jóval magasabb összegben jelzálogjogot jegyzett be, majd 2 hónap múlva végrehajtási jogot. Mindezekről sem a tulajdonostárs, sem a Földhivatal, sem az eljáró Bíróság sem értesített. A tulajdonostárs befektetési céllal szeretné megszerezni az ingatlanrészemet. Az értékelésnél beleszámít-e, hogy az Ő részén jelzálog van?
Mit tudok tenni?

Szép napot kívánok!
Érdeklődöm, hogy osztatlan közös tulajdonban lévő ingatlanra (579 nm telek, 65 nm családi ház), melynek 2 tulajdonosa van (1/2+1/2 tulajdonjog) a másik tulajdonos tulajdonjogát nem érintő hitelt lehet-e igényelni és ha igen, akkor mi kell hozzá?
Üdvözlettel:
Anna

Osztatlan közös tulajdonban lévő ingatlant szeretnénk eladni, melyben a másik tulajdonos részére végrehajtási jog van bejegyezve. A vevő ügyvédje szerint így nem tudjuk eladni a házat. Használati megosztás van, ikerházról van szó, a mi részünk még csak épül.
Értékesíthető-e így a mi részünk, illetve csok és hitel igényelhető-e rá?
Köszönöm a segítséget!

Tisztelt Hitelnet Kedves Szakértő!
Osztatlan közös tulajdonos vagyok egy ingatlanban. Utólag értesültem arról, hogy az egyik tulajdonostárs hitelt vett fel, a bank megterhelte a tulajdont. Használati megosztási szerződést sem én sem a családom közül senki nem írt alá, ilyen kéréssel nem is kerestek. Megtagadhatja-e a bank az ehhez a kölcsönhöz benyújtott használati megosztási szerződésbe történő betekintést, esetleg annak számomra másolatban történő kiadását? Az aláírók között a nevem, a címem ott szerepel.

Tisztelt Szakértő!
A telken gazdasági épületek állnak, lehet CSOK-t igénybe venni ezek lebontása nélkül? (Az egyik lebontása különösen problémás lenne, másik épülethez támaszkodik, egy szakaszon a tetőzet is közös.)
Köszönettel,

Tisztelt Szakértő!
Osztatlan közös tulajdonban lévő telekre szeretnénk építkezni. Használati megosztási megállapodást szeretnénk kötni. A telekrész önállóan (telenyélen) megközelíthető, teljesen leválasztott.
A közmű bekötések az utcai háznál kiépítettek. A kérdésem az, hogy szükséges önálló közmű bekötések kiépítése, vagy elégséges, ha a meglévő hálózatra, almérővel csatlakozunk?
Illetve melyik az a közmű, amihez elég az almérő felszerelése és nem kell külön bekötés?
Gondolom a csatorna a meglévő hálózatra rácsatlakoztatható!
Vagy a közmű szolgáltatóktól függ a dolog?
Válaszát előre is köszönöm.
István

Osztatlan közös tulajdonban lévő ingatlan esetében, ha van használati megosztási szerződés, akkor vázrajz, vagy helyszínrajz kell a hitel igényléséhez?

81
0
Tedd fel kérdésed vagy szól hozzá a témához!x