fbpx

Lakáshitel önerő nélkül? Mekkora Önerő kell egy lakáshitelhez?

Nincs önereje, de lakáshitelt szeretne felvenni? Nincs tisztában, hogy mekkora önerőre lenne szüksége ahhoz, hogy hitelt kapjon? Olvassa el az alábbi összefoglalónkat, melyből megtudhatja, hogy mely lakáshitelek igényelhetők önerő nélkül, mennyi önerő szükséges lakásvásárláshoz vagy építkezéshez, illetve készpénz hiányában mivel helyettesíthető a saját erő.

Lakáshitel önerő nélkül

Kaphatok lakáshitelt önerő nélkül?

Nem minden típusú lakáshitelhez kell önerő. Bővítési, felújítási és korszerűsítési céllal igényelt lakáshitelhez önerő nélkül is hozzá lehet jutni. Fenti hitelcélok esetén ugyanis általában jóval kisebb összegű a hiteligény, mint a fedezetül szolgáló ingatlan értéke, ezért az elvégezni kívánt munkálatokról benyújtott költségvetésnek a 100%-a is finanszírozható lakáshitellel, ha az nem haladja meg az ingatlanfedezet forgalmi értékének 80%-át.

Léteznek olyan hitelkonstrukciók, melyek igénylése esetén bizonyos saját erővel rendelkezni kell, ellenkező esetben az adott pénzintézet nem folyósítja a felvenni kívánt és esetleg jóvá is hagyott hitelösszeget.

Mekkora saját erő, önerő szükséges?

A bankok kínálatából 2008-as devizahitel krízist követően eltűntek az önerő nélkül vagy minimális önerővel igényelhető lakáshitel termékek. Korábban megfelelő jövedelem esetén akár önerő nélkül is lehetett lakást vásárolni, de ezek a lehetőségek napjainkban megszűntek.

Lakáshitel kalkulátor

Tekintse meg az elérhető banki lakáshitel lehetőségeket a Hitelnet kedvezményeivel

Lakáshitelek összehasonlítása

Az, hogy mekkora összegű kölcsön vehető fel lakásvásárláshoz, építkezéshez, illetve mennyi önerőre van szükség, több tényezőtől függ: a lakásvásárló(k), lakásépítők jövedelmi helyzetétől, a vásárolandó lakás területi elhelyezkedésétől, értékétől, állapotától, illetve az építési telek fekvésétől, valamint a bank által megengedett finanszírozási aránytól. Továbbá lakáshitelek esetén van egy jogszabály által meghatározott finanszírozási korlát. Ez forint alapú hitelkonstrukciók esetén a célingatlan forgalmi értékének 80%-ban lett meghatározva kamatperiódus mértékétől függetlenül.

A jogszabály által megengedett 80%-os finanszírozási arány nem jelenti azt, hogy a 80% minden esetben felvehető, s csupán 20% önerővel kell rendelkezni. A bankok egyéni finanszírozási aránya ettől eltérhet, akár ennél kisebb mértékű jelzáloghitel felvételét teszi lehetővé.

Egy megyeszékhelyen vagy nagyobb városban található lakóingatlanra arányaiban magasabb összegű hitel vehető fel, mint egy kisebb településen lévő házra. Az új lakást vásárlók ugyancsak előnybe vannak finanszírozás tekintetében a használt lakást vásárolókhoz képest.

A jövedelemvizsgálat során a bankok nemcsak azt kérik igazolni, hogy az igénylők mennyi nettó keresettel rendelkeznek, hanem az is lényeges, hogy van-e esetleg valamilyen rendszeres hiteltörlesztésük, illetve egy bizonyos összeget megélhetési költségként is kalkulálnak. Ezt általában a Központi Statisztikai Hivatal megélhetési adatai alapján teszik vagy a kereset egy bizonyos százalékában határozzák meg.

Fontos összefüggés van a havi törlesztőrészlet és a futamidő között: minél hosszabb a futamidő, annál kisebb a havi részlet. Érdemes óvatosan bánni a futamidő túlzott növelésével, mert a megfizetett kamat jócskán megnő és a hitel kezelhetősége, kockázata is előnytelenné válhat.

Mi számít önerőnek?

Saját erőként az alábbiak fogadhatók el:

  • Készpénz
  • Elkészült munka értéke (építési jellegű hitelek esetén)
  • A helyszínen tárolt, még be nem épített építési anyag (építési jellegű hitelek esetén)
  • Lakástakarék-pénztári szerződés alapján folyósított megtakarítás
  • Munkáltatói, önkormányzati támogatás és/vagy kölcsön
  • Lakásépítési támogatás (szocpol) új ház építése és újépítésű lakóingatlan vásárlása esetén
  • Plusz ingatlanfedezet

Önerő lakásvásárlás esetén

Lakásvásárlás esetén önerőnek a készpénz számít. Ön a teljes vételárat csak akkor tudja hitelként felvenni, ha a vásárolandó lakáson kívül másik ingatlan is bevonható fedezetként és jövedelme is kellő fedezetet nyújt a kölcsön törlesztésére. A plusz fedezetnek nem kell az Ön tulajdonában lenni, még hozzátartozói megkötés sincsen. A kiegészítő ingatlan tehát bárki tulajdonában lehet, aki hozzájárulását adja a banki jelzálogjog bejegyzéséhez.

Önerő építkezés, bővítés, korszerűsítés esetén

Építési jellegű hitelek esetén a következőképpen működik a hitelfelvétel. Mind új lakóház építése, mind használt ingatlan bővítése, esetleg korszerűsítése esetén szükség van a munkálatokat tartalmazó költségvetés benyújtására. A költségvetés összegét pedig le kell fednie a hitelnek és a rendelkezésre álló önerőnek.

Lakásépítés esetén önerőként fogadható el:

  • az elkészült munka értéke – banki műszaki szakértő által megállapított készültségi fok
  • a helyszínen tárolt, még be nem épített építési anyag
  • a kiegészítő ingatlanfedezet.

A saját erő lakásvásárlás esetén az adásvételi szerződésben rögzített ütemezés szerinti időpontban és összegben kerül átadásra. A pénzintézetek a vételár fennmaradó részét csak a saját erő kifizetése után folyósítják. Lakásépítés esetén az építési hitelt szintén csak akkor folyósítja a bank, ha a rendelkezésre álló saját erő (építési anyag) már beépítésre került.

Jogszabályi előírás alapján az ingatlanfedezet forgalmi értékének legfeljebb a 80%-a vehető fel hitelként, tehát minimum 20% saját erő szükséges a hitelfelvételhez. A maximálisan nyújtható hitel összegét azonban nagyban befolyásolja az igénylők jövedelmi helyzete (a havi bevételek mellett a rendszeres kiadások, esetleges hiteltörlesztések), az ingatlanfedezet területi elhelyezkedése és a bankok saját finanszírozási aránya. Mindezek figyelembevételével határozható meg tehát a hitel maximális összege, s ebből kiindulva a minimálisan szükséges önerő, ami a gyakorlatban jellemzően több mint 20%.

Fenti munkálatok esetén (új ház építése, nagyobb beruházással, akár az ingatlan aktuális értékét meghaladó kiadással járó lakásbővítés, korszerűsítés esetén) elsősorban az elvégzett munka számít önerőnek. Ha az előírt készültségi fok eléréséhez szükséges készkészpénz nem áll rendelkezésre, akkor plusz ingatlanfedezet bevonása bármely lakáscél esetén megoldás lehet.

Új ház építésénél a költségvetés és a telekérték alapján a műszaki szakértő megállapítja a lakóház várható jövőbeni értékét, s ennek meghatározott hányadáig vehető fel építési hitel. A kölcsön összege itt sem haladhatja meg az ingatlan várható forgalmi értékének 80%-át. Egyéb tekintetben az elvárt saját erő és a maximálisan felvehető építési hitel összegét ugyanazok a tényezők határozzák meg, mint lakásvásárlás esetén.

Ha kisebb beruházással járó (például 10 milliós ingatlan esetén 3-4 milliós hiteligény) felújításról, korszerűsítésről vagy bővítésről van szó, akkor a lakáshitel felvételéhez nem szükséges önerő, akár a költségvetés teljes összege felvehető.

Önerőnek számít a CSOK?

MNB rendelet alapján sem meglévő, sem vállalt gyermek után nem kell beleszámítani a CSOK összegét az ingatlan terhelhetőségébe, vagyis önerőként vehető figyelembe. A banki gyakorlat azonban ettől némileg eltér. A bankok többsége a vállalt gyermekek után igényelhető, úgynevezett megelőlegező CSOK összegét beleszámítja az ingatlan maximális terhelhetőségébe.

A CSOK összegét 2 tényező határozza meg: az eltartott gyermekek száma és a célingatlan hasznos alapterülete.

További támogatások is igényelhetőek 

Falusi CSOK

Közel 2.500 kistelepülésen igényelheti a CSOK támogatás egy új változatát a Falusi CSOK-ot. Használt lakás vásárlása esetén is felveheti, egy gyermek esetén 600 ezer, két gyermek esetén 2,6 millió, legalább három gyermeknél 10 millió forintot is igényelhet, de már csak 2022 közepéig. A felvett összeg fele fordítható vásárlásra, a másik felét korszerűsítésre és/vagy bővítésre kell felhasználnia. A falusi CSOK támogatáshoz is felveheti a legfeljebb 10, illetve 15 millió forintos kamattámogatott lakáskölcsönt.

Babaváró hitel

Az egyik legjobb lehetőség a fiatalok lakásvásárlásának megoldásánál a Babaváró hitel – amely sajnos már csak év végéig vehet igénybe! 2019. július 1-jétől akár 10 millió forintos, kamatmentes hitelt is igényelhet a házastársával – amennyiben gyermekvállalást terveznek.  Ez a hitel más, mint a megszokott CSOK támogatás, hiszen ez szabadon felhasználható, akár lakáscélra is lehet fordítani. Mivel a gyermekvállalási feltételek teljesüléséig ez egy hitel, így az ingatlan fedezetnek erre is elegendőnek kell lennie, így az önerő problémáját nem mindenki esetében tudja megfelelően kezelni, viszont eljutva a támogatásig rendkívül kedvezőek a feltételei.

Otthonteremtési kamattámogatott kölcsön

Az otthonteremtési kamattámogatott hitel azok számára érhető el, akik a legalább két gyermekes CSOK támogatást is igénybe veszik. Ebből következően ennek a hitelnek az igénylése esetén minden a CSOK-ra érvényes jogszabályi feltételt szükséges teljesíteni. Az állam a futamidő első 25 évében nyújt kamattámogatást, a kamattámogatás időszaka alatt fizetendő kamat mértéke fix 3%, ami rendkívül kedvező.

Zöld hitel

Az MNB Zöld Otthon Programja keretében igényelhet egy bizonyos “Zöld lakáshitelt” is, amelyet az új építésű lakást keresők vehetnek igénybe. Azok számára remek lehetőség ez, akik olyan lakást vásárolnak, amely megfelel a szigorú energetikai előírásoknak. (A lakás energetikai besorolásának el kell érnie a „BB” kategóriát, az épület primer energiaigénye pedig nem haladhatja meg a 90 kWh/m2/év értéket.) Ekkor a hitel kamata fix 2,5 %, ami rendkívül kedvező, szinte kihagyhatatlan lehetőség

Egyéb hitelek– önerő nélkül

Más a helyzet szabad felhasználású vagy adósságrendező jelzáloghitel, valamint fedezet nélküli személyi kölcsön igénylésekor. Ezek természetesen önerő nélküli hitelek, s esetükben nincs szükség saját erő felmutatására. A felvehető hitel maximális összegét az adott pénzintézet a háztartás rendszeres nettó jövedelme és a fedezetül felajánlott ingatlan értéke alapján határozza meg.

Önerő nélkül, plusz ingatlan bevonásával történő hitelezés

Önerő nélküli lakáshitel jóváhagyásához nemcsak a megfelelő ingatlanfedezetet kell biztosítani. Az is szükséges, hogy az adós jövedelmi helyzete lehetővé tegye nagyobb összegű hitel felvételét. 2010-ben ugyanis nemcsak a finanszírozási arányok jogszabály általi korlátozására került sor, hanem a hitelezhetőségi limit megállapítását is kötelezővé tették a bankok számára. Ez alapján a hitelnyújtóknak meg kell határozniuk, hogy az ügyfél – rendszeres bevételei és kiadásai alapján – mekkora összegű hiteltörlesztést vállalhat havonta. Nem elég tehát, ha kiegészítő ingatlanfedezetet tud bevonni az adós, fontos az is, hogy a két vagy három ingatlanra nyújtható hitel havi törlesztését is vállalni tudja.

Jelenleg a jövedelemarányos törlesztőrészlet mutató (JTM) alapján történik a hitelfelvevők jövedelemvizsgálata. A JTM-re vonatkozó új szabályok 2018. október 1-től hatályosak:

Jövedelemarányos törlesztési mutató (JTM szabályok)
Havi nettó jövedelem Fogyasztási hitelek Jelzáloghitelek
Kamat periódus
5 évnél rövidebb 5-10 év között Legalább 10 éves
600 ezer Ft alatt 50% 25% 35% 50%
600 ezer Ft vagy feletti 60% 30% 40% 60%

5 évnél rövidebb kamatperiódusú hitelek esetén ez azt jelenti, hogy a nettó 400.000 Ft alatti igazolt jövedelemmel rendelkező háztartások összes havi törlesztési kötelezettségének bele kell férni igazolt nettó jövedelmük 25%-ába, 600.000 Ft-ot elérő vagy azt meghaladó háztartások esetén jövedelmük 30%-ába.

5 és 10 év közötti kamatperiódus esetén a nettó 400.000 Ft alatti igazolt jövedelemmel rendelkező háztartások összes havi törlesztési kötelezettségének bele kell férni igazolt nettó jövedelmük 35%-ába, 600.000 Ft-ot elérő vagy azt meghaladó háztartások esetén jövedelmük 40%-ába.

Legalább 10 éves kamatperiódusú hitelek esetén a nettó 400.000 Ft alatti igazolt jövedelemmel rendelkező háztartások összes havi törlesztési kötelezettségének – mint ahogy eddig is – bele kell férni igazolt nettó jövedelmük 50%-ába, 600.000 Ft-ot elérő vagy azt meghaladó háztartások esetén jövedelmük 60%-ába.

Mi lehet kiegészítő ingatlan?

A kiegészítő ingatlanfedezettel szemben – minimálisan elvárt értékét és típusát tekintve – ugyanolyan elvárásokat támasztanak a pénzintézetek, mint a hitelcél szerinti ingatlannal kapcsolatban. A plusz ingatlan értékének el kell érnie legalább a 4,5-5 millió forintot. Típusát tekintve a legtöbb bank a lakóingatlant, üdülőt, hétvégi házat, illetve építési telket fogadja el.

Amikor a hitelkamat emelkedik

A járványhelyzet következtében sok elhalasztott fogyasztás mostanra koncentrálódik, továbbá az elmúlt évek “pénzbősége” erőteljes inflációhoz vezetett. A fejlett világ jegybankjai ennek következtében a kamatok emelésére kényszerülnek, ami nem csak az irányadó kamat, hanem minden hitelkamat emelkedésével is együtt jár.

Drágulnak a lakáshitelek, felértékelődnek a még korábban felvett fix kamatozású hitelek.

A megfelelő lakáshitel kiválasztása különösen nehéz olyan időszakban, amikor a gazdaságban jelentős változások zajlanak, sok bizonytalanság tapasztalható. Vannak, akik ilyenkor kivárnak – jobb az átlátható, biztos feltételekre várni és nem belefogni ilyen nagy döntésbe bizonytalan időszakban. Másokból ugyanaz a helyzet inkább azt váltja ki, hogy nem akarnak tovább várni, félnek attól, hogy a helyzet romlani fog – a hitelek drágulhatnak. A legfontosabb, hogy a döntése legyen megalapozott, minden szempontra figyeljen oda, kezelje a kockázatokat, ismerje meg az apróbetűs részeket is.

Kezelje a felmerülő kockázatokat!

A lakáshitel felvétele több fontos szakaszra bontható, ezek mindegyikében a legjobb döntést kell meghoznia, ki kell hoznia a maximumot a lehetőségeiből. Igaz ez a lakáshitel előkészítő szakaszára, de magára a törlesztés időszakára is. Nagyon fontos, hogy kezelje a kockázatokat, készüljön fel a törlesztés esetleges nehézségeire (képezzen tartalékot, kössön hitelfedezeti biztosítást, stb.) Fontos tudnia, hogy a bank a vele együttműködő ügyfeleinek segítséget nyújt a törlesztési nehézségek megoldása érdekében. A legfontosabb szabály, hogy a késedelmünk időtartama ne legyen több 90 napnál.

Számoljon lakáshitel ajánlatot:

A lakás nem luxuscikk, hanem életünk meghatározó “tere”, ahol a munkán kívül a legtöbb időt töltjük. Ennek megfelelő színvonala, igényeink lehető legjobb kielégítése tehát alapvető igény, életszínvonalunkat nagymértékben meghatározza. Ezért túlzás nélkül állíthatjuk, hogy a lakásvásárlás életünk egyik nagy döntése, amelyre érdemes sok időt szánni és rendesen felkészülni.

Fontos előzetesen a hitel lehetőségeket széleskörűen átvizsgálni, megismerni a lakástámogatási feltételeket, összehasonlítani a bankok ajánlatát. Rengeteg az akció, sok költséget megfizet a bank helyettünk, érdemes kicsit számolni, hogy nekünk melyik opció éri meg: most “megúszni” az induló költségeket és később kicsit magasabb részletet fizetni?

Az elérhető legalacsonyabb THM (Teljes Hiteldíj Mutató) szintek 40-50 %-os saját erő vagy megfelelő értékű kiegészítő ingatlan bevonása esetén érhetők el. Honlapunkon található Lakáshitel kalkulátor segítségével meg tudja tekinteni, hogyan alakulnának lakáshitelének havi törlesztőrészletei a kívánt futamidő alatt.

Egyes konstrukcióknál lehetőség van valamennyi banki járulékos költség megelőlegezésére vagy a hitelbe történő beépítésére is ezáltal minimálissá téve a hitel igénylésekor kifizetendő egyéb díjak összegét.

Ha Ön már megtalálta a megvásárolni kívánt lakást, esetleg rendelkezik építési telekkel és kész költségvetéssel, akkor célszerű lenne lakáshitel kalkulátorunk és szakértőink segítségével tájékozódnia a szükséges önerőről és az elérhető lakáshitelekről. A konkrét részletek, adatok ismeretében Szakértőink személyre szabott lakáshitel ajánlatot tudnak Önnek készíteni!

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

341 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Üdv.
Lakásvásárláson gondolkozunk. Önerőnk sajnos nincs. Jelzálogra van lehetőség így ingatlant vásárolni?

Üdvözletem!
Önerővel nem rendelkezem, mégis ingatlant vásárolnék. Egyedülálló vagyok két gyermekkel, akik tanulnak még. Van lehetőség ilyen adottságokkal ingatlan vásárlásra?

Üdvözletem!
Párommal a jelenlegi kb. 35 000 000 Ft-os lakásomat szeretnénk eladni. Kinéztünk egy nagyobb, 40 000 000 Ft vételárú használt lakást. A különbözetre venne fel a párom hitelt, Ő a hitelképes, az eladandó lakás az én tulajdonom. Kb. mennyi önerő kellene mondjuk 8 milliós hitelhez?

Üdv!
Lakásunkat egy nagyobb családi házra cserélnénk. A kinézett ház 70 millió forint. Az eredeti terv az volt, hogy a lakásunkat 40 millió forintért eladjuk. Az új házat pedig úgy terveztük megvenni, hogy 30 millió forint önerő + 40 millió forint hitel. Tehát nem terveztük beleforgatni a lakásunkért kapott teljes összeget. A 10 millió forintból a ház felújítását kezdenénk meg. A megvásárolni kívánt ház tulajdonosa viszont beszámítaná 40 millióért a lakásunkat.
Ebben az esetben hogy tudok felvenni 40 millió forint hitelt, ha a vétel ár 70 millió lesz? Hogy jutok hozzá a 10 millió forinthoz? A családi ház tulajdonosának kellene utalnia 10 millió forintot nekünk? Ebbe nem fog belemenni, hisz ő neki csak ingatlanja van, nem áll számára készen 10 millió forint szabadon.
Köszönöm!

Üdv!
Szeretnék egy lakást vásárolni 15-17 millió forintért, de jelenleg csak 1,5 millió forint önerő áll rendelkezésemre. Hitelem nincs még, de van egy 23 négyzetméteres üzletem, ami kb. 5-6 millió forint értékű. Ha személyi kölcsönnel vagy valami szabad felhasználású hitellel kipótolom az önerőmet, az működőképes lehet? Vagy esélyesebb, hogy az üzletet is be kell vonnom?

Főbérlő most jelentette be, hogy eladják a lakást 33.000.000 Ft-ért, de nekem nincs önerőm!
Mik a lehetőségeim?

Szép napot!
Lakás vagy házvásárláson gondolkodunk a párommal, Budapesten kívül. Önerőként a megvásárolt lakást, illetve a párom nevén lévő telket vonnánk be, ha ez így lehetséges?
Válaszukat előre is köszönöm.

Azt szeretném kérdezni, hogy önerő nélkül lehetséges-e egy 25.000.000 Ft értékű házat venni.
Válaszukat várom.

Tisztelt Hölgyem/Uram!
Szeretnénk kis lakásunkat nagyobbra cserélni. A mostani hitelmentes. Tudok-e úgy hitelt felvenni az új lakásvásárlásra, hogy ha eladódik a mostani lakás az az összeg beforgatásra kerül a hitelbe? Hála a jó égnek nem vagyok járatos hitelügyekben.

Tisztelt Hölgyem/Uram!
Szeretnék felvenni Magyarországon, új építésű lakásra hitelt. Külföldön élő magyar állampolgár vagyok. Van egy lakáshitelem itt kint. Befolyásolja-e ez a dolog az otthon Mo-on felvenni kívánt hitel lehetőséget? A jövedelemigazolás nem probléma, mindkét hitel fizetése problémamentes lenne.

Üdvözlöm!
Érdeklődni szeretnék, hogy önerő nélkül tudok-e ingatlant vásárolni? Ha nem, mennyivel pénzzel kell rendelkeznem?
Köszönöm válaszát!
Irén

Jó napot!
16.8 m forintért vásárolnék lakást, viszont önerőm nincs. Van egy 35 nm teremgarázsom, külön helyrajzi számon. Értéke kb. 5 millió.
Bevonható önerőként a garázs?
A hitel törlesztőrészletét is vállalni tudnám, jó jövedelemmel rendelkezem.

Tisztelt Cím!
Van tehermentes ingatlanom (lakás), amelyet nem szeretnék eladni. Önerőm viszont nincs annyi, amennyiért családi házat szeretnék venni.
Van-e olyan megoldás, amivel önerőként a meglévő lakásomat be lehetne vonni?
Köszönöm szépen.

Tisztelt Szakértők,
Párommal telket szeretnénk vásárolni 5-6 millió forint önerővel. Érdeklődnék, hogy amennyiben az építési alapanyagok egy része rendelkezésre áll, azt hogyan lehetne a jövőben önerőnek beszámíttatni, hitel igényléséhez? Várhatóan a ház teljes költségen 45-50 millió forint lesz.

Kedves Cím!
Érdeklődnék, hogy lakáshitelhez bevonható-e plusz ingatlanfedezetként olyan családi ház, amelyen meglévő hitel miatt jelzálog van?
Köszönöm szépen!

Kedves Cím!
Érdeklődnék, hogy gyümölcsösként bejegyzett családi ház megfelelő-e ingatlanfedezetként lakáshitel felvételhez?

Kedves Cím!
Érdeklődnék, hogy bevonható-e fedezetként lakáshitelhez olyan családi ház, amelynek helyrajzi száma 0-val kezdődik, tehát külterületen helyezkedik el.
Köszönöm szépen!

Kedves cím!
Érdeklődnék, hogy lakáshitel felvételhez tudok-e olyan ingatlant (családi házat) bevonni fedezetként, amin még hitel van? Illetve ahhoz, hogy a 20 százalék önerőből engedjenek, elegendő-e, ha egy ingatlant vonunk be fedezetként, ha az kellő értékkel bír?
Köszönöm szépen!

Tisztelt Ügyintéző!
Lakás vásárlása miatt szeretnék felvenni hitelt, viszont sajnos a lakás árnak csak a 10-15 százaléka lenne meg önerőként.
Így is esélyem lehet lakáshitelhez jutnom, hogy csak a 10-15 % önerővel rendelkezem, vagy vannak alternatív megoldások, hogy 20% alatti önerővel is hitelhez juthassak?
Köszönöm szépen előre is!

Üdvözlettel.
Azt szeretném megkérdezni, hogy mennyi önerő szükséges egy használt lakás megvásárlásakor, ha a párommal bevállaljuk a Csokot 2 vagy 3 gyerekre. Ebben az esetben mennyi önerőnek kellene lennie? Mennyi pénznek kellene lennie ahhoz, hogy megkapjuk rá a hitelt? Tehát az érdekelne, ha például kinézünk x millióért egy használt lakást, akkor mennyi önerő (készpénznek) kell lennie, ami előfeltétele a többi költséget fedező hitelhez.
Előre is köszönöm

Tisztelt Hitelnet!
Érdeklődni szeretnék, ha nem megyeszékhelyen szeretnék venni egy házat 36 millió forintért, amihez 10 millió forint önerőnk van, elegendő lehet-e? A jövedelmem nettó 500 ezer forint, a feleségemé 300 ezer forint, nincs hitelünk. A 10 millió forinton felül 600 ezer forint CSoKot vennénk fel.
Köszönöm.

Üdvözlöm!
Érdeklődnék, hogy hogyan tudom visszaigényelni új építésű házra az áfát, hogyha nem veszek igénybe semmiféle hitelt?

Üdvözlöm!
Van két örökölt ingatlan, amiknek résztulajdonosa vagyok. Lakást szeretnék vásárolni, de nincs önerőm. A társaim nem tudnak kifizetni, eladni nem akarják az ingatlanokat. Szerintem fedezetül sem adnák őket, hogy lakás hitelt tudjak felvenni.
Milyen opciót lehetne bevetni, esetleg csak az én részemet nem adhatnám fedezetül?

Üdvözlöm!
A csokot fel lehet venni, ha a párom börtönben volt, de már több évvel ezelőtt legalább 5 éve? Elévül-e esetleg?

Üdvözletem!
Kérdésem az, ha én eladom az ingatlanomat kb. 17M Ft-ért és közösen szeretnénk venni egy házat a gyermekemmel, ő mennyi hitelt vehet fel? Beleszámít az önerőbe ez az összeg és társadósként én is beléphetek? Az ő jövedelme kb. 230 ezer forint, az enyém kb. 160 ezer. Budapesten szeretnénk vásárolni.
Köszönöm a választ!

Üdvözlöm.
A kérdésem az lenne, hogy házépítésnél a telek beleszámít-e az önerőbe. Mikor kérdeztük a vállalkozót az mondták igen, de mikor a hitelügyintézőnél voltunk, azt mondták, nem számít bele. 5 milliót, ha ki fizetünk a telekre, plusz 1 milliót az ügyvéd… stb sallangokra, kb. 1 milliónk marad ezen felül, az meg nem elég. Pedig, ha beleszámítana, akár 30% is meglenne. Mi 40-en felül vagyunk, így nekünk semmilyen segítség nem jár, úgyhogy csak a megspórolt pénzünk van.
Köszönöm a választ előre is.
Heni

Jó napot!
1 meglévő gyerekre és 2 bevállaltra szeretnénk házat venni 4.000.000 Ft-ért (CSOK + HITEL). Szükség van önerőre vagy már a CSOK annak számít? Az adás-vételnél adnom kell az eladónak a vételár 20%-át? Vagy már nem feltétel? Elég a 3 gyerekre a 2.200.000 Ft,mint önerő? OTP Banknál intézném.
Köszönöm!

Van egy ingatlan, aminek az értéke 27.000.000 Ft. Van LTP, amit 4 év 5 hónapja fizettem és van 2 millió forint megtakarításom és havonta nettó 530.000 Ft bérem.
Van esélyen egy ingatlant vásárolni ilyen értékben?

Ha az albérletet, amit bérlek, szeretném hitelben megvásárolni, arra kaphatok valamilyen kedvezményt?

Ha nincs ingatlan, de házat vennék. Se kezes, se semmi, akkor adnak? Fedezet nem lehet az a ház, amit vennék?