Lakáshitel önerő nélkül? Mekkora Önerő kell egy lakáshitelhez?

Nincs önereje, de lakáshitelt szeretne felvenni? Nincs tisztában, hogy mekkora önerőre lenne szüksége ahhoz, hogy hitelt kapjon? Olvassa el az alábbi összefoglalónkat, melyből megtudhatja, hogy mely lakáshitelek igényelhetők önerő nélkül, mennyi önerő szükséges lakásvásárláshoz vagy építkezéshez, illetve készpénz hiányában mivel helyettesíthető a saját erő.

Lakáshitel önerő nélkül

Kaphatok lakáshitelt önerő nélkül?

Nem minden típusú lakáshitelhez kell önerő. Bővítési, felújítási és korszerűsítési céllal igényelt lakáshitelhez önerő nélkül is hozzá lehet jutni. Fenti hitelcélok esetén ugyanis általában jóval kisebb összegű a hiteligény, mint a fedezetül szolgáló ingatlan értéke, ezért az elvégezni kívánt munkálatokról benyújtott költségvetésnek a 100%-a is finanszírozható lakáshitellel, ha az nem haladja meg az ingatlanfedezet forgalmi értékének 80%-át.

Léteznek olyan hitelkonstrukciók, melyek igénylése esetén bizonyos saját erővel rendelkezni kell, ellenkező esetben az adott pénzintézet nem folyósítja a felvenni kívánt és esetleg jóvá is hagyott hitelösszeget.

Mekkora saját erő, önerő szükséges?

A bankok kínálatából mára már eltűntek az önerő nélkül vagy minimális önerővel igényelhető lakáshitel termékek. Korábban megfelelő jövedelem esetén akár önerő nélkül is lehetett lakást vásárolni, de ezek a lehetőségek napjainkban megszűntek.

Lakáshitel kalkulátor

Tekintse meg az elérhető banki lakáshitel lehetőségeket a Hitelnet kedvezményeivel

Lakáshitelek összehasonlítása

Az, hogy mekkora összegű kölcsön vehető fel lakásvásárláshoz, építkezéshez, illetve mennyi önerőre van szükség, több tényezőtől függ: a lakásvásárló(k), lakásépítők jövedelmi helyzetétől, a vásárolandó lakás területi elhelyezkedésétől, értékétől, állapotától, illetve az építési telek fekvésétől, valamint a bank által megengedett finanszírozási aránytól. Továbbá lakáshitelek esetén van egy jogszabály által meghatározott finanszírozási korlát. Ez forint alapú hitelkonstrukciók esetén a célingatlan forgalmi értékének 80%-ban lett meghatározva kamatperiódus mértékétől függetlenül.

A jogszabály által megengedett 80%-os finanszírozási arány nem jelenti azt, hogy a 80% minden esetben felvehető, s csupán 20% önerővel kell rendelkezni. A bankok saját finanszírozási aránya ennél kisebb mértékű jelzáloghitel felvételét teszi lehetővé.

Egy megyeszékhelyen vagy nagyobb városban található lakóingatlanra arányaiban magasabb összegű hitel vehető fel, mint egy kisebb településen lévő házra. Az új lakást vásárlók ugyancsak előnybe vannak finanszírozás tekintetében a használt lakást vásárolókhoz képest.

A jövedelemvizsgálat során a bankok nemcsak azt kérik igazolni, hogy az igénylők mennyi nettó keresettel rendelkeznek, hanem az is lényeges, hogy van-e esetleg valamilyen rendszeres hiteltörlesztésük, illetve egy bizonyos összeget megélhetési költségként is kalkulálnak. Ezt általában a Központi Statisztikai Hivatal megélhetési adatai alapján teszik vagy a kereset egy bizonyos százalékában határozzák meg.

Mi számít önerőnek?

Saját erőként az alábbiak fogadhatók el:

  • Készpénz
  • Elkészült munka értéke (építési jellegű hitelek esetén)
  • A helyszínen tárolt, még be nem épített építési anyag (építési jellegű hitelek esetén)
  • Lakástakarék-pénztári szerződés alapján folyósított megtakarítás
  • Munkáltatói, önkormányzati támogatás és/vagy kölcsön
  • Lakásépítési támogatás (szocpol) új ház építése és újépítésű lakóingatlan vásárlása esetén
  • Plusz ingatlanfedezet

Önerő lakásvásárlás esetén

Lakásvásárlás esetén önerőnek a készpénz számít. Ön a teljes vételárat csak akkor tudja hitelként felvenni, ha a vásárolandó lakáson kívül másik ingatlan is bevonható fedezetként és jövedelme is kellő fedezetet nyújt a kölcsön törlesztésére. A plusz fedezetnek nem kell az Ön tulajdonában lenni, még hozzátartozói megkötés sincsen. A kiegészítő ingatlan tehát bárki tulajdonában lehet, aki hozzájárulását adja a banki jelzálogjog bejegyzéséhez.

Egyéb esetben a vételár 100%-a csak akkor vehető fel, ha az adott ingatlant áron alul értékesítik. Ha az eladási ár jóval a tényleges érték alatt van, akkor – az ingatlan egyéb jellemzőitől és az adós jövedelmi helyzetétől függően – önerő nélkül is megvalósulhat a lakásvásárlás.

Önerő építkezés, bővítés, korszerűsítés esetén

Építési jellegű hitelek esetén a következőképpen működik a hitelfelvétel. Mind új lakóház építése, mind használt ingatlan bővítése, esetleg korszerűsítése esetén szükség van a munkálatokat tartalmazó költségvetés benyújtására. A költségvetés összegét pedig le kell fednie a hitelnek és a rendelkezésre álló önerőnek.

Lakásépítés esetén önerőként fogadható el:

  • az elkészült munka értéke – banki műszaki szakértő által megállapított készültségi fok
  • a helyszínen tárolt, még be nem épített építési anyag
  • a kiegészítő ingatlanfedezet.

A saját erő lakásvásárlás esetén az adásvételi szerződésben rögzített ütemezés szerinti időpontban és összegben kerül átadásra. A pénzintézetek a vételár fennmaradó részét csak a saját erő kifizetése után folyósítják. Lakásépítés esetén az építési hitelt szintén csak akkor folyósítja a bank, ha a rendelkezésre álló saját erő (építési anyag) már beépítésre került.

Jogszabályi előírás alapján az ingatlanfedezet forgalmi értékének legfeljebb a 80%-a vehető fel hitelként, tehát minimum 20% saját erő szükséges a hitelfelvételhez. A maximálisan nyújtható hitel összegét azonban nagyban befolyásolja az igénylők jövedelmi helyzete (a havi bevételek mellett a rendszeres kiadások, esetleges hiteltörlesztések), az ingatlanfedezet területi elhelyezkedése és a bankok saját finanszírozási aránya. Mindezek figyelembevételével határozható meg tehát a hitel maximális összege, s ebből kiindulva a minimálisan szükséges önerő, ami a gyakorlatban jellemzően több mint 20%.

Fenti munkálatok esetén (új ház építése, nagyobb beruházással, akár az ingatlan aktuális értékét meghaladó kiadással járó lakásbővítés, korszerűsítés esetén) elsősorban az elvégzett munka számít önerőnek. Ha az előírt készültségi fok eléréséhez szükséges készkészpénz nem áll rendelkezésre, akkor plusz ingatlanfedezet bevonása bármely lakáscél esetén megoldás lehet.

Új ház építésénél a költségvetés és a telekérték alapján a műszaki szakértő megállapítja a lakóház várható jövőbeni értékét, s ennek meghatározott hányadáig vehető fel építési hitel. A kölcsön összege itt sem haladhatja meg az ingatlan várható forgalmi értékének 80%-át. Egyéb tekintetben az elvárt saját erő és a maximálisan felvehető építési hitel összegét ugyanazok a tényezők határozzák meg, mint lakásvásárlás esetén.

Ha kisebb beruházással járó (például 10 milliós ingatlan esetén 3-4 milliós hiteligény) felújításról, korszerűsítésről vagy bővítésről van szó, akkor a lakáshitel felvételéhez nem szükséges önerő, akár a költségvetés teljes összege felvehető.

Önerőnek számít a CSOK?

MNB rendelet alapján sem meglévő, sem vállalt gyermek után nem kell beleszámítani a CSOK összegét az ingatlan terhelhetőségébe, vagyis önerőként vehető figyelembe. A banki gyakorlat azonban ettől némileg eltér. A bankok többsége a vállalt gyermekek után igényelhető, úgynevezett megelőlegező CSOK összegét beleszámítja az ingatlan maximális terhelhetőségébe.

A CSOK összegét 2 tényező határozza meg: az eltartott gyermekek száma és a célingatlan hasznos alapterülete.

Egyéb hitelek

Más a helyzet szabad felhasználású vagy adósságrendező jelzáloghitel, valamint fedezet nélküli személyi kölcsön igénylésekor. Ezek természetesen önerő nélküli hitelek, s esetükben nincs szükség saját erő felmutatására. A felvehető hitel maximális összegét az adott pénzintézet a háztartás rendszeres nettó jövedelme és a fedezetül felajánlott ingatlan értéke alapján határozza meg.

Önerő nélkül, plusz ingatlan bevonásával történő hitelezés

Önerő nélküli lakáshitel jóváhagyásához nemcsak a megfelelő ingatlanfedezetet kell biztosítani. Az is szükséges, hogy az adós jövedelmi helyzete lehetővé tegye nagyobb összegű hitel felvételét. 2010-ben ugyanis nemcsak a finanszírozási arányok jogszabály általi korlátozására került sor, hanem a hitelezhetőségi limit megállapítását is kötelezővé tették a bankok számára. Ez alapján a hitelnyújtóknak meg kell határozniuk, hogy az ügyfél – rendszeres bevételei és kiadásai alapján – mekkora összegű hiteltörlesztést vállalhat havonta. Nem elég tehát, ha kiegészítő ingatlanfedezetet tud bevonni az adós, fontos az is, hogy a két vagy három ingatlanra nyújtható hitel havi törlesztését is vállalni tudja.

Jelenleg a jövedelemarányos törlesztőrészlet mutató (JTM) alapján történik a hitelfelvevők jövedelemvizsgálata. A JTM-re vonatkozó új szabályok 2018. október 1-től hatályosak:

Jövedelemarányos törlesztési mutató (JTM szabályok)
Havi nettó jövedelem Fogyasztási hitelek Jelzáloghitelek
Kamat periódus
5 évnél rövidebb 5-10 év között Legalább 10 éves
500 ezer Ft alatt 50% 25% 35% 50%
500 ezer Ft vagy feletti 60% 30% 40% 60%

5 évnél rövidebb kamatperiódusú hitelek esetén ez azt jelenti, hogy a nettó 400.000 Ft alatti igazolt jövedelemmel rendelkező háztartások összes havi törlesztési kötelezettségének bele kell férni igazolt nettó jövedelmük 25%-ába, 400.000 Ft-ot elérő vagy azt meghaladó háztartások esetén jövedelmük 30%-ába.

5 és 10 év közötti kamatperiódus esetén a nettó 400.000 Ft alatti igazolt jövedelemmel rendelkező háztartások összes havi törlesztési kötelezettségének bele kell férni igazolt nettó jövedelmük 35%-ába, 400.000 Ft-ot elérő vagy azt meghaladó háztartások esetén jövedelmük 40%-ába.

Legalább 10 éves kamatperiódusú hitelek esetén a nettó 400.000 Ft alatti igazolt jövedelemmel rendelkező háztartások összes havi törlesztési kötelezettségének – mint ahogy eddig is – bele kell férni igazolt nettó jövedelmük 50%-ába, 400.000 Ft-ot elérő vagy azt meghaladó háztartások esetén jövedelmük 60%-ába.

Mi lehet kiegészítő ingatlan?

A kiegészítő ingatlanfedezettel szemben – minimálisan elvárt értékét és típusát tekintve – ugyanolyan elvárásokat támasztanak a pénzintézetek, mint a hitelcél szerinti ingatlannal kapcsolatban. A plusz ingatlan értékének el kell érnie legalább a 4,5-5 millió forintot. Típusát tekintve a legtöbb bank a lakóingatlant, üdülőt, hétvégi házat, illetve építési telket fogadja el.

Számoljon lakáshitel ajánlatot:

Az elérhető legalacsonyabb THM szintek 40-50 %-os saját erő vagy megfelelő értékű kiegészítő ingatlan bevonása esetén érhetők el. Holnapunkon található Lakáshitel kalkulátor segítségével meg tudja tekinteni, hogyan alakulnának lakáshitelének havi törlesztő részletei a kívánt futamidő alatt.

Egyes konstrukcióknál lehetőség van valamennyi banki járulékos költség megelőlegezésére vagy a hitelbe történő beépítésére is ezáltal minimálissá téve a hitel igénylésekor kifizetendő egyéb díjak összegét.

Ha Ön már megtalálta a megvásárolni kívánt lakást, esetleg rendelkezik építési telekkel és kész költségvetéssel, akkor célszerű lenne lakáshitel kalkulátorunk és szakértőink segítségével tájékozódnia a szükséges önerőről és az elérhető lakáshitelekről. A konkrét részletek, adatok ismeretében Szakértőink személyre szabott lakáshitel ajánlatot tudnak Önnek készíteni!

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés
315 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Margaréta vagyok. Azt szeretném kérdezni, hogy román állampolgár vagyok, itt van bejelentett munkahelyem, megvan minden hivatalos iratom. Tudok-e lakáshitelt igényelni?

Tisztelt Hitelnet!
Ha egy meglévő ház bővítéséről lenne szó, mondhatni teljes átépítéséről, akkor melyik bank ad úgy kölcsönt önerő nélkül, hogy a jövőbeli becsült értéket nézi és nem a mostani állapotát? (kb.7-8 millióról lenne szó) Ha van ilyen, érdekelne bővebb információ
Köszönöm.
Üdv: Anita

Üdv.
Használt panel lakást szeretnénk vásárolni Debrecenben. Az én havi nettó jövedelmem 79.910 Ft. Barátnőmé 85.000 Ft. Eddig kb. 2.200.000 Ft önerőnk lenne. Lakást 10-11.000.000 Ft körül szeretnénk vásárolni. Mennyi % szükséges, hogy tudjunk felvenni hitelt? Hitel tartozás nincs!!!
Köszönöm a választ!

Tisztelt Hitelnet!
Férjemmel és 19 hónapos gyerekünkkel Ausztriában élünk. Jelenleg csak a férjem dolgozik február óta itt, én magyarországi gyeden vagyok. Azt szeretnénk tudni, ha ingatlant szeretnénk vásárolni Ausztriában, ahhoz mennyi önerőre lenne szükség és milyen feltételeknek kell megfeleljünk?
Várom válaszukat!
Köszönettel, Katalin

Üdv.
Ha egy szerkezetkész házat szeretnék vásárolni, amely vételára 7,5 millió Ft és a befejezéshez kellene még legalább 3-4 millió Ft szintén hitel, milyen hitelt tudnék erre felvenni és mennyi önerő kellene hozzá?
Köszönöm!

Tisztelt Hitelnet!
Párommal lakásvásárlás /családi ház/ előtt állunk! Több éves folyamatos munkaviszonyunk van, havi kettőnk átlagfizetése 350-400 ezer forint! A felvenni kívánt összeg kb. 10 millió forint lenne 2-2,5 millió forint önerővel és bármilyen más ingatlanfedezet nélkül, illetve a megvásárolni kívánt ingatlan fedezetével, ha az megoldható! Egyébként nincs semmilyen fedezet! OTP Banknál vagyunk és érdeklődnék, hogy a hitel felvehető-e ilyen esetben és lakásvásárláskor milyen plusz költségek merülnek fel!
Válaszát előre is köszönöm!
Üdv: Gabriella

Jó napot kívánok!
Melyik bank kéri a legkevesebb önerőt?
Köszi.
Sanyi

Tisztelt Hitelnet!
1,5 Millió Ft önerővel milyen értékű használt lakást vásárolhatok?
Üdv.
Virág

Kedves Hitelnet!
A következő kérdéssel fordulnék Önökhöz: Párommal új ház építését tervezzük a jövőben. Tulajdonunkban van egy telek, amelynek adásvételi szerződés szerinti vételára 1,1 millió Ft. Ezt szeretnénk az önerő egy részének betudni. Abban nem vagyunk biztosak, hogy a bank ezt a telket milyen értéken fogadja el önerőként. Az adásvételi szerződésben szereplő értéket, vagy esetleg egy értékbecslő szakvéleménye alapján megállapított értéket?
Válaszát előre is köszönöm,
Niki

Tisztelt Hitelnet!
Azzal a kérdéssel fordulok önökhöz, hogy ha a vásárolni kívánt lakáshoz szeretnénk csokot kihasználni, és van 2 gyermekünk, a lakás 82 nm, kritériumoknak a párom megfelel, akkor mennyi csokot kaphatunk és mennyi önerőre van szükség? A lakás ára 1.500.000 Ft! Valamint ha megigényeljük és elutasítanak valamilyen oknál fogva, mennyi időn belül tudjuk meg, hogy nem kapunk csokot?
Köszönöm szépen válaszát!
További szép napot.

Ha nincs önerőnk, de bejelentett állandó munkaviszony van, nincs köztartozás, szeretnénk venni egy használt lakást, aminek hasznos alapterülete 100 nm, 2 meglévő gyermekünkre a CSOK-ot szeretnénk felvenni mint önerő és mellette hitelt, melyik bank fogadja el? A lakás 4.200.000 Ft.

Tisztelt Hitelnet!
Szeretnénk a párommal megvásárolni egy 30 millió forint értékű ingatlant, amihez rendelkezésre áll a részemről 20 millió forint önerő, a maradék 10 milliót szeretnénk pótolni hitelből. Viszont…
Szellemi szabadfoglalkozásúként (Zenészként) nincs bejelentett havi jövedelmem, csak a közös jogkezelőtől kapott jogdíjak számíthatnak bele maximum a jövedelmembe. A párom viszont állami alkalmazott határozatlan idejű munkaviszonnyal, így csak az ő részéről van bejelentett havi jövedelem. (Bruttó 180.000)
Ebben az esetben mennyire számít az önerő felmutatása a hitel kedvezőbb elbírálásában?
Igényelhető-e szocpol egy 2008-as ingatlanra?

Szeretném kérdezni, hogy akinek nincs önerője, az mi úton tud hitelhez jutni?

Üdvözlöm!
Tudomásom szerint 2015. július 1.-től fel lehet venni a CSOK-t. 3 gyermekünk van, ami a legrosszabb energetikai besorolásba 2 millió forint. Az OTP-nél önerőként nem veszik figyelembe. Lenne egy használt családi ház, amit 5 millió forintért megkapnánk, tehát 3 millió forintot még fel kellene vennem és itt az lenne a kérdésem, hogy saját családtag ingatlanja lehet-e önerőként felhasználni – de van már rajta jelzáloghitel.

Tisztelt Uram!
Önerő nélkül szeretnék Budapesten lakást vásárolni egyetemista fiunknak. Kettőnk havi jövedelme 380 000 Ft/hó. LTP-vel Fundamenta – 10.000 Ft/hó, 48 hónapos – rendelkezik a gyermekünk. Konstrukciókat keresünk új és használt lakás vásárlása esetén kb. 12 000 000 Ft hitel felvételére.

Jó napot kívánok!
Azt szeretnem megkérdezni, hogy férjem mamájának a házát meg tudjuk venni, arra is kapunk szocpolt (csokot)?

Jó napot kívánok!
Ha használt lakást szeretnénk venni és a ház 3,7 millió forint, mennyi önerő szükséges?
Szocpol lehet önerő?

Tisztelt Hitelnet!
Azt szeretném megtudni, hogy egy meglévő gyermekre és még egy vagy maximum még kettő gyermeket bevállalunk és a CSOK-al szeretnénk felvenni a lakáshitelt, azaz 3 vállalt gyermekkel egy 12 millió forintos értékű háznál a CSOK-on kívül kell-e + önerő vagy plusz fedezetként beszámítható-e 1/6 tulajdonrész, ami a nevemen szerepel a 12 millió Ft összegű lakáshitelbe?

Meg szeretnénk tudni, hogy melyik bank kéri a legkisebb önerőt, mert szeretnénk használt lakást vásárolni 3 millió Ft-ért augusztus végén. Párom egyedül venné fel a hitelt.

Kedves Hitelnet.hu!
A párommal jövő nyáron szeretnénk házat vásárolni 10 millió Ft körül. Addigra 3 millió Ft-ot fogunk tudni összegyűjteni önerőnek. Az én bérem nettó fix 190 ezer Ft, a páromé változó, mivel egyéni vállalkozó, de kb. havonta nettó 180 ezer Ft-tal számolhatunk. Van még 1 millió Ft-os diákhitelem. Önök szerint kaphatunk ilyen feltételekkel 7 millió Ft hitelt használt lakásra?
Szerettük volna igénybe venni a CSOK-ot, de ahogy olvastam a honlapjukon valószínűleg nem leszünk rá jogosultak, mert 50%-os tulajdonom van egy családi házból, melyet szüleim még annak idején rám írattak, nekik pedig haszonélvezeti joguk van. Sajnos a tulajdoni lapon nem szerepel, hogy ajándék vagy öröklés címén kaptam, így feltételezem, emiatt elbuktunk az állami támogatástól. Vagy Önök szerint van esély arra, hogy megkapjuk?
Köszönöm válaszukat!

Házat szeretnénk vásárolni kb. 5 millió forint értékben (15 -20 éves futamidő). Önerővel nem rendelkezünk. Lehetséges-e a hitelfelvétel? Milyen egyéb feltételeknek kell megfelelni? Szocpol támogatás igénybe vehető?

Kedves Hitelnet!
Érdeklődöm, hogy jelenlegi lakásunk eladását tervezzük annak reményében, hogy annak árát egy családi házba fektetnénk. Használt házról volna szó. Eddig konkrétan egyetlen banknál érdeklődtünk, ahol ugyan a kínált konstrukció megfelelő volt, viszont egy problémánk van: Pest megyében kisebb településekkel szimpatizálunk (pl. Hernád, Dabas, Táborfalva). Az ügyintéző szerint itt az ingatlan értékének a 80%-át, majd 70%-át kell venni (érték*0,8*0,7), ez a maximálisan felvehető jelzálog. Ha jól számolom, 56%! Elképzelhető, hogy más banknál ez az érték másképp alakul? Illetve azt jól tudom, hogy hiába értékelik fel magasabb összegre a házat, ha alkalmi áron jutunk hozzá, a bank mindenképp az adásvételi szerződésben szereplő árat veszi figyelembe? Sajnos ebben az esetben igen magas volna számunkra az önerő mértéke, ezért érdeklődöm.
Köszönöm a válaszát!

Párommal közösen használt házat szeretnénk venni kb. 14-15 millió Ft-os értékben. Jelenleg 4 millió Ft önerővel rendelkezünk és ha lehetséges a CSOK-ot is megigényelnénk a megszületendő gyerekekre (július 1-e után). Elképzelhető-e, hogy 10 millió Ft értékű támogatott hitelt vegyünk fel, ha én havi bruttó 250 ezer Ft-os fizetéssel (ezentúl 27.500 Ft-os cafetériával, és kb. 20-30 ezer Ft műszakpótlékokkal) rendelkezem, miközben a párom munkanélküli? Hitel nincs a nevünkön és semmilyen tartozásunk sincs. A választandó ingatlan összkomfortos téglaház lenne, amit saját használatra vásárolnánk.
Válaszukat előre is köszönöm.
Üdvözlettel,
Eszti

Helló!
Lenne egy olyan kérdésem, házat szeretnénk vásárolni, de se önerőm, se olyan ingatlanom nincs, amit jelzálogosítani lehetne. Fizetésem viszont elég jó, de 2 gyermek mellet nem tudunk annyit félre tenni. Ez ügyben tudtok-e segíteni vagy mit tudok tenni? A ház értéke 5 millió forint.

Ma voltam egy két bankban, de semmivel nem tudtam meg többet a Csok-ról. Július 1-ig semmit sem tudnak mondani, de még július 1-után sem, mert el kell telni egy kis időnek, míg a bankoknak lesz róla hivatalos nyomtatvány az igényléshez, stb. Lényeg a lényeg, azért mentem be, hogy megérdeklődjem, hogy meggyorsíthatom-e a hitel felvételével a lakásvásárlást és utána ha életbe lép a CSOK, akkor majd azt átutalnák utána az eladónak. Teljesen szürke köd volt a bankosok részéről ez a kérdés, addig nem tudnak mondani semmit, míg nem lép életbe a CSOK, stb…
Meg az egyik bank 30% önerőről beszél, a másik 20-25%. Én pont a 30%-osnál vezetem a számlám, de már nem sokáig.
Mit csinálna Ön annak érdekében, hogy ne vigyék el a lakást? Esetleg valami előszerződés? Előleg?

Használt lakást szeretnék venni, aminek az ára 6 millió Ft. Önerőm van 0,5 millió Ft és van két gyermekünk, akire fel szeretnénk venni az új lakástámogatást (CSOK). Ahogy néztem a két gyermekre 1,3 millió Ft jár a ház besorolása miatt.
Kérdésem az lenne, az új szocpol is önerőnek számít? És van még az első lakáshoz jutó támogatás, amit szintén meg tudnánk igényelni?

Használt lakást szeretnénk venni a fiammal. Kaphatnánk-e hitelt kb. 5.000.000.- Ft-ot önerő és másik lakás fedezete nélkül? Kettőnk jövedelme kb. 300.000.- Ft havonta.
A lakás Komárom-Esztergom megyében Oroszlányban lenne.
A válaszát előre is köszönöm.
Mária

Kérdésem, milyen lehetőségünk van, 0 Ft kezdő részlettel például használt lakást venni hitelre. A fizetéseink tehermentesek.
Köszönöm.

Tisztelt hitelnet,
párommal kertes házat szeretnénk vásárolni. Kettőnk nettó jövedelme: kb. 180.000 Ft 6-7 millió forint körüli házakat nézegettünk. Ha 7 millió forintot szeretnénk felvenni például, akkor azt mondta a bank ahol mindkettőnk számlája van, hogy 2,5 millió önerő szükséges. Nincs ennyi készpénzünk, viszont páromnak van egy zárkerti ingatlanként bejegyzett telke (értéke kb. 5 és 7 millió között lehet). Erre kaphatunk önerő nélkül hitelt? Vagy van bármi más lehetőség a készpénzes önerőn kívül?
Válaszukat előre is nagyon köszönöm!

Jó Napot!
Kaphatunk-e úgy lakáshitelt, hogy nincs önerőnk? Vagy személyi kölcsönt? (2 millió forintra lenne szükségünk)

315
0
Tedd fel kérdésed vagy szól hozzá a témához!x