Lakáshitel önerő nélkül? Mekkora Önerő kell egy lakáshitelhez?

Nincs önereje, de lakáshitelt szeretne felvenni? Nincs tisztában, hogy mekkora önerőre lenne szüksége ahhoz, hogy hitelt kapjon? Olvassa el az alábbi összefoglalónkat, melyből megtudhatja, hogy mely lakáshitelek igényelhetők önerő nélkül, mennyi önerő szükséges lakásvásárláshoz vagy építkezéshez, illetve készpénz hiányában mivel helyettesíthető a saját erő.

Lakáshitel önerő nélkül

Kaphatok lakáshitelt önerő nélkül?

Nem minden típusú lakáshitelhez kell önerő. Bővítési, felújítási és korszerűsítési céllal igényelt lakáshitelhez önerő nélkül is hozzá lehet jutni. Fenti hitelcélok esetén ugyanis általában jóval kisebb összegű a hiteligény, mint a fedezetül szolgáló ingatlan értéke, ezért az elvégezni kívánt munkálatokról benyújtott költségvetésnek a 100%-a is finanszírozható lakáshitellel, ha az nem haladja meg az ingatlanfedezet forgalmi értékének 80%-át.

Léteznek olyan hitelkonstrukciók, melyek igénylése esetén bizonyos saját erővel rendelkezni kell, ellenkező esetben az adott pénzintézet nem folyósítja a felvenni kívánt és esetleg jóvá is hagyott hitelösszeget.

Mekkora saját erő, önerő szükséges?

A bankok kínálatából mára már eltűntek az önerő nélkül vagy minimális önerővel igényelhető lakáshitel termékek. Korábban megfelelő jövedelem esetén akár önerő nélkül is lehetett lakást vásárolni, de ezek a lehetőségek napjainkban megszűntek.

Lakáshitel kalkulátor

Tekintse meg az elérhető banki lakáshitel lehetőségeket a Hitelnet kedvezményeivel

Lakáshitelek összehasonlítása

Az, hogy mekkora összegű kölcsön vehető fel lakásvásárláshoz, építkezéshez, illetve mennyi önerőre van szükség, több tényezőtől függ: a lakásvásárló(k), lakásépítők jövedelmi helyzetétől, a vásárolandó lakás területi elhelyezkedésétől, értékétől, állapotától, illetve az építési telek fekvésétől, valamint a bank által megengedett finanszírozási aránytól. Továbbá lakáshitelek esetén van egy jogszabály által meghatározott finanszírozási korlát. Ez forint alapú hitelkonstrukciók esetén a célingatlan forgalmi értékének 80%-ban lett meghatározva kamatperiódus mértékétől függetlenül.

A jogszabály által megengedett 80%-os finanszírozási arány nem jelenti azt, hogy a 80% minden esetben felvehető, s csupán 20% önerővel kell rendelkezni. A bankok saját finanszírozási aránya ennél kisebb mértékű jelzáloghitel felvételét teszi lehetővé.

Egy megyeszékhelyen vagy nagyobb városban található lakóingatlanra arányaiban magasabb összegű hitel vehető fel, mint egy kisebb településen lévő házra. Az új lakást vásárlók ugyancsak előnybe vannak finanszírozás tekintetében a használt lakást vásárolókhoz képest.

A jövedelemvizsgálat során a bankok nemcsak azt kérik igazolni, hogy az igénylők mennyi nettó keresettel rendelkeznek, hanem az is lényeges, hogy van-e esetleg valamilyen rendszeres hiteltörlesztésük, illetve egy bizonyos összeget megélhetési költségként is kalkulálnak. Ezt általában a Központi Statisztikai Hivatal megélhetési adatai alapján teszik vagy a kereset egy bizonyos százalékában határozzák meg.

Mi számít önerőnek?

Saját erőként az alábbiak fogadhatók el:

  • Készpénz
  • Elkészült munka értéke (építési jellegű hitelek esetén)
  • A helyszínen tárolt, még be nem épített építési anyag (építési jellegű hitelek esetén)
  • Lakástakarék-pénztári szerződés alapján folyósított megtakarítás
  • Munkáltatói, önkormányzati támogatás és/vagy kölcsön
  • Lakásépítési támogatás (szocpol) új ház építése és újépítésű lakóingatlan vásárlása esetén
  • Plusz ingatlanfedezet

Önerő lakásvásárlás esetén

Lakásvásárlás esetén önerőnek a készpénz számít. Ön a teljes vételárat csak akkor tudja hitelként felvenni, ha a vásárolandó lakáson kívül másik ingatlan is bevonható fedezetként és jövedelme is kellő fedezetet nyújt a kölcsön törlesztésére. A plusz fedezetnek nem kell az Ön tulajdonában lenni, még hozzátartozói megkötés sincsen. A kiegészítő ingatlan tehát bárki tulajdonában lehet, aki hozzájárulását adja a banki jelzálogjog bejegyzéséhez.

Egyéb esetben a vételár 100%-a csak akkor vehető fel, ha az adott ingatlant áron alul értékesítik. Ha az eladási ár jóval a tényleges érték alatt van, akkor – az ingatlan egyéb jellemzőitől és az adós jövedelmi helyzetétől függően – önerő nélkül is megvalósulhat a lakásvásárlás.

Önerő építkezés, bővítés, korszerűsítés esetén

Építési jellegű hitelek esetén a következőképpen működik a hitelfelvétel. Mind új lakóház építése, mind használt ingatlan bővítése, esetleg korszerűsítése esetén szükség van a munkálatokat tartalmazó költségvetés benyújtására. A költségvetés összegét pedig le kell fednie a hitelnek és a rendelkezésre álló önerőnek.

Lakásépítés esetén önerőként fogadható el:

  • az elkészült munka értéke – banki műszaki szakértő által megállapított készültségi fok
  • a helyszínen tárolt, még be nem épített építési anyag
  • a kiegészítő ingatlanfedezet.

A saját erő lakásvásárlás esetén az adásvételi szerződésben rögzített ütemezés szerinti időpontban és összegben kerül átadásra. A pénzintézetek a vételár fennmaradó részét csak a saját erő kifizetése után folyósítják. Lakásépítés esetén az építési hitelt szintén csak akkor folyósítja a bank, ha a rendelkezésre álló saját erő (építési anyag) már beépítésre került.

Jogszabályi előírás alapján az ingatlanfedezet forgalmi értékének legfeljebb a 80%-a vehető fel hitelként, tehát minimum 20% saját erő szükséges a hitelfelvételhez. A maximálisan nyújtható hitel összegét azonban nagyban befolyásolja az igénylők jövedelmi helyzete (a havi bevételek mellett a rendszeres kiadások, esetleges hiteltörlesztések), az ingatlanfedezet területi elhelyezkedése és a bankok saját finanszírozási aránya. Mindezek figyelembevételével határozható meg tehát a hitel maximális összege, s ebből kiindulva a minimálisan szükséges önerő, ami a gyakorlatban jellemzően több mint 20%.

Fenti munkálatok esetén (új ház építése, nagyobb beruházással, akár az ingatlan aktuális értékét meghaladó kiadással járó lakásbővítés, korszerűsítés esetén) elsősorban az elvégzett munka számít önerőnek. Ha az előírt készültségi fok eléréséhez szükséges készkészpénz nem áll rendelkezésre, akkor plusz ingatlanfedezet bevonása bármely lakáscél esetén megoldás lehet.

Új ház építésénél a költségvetés és a telekérték alapján a műszaki szakértő megállapítja a lakóház várható jövőbeni értékét, s ennek meghatározott hányadáig vehető fel építési hitel. A kölcsön összege itt sem haladhatja meg az ingatlan várható forgalmi értékének 80%-át. Egyéb tekintetben az elvárt saját erő és a maximálisan felvehető építési hitel összegét ugyanazok a tényezők határozzák meg, mint lakásvásárlás esetén.

Ha kisebb beruházással járó (például 10 milliós ingatlan esetén 3-4 milliós hiteligény) felújításról, korszerűsítésről vagy bővítésről van szó, akkor a lakáshitel felvételéhez nem szükséges önerő, akár a költségvetés teljes összege felvehető.

Önerőnek számít a CSOK?

MNB rendelet alapján sem meglévő, sem vállalt gyermek után nem kell beleszámítani a CSOK összegét az ingatlan terhelhetőségébe, vagyis önerőként vehető figyelembe. A banki gyakorlat azonban ettől némileg eltér. A bankok többsége a vállalt gyermekek után igényelhető, úgynevezett megelőlegező CSOK összegét beleszámítja az ingatlan maximális terhelhetőségébe.

A CSOK összegét 2 tényező határozza meg: az eltartott gyermekek száma és a célingatlan hasznos alapterülete.

Egyéb hitelek

Más a helyzet szabad felhasználású vagy adósságrendező jelzáloghitel, valamint fedezet nélküli személyi kölcsön igénylésekor. Ezek természetesen önerő nélküli hitelek, s esetükben nincs szükség saját erő felmutatására. A felvehető hitel maximális összegét az adott pénzintézet a háztartás rendszeres nettó jövedelme és a fedezetül felajánlott ingatlan értéke alapján határozza meg.

Önerő nélkül, plusz ingatlan bevonásával történő hitelezés

Önerő nélküli lakáshitel jóváhagyásához nemcsak a megfelelő ingatlanfedezetet kell biztosítani. Az is szükséges, hogy az adós jövedelmi helyzete lehetővé tegye nagyobb összegű hitel felvételét. 2010-ben ugyanis nemcsak a finanszírozási arányok jogszabály általi korlátozására került sor, hanem a hitelezhetőségi limit megállapítását is kötelezővé tették a bankok számára. Ez alapján a hitelnyújtóknak meg kell határozniuk, hogy az ügyfél – rendszeres bevételei és kiadásai alapján – mekkora összegű hiteltörlesztést vállalhat havonta. Nem elég tehát, ha kiegészítő ingatlanfedezetet tud bevonni az adós, fontos az is, hogy a két vagy három ingatlanra nyújtható hitel havi törlesztését is vállalni tudja.

Jelenleg a jövedelemarányos törlesztőrészlet mutató (JTM) alapján történik a hitelfelvevők jövedelemvizsgálata. A JTM-re vonatkozó új szabályok 2018. október 1-től hatályosak:

Jövedelemarányos törlesztési mutató (JTM szabályok)
Havi nettó jövedelem Fogyasztási hitelek Jelzáloghitelek
Kamat periódus
5 évnél rövidebb 5-10 év között Legalább 10 éves
500 ezer Ft alatt 50% 25% 35% 50%
500 ezer Ft vagy feletti 60% 30% 40% 60%

5 évnél rövidebb kamatperiódusú hitelek esetén ez azt jelenti, hogy a nettó 400.000 Ft alatti igazolt jövedelemmel rendelkező háztartások összes havi törlesztési kötelezettségének bele kell férni igazolt nettó jövedelmük 25%-ába, 400.000 Ft-ot elérő vagy azt meghaladó háztartások esetén jövedelmük 30%-ába.

5 és 10 év közötti kamatperiódus esetén a nettó 400.000 Ft alatti igazolt jövedelemmel rendelkező háztartások összes havi törlesztési kötelezettségének bele kell férni igazolt nettó jövedelmük 35%-ába, 400.000 Ft-ot elérő vagy azt meghaladó háztartások esetén jövedelmük 40%-ába.

Legalább 10 éves kamatperiódusú hitelek esetén a nettó 400.000 Ft alatti igazolt jövedelemmel rendelkező háztartások összes havi törlesztési kötelezettségének – mint ahogy eddig is – bele kell férni igazolt nettó jövedelmük 50%-ába, 400.000 Ft-ot elérő vagy azt meghaladó háztartások esetén jövedelmük 60%-ába.

Mi lehet kiegészítő ingatlan?

A kiegészítő ingatlanfedezettel szemben – minimálisan elvárt értékét és típusát tekintve – ugyanolyan elvárásokat támasztanak a pénzintézetek, mint a hitelcél szerinti ingatlannal kapcsolatban. A plusz ingatlan értékének el kell érnie legalább a 4,5-5 millió forintot. Típusát tekintve a legtöbb bank a lakóingatlant, üdülőt, hétvégi házat, illetve építési telket fogadja el.

Számoljon lakáshitel ajánlatot:

Az elérhető legalacsonyabb THM szintek 40-50 %-os saját erő vagy megfelelő értékű kiegészítő ingatlan bevonása esetén érhetők el. Holnapunkon található Lakáshitel kalkulátor segítségével meg tudja tekinteni, hogyan alakulnának lakáshitelének havi törlesztő részletei a kívánt futamidő alatt.

Egyes konstrukcióknál lehetőség van valamennyi banki járulékos költség megelőlegezésére vagy a hitelbe történő beépítésére is ezáltal minimálissá téve a hitel igénylésekor kifizetendő egyéb díjak összegét.

Ha Ön már megtalálta a megvásárolni kívánt lakást, esetleg rendelkezik építési telekkel és kész költségvetéssel, akkor célszerű lenne lakáshitel kalkulátorunk és szakértőink segítségével tájékozódnia a szükséges önerőről és az elérhető lakáshitelekről. A konkrét részletek, adatok ismeretében Szakértőink személyre szabott lakáshitel ajánlatot tudnak Önnek készíteni!

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés
315 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Szeretném kérdezni hogy 26 milliós ingatlant vásárolnék. Jövedelmem nettó 300 ezer Ft édesanyám kezes lenne ő nyugdíjas. Nyugdíja nettó 200 ezer Ft. 22 %ÖNERŐVEL RENDELKEZEM. Kapok e hitelt erre az önerőre. 36 éves vagyok.

Szeretném megkérdezni, hogy a megvásárolni szándékozott ingatlan jelenleg társasházként van bejegyezve. 2 db lakás van földszint és emelet (két szintes családi ház)
Szeretném megvásárolni mindkét tulajdonostól a lakásokat és így visszaminősülne a társasház családi házzá 1 tulajdonossal.
A bankot mennyire zavarná a hitelfelvételnél ez a felállás a két tulajdonossal 2 db adásvételi szerződés?

Üdv,
Jelzáloghitellel terhelt saját tulajdonú ingatlan bevonható-e önerőként egy új lakásvásárlási hitelbe?
A cél az új ingatlan önerő nélküli hitelezése lenne.

Az lenne a kérdésem, hogy kezesként be szeretnénk vonni édesapámat is, aki 65 éves. De 30 éves a hitel futamideje, akkor ő nem lehet kezes sem?

Tisztelt címzett!
2019 decemberében felvettük a babaváró hitelt, melyből most megvásárolnánk egy telket, tervrajzzal együtt. 107 nm 4 szobás 3 gyerekes csokra készült a terv. Jelenleg 2 gyermekünk van, még egy babát szeretnénk. Babavárón kívül más önerővel nem rendelkezünk, minden pénz elmenne a telek vásárlására.
Kérdésem az lenne, hogy a 10+15 milliót önerő nélkül is fel tudjuk venni a ház megéítésére? Elegendő a telek és a terv megléte? Valamint szükséges-e szerződés egy kivitelezővel, aki kulcsra készre elkészítené a házat?
Előre is köszönöm a válaszukat!

Kedves Hölgyem/Uram,

Egyedülálló anyaként, 1 gyermeket nevelve szeretnék házat vásárolni. 15 millió Ft-tal rendelkezem. A ház amit meg szeretnék vásárolni használt és 35 millió Ft, vidéken van. A fizetésem nettó 260.000 Ft havonta plusz egyéb juttatások. A kisfiam apukája is támogat minket havonta 80.000 Ft-tal. Kérdéseim:
1. Merjek-e ilyen nagy összegű hitelt felvenni fix kamatozással, 20 év futamidőre? (20 millió Ft.)
2. Egyedülálló anyáknak, ha jól tudom, jár önerő támogatás. Nekem járna, megérné? ( Bevallom, semmit sem tudok a támogatásról.)
3. Van-e valamilyen támogatás egyedülálló anyáknak hitel felvétel kapcsán vagy úgy egyébként amit érdemes lenne igénybe vennem?

Köszönöm szépen,
Szilvi

Tisztelt Hitelnet.
Önerőnek számít-e egy eladás alatt álló ingatlan?
Vagyis: elszeretnénk adni az ingatlanunkat és vásárolni szeretnénk egy nagyobbat. Az ingatlanunkra van már vásárló, bár még nem írtuk alá az adás-vételi szerződést.
De ha ez megtörténik és még csak a foglaló van a kezemben a teljes vételár még nincs kifizetve, akkor ez önerőnek számít-e?
Illetve hogy vizsgálja egy bank azt, hogy mennyi önerőm van?
Válaszukat előre is köszönöm.
Üdv
Ferenc

Kedves Hitelszakértő!
Azzal a kérdéssel fordulok önhöz, hogy van egy háza,m ami 6 millió forintot ér kb. Szeretnék máshol házat venni. A házam értékét nem lehet önerőként beszámolni és a különbözetre felvennék hitelt?
Válaszát előre is köszönöm!

64 éves vagyok.
Érdeklődnék, hogy hány éves korig lehet lakásvásárlásra hitelt felvenni?

Tisztelt Hitelnet!
Új építésű lakást szeretnénk vásárolni 30M Ft körüli összegben. 50 évesek vagyunk, vállalkozók. 12M-t tudunk belefizetni. 3 gyermekünk van, 28, 27, 14 évesek. A nagyobbik külön él már. A szocpolt 1990-ben felvettük 2 gyerekre.
Kérdésem az, hogy van-e lehetőségünk valamilyen családtámogtásra?

Tisztelt Hitelnet!
Az általam megvásárolni kívánt ingatlan felét ajándékba megkapom. A másik felének megvásárlásához lenne szükségem hitelre. Önerőm és egyéb ingatlanfedezetem nincs, így is kaphatok lakáshitelt?

Üdvözlöm!
Két kérdésem volna:
1. Az esetlegesen lakáshitel fedezetéül bevont másik ingatlanra eső jelzálog előtörleszthető-e, illetve feltétlenül azonosak az arra vonatkozó feltételek, a vásárolni kívánt lakásra terhelt jelzálogéval?
2. Lehetséges az önerőt kombinálva igazolni, tehát pl. 15% készpénz + a fennmaradó rész fedezetül bevont másik ingatlannal?

Tisztelt hitelnet!
Társammal megromlott kapcsolatunk miatt a közös 50-50% tulajdonú házat szeretnénk eladni. Van rá vevő 35M Ft-ért. Viszont én kifizetném az Ő részét 17.5M Ft-ot. De nincs pénzem, csak egy családi házam, melyet 50M Ft-ért akartak megvenni. Nyugdíjam 150e Ft lakástakarék, /20e Ft/hó / levonása után, mely 2020-ban lesz elérhető.
Kaphatok-e ekkora összeget kölcsön, s ha igen, miként, mennyiért?
Köszönöm válaszát.

Tisztelt Hitelnet!
Lakást szeretnék vásárolni, ami 15.000.000 Ft (Lajosmizsén található) társasházi lakás. 11 éve van állandó munkaviszonyom, megszakítás nélkül. Egyedülállóként, önerő nélkül hogyan tudnám megvásárolni az ingatlant, ha más hitelem nincs és a három havi fizetésem átlaga 380.000 Ft.
Előre is köszönöm.

Tisztelt Hitelnet!
A hitelképességemmel kapcsolatosan szeretnék informálódni. 45 éves elmúltam. 2002-ben új lakás építésére felvett törlesztő részletem havi 70.000 Ft. Jövedelmem 550 EFt/hó. A meglévő lakásom mellé szeretnék egy nagyobb lakást (új vagy használt) vagy lakóházat vásárolni (új építésében is gondolkozom). 3 millió forint készpénzzel rendelkezem. A lakásom jelenlegi értéke 25 MFt. Van még egy fél házam is, melynek az értéke 4 millió forint. Két később született kiskorú gyermekemre már felvettem a 2002-es évi hitelfelvételemhez az utólagosan elszámolható szocpol kedvezményt, így CSOK-ra nem vagyok jogosult vélhetően.
Érdeklődnék, hogy milyen összegű hitel felvételére van, illetőleg lenne lehetőségem?

Üdvözlöm!
Párommal szeretnénk egy kis lakást vásárolni. Önerőnk nincs. Ezt személyi kölcsönből szeretnénk biztosítani. Kb. 13 millió forintos lakások lennének kilátásban.
A kérdésem az lenne, hogy tudnak-e segíteni nekünk ebben az ügyben. Illetve van-e lehetőség a hivatalosan bejelentett fizetésünkkel egy ilyen lakásvásárlást megvalósítani. Ez nettó 220.000 Ft + 130.000 Ft, továbbá 37.000 Ft gyest és családi pótlékot kapunk. CSOK-ot nem szeretnénk igénybe venni.
Köszönettel,
Edit

Üdvözlöm!
A párommal szeretnénk lakáshitelt felvenni, azonban önerőnk nincs és én nemrég kezdtem el dolgozni (pályakezdőként kezdtem a jelenlegi munkahelyemen). 3 hónapja van munkaviszonyom. A páromnak is 3 év körül van munkaviszonya (nem egy munkahelynél). Nekem havi nettó 150.000 Ft a jövedelmem, neki nettó 80.000 Ft. 2-3.000.000 Ft összegű ingatlanba gondolkozunk, de nem tudom, hogy adnának-e hitelt így és ha igen, melyik bank, illetve mennyit. Segítségünk nincs, így teljesen tanácstalanok vagyunk.

Sziasztok,
Feleségemmel ez vagy következő évben használt lakást (házat BP környékén, közeli faluban) szeretnénk vásárolni, 65-90 m2 magasságban. Jelenleg, kb 35-40M Ft-tal számolunk, mint az ingatlan teljes összegére + esetleges kisebb javíásokra/hasonlókra.
Neki nettó kb. 200e Ft, nekem meg Egyéni Vállalkozóként havonta kb. 550e Ft (és, 2018 évtől Kft.-ben is bejelentett, alap/minimumhoz közeli fizetésem van).
Az OTPnél van lakástakarékunk, de kevés, alig 1 évnyi..
Az érdekel minket főképp, hogy milyen önerőre számítsunk? Nem sietünk, valamikor 2020 környékén szeretnénk ebbe belevágni, csak hát, nem mindegy mennyi M Ft-ot kell rá addig összegyűjteni… VAGY, kivárni az 5 – vagy 10 – éves lakástakarékot..
Nagyon szépen köszönöm az időtöket és segítésgeteket!
Oszkár

Üdvözlöm!
Használt ház vásárlás előtt állunk, 3 gyerekünk van, így a csok-ot is szeretnénk kihasználni. Én jelenleg kisadózó egyéni vállalkozó vagyok, férjem nettó jövedelme átlagosan 300 ezer forint.
A kérdésem, hogy egy körülbelül 16-20 milliós ingatlannál mennyi minimális önerő szükséges, illetve hogy mennyire lehet akadály, hogy nekem nincs igazolható jövedelmem (még nincs 1 lezárt adóévem).
Köszönöm szépen.

Tisztelt Hitelszakértő!
Kicsit összetett kérdést szeretnék feltenni!
A párommal új ház építését tervezzük kivitelező segítségével! A kapott ajánlat egy 62,5 négyzetméteres vas megyei megyeszékhely meletti falu új lakóparkjába szól 25 milliós költségvetéssel számolva! Az első kérdésem az lenne, hogy lehetséges-e, hogy a hitelfolyosító bank esetlegesen magasabb összegre becsli a leendő házat, így csökkentve a saját önerő nagyságát?
A párommal a havi bevételünk 400 ezer Ft felett van, tartozás nélkül, de kiadásaink mellett szerepel fundamenta megtakarítás is (szám szerint 2-2db személyeként, 4 éves futamidó havi 20ezer Ft-tal). Itt a kérdés az lenne, valahogyan be lehetne ezt is forgatni a hitelezés során úgy, hogy ne bukjuk el az eddig államilag kapott támogatást (még 2 év van a kifutásig)?
Előre is köszönöm.
Zsolt

Szeretnék venni egy használt kertes házat Nagykátán. 28 éves vagyok, 9 éve van bejelentett, határozatlan idejű munkaszerződésem, nettó jövedelmem 200.000 Ft. Semmilyen hitelem, illetve tartozásom nincs! Konkrét ingatlant még nem néztem ki, de folyamatban van. Adóstárs bevonását nem szeretném. Megtakarításom 2M. Ennyi önerőre, illetve ilyen szintű fizetés mellett, mennyire vagyok hitelképes? Jelzáloghitelnél 20%-ot szoktak kérni, ami a valóságban inkább 30%, bár ezt bankja válogatja. A családban van egy használt kertes családi ház, illetve egy üres belterületi építési telek is (ezeket nem szeretném bevonni, mint önerő, csak ha “muszály”).
Köszönöm.

Falusi házat szeretnék vásárolni ugyanabban a faluban. Az én házam kb. ugyanolyan értékű, mint a megvásárolandó ház.
Kérdésem: a házam fedezetre elegendő-e önerő befizetés nélkül?

Egy használt lakás (pesti garzon lakás, első lakást vásároló fiatalnak) vásárlásánál mennyi önrésszel kell rendelkezni, ha 12 milliós kölcsönre lenne szüksége 20 éves futamidővel?

Tisztelt Hitelszakértő!
Határozatlan kinevezésű kormánytisztviselő vagyok nettó: 230.000 Ft fizetéssel, életkorom 50 éves. Használt lakást vásárolnék melynek vételárra: 7.000.000 Ft. Semmilyen tartozásom pénzintézetek felé nincsen. Hitelt szeretnék felvenni fix kamattal 15 évre.
Mennyi önerő szükséges az ingatlan megvásárlásához? Kell-e adótárs?

Kedves Hitelnet!
Az a célunk a férjemmel, hogy Budapesten tudjunk lakást vásárolni. Egy olyan lakás ára, amit jelenleg bérlünk 22-25 M Ft.
Ön szerint mekkora önerőre lesz szükség ahhoz, hogy egy ilyen lakást megvásároljunk? Egy gyermekünk van, nem is tervezünk többet.
Köszönöm előre is a válaszát.
Üdvözlettel:
Szilvia

Kedves Hitelszakértő!
Lakáshitel témakörben szeretnék kérdést feltenni. 16-17 millió forinton hirdetett lakást szeretnék vásárolni Budapesten (IV. vagy XV. kerület) vagy Vácon. 193.000 Ft nettó jövedelmem van, körülbelül 3.500.000 Ft önerőm, nincs meglévő hitelem.
A kérdésem az lenne, tapasztalataik alapján, megkapnám-e a körülbelül 13 millió forintos hitelt? A bankok értékbecslői a meghirdetett árakat mennyire becsülik alá? Van rá esély, hogy a lakás árának 80%-át, vagy inkább csak kevesebb százalékát “állja” a bank?
Előre is köszönöm válaszaikat!

Tisztelt Válaszadó!
Lakásvásárlás előtt állok, meg már folyamatban is van, de kétségek merültek fel bennem a hitelbírálatnál. Volt már egy előminősítés, azon megfeleltem! Várom a végleges adásvételi szerződést ügyvéd által és ugye utána lehet kérelmezni a hitelt! Ön szerint megfogom kapni a hitelt? Csak, hogy értse a dolgot. Tehát egy vadi új építésű ingatlanról lenne szó, tömblakásról beszélünk aminek a vételára 24,5 millió Ft. Önerőt már megfizettem 5,5 millió Ft-ot és a maradék 19 millió lenne a hitel. És kezdek már nagyon izgulni, hogy kevés lesz az önerő, aztán ha elutasítja a bank a hitelt, akkor bukom az önerőt! Egyedülálló vagyok, nincs gyermekem, határozatlan idejű munkaszerződésem van, másfél éves munkaviszony és 600.000 Ft nettó jövedelem leigazolták.

Üdvözlöm!
Jelenleg áruljuk a lakásunkat. Ennek az ára lenne az önerőnk hitel felvételéhez, 10.400.000 Ft, a fővárosba, peremkerületbe, kisebb lakásba szeretnénk költözni vidékről. Kettőnk keresete 320.000 Ft körülbelül, eltartottunk egy pici baba. CSOK-ot is egy gyermekre igényelnénk. Kb. 18-19 millió forint értékben nézegetünk lakásokat.
Ön szerint ennyi jövedelemmel, 20-25 éves törlesztéssel, 10 millió forint hitel felvétele lehetséges lenne-e? Semmi egyéb hitelünk, tartozásunk nincs.
Válaszát előre is köszönöm!
Üdvözlettel.
Julianna

Kedves cikkíró.
Eddig az Unicredit és a K&H Banknál jártunk. Új lakás építése esetén egyik sem fogadta el önerőként a 3 gyerek után járó 10 millió forintot, és mind a két helyen azt mondták, ez máshol is így lesz.
Akkor most önerő a csok, vagy sem?

Üdvözlöm!
Használt lakást szeretnék vásárolni, de nincs önerőm. Bruttó 200 000 Ft munkabérrel rendelkezem (nettó 140 000 ). Emellett 21 000 Ft fogyatékossági támogatást, valamint 113 000 Ft-ot árvaellátásként rokkantság címén. Stabil munkahelyem van. Rendelkezem egy zártkerttel és sajnos van egy 60 000 Ft-os személyi hitelem. Kb. 4.000.000 Ft értékű ingatlanban gondolkoztam.
Van bármilyen lehetőség számomra ebben a helyzetben?
Köszönettel várom válaszát.
Tisztelettel: Lajos

315
0
Tedd fel kérdésed vagy szól hozzá a témához!x