Lakáshitel önerő nélkül? Mekkora Önerő kell egy lakáshitelhez?

Nincs önereje, de lakáshitelt szeretne felvenni? Nincs tisztában, hogy mekkora önerőre lenne szüksége ahhoz, hogy hitelt kapjon? Olvassa el az alábbi összefoglalónkat, melyből megtudhatja, hogy mely lakáshitelek igényelhetők önerő nélkül, mennyi önerő szükséges lakásvásárláshoz vagy építkezéshez, illetve készpénz hiányában mivel helyettesíthető a saját erő.

Lakáshitel önerő nélkül

Kaphatok lakáshitelt önerő nélkül?

Nem minden típusú lakáshitelhez kell önerő. Bővítési, felújítási és korszerűsítési céllal igényelt lakáshitelhez önerő nélkül is hozzá lehet jutni. Fenti hitelcélok esetén ugyanis általában jóval kisebb összegű a hiteligény, mint a fedezetül szolgáló ingatlan értéke, ezért az elvégezni kívánt munkálatokról benyújtott költségvetésnek a 100%-a is finanszírozható lakáshitellel, ha az nem haladja meg az ingatlanfedezet forgalmi értékének 80%-át.

Léteznek olyan hitelkonstrukciók, melyek igénylése esetén bizonyos saját erővel rendelkezni kell, ellenkező esetben az adott pénzintézet nem folyósítja a felvenni kívánt és esetleg jóvá is hagyott hitelösszeget.

Mekkora saját erő, önerő szükséges?

A bankok kínálatából mára már eltűntek az önerő nélkül vagy minimális önerővel igényelhető lakáshitel termékek. Korábban megfelelő jövedelem esetén akár önerő nélkül is lehetett lakást vásárolni, de ezek a lehetőségek napjainkban megszűntek.

Lakáshitel kalkulátor

Tekintse meg az elérhető banki lakáshitel lehetőségeket a Hitelnet kedvezményeivel

Lakáshitelek összehasonlítása

Az, hogy mekkora összegű kölcsön vehető fel lakásvásárláshoz, építkezéshez, illetve mennyi önerőre van szükség, több tényezőtől függ: a lakásvásárló(k), lakásépítők jövedelmi helyzetétől, a vásárolandó lakás területi elhelyezkedésétől, értékétől, állapotától, illetve az építési telek fekvésétől, valamint a bank által megengedett finanszírozási aránytól. Továbbá lakáshitelek esetén van egy jogszabály által meghatározott finanszírozási korlát. Ez forint alapú hitelkonstrukciók esetén a célingatlan forgalmi értékének 80%-ban lett meghatározva kamatperiódus mértékétől függetlenül.

A jogszabály által megengedett 80%-os finanszírozási arány nem jelenti azt, hogy a 80% minden esetben felvehető, s csupán 20% önerővel kell rendelkezni. A bankok saját finanszírozási aránya ennél kisebb mértékű jelzáloghitel felvételét teszi lehetővé.

Egy megyeszékhelyen vagy nagyobb városban található lakóingatlanra arányaiban magasabb összegű hitel vehető fel, mint egy kisebb településen lévő házra. Az új lakást vásárlók ugyancsak előnybe vannak finanszírozás tekintetében a használt lakást vásárolókhoz képest.

A jövedelemvizsgálat során a bankok nemcsak azt kérik igazolni, hogy az igénylők mennyi nettó keresettel rendelkeznek, hanem az is lényeges, hogy van-e esetleg valamilyen rendszeres hiteltörlesztésük, illetve egy bizonyos összeget megélhetési költségként is kalkulálnak. Ezt általában a Központi Statisztikai Hivatal megélhetési adatai alapján teszik vagy a kereset egy bizonyos százalékában határozzák meg.

Mi számít önerőnek?

Saját erőként az alábbiak fogadhatók el:

  • Készpénz
  • Elkészült munka értéke (építési jellegű hitelek esetén)
  • A helyszínen tárolt, még be nem épített építési anyag (építési jellegű hitelek esetén)
  • Lakástakarék-pénztári szerződés alapján folyósított megtakarítás
  • Munkáltatói, önkormányzati támogatás és/vagy kölcsön
  • Lakásépítési támogatás (szocpol) új ház építése és újépítésű lakóingatlan vásárlása esetén
  • Plusz ingatlanfedezet

Önerő lakásvásárlás esetén

Lakásvásárlás esetén önerőnek a készpénz számít. Ön a teljes vételárat csak akkor tudja hitelként felvenni, ha a vásárolandó lakáson kívül másik ingatlan is bevonható fedezetként és jövedelme is kellő fedezetet nyújt a kölcsön törlesztésére. A plusz fedezetnek nem kell az Ön tulajdonában lenni, még hozzátartozói megkötés sincsen. A kiegészítő ingatlan tehát bárki tulajdonában lehet, aki hozzájárulását adja a banki jelzálogjog bejegyzéséhez.

Egyéb esetben a vételár 100%-a csak akkor vehető fel, ha az adott ingatlant áron alul értékesítik. Ha az eladási ár jóval a tényleges érték alatt van, akkor – az ingatlan egyéb jellemzőitől és az adós jövedelmi helyzetétől függően – önerő nélkül is megvalósulhat a lakásvásárlás.

Önerő építkezés, bővítés, korszerűsítés esetén

Építési jellegű hitelek esetén a következőképpen működik a hitelfelvétel. Mind új lakóház építése, mind használt ingatlan bővítése, esetleg korszerűsítése esetén szükség van a munkálatokat tartalmazó költségvetés benyújtására. A költségvetés összegét pedig le kell fednie a hitelnek és a rendelkezésre álló önerőnek.

Lakásépítés esetén önerőként fogadható el:

  • az elkészült munka értéke – banki műszaki szakértő által megállapított készültségi fok
  • a helyszínen tárolt, még be nem épített építési anyag
  • a kiegészítő ingatlanfedezet.

A saját erő lakásvásárlás esetén az adásvételi szerződésben rögzített ütemezés szerinti időpontban és összegben kerül átadásra. A pénzintézetek a vételár fennmaradó részét csak a saját erő kifizetése után folyósítják. Lakásépítés esetén az építési hitelt szintén csak akkor folyósítja a bank, ha a rendelkezésre álló saját erő (építési anyag) már beépítésre került.

Jogszabályi előírás alapján az ingatlanfedezet forgalmi értékének legfeljebb a 80%-a vehető fel hitelként, tehát minimum 20% saját erő szükséges a hitelfelvételhez. A maximálisan nyújtható hitel összegét azonban nagyban befolyásolja az igénylők jövedelmi helyzete (a havi bevételek mellett a rendszeres kiadások, esetleges hiteltörlesztések), az ingatlanfedezet területi elhelyezkedése és a bankok saját finanszírozási aránya. Mindezek figyelembevételével határozható meg tehát a hitel maximális összege, s ebből kiindulva a minimálisan szükséges önerő, ami a gyakorlatban jellemzően több mint 20%.

Fenti munkálatok esetén (új ház építése, nagyobb beruházással, akár az ingatlan aktuális értékét meghaladó kiadással járó lakásbővítés, korszerűsítés esetén) elsősorban az elvégzett munka számít önerőnek. Ha az előírt készültségi fok eléréséhez szükséges készkészpénz nem áll rendelkezésre, akkor plusz ingatlanfedezet bevonása bármely lakáscél esetén megoldás lehet.

Új ház építésénél a költségvetés és a telekérték alapján a műszaki szakértő megállapítja a lakóház várható jövőbeni értékét, s ennek meghatározott hányadáig vehető fel építési hitel. A kölcsön összege itt sem haladhatja meg az ingatlan várható forgalmi értékének 80%-át. Egyéb tekintetben az elvárt saját erő és a maximálisan felvehető építési hitel összegét ugyanazok a tényezők határozzák meg, mint lakásvásárlás esetén.

Ha kisebb beruházással járó (például 10 milliós ingatlan esetén 3-4 milliós hiteligény) felújításról, korszerűsítésről vagy bővítésről van szó, akkor a lakáshitel felvételéhez nem szükséges önerő, akár a költségvetés teljes összege felvehető.

Önerőnek számít a CSOK?

MNB rendelet alapján sem meglévő, sem vállalt gyermek után nem kell beleszámítani a CSOK összegét az ingatlan terhelhetőségébe, vagyis önerőként vehető figyelembe. A banki gyakorlat azonban ettől némileg eltér. A bankok többsége a vállalt gyermekek után igényelhető, úgynevezett megelőlegező CSOK összegét beleszámítja az ingatlan maximális terhelhetőségébe.

A CSOK összegét 2 tényező határozza meg: az eltartott gyermekek száma és a célingatlan hasznos alapterülete.

Egyéb hitelek

Más a helyzet szabad felhasználású vagy adósságrendező jelzáloghitel, valamint fedezet nélküli személyi kölcsön igénylésekor. Ezek természetesen önerő nélküli hitelek, s esetükben nincs szükség saját erő felmutatására. A felvehető hitel maximális összegét az adott pénzintézet a háztartás rendszeres nettó jövedelme és a fedezetül felajánlott ingatlan értéke alapján határozza meg.

Önerő nélkül, plusz ingatlan bevonásával történő hitelezés

Önerő nélküli lakáshitel jóváhagyásához nemcsak a megfelelő ingatlanfedezetet kell biztosítani. Az is szükséges, hogy az adós jövedelmi helyzete lehetővé tegye nagyobb összegű hitel felvételét. 2010-ben ugyanis nemcsak a finanszírozási arányok jogszabály általi korlátozására került sor, hanem a hitelezhetőségi limit megállapítását is kötelezővé tették a bankok számára. Ez alapján a hitelnyújtóknak meg kell határozniuk, hogy az ügyfél – rendszeres bevételei és kiadásai alapján – mekkora összegű hiteltörlesztést vállalhat havonta. Nem elég tehát, ha kiegészítő ingatlanfedezetet tud bevonni az adós, fontos az is, hogy a két vagy három ingatlanra nyújtható hitel havi törlesztését is vállalni tudja.

Jelenleg a jövedelemarányos törlesztőrészlet mutató (JTM) alapján történik a hitelfelvevők jövedelemvizsgálata. A JTM-re vonatkozó új szabályok 2018. október 1-től hatályosak:

Jövedelemarányos törlesztési mutató (JTM szabályok)
Havi nettó jövedelem Fogyasztási hitelek Jelzáloghitelek
Kamat periódus
5 évnél rövidebb 5-10 év között Legalább 10 éves
500 ezer Ft alatt 50% 25% 35% 50%
500 ezer Ft vagy feletti 60% 30% 40% 60%

5 évnél rövidebb kamatperiódusú hitelek esetén ez azt jelenti, hogy a nettó 400.000 Ft alatti igazolt jövedelemmel rendelkező háztartások összes havi törlesztési kötelezettségének bele kell férni igazolt nettó jövedelmük 25%-ába, 400.000 Ft-ot elérő vagy azt meghaladó háztartások esetén jövedelmük 30%-ába.

5 és 10 év közötti kamatperiódus esetén a nettó 400.000 Ft alatti igazolt jövedelemmel rendelkező háztartások összes havi törlesztési kötelezettségének bele kell férni igazolt nettó jövedelmük 35%-ába, 400.000 Ft-ot elérő vagy azt meghaladó háztartások esetén jövedelmük 40%-ába.

Legalább 10 éves kamatperiódusú hitelek esetén a nettó 400.000 Ft alatti igazolt jövedelemmel rendelkező háztartások összes havi törlesztési kötelezettségének – mint ahogy eddig is – bele kell férni igazolt nettó jövedelmük 50%-ába, 400.000 Ft-ot elérő vagy azt meghaladó háztartások esetén jövedelmük 60%-ába.

Mi lehet kiegészítő ingatlan?

A kiegészítő ingatlanfedezettel szemben – minimálisan elvárt értékét és típusát tekintve – ugyanolyan elvárásokat támasztanak a pénzintézetek, mint a hitelcél szerinti ingatlannal kapcsolatban. A plusz ingatlan értékének el kell érnie legalább a 4,5-5 millió forintot. Típusát tekintve a legtöbb bank a lakóingatlant, üdülőt, hétvégi házat, illetve építési telket fogadja el.

Számoljon lakáshitel ajánlatot:

Az elérhető legalacsonyabb THM szintek 40-50 %-os saját erő vagy megfelelő értékű kiegészítő ingatlan bevonása esetén érhetők el. Holnapunkon található Lakáshitel kalkulátor segítségével meg tudja tekinteni, hogyan alakulnának lakáshitelének havi törlesztő részletei a kívánt futamidő alatt.

Egyes konstrukcióknál lehetőség van valamennyi banki járulékos költség megelőlegezésére vagy a hitelbe történő beépítésére is ezáltal minimálissá téve a hitel igénylésekor kifizetendő egyéb díjak összegét.

Ha Ön már megtalálta a megvásárolni kívánt lakást, esetleg rendelkezik építési telekkel és kész költségvetéssel, akkor célszerű lenne lakáshitel kalkulátorunk és szakértőink segítségével tájékozódnia a szükséges önerőről és az elérhető lakáshitelekről. A konkrét részletek, adatok ismeretében Szakértőink személyre szabott lakáshitel ajánlatot tudnak Önnek készíteni!

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés
315 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Kedves Cím!
Érdeklődnék, hogy gyümölcsösként bejegyzett családi ház megfelelő-e ingatlanfedezetként lakáshitel felvételhez?

Kedves Cím!
Érdeklődnék, hogy bevonható-e fedezetként lakáshitelhez olyan családi ház, amelynek helyrajzi száma 0-val kezdődik, tehát külterületen helyezkedik el.
Köszönöm szépen!

Kedves cím!
Érdeklődnék, hogy lakáshitel felvételhez tudok-e olyan ingatlant (családi házat) bevonni fedezetként, amin még hitel van? Illetve ahhoz, hogy a 20 százalék önerőből engedjenek, elegendő-e, ha egy ingatlant vonunk be fedezetként, ha az kellő értékkel bír?
Köszönöm szépen!

Tisztelt Ügyintéző!
Lakás vásárlása miatt szeretnék felvenni hitelt, viszont sajnos a lakás árnak csak a 10-15 százaléka lenne meg önerőként.
Így is esélyem lehet lakáshitelhez jutnom, hogy csak a 10-15 % önerővel rendelkezem, vagy vannak alternatív megoldások, hogy 20% alatti önerővel is hitelhez juthassak?
Köszönöm szépen előre is!

Üdvözlettel.
Azt szeretném megkérdezni, hogy mennyi önerő szükséges egy használt lakás megvásárlásakor, ha a párommal bevállaljuk a Csokot 2 vagy 3 gyerekre. Ebben az esetben mennyi önerőnek kellene lennie? Mennyi pénznek kellene lennie ahhoz, hogy megkapjuk rá a hitelt? Tehát az érdekelne, ha például kinézünk x millióért egy használt lakást, akkor mennyi önerő (készpénznek) kell lennie, ami előfeltétele a többi költséget fedező hitelhez.
Előre is köszönöm

Tisztelt Hitelnet!
Érdeklődni szeretnék, ha nem megyeszékhelyen szeretnék venni egy házat 36 millió forintért, amihez 10 millió forint önerőnk van, elegendő lehet-e? A jövedelmem nettó 500 ezer forint, a feleségemé 300 ezer forint, nincs hitelünk. A 10 millió forinton felül 600 ezer forint CSoKot vennénk fel.
Köszönöm.

Üdvözlöm!
Érdeklődnék, hogy hogyan tudom visszaigényelni új építésű házra az áfát, hogyha nem veszek igénybe semmiféle hitelt?

Üdvözlöm!
Van két örökölt ingatlan, amiknek résztulajdonosa vagyok. Lakást szeretnék vásárolni, de nincs önerőm. A társaim nem tudnak kifizetni, eladni nem akarják az ingatlanokat. Szerintem fedezetül sem adnák őket, hogy lakás hitelt tudjak felvenni.
Milyen opciót lehetne bevetni, esetleg csak az én részemet nem adhatnám fedezetül?

Üdvözlöm!
A csokot fel lehet venni, ha a párom börtönben volt, de már több évvel ezelőtt legalább 5 éve? Elévül-e esetleg?

Üdvözletem!
Kérdésem az, ha én eladom az ingatlanomat kb. 17M Ft-ért és közösen szeretnénk venni egy házat a gyermekemmel, ő mennyi hitelt vehet fel? Beleszámít az önerőbe ez az összeg és társadósként én is beléphetek? Az ő jövedelme kb. 230 ezer forint, az enyém kb. 160 ezer. Budapesten szeretnénk vásárolni.
Köszönöm a választ!

Üdvözlöm.
A kérdésem az lenne, hogy házépítésnél a telek beleszámít-e az önerőbe. Mikor kérdeztük a vállalkozót az mondták igen, de mikor a hitelügyintézőnél voltunk, azt mondták, nem számít bele. 5 milliót, ha ki fizetünk a telekre, plusz 1 milliót az ügyvéd… stb sallangokra, kb. 1 milliónk marad ezen felül, az meg nem elég. Pedig, ha beleszámítana, akár 30% is meglenne. Mi 40-en felül vagyunk, így nekünk semmilyen segítség nem jár, úgyhogy csak a megspórolt pénzünk van.
Köszönöm a választ előre is.
Heni

Jó napot!
1 meglévő gyerekre és 2 bevállaltra szeretnénk házat venni 4.000.000 Ft-ért (CSOK + HITEL). Szükség van önerőre vagy már a CSOK annak számít? Az adás-vételnél adnom kell az eladónak a vételár 20%-át? Vagy már nem feltétel? Elég a 3 gyerekre a 2.200.000 Ft,mint önerő? OTP Banknál intézném.
Köszönöm!

Van egy ingatlan, aminek az értéke 27.000.000 Ft. Van LTP, amit 4 év 5 hónapja fizettem és van 2 millió forint megtakarításom és havonta nettó 530.000 Ft bérem.
Van esélyen egy ingatlant vásárolni ilyen értékben?

Ha az albérletet, amit bérlek, szeretném hitelben megvásárolni, arra kaphatok valamilyen kedvezményt?

Ha nincs ingatlan, de házat vennék. Se kezes, se semmi, akkor adnak? Fedezet nem lehet az a ház, amit vennék?

Van egy 35 milliós lakás teljes tulajdonban.
Kérdésem, hogy szeretnék venni egy 10 milliós lakást, lehet fedezet? Vagy hogyan működhet, mi a lehetőség?
Köszönöm.

Jó napot.
Engem egy valami érdekelne. Értem a 80%-ot és a 20% önerőt is. De ez úgy működik, hogy pl: én 10M-t akarok felvenni. Adom a 2M önerőt és ehhez adják a 8M-t, így lesz meg a 10M és ezt úgy veszik, mintha az én önerőmet is a bank adta volna? Ergo az önerőmet is vissza kéne kamattal együtt a banknak fizessem lakáshitel esetén?

Tisztelt Szakértő!
2015-ben vettünk házat. 1 meglévő és 2 vállalt gyerekre vettünk fel CSOK-ot, ami akkor 2 millió Ft volt. Önerő + CSOK + hitel segítségével vettük a házat. Úgy néz ki, mára kinőttük, így építkezni szeretnénk. Vettünk egy telket. A 3 gyereket teljesítettük, úgy tudjuk, felvehetjük a maradék 8 millió CSOK-ot. A házunk hiteléből mára csak 2 millió Ft maradt. Az építkezéshez nincs önerőnk, csak egy telkünk és egy 2 milliós hiteles házunk. A házban lakunk, így előre nem akarjuk eladni, pedig a házért kapott pénz önerő lehetne, de akkor nincs hova mennünk. A házat a 8 millió CSOK-ból, 15 millió CSOK hitelből és a házunk értékesítéséből szeretnénk felépíteni.
Kérdésem az lenne, hogy bármit is tudunk önerőnek használni? Kell önerő? Kb. mekkora összegű önerő? Hitelünk a 2 millió a házon van, havi 12 ezer a törlesztő, plusz van egy 10 milliós babavárónk, ami törlesztője 50 ezer, de azt most 3 évig nem fizetjük. Keresetünk közösen több mint 600 ezer nettó, (ebben a gyerekek utáni támogatások is benne vannak).
Van esélyünk egy 50 milliós ház felépítésére?
Köszönöm a segítséget.

Tisztelt Szakértő!
2015-ben vettünk házat. 1 meglévő és 2 vállalt gyerekre vettünk fel CSOK-ot, ami akkor 2 millió Ft volt. Önerő + CSOK + hitel segítségével vettük a házat. Úgy néz ki, mára kinőttük, így építkezni szeretnénk. Vettünk egy telket. A 3 gyereket teljesítettük, úgy tudjuk, felvehetjük a maradék 8 millió CSOK-ot. A házunk hiteléből mára csak 2 millió Ft maradt. Az építkezéshez nincs önerőnk, csak egy telkünk és egy 2 milliós hiteles házunk. A házban lakunk, így előre nem akarjuk eladni, pedig a házért kapott pénz önerő lehetne, de akkor nincs hova mennünk. A házat a 8 millió CSOK-ból, 15 millió CSOK hitelből és a házunk értékesítéséből szeretnénk felépíteni.
Kérdésem az lenne, hogy bármit is tudunk önerőnek használni? Kell önerő? Kb. mekkora összegű önerő? Hitelünk a 2 millió a házon van, havi 12 ezer a törlesztő, plusz van egy 10 milliós babavárónk, ami törlesztője 50 ezer, de azt most 3 évig nem fizetjük. Keresetünk közösen több mint 600 ezer nettó, (ebben a gyerekek utáni támogatások is benne vannak).
Van esélyünk egy 50 milliós ház felépítésére?
Köszönöm a segítséget.

Tisztelt Szakértő!
Párommal közösen szeretnénk használt lakást vásárolni, önerő még nem áll rendelkezésre. A kérdés az lenne, hogy megoldás lenne-e, ha egyikünk a személyi kölcsönt venné fel, a másikunk pedig a lakáshitelt? Illetve ha jelzáloghitelről lenne szó az önerő nélkül megvásárolni kívánt ingatlan lehet-e jelzálog? Vagy csak önerővel?
Válaszát előre is köszönöm!

Tisztelt Szakértő!

Van-e jogilag lehetőségünk az alábbi módon hitelt felvenni? Most adtunk el egy lakást, amely papíron párom édesanyjáé volt. Párommal vennénk házat, melybe önerőként beleforgatnánk az eladott lakás árát (ez a ház vételárának fele), a maradékot hitelből rendeznénk (a hitel mindenképp a mi nevünkre menne). Ha párom édesanyja venné meg annak a háznak a felét, akkor a másik felére felvett hitelhez bevonhatjuk fedezetnek a megvásárolt házrészt, hiába nem a mi tulajdonunk?

Válaszát köszönöm!

Tisztelt Szakértő!
Győrben szeretnék lakást vásárolni jövő év elején (2021 január). A kérdésem az volna, a koronavírus miatt körülbelül mekkora önerőre lenne szükség 20 millió hitel felvétele esetén?
Válaszát várom és előre is köszönöm!
Üdvözlettel:
Milán

Tisztelt hitelnet,
5M forinttal rendelkezem, 10-12M forintnyi összegért szeretnék családi házat vásárolni. Külföldi lakcímmel rendelkezem.
A kérdésem az lenne, hogy önök szerint ilyen feltételek mellett van-e esélyem a ház megvásárlására?
Üdvözlettel: Ferenc

Tisztelt Hitelnet. Szeretnék, hogy személyi kölcsönnel együtt(melyet önerőnek használnék) lehet-e felvenni lakáshitelt? 250000 ft a netto jövedelem illetve adott hónapokon több is. Én pl igy gondolom: 8m ház 20% önerö ami 1.6m többi lakáshitel. Előre is köszönöm.

Jó napot!
Saját tulajdonban lévő telekre szeretnénk építkezni, könnyűszerkezetes házra gondoltunk.
Érdeklődöm, hogy amennyiben nincs önerő, a ház építése cirka 27-28 millió Ft lenne, hitelt milyen konstrukcióval érdemes felvenni.
Kaphatunk-e önerő nélkül hitelt? A telek megyeszékhely belvárosában van, kitűnő helyen van.
Közös jövedelmünk kb. 600 000-700 000 Ft. Házasok még nem vagyunk a párommal.
Köszönettel!

Kedves Hitelnet,
A következő témában kérném segíségét. Van egy új építésű családi ház, ami még nem készült el, Pest megyében, jelenleg építés alatt van.
A telek ára: 25m HUF
Az eddigi készültségi szint: 25-30%, 30m HUF
Teljes ház felépítmény: 120-125m HUF
Project : 150m HUF (telek+ház)
A telek ára + az eddigi elkészült házat megvenném önerőre, azaz kb. 55-60m HUF. A maradék 90m-t szereném finanszírozni banki hitellel.
A hitelhez önerőként beszámít az eddigi 25-30% készültségi fokért kifizetett 30m HUF?
Köszönöm,
Gergely

Tisztelt Hitelnet!

A kérdésem a következő lakást szeretnék vásárolni de őnerő nem áll rendelkezésre ha fedezetnek egy másik ingatlant szeretnék biztositéknak akkor annak mi a menete a gyakorlatban kihez kell elöször fordulni mire számithatok?

Köszönöm a válaszukat

Tamás

Tisztelettel érdeklődöm, hogy házépítés esetén az építési telek vételára, amelyre épül a ház, tekinthető-e önerő részenek hiteligénylés esetén.

Tisztelt Hitelnet!

A kérdésem az lenne, hogy tetőtéri lakást szeretnék építeni. Van két gyermekem akik után a csok-ot igénybe venném és, hogy KATÁs vállalkozóként kaphatok e hitelt a bővítésre?

Köszönöm a válaszukat

Gabi

Tisztelt Hitelnet.
Szeretnék hitelt felvenni lakásvásárláshoz. A havi nettó jövedelmem 420-610 ezer forint között változik. Sajnos még 2020 decemberig passzív KHR listás vagyok (2015 decembere óta). A vásárláshoz 20% önerővel rendelkezem. A fedezet a megvásárolandó ingatlan lenne, plusz fedezetet és kezest nem tudnék bevonni a hitelbe. Válás miatt van szükségem a hitelre, de nem szeretnék még fél évet albérletben tölteni.
A kérdés az lenne, hogy érdemes most belevágni a hitelfelvételbe vagy várjam meg a 2021 januárt?
Üdv.
Pisti

315
0
Tedd fel kérdésed vagy szól hozzá a témához!x