Lakáshitel önerő nélkül? Mekkora Önerő kell egy lakáshitelhez?

Nincs önereje, de lakáshitelt szeretne felvenni? Nincs tisztában, hogy mekkora önerőre lenne szüksége ahhoz, hogy hitelt kapjon? Olvassa el az alábbi összefoglalónkat, melyből megtudhatja, hogy mely lakáshitelek igényelhetők önerő nélkül, mennyi önerő szükséges lakásvásárláshoz vagy építkezéshez, illetve készpénz hiányában mivel helyettesíthető a saját erő.

Kaphatok hitelt önerő nélkül?

Nem minden típusú lakáshitelhez kell önerő. Bővítési, felújítási és korszerűsítési céllal igényelt lakáshitelhez önerő nélkül is hozzá lehet jutni. Fenti hitelcélok esetén ugyanis általában jóval kisebb összegű a hiteligény, mint a fedezetül szolgáló ingatlan értéke, ezért az elvégezni kívánt munkálatokról benyújtott költségvetésnek a 100%-a is finanszírozható lakáshitellel, ha az nem haladja meg az ingatlanfedezet forgalmi értékének 80%-át.

Léteznek olyan hitelkonstrukciók, melyek igénylése esetén bizonyos saját erővel rendelkezni kell, ellenkező esetben az adott pénzintézet nem folyósítja a felvenni kívánt és esetleg jóvá is hagyott hitelösszeget.

Mekkora saját erő, önerő szükséges?

A bankok kínálatából mára már eltűntek az önerő nélkül vagy minimális önerővel igényelhető lakáshitel termékek. Korábban megfelelő jövedelem esetén akár önerő nélkül is lehetett lakást vásárolni, de ezek a lehetőségek napjainkban megszűntek.

kalkulátor

Lakáshitel kalkulátor

Tekintse meg az elérhető banki lakáshitel lehetőségeket a Hitelnet kedvezményeivel

Lakáshitelek összehasonlítása

Az, hogy mekkora összegű kölcsön vehető fel lakásvásárláshoz, építkezéshez, illetve mennyi önerőre van szükség, több tényezőtől függ: a lakásvásárló(k), lakásépítők jövedelmi helyzetétől, a vásárolandó lakás területi elhelyezkedésétől, értékétől, állapotától, illetve az építési telek fekvésétől, valamint a bank által megengedett finanszírozási aránytól. Továbbá lakáshitelek esetén van egy jogszabály által meghatározott finanszírozási korlát. Ez forint alapú hitelkonstrukciók esetén a célingatlan forgalmi értékének 80%-ban lett meghatározva kamatperiódus mértékétől függetlenül.

A jogszabály által megengedett 80%-os finanszírozási arány nem jelenti azt, hogy a 80% minden esetben felvehető, s csupán 20% önerővel kell rendelkezni. A bankok saját finanszírozási aránya ennél kisebb mértékű jelzáloghitel felvételét teszi lehetővé.

Egy megyeszékhelyen vagy nagyobb városban található lakóingatlanra arányaiban magasabb összegű hitel vehető fel, mint egy kisebb településen lévő házra. Az új lakást vásárlók ugyancsak előnybe vannak finanszírozás tekintetében a használt lakást vásárolókhoz képest.

A jövedelemvizsgálat során a bankok nemcsak azt kérik igazolni, hogy az igénylők mennyi nettó keresettel rendelkeznek, hanem az is lényeges, hogy van-e esetleg valamilyen rendszeres hiteltörlesztésük, illetve egy bizonyos összeget megélhetési költségként is kalkulálnak. Ezt általában a Központi Statisztikai Hivatal megélhetési adatai alapján teszik vagy a kereset egy bizonyos százalékában határozzák meg.

Mi számít önerőnek?

Saját erőként az alábbiak fogadhatók el:

  • Készpénz
  • Elkészült munka értéke (építési jellegű hitelek esetén)
  • A helyszínen tárolt, még be nem épített építési anyag (építési jellegű hitelek esetén)
  • Lakástakarék-pénztári szerződés alapján folyósított megtakarítás
  • Munkáltatói, önkormányzati támogatás és/vagy kölcsön
  • Lakásépítési támogatás (szocpol) új ház építése és újépítésű lakóingatlan vásárlása esetén
  • Plusz ingatlanfedezet

Önerő lakásvásárlás esetén

Lakásvásárlás esetén önerőnek a készpénz számít. Ön a teljes vételárat csak akkor tudja hitelként felvenni, ha a vásárolandó lakáson kívül másik ingatlan is bevonható fedezetként és jövedelme is kellő fedezetet nyújt a kölcsön törlesztésére. A plusz fedezetnek nem kell az Ön tulajdonában lenni, még hozzátartozói megkötés sincsen. A kiegészítő ingatlan tehát bárki tulajdonában lehet, aki hozzájárulását adja a banki jelzálogjog bejegyzéséhez.

Egyéb esetben a vételár 100%-a csak akkor vehető fel, ha az adott ingatlant áron alul értékesítik. Ha az eladási ár jóval a tényleges érték alatt van, akkor – az ingatlan egyéb jellemzőitől és az adós jövedelmi helyzetétől függően – önerő nélkül is megvalósulhat a lakásvásárlás.

Önerő építkezés, bővítés, korszerűsítés esetén

Építési jellegű hitelek esetén a következőképpen működik a hitelfelvétel. Mind új lakóház építése, mind használt ingatlan bővítése, esetleg korszerűsítése esetén szükség van a munkálatokat tartalmazó költségvetés benyújtására. A költségvetés összegét pedig le kell fednie a hitelnek és a rendelkezésre álló önerőnek.

Lakásépítés esetén önerőként fogadható el:

  • az elkészült munka értéke – banki műszaki szakértő által megállapított készültségi fok
  • a helyszínen tárolt, még be nem épített építési anyag
  • a kiegészítő ingatlanfedezet.

A saját erő lakásvásárlás esetén az adásvételi szerződésben rögzített ütemezés szerinti időpontban és összegben kerül átadásra. A pénzintézetek a vételár fennmaradó részét csak a saját erő kifizetése után folyósítják. Lakásépítés esetén az építési hitelt szintén csak akkor folyósítja a bank, ha a rendelkezésre álló saját erő (építési anyag) már beépítésre került.

Jogszabályi előírás alapján az ingatlanfedezet forgalmi értékének legfeljebb a 80%-a vehető fel hitelként, tehát minimum 20% saját erő szükséges a hitelfelvételhez. A maximálisan nyújtható hitel összegét azonban nagyban befolyásolja az igénylők jövedelmi helyzete (a havi bevételek mellett a rendszeres kiadások, esetleges hiteltörlesztések), az ingatlanfedezet területi elhelyezkedése és a bankok saját finanszírozási aránya. Mindezek figyelembevételével határozható meg tehát a hitel maximális összege, s ebből kiindulva a minimálisan szükséges önerő, ami a gyakorlatban jellemzően több mint 20%.

Fenti munkálatok esetén (új ház építése, nagyobb beruházással, akár az ingatlan aktuális értékét meghaladó kiadással járó lakásbővítés, korszerűsítés esetén) elsősorban az elvégzett munka számít önerőnek. Ha az előírt készültségi fok eléréséhez szükséges készkészpénz nem áll rendelkezésre, akkor plusz ingatlanfedezet bevonása bármely lakáscél esetén megoldás lehet.

Új ház építésénél a költségvetés és a telekérték alapján a műszaki szakértő megállapítja a lakóház várható jövőbeni értékét, s ennek meghatározott hányadáig vehető fel építési hitel. A kölcsön összege itt sem haladhatja meg az ingatlan várható forgalmi értékének 80%-át. Egyéb tekintetben az elvárt saját erő és a maximálisan felvehető építési hitel összegét ugyanazok a tényezők határozzák meg, mint lakásvásárlás esetén.

Ha kisebb beruházással járó (például 10 milliós ingatlan esetén 3-4 milliós hiteligény) felújításról, korszerűsítésről vagy bővítésről van szó, akkor a lakáshitel felvételéhez nem szükséges önerő, akár a költségvetés teljes összege felvehető.

Önerőnek számít a CSOK?

MNB rendelet alapján sem meglévő, sem vállalt gyermek után nem kell beleszámítani a CSOK összegét az ingatlan terhelhetőségébe, vagyis önerőként vehető figyelembe. A banki gyakorlat azonban ettől némileg eltér. A bankok többsége a vállalt gyermekek után igényelhető, úgynevezett megelőlegező CSOK összegét beleszámítja az ingatlan maximális terhelhetőségébe.

A CSOK összegét 2 tényező határozza meg: az eltartott gyermekek száma és a célingatlan hasznos alapterülete.

Egyéb hitelek

Más a helyzet szabad felhasználású vagy adósságrendező jelzáloghitel, valamint fedezet nélküli személyi kölcsön igénylésekor. Ezek természetesen önerő nélküli hitelek, s esetükben nincs szükség saját erő felmutatására. A felvehető hitel maximális összegét az adott pénzintézet a háztartás rendszeres nettó jövedelme és a fedezetül felajánlott ingatlan értéke alapján határozza meg.

Önerő nélkül, plusz ingatlan bevonásával történő hitelezés

Önerő nélküli lakáshitel jóváhagyásához nemcsak a megfelelő ingatlanfedezetet kell biztosítani. Az is szükséges, hogy az adós jövedelmi helyzete lehetővé tegye nagyobb összegű hitel felvételét. 2010-ben ugyanis nemcsak a finanszírozási arányok jogszabály általi korlátozására került sor, hanem a hitelezhetőségi limit megállapítását is kötelezővé tették a bankok számára. Ez alapján a hitelnyújtóknak meg kell határozniuk, hogy az ügyfél – rendszeres bevételei és kiadásai alapján – mekkora összegű hiteltörlesztést vállalhat havonta. Nem elég tehát, ha kiegészítő ingatlanfedezetet tud bevonni az adós, fontos az is, hogy a két vagy három ingatlanra nyújtható hitel havi törlesztését is vállalni tudja.

Jelenleg a jövedelemarányos törlesztőrészlet mutató (JTM) alapján történik a hitelfelvevők jövedelemvizsgálata. A JTM-re vonatkozó új szabályok 2018. október 1-től hatályosak:

Jövedelemarányos törlesztési mutató (JTM szabályok)
Havi nettó jövedelem Fogyasztási hitelek Jelzáloghitelek
Kamat periódus
5 évnél rövidebb 5-10 év között Legalább 10 éves
500 ezer Ft alatt 50% 25% 35% 50%
500 ezer Ft vagy feletti 60% 30% 40% 60%

5 évnél rövidebb kamatperiódusú hitelek esetén ez azt jelenti, hogy a nettó 400.000 Ft alatti igazolt jövedelemmel rendelkező háztartások összes havi törlesztési kötelezettségének bele kell férni igazolt nettó jövedelmük 25%-ába, 400.000 Ft-ot elérő vagy azt meghaladó háztartások esetén jövedelmük 30%-ába.

5 és 10 év közötti kamatperiódus esetén a nettó 400.000 Ft alatti igazolt jövedelemmel rendelkező háztartások összes havi törlesztési kötelezettségének bele kell férni igazolt nettó jövedelmük 35%-ába, 400.000 Ft-ot elérő vagy azt meghaladó háztartások esetén jövedelmük 40%-ába.

Legalább 10 éves kamatperiódusú hitelek esetén a nettó 400.000 Ft alatti igazolt jövedelemmel rendelkező háztartások összes havi törlesztési kötelezettségének – mint ahogy eddig is – bele kell férni igazolt nettó jövedelmük 50%-ába, 400.000 Ft-ot elérő vagy azt meghaladó háztartások esetén jövedelmük 60%-ába.

Mi lehet kiegészítő ingatlan?

A kiegészítő ingatlanfedezettel szemben – minimálisan elvárt értékét és típusát tekintve – ugyanolyan elvárásokat támasztanak a pénzintézetek, mint a hitelcél szerinti ingatlannal kapcsolatban. A plusz ingatlan értékének el kell érnie legalább a 4,5-5 millió forintot. Típusát tekintve a legtöbb bank a lakóingatlant, üdülőt, hétvégi házat, illetve építési telket fogadja el.

Számoljon lakáshitel ajánlatot:

Az elérhető legalacsonyabb THM szintek 40-50 %-os saját erő vagy megfelelő értékű kiegészítő ingatlan bevonása esetén érhetők el. Holnapunkon található Lakáshitel kalkulátor segítségével meg tudja tekinteni, hogyan alakulnának lakáshitelének havi törlesztő részletei a kívánt futamidő alatt.

Egyes konstrukcióknál lehetőség van valamennyi banki járulékos költség megelőlegezésére vagy a hitelbe történő beépítésére is ezáltal minimálissá téve a hitel igénylésekor kifizetendő egyéb díjak összegét.

Ha Ön már megtalálta a megvásárolni kívánt lakást, esetleg rendelkezik építési telekkel és kész költségvetéssel, akkor célszerű lenne lakáshitel kalkulátorunk és szakértőink segítségével tájékozódnia a szükséges önerőről és az elérhető lakáshitelekről. A konkrét részletek, adatok ismeretében Szakértőink személyre szabott lakáshitel ajánlatot tudnak Önnek készíteni!


Utolsó módosítás: 2021. január 14. csütörtök

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés
287 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Jó napot kívánok!
Egyedülálló anyaként két gyermekkel szeretnék lakást vásárolni, az önerő 2 millió Ft. Jövedelmem nettó 176 000 Ft és a családi pótlék. A jelenlegi munkahelyemen 4 éve dolgozom, hitelt még eddig nem igényeltem.
Érdeklődnék, hogy a csok és az önerő együtt elegendő-e arra, hogy nagyobb összegű hitelt kapjak. Pl., ha a megvásárolni kívánt ingatlan kb. 13 millió Ft?
Köszönöm és várom válaszukat!

Kedves Ivett!
Személyre szabott, díjmentes tájékoztatáshoz bővebb információkra lenne szükség, ezért kérjük, töltse ki online adatlapunkat! Irodáinkban a teljes körű hitel és CSOK ügyintézést díjmentesen vállaljuk!

Üdvözlöm Önöket! Egy kérdés foglalkoztat mostanában engem, és szeretnék rá érdemi választ kapni egy szakértőtől: Lakáshitelt szeretnék felvenni, használt lakás vásárlására, azonban nem tudom, hogy egyáltalán elindítható-e a folyamat, a bankoktól kaphatok-e hitelt az alábbi feltételekkel: Egyedülálló dolgozó férfi vagyok, egész jó havi fix fizetéssel. Nincs fedezetem, sem pénz, sem ingatlan, csak a megvásárolandó lakás lehetne az. Nincs önerőm, azt valamilyen más formában kellene előteremtenem, akár a banktól is. Rendelkezem egy minimális megtakarítással, havonta tudok félre tenni kisebb nagyobb összeget. Nincs adóstársam, egymagam szeretném felvenni és törleszteni a lakáshitelt. Vidéki ingatlanban gondolkozom, közép magyarországi kis településen, egy két szobás lakásban.… Továbbiak »

Kedves Zoltán!
Törvényi előírás alapján egy ingatlan forgalmi értékének legfeljebb 80%-a vehető fel hitelként, 20% önerő tehát minden esetben szükséges a vásárláshoz. A maximálisan felvehető hitelösszeget befolyásolja a vásárolandó lakás területi elhelyezkedése és az igénylő jövedelmi helyezte is. Javasoljuk, hogy töltse ki online adatlapunkat és a további részletek ismeretében Szakértőink személyre szabottan fogják Önt tájékoztatni a szükséges önerő mértékéről és a finanszírozási lehetőségekről! Irodáinkban a teljes körű hitelügyintézést díjmentesen vállaljuk!

Tisztelt Hölgyem/Uram! A következő kérdésemre szeretnék választ kérni. Párommal használt ingatlant szeretnénk vásárolni 11-12 millió forintig! Hitelre plusz csok 2 meglévő egy vállalt gyerkőcre. A párom lenne az igénylő, az ő jövedelme 360.000-400.000 Ft között mozog (plusz cafateria). Én lennék az adóstársa a hitelben. Jelenleg gyesen vagyok október 25.-ig kisebbik gyermekünkkel, de októberi hónaptól szeretnék munkába állni. Várható jövedelmem 80.000-90.000 Ft körül fog lenni plusz a 26.600 Ft családi pótlék. 7Kérdésem, hogy ekkora jövedelemmel hitelképesek lehetünk ekkora összegig? 9 millió hitelre volna szükségünk. A csokot szeretnénk önerőkét használni. Amit még szeretnénk tudni, nekem mint adóstársnak elegendő a 3 hónap munkaviszony… Továbbiak »

Kedves Tímea!
Törvényi előírás alapján a maximális finanszírozási arány az ingatlan forgalmi értékének 80%-a, de területi elhelyezkedéstől függően ez az arány kisebb is lehet. Van olyan bank, ahol a vállalt gyermek után igényelt CSOK is önerőként vehető figyelembe. A jövedelemvizsgálat során – pénzintézettől függően – elegendő lehet a 3 hónapos munkaviszony, ha a próbaidő lejár és munkaviszonya határozatlan idejű lesz.
Javasoljuk, hogy személyre szabott, díjmentes tájékoztatáshoz töltse ki online adatlapunkat! Irodáinkban a teljes körű hitel és CSOK ügyintézés díjmentes!

Jó napot kívánok!
Olyan kérdésem lenne, hogy létezik-e olyan, hogy nincs önerő házvásárlásnál, de mégis megkapható a hitel?
A választ előre is köszönöm.
Andrea

Kedves Andrea!
Törvényi előírás alapján a vásárolandó ház forgalmi értékének legfeljebb 80%-a vehető fel hitelként, tehát általában minimum 20% saját erő általában szükséges. Önerő nélkül akkor oldható meg a házvásárlás, ha van megfelelő értékű plusz ingatlanfedezet, ami bevonható még az ügyletbe. Amennyiben ez lehetséges, kérjük, töltse ki online adatlapunkat és Szakértőink a további információk alapján ismertetni fogják az elérhető hitelkonstrukciókat!

Jelenleg van 3 lakástakarékom, ami közül egy 2 év múlva jár le, egy másik pedig 3 év múlva, illetve még egy, ami 5 év múlva. Mindegyik havi 20e Ft-os befizetésű. A vágyott, budapesti, 30 nm körüli lakás megvásárlását 2-3 év múlva tervezném, az első lakástakarék lejártakor. Saját megtakarításom nagyjából 2 millió Ft lesz akkorra. A lakástakarék esetén van arra lehetőség, hogy a még megtakarítási szakaszban lévőre is kaphassak hitelt? Ha felveszek egy másik hitelt áthidalási céllal, akkor a később megkapott lakástakarék összegéből vissza tudom azt fizetni előtörlesztéssel? Mennyi önerő kell egy 6-9 millió Ft-os ingatlan megvásárlásához, illetve abba a lakástakarék… Továbbiak »

Kedves Ákos!
LTP esetén a megtakarítási idő lejárata előtt is van lehetőség arra, hogy hozzájusson előre az összeghez áthidaló hitel formájában. Minderről további részleteket ITT olvashat.
Másik típusú lakáshitel szintén betörleszthető LTP-vel a megtakarítási idő lejárata után.
Egy lakásvásárláshoz szükséges önerő mértéke számos tényezőtől függ. Meghatározó például az igénylő jövedelmi helyzete. Megfelelő jövedelemfedezettség esetén a vásárolandó lakás forgalmi értékének akár 80%-is felvehető hitelként. Ebben az esetben 20% önerő is elegendő lehet. Személyre szabott, díjmentes tájékoztatáshoz kérjük, töltse ki online adatlapunkat! Irodáinkban a teljes körű hitelügyintézés díjmentes!

Kedves címzett!
Szeretnék egy házat venni hitelre, a legminimálisabb önrésszel, lehetőleg alacsony thm-mel. Egyenlőre minimális megtakarításom van, viszont a jövedelmem havi egymillió feletti. Albérletben lakom havi 230ezerért jelenleg, viszont szeretném inkább a sajátomba fektetni a pénzem s abban lakni.
Abban kérném a segítségüket, hogy (egyenlőre csak) kinéztem hirdetés alapján egy házat, ami érdekelne megvételre és szeretném tudni milyen lehetőségeim vannak, valamint mennyi pénzzel kell rendelkeznem és mi a menete egy ilyen hitelre történő vásárlásnak. Pótfedezet kizárva.
Tisztelettel.
Árpád

Kedves Árpád!
A minimálisan szükséges önerő mértékét több tényező is befolyásolja. Kérjük, töltse ki online adatlapunkat és a további részletek ismeretében Szakértőnk személyre szabottan fogják Önt tájékoztatni az elérhető legkedvezőbb lakásvásárlási hitelkonstrukciókról! Irodáinkban a teljes körű hitelügyintézés díjmentes!

10.000.000,- Ft-ért árult lakóházat szeretnénk férjemmel megvenni. Van egy 19 éves súlyosan fogyatékos, és egy 14 éves egészséges gyermekünk. Amennyire tudom, a CSOK 1.430.000,- Ft. A fennmaradó összeget az OTP-től igényelendő hitelből szeretnénk fizetni. Mennyi a felvehető hitel összege, melyhez képest mennyi saját erő biztosítására van szükség? A férjem 175 ezer Ft nettó keresettel rendelkezik, én a fogyatékos gyermekkel ápolási díjon vagyok 54.000 Ft/hó, egy gyermekre kapunk családi pótlékot, és jár a fogyatékossági támogatás.
Igazából az érdekelne, hogy a CSOK saját erőnek minősül-e? Ha igen, mellette a vételár mekkora %-át lehet felvenni hitelként?
Köszönöm: Zs.

Kedves Zsuzsanna!
A maximálisan felvehető hitelösszeget és így a minimálisan elvárt saját erő mértékét számos tényező – igénylők jövedelmi helyzete, fennálló hiteltartozásai, vásárolandó lakás területi elhelyezkedése, stb. – befolyásolja. A CSOK saját erőnek minősül, de pénzintézetenként változó, hogy mely bank számítja bele az összegét a terhelhetőségbe és melyik nem.
Személyre szabott, díjmentes tájékoztatáshoz kérjük, töltse ki online adatlapunkat!

Köszönöm a választ!
Még lenne egy olyan kérdésem, hogy a lakás új építésű volt mikor a bérleti szerződést megkötöttük. Újként kell tekinteni rá vásárláskor vagy már használt lakásnak minősül az 5 év miatt?

Kedves Gábor!
A lakás így már használt lakásnak minősül.

Üdv! Jelenleg bérleti szerződésem van a lakásra, amit megvásárolni készülök, 5 éves a szerződés aminek lejártával a szerződésben foglalt értéken megvehetem a lakást, továbbá az addig befizetett bérlet levonódik az árból. 14 millió lett megállapítva, szerződés végéig ebből 4 millió kerül befizetésre, szóval 10 millió a hiányzó érték. A kérdésem az lenne, így a “rövid” felvázolás után, hogy az a 4 millió az beszámításra kerülhet-e hitel igénylésnél mint önerő? Továbbá, a lakásárak eléggé felszöktek a környéken a helyi beruházások miatt, így a lakás 16-17 millió között mozog most, viszont én még mindig a szerződés szerinti árat kapom. Ebben az esetben… Továbbiak »

Kedves Gábor!
Amennyiben az adásvételi szerződés szerinti vételár 14 millió forint lesz, úgy az Ön által megfizetésre kerülő 4 millió forint önerőként vehető figyelembe, s a fennmaradó összeg – megfelelő jövedelemfedezettség esetén – lakáshitelként felvehető.
Személye szabott, díjmentes tájékoztatáshoz kérjük, töltse ki online adatlapunkat!

62 éves nyugdíjas vagyok és szeretnék egy használt lakást 5.000.000.-forintért megvásárolni. Készpénzem egyáltalán nincsen.
Milyen lehetőségeim vannak, akkor ha nincs önerőm, így igényelhetek-e? Nem tudok adóstársat sem bevonni a hitel igényléséhez.
Üdvözlettel: Éva

Kedves Éva!
Önerő hiányában – megfelelő jövedelemfedezettség esetén – plusz ingatlanfedezet bevonásával valósulhat meg a lakásvásárlás. Ha erre van lehetőség, kérjük, töltse ki online adatlapunkat és Szakértőink ismertetni fogják az elérhető hitelkonstrukciókat!

Tisztelt Hölgyem/Uram,
Szeretném megkérdezni, hogy egy új lakás vásárlásához mekkora önerő szükséges. Feltételezem, hogy Bankonként különbözhet és nincs erre egyértelmű válasz a pénzügyi helyzetünk és a megvásárolni kívánt ingatlan bemutatása nélkül. Ha esetleg rendelkeznek a témakört alaposan bemutató dokumentumokkal, akkor szívesen venném, ha a válaszlevelükben csatolnák.
Köszönöm az idejüket!
Tisztelettel:
Lajos

Kedves Lajos!
Ilyen dokumentummal nem rendelkezünk. Törvényi előírás, hogy a forint alapon nyújtott hitel összege nem haladhatja meg az ingatlan forgalmi értékének 80%-át. Ezen túlmenően az igénylők jövedelmi helyzete és az ingatlan területi elhelyezkedése határozza meg a maximális finanszírozási arányt, az egyes banki előírások figyelembevételével.
Személyre szabott, díjmentes tájékoztatáshoz kérjük, töltse ki online adatlapunkat és a további részletek ismeretében Szakértőink választ tudnak adni kérdésére.

Jó napot!
Niki vagyok és a barátommal házat szeretnénk venni 6,8 millió Ft. Mind a kettőnknek van bejelentett munkahelye és az lenne a kérdésem, hogy mivel nem házasodtunk össze, még önerőnk nincsen, hogyan tudnánk megvenni, milyen lehetőségek vannak ilyen esetre?
Köszönöm.

Kedves Niki!
A teljes vételár nem vehető fel hitelként, kivéve, ha a bank számára megfelelő jövedelemmel rendelkeznek és van lehetőségük plusz ingatlanfedezet bevonására.
Vállalt gyermek utáni támogatásra csak házasként lehetnének jogosultak, amennyiben a megelőlegező CSOK kérelem benyújtásakor legalább egyikük 40 év alatti.
Szakértőink készséggel tájékoztatják Önöket arról, hogy a 6,8 millió forint vételárú lakás megvásárlásához mennyi önerőre lenne szükség, ha kitölti online adatlapunkat!

Tisztelt Hitelnet!
Azt szeretném megkérdezni, ha egyedülállóként szeretnék vásárolni lakóingatlant, akkor is folyósítanak hitelt? A megvásárolni kívánt ingatlan 20 millió, az önerőm 3 millió, a hitel 17 millió lenne. Szüleim lakását ingatlanfedezetként is be tudom vonni a hitelelbírásánál (ez kb. 10 milliót ér).
Előre is köszönöm a válaszát.
Tisztelettel,

Kedves Márta!
Egyedülállóként is igényelhető lakáshitel megfelelő jövedelem- és ingatlanfedezettség esetén. Kérjük, töltse ki online adatlapunkat és a további részletek ismeretében Szakértőink készséggel tájékoztatják Önt az elérhető legkedvezőbb hitelkonstrukciókról! Az aktuális törlesztő részletekről előzetesen online lakáshitel kalkulátorunk segítségével tájékozódhat. Irodáinkban a teljes körű hitelügyintézés díjmentes!

Üdvözletem.
Első lakásomat szeretném megvásárolni 8,35 millió forint értékben! (használt lakás) Abban szeretném a segítségét kérni, hogy mint első lakásvásárló vagyok, vannak valamilyen kedvezmények? Ilyen ár értékben mennyi önerővel kell rendelkeznem? Lakásfedezetre is szükségem van vagy a megvásárolandó lakás is lehet fedezet (jelzálog)?
A segítséget előre is nagyon szépen köszönöm!
Bálint

Kedves Bálint!
Fedezetként elfogadható a megvásárolni kívánt lakás. A szükséges önerő mértékét több tényező is befolyásolja – például a célingatlan területi elhelyezkedése, a lakásvásárló jövedelmi helyzete, stb. Személyre szabott, díjmentes tájékoztatáshoz kérjük, töltse ki online adatlapunkat! Irodáinkban a teljes körű hitelügyintézést díjmentesen vállaljuk!
Első lakáshoz jutóként kedvezményt a leírtak alapján az illeték fizetésénél kaphat, amennyiben 35 év alatti. Ez esetben az illeték mértéke 4% helyett 2%.

Tisztelt Tanácsadó!
Érdeklődnék, milyen lakáshitel konstrukciók vannak.
Mennyi önrész kell a hitelhez?
Kell-e önrész?
Csak ingatlanfedezet lehetséges vagy lehet-e készpénzes kezes?
Válaszát köszönöm!
Üdvözlettel: Tímea

Kedves Tímea! Lakásvásárláshoz államilag támogatott és piaci kamatozású lakáshitel egyaránt igényelhető, melyekről honlapunkon részletes leírást talál. Az elérhető legkedvezőbb konstrukciókról online lakáshitel kalkulátorunk segítségével tájékozódhat. Önrész szükséges, mivel – törvényi előírás alapján – az ingatlanfedezetnek maximum a 80%-a vehet fel hitelként. Ez a finanszírozási arány a gyakorlatban azonban kevesebb is lehet az igénylő jövedelmi helyzetétől és az ingatlan területi elhelyezkedésétől függően. Ez utóbbiról bővebb információt ITT talál. A hitelösszeg adóstárs bevonásával csak egy bizonyos szintig növelhető, 80% feletti finanszírozáshoz minden esetben plusz ingatlanfedezet bevonása szükséges. Szakértőink készséggel adnak Önnek személyre szabott, díjmentes tájékoztatást a konkrét információk ismeretében! Ehhez kérjük, töltse… Továbbiak »

Üdvözlöm!
Használt lakás vásárlásnál lenne a kérdésem, hogy kb. 11-12 millió forinthoz kell-e önrész illetve kezes?
Bejelentett munkahelyem van 10 éve és kb. 200.000 ft a nettó fizetésem.
köszönöm.

Kedves Ildikó!
Törvényi előírás alapján a fedezetül felajánlott ingatlan forgalmi értékének legfeljebb a 80%-a vehető fel hitelként, amennyiben a jövedelemfedezettség is megfelelő. Minimum 20% önerő tehát szükséges. A 80%-os finanszírozási arány azonban nem automatikus, egyéb tényezők is befolyásolják a felvehető hitelösszeget – például az ingatlan területi elhelyezkedése – ezért 20%-nál több is lehet az elvárt saját erő mértéke. Adóstárs bevonása az ingatlanfedezettséget nem helyettesíti.
Személyre szabott, díjmentes tájékoztatáshoz bővebb információk szükségesek, ezért kérjük, töltse ki online adatlapunkat!

Tisztelt Szakértő!
Az a kérdésem lenne, nincs önerőnk, de házat szeretnénk vásárolni. A párom és az én fizetésem összesen 180 ezer forint. Mi esélyünk lehet a bankoknál, hol érdemesebb érdeklődni? Szeretnénk lassan gyermeket is. Jelenleg albérletben élünk, 40e Ft-ot fizetünk, de jobb volna sajátot fizetni. Hitelünk nincs sehol. Körülbelül mire számolhatunk? Mennyit kaphatunk a banktól?
Előre is köszönöm a válaszát!
Tisztelettel.
Ágnes

Kedves Ágnes!
Ennyi információ alapján sajnos nem tudunk pontos tájékoztatást adni arról, hogy mennyi önerő szükséges lakásvásárláshoz. Az önerő mértékét befolyásolja a vásárolandó lakás területi elhelyezkedése, értéke, a jövedelemvizsgálat eredménye, stb. Amit tudni kell, hogy törvényi előírás szerint az ingatlan értékének legfeljebb 80%-a vehető fel hiteként, de ez sem automatikus. A ténylegesen felvehető lakáshitel összege – az előzőek függvényében – ennél kisebb is lehet.
A vállalt gyermekek után igényelhető CSOK összegét nem minden bank fogadja el önerőként. Vállalt gyermek utáni CSOK igénylésre kizárólag házastársi kapcsolat esetén van lehetőség.
Személyre szabott, konkrét tájékoztatáshoz kérjük, töltse ki online adatlapunkat!

Üdvözlöm. Kérdésem a következő: Kőszegen (Vas megye) lehetőségem lenne megvásárolni egy felújításra szoruló első emeleti tégla lakást a történelmi belváros egyik műemlék épületében. Az ingatlan eladási ára 8.000.000 Ft. Jelen állapotában is lakható, de egy felújítás (tisztasági festés, vizesblokk korszerűsítés, külső nyílászáró csere) után a valós ára a környező ingatlanokat alapul véve kb 11 -12.00.000 Ft körül mozogna. A közelmúltban váltam el, így jelenleg nincs módom önerőből megvásárolni. A válás után 2.000.000 Ft készpénzzel rendelkezem. 45 éves egyedülálló Bm alkalmazott vagyok határozatlan időre szóló munkaszerződéssel, havi 220.000 Ft nettó fizetéssel. Semmiféle hitelem, levonásom nincsen, a teljes fizetésemmel magam gazdálkodom. Van… Továbbiak »

Kedves Szilárd!
2 millió Ft önerővel a vételár hiányzó része a leírtak alapján felvehető lehet a lakásvásárláshoz. Ezekről a hitelkonstrukciókról Szakértőink készséggel tájékoztatják, ha kitölti online adatlapunkat. Ha a felújítás, korszerűsítés költségét is banki forrásból szeretné finanszírozni, a további lehetőségekről bővebb információk ismeretében tudunk pontos tájékoztatást adni.

Mennyi önerő szükséges 5,8 milliós lakásvásárlásnál, és van-e mód csak a saját részemre venni házassági szerződéssel a feleségemet nem bevonni, mert végrehajtás alatt van a volt férje miatt. Minimálbérrel vagyok bejelentve, Unicredit bankhoz megy a számlára a pénz februártól és határozatlan időre van szerződés kötve. Tisztelttel.
Barnabás

Kedves Barnabás!
Felesége bevonása nélkül úgynevezett vagyonközösségi megállapodással igényelhető lakásvásárlási hitel. Erről bővebben ITT olvashat.
Az elvárt önerő mértékének meghatározásához bővebb információkra lenne szükség. Személyre szabott, díjmentes tájékoztatáshoz kérjük, töltse ki online adatlapunkat!

Tisztelt Cím! Új ház építése nem generál kivitelezővel – folyamatban van. 5 millió Áfa visszaigénylés beadva és elfogadva. Ekkor már 21% volt a készültségi fok (első szint kész, monolit tető és a második kezdődik.) Az önerőre vonatkozó számlák már beadva. Tovább folytatódott a második szint – falak felhúzva: lépcső, hátsó falszigetelés, stb), a 2. értékbecslés 24%-ra értékel. Itt kezdődne a hitel első részletének folyósítása. Miért csak ennyire értékelt az értékbecslő? Korrekt az, hogy az értékbecslő nem független, hiszen a bank küldi ki. Mi alapján értékel az értékbecslő? A bank megteheti, hogy nem ugyanazt az értékbecslőt küldi ki? Van arra egy… Továbbiak »

Kedves Zsuzsa!
Azt, hogy az értékbecslő miért 24%-os készültségi fokot állított meg, sajnos nem tudjuk megmondani, műszaki kérdésekben nem vagyunk illetékesek és nem ismerjük a konkrét ügyletet. Az értékbecslő a banktól független, önálló személy, aki az előírt szabályzat alapján végzi az ingatlan értékelését. Amennyiben az értékbecslés eredményével nem ért egyet, ezt az érintett pénzintézetnél jelezheti, kérve az értékbecslés felülvizsgálatát. Arról, hogy az egy-egy munkálat elvégzése mekkora készültséget jelent, az értékbecslő tud pontos tájékoztatást adni.

Lakáshitelt szeretnék, de csak a használatbavételre adnak nekem, pedig a műszaki átadásig kellene fizetnem.

Kedves Kata!
Új lakás vásárlásra esetén a lakásvásárlási hitel folyósítása valóban a jogerős használatbavételi engedély kiadása után lehetséges.

Üdvözlöm!
Lakást szeretnék vásárolni. Jelenleg van 500.000 Ft önerőm. A lakás értéke 6 millió Ft és nekem 4 millió forint hitelre lenne szükségem. 4 éve egy cégnél dolgozom, havi nettó jövedelmem 160.000 Ft.
Van-e lehetőségem a hitelre Ön szerint?
Köszönöm válaszát.

Kedves Lala!
A maximálisan felvehető hitelösszeget befolyásolja az ingatlan területi elhelyezkedése, típusa, kora, állapota is, valamint az igénylő esetlegesen már meglévő hiteltörlesztése(i). Javasoljuk, hogy töltse ki online adatlapunkat és a további részletek ismeretében Szakértőink díjmentes, személyre szabott tájékoztatót készítenek Önnek!

Önrész kifizetését hitel bank elfogadja hitel bírálatnál

Kedves Gyula!
Nem értjük sajnos a kérdést.

Üdvözlöm,
Angliában élek és dolgozom közel egy éve. Stabil munkahellyel rendelkezem. Hazai bankok közül melyik az, aki ad külföldi munkaszerződés felmutatásával hitelt új lakás vásárlása esetén? Röviden, mi lenne a követelmény? Önerő minden esetben legalább 20%?
Köszönöm válaszát.

Kedves Levente!
Hitelfelvételnél a bankok általában elfogadják a külföldi munkaviszonyból származó jövedelmet. Legalább 3 hónapos munkaviszony, határozatlan idejű munkaszerződés az alapfeltétel. Határozott idejű munkaszerződés esetén egyéb – bankonként eltérő – követelmények vannak. Törvényi előírás alapján az ingatlan forgalmi értékének legfeljebb 80%-a vehető fel hitelként, tehát 20% önerő a minimum elvárás. A banki gyakorlat ettől eltérhet, az igénylő jövedelmi helyzetétől és az ingatlan területi elhelyezkedésétől függően ennél alacsonyabb finanszírozási arány is jellemző. Ugyanakkor plusz ingatlanfedezet bevonásával akár önerő nélkül is megvalósulhat a lakásvásárlás.
Személyre szabott, díjmentes tájékoztatáshoz kérjük, töltse ki online adatlapunkat!

Egy svájci cégnek dolgozom és a svájci nyugdíj intézet lehetőséget add arra, hogy lakásvásárlásnál felhasználják a megtakarításom egy részét 27000 frank.
Ez elfogadható-e önerőnek egy 25-30 milliós új lakás vásárlásánál?

Kedves Zoltán!
Amennyiben Ön ehhez az összeghez hozzáfér és egy esetleges adásvételnél fel tudja használni, úgy önerőnek minősülhet. Arról, hogy ez az önerő elegendő-e a kívánt lakás megvásárlásához, Szakértőink a további részletek ismeretében tudnak pontos tájékoztatást adni. Ehhez kérjük, töltse ki online adatlapunkat!

Üdvözlöm!
Az lenne a kérdésem, hogy önerőként lehet-e számolni olyan ingatlannal, amin még hitel van, ezért nem tehermentes?
Köszönettel,
Anna

Kedves Anna!
Attól függ, hogy az adott ingatlan forgalmi értékéhez képest milyen mértékben terhelt. Személyre szabott, díjmentes tájékoztatást bővebb információk ismeretében tudnak adni Szakértőink. Ehhez kérjük, töltse ki online adatlapunkat!

Üdvözlöm!
25 éves vagyok. Jelenlegi bruttó keresetem 200 000 Ft. Nincs nyilvántartott házassági kapcsolatom, se élettársi kapcsolatom bejegyezve, de van egy barátnőm, akivel most várjuk a közös gyermekünket. Lakást szeretnénk vásárolni, de nincs önerőnk és nem tudok fedezetként másik ingatlant felmutatni.
Érdeklődnék, hogy van-e lehetőségem hitelre, vagy hogy mit kell tennem, hogy valamilyen lehetőségem legyen?

Kedves Pál! Lakásvásárlási hitelként a teljes vételár sajnos nem vehető fel, ezért önerőre mindenképpen szükség lenne. Önerőként vehető figyelembe a gyermekek után járó családi otthonteremtési kedvezmény is, melynek összege 1 gyermek után 600.000 Ft. Törvényi előírás alapján az ingatlan forgalmi értékének legfeljebb 80%-a vehető fel hitelként, de ez a finanszírozási arány bankonként kisebb is lehet a célingatlan területi elhelyezkedésétől és az igénylők jövedelmi helyzetétől függően. Plusz fedezetként nemcsak saját tulajdonban lévő ingatlan fogadható el, fedezetként akár szülői ingatlan is bevonható. Arról, hogy mekkora az a minimális önerő, amire feltétlenül szükség van a lakásvásárláshoz, előzetes hitelbírálat alapján tudják megmondani Szakértőink, melyhez… Továbbiak »

Kedves Szakértő!
Külföldön dolgozok, a fizetésem nem magyar bankszámára érkezik. Lehetséges banki hitelt felvenni új építésű lakás vásárlására? Más feltételek vonatkoznak rám? Az ingatlan értékének maximum 40%-át fedezném hitelből.
Üdvözlettel.
Annamária

Kedves Annamária!
Külföldi munkaviszonyból származó, nem magyarországi bankszámlára érkező jövedelemmel is igényelhető lakáshitel, de feltétel, hogy rendelkezzen állandó magyarországi lakcímmel. Ha ez adott, akkor kérjük, töltse ki online adatlapunkat és Szakértőink tájékoztatni fogják az igényeinek és lehetőségeinek leginkább megfelelő lakáshitelekről!

Kedves Ügyintéző.
Az alábbi feltételekkel lenne esélyünk?
10 millió forint önerő, + 1 telek (amire építkeznénk), ami ér 8 millió forintot. Ezen kívül van egy nettó 1800 eurós havi bér + egy 170.000 Ft-os nettó jövedelem (245.000 bruttó). A költségvetés szerint 30 millióba kerül a ház, ami könnyűszerkezetes. Gyakorlatilag 20 millió hitelre lenne szükségünk.
Köszönöm válaszát.

Kedves Annamária!
A leírtak alapján elvileg működhet a 20 milliós banki finanszírozás. A hitelbírálat eredményét az ingatlanfedezettségen kívül a jövedelemfedezettség is befolyásolja. E tekintetben az is meghatározó például, hogy jelenleg van-e bármilyen meglévő törlesztési kötelezettségük, mióta dolgoznak jelenlegi munkahelyükön, stb. Személyre szabott, díjmentes tájékoztatáshoz kérjük, töltse ki online adatlapunkat!

Tisztelt Munkatàrs!
Kérdésem az lenne, hogy amennyiben az élettársam egy cégnél 4 órába van bejelentve, havi kb. 300.000 Ft nettóra ekho adózással, (bankkártyára érkező fizetés), úgy van-e lehetőségünk felvenni bármiféle hitelt avagy Csokot az esküvőnk után egy kisvárosi, vidéki házra? Önerő 2-3 millió.
Milyen kedvező konstrukció felvételére lenne lehetőségünk 15.000.000 Ft értékű ingatlan vásárlása esetében?
Válaszát előre is köszönöm,
Dóri

Kedves Dóri!
EKHO szerint adózó vállalkozásból származó jövedelem is elfogadható hitelfelvételnél. Személyre szabott, díjmentes tájékoztatáshoz kérjük, töltse ki online adatlapunkat! A további részletek ismeretében Szakértőink tájékoztatni fogják Önöket az elérhető legkedvezőbb konstrukciókról!

287
0
Tedd fel kérdésed vagy szól hozzá a témához!x