fbpx

Hitel munkanélkülieknek elérhető?

Személyi kölcsönre vagy ingatlanfedezet bevonása mellett nyújtott jelzáloghitelre lenne szüksége, de jelenleg nem tud jövedelmet igazolni, lévén, hogy munkanélküli?

Ha Ön jelenleg munkanélküli segélyben vagy járadékban részesül, akkor nincs lehetősége hitelfelvételre, ugyanis a pénzintézetek szigorú feltételeket támasztanak a hitelfelvevők jövedelmi helyzetével kapcsolatban.

Munkanélküli segély címen kapott jövedelmet korábban sem vettek figyelembe a pénzintézetek a hitelfelvétel során, ám a pénzügyi és gazdasági válság következtében a korábbinál is szigorúbb jövedelmi elvárásoknak kell megfelelni.

2010. június 11-ei nappal életbe lépett a körültekintő lakossági hitelezésről szóló jogszabályok második üteme, ami főként a hitelfelvételhez szükséges jövedelmekre helyezi a hangsúlyt.

Ettől a naptól kezdve a bankok úgynevezett hitelezhetőségi limitet határoznak meg az egyes hiteligénylőkre és devizanemekre vonatkozóan. A hitelezhetőségi limitet, vagyis, hogy a leendő adós mekkora összeget fordíthat hiteltörlesztésre, az alapján kalkulálja a bank, hogy mennyi az igénylő háztartásában igazolható bevételek és kiadások egyenlege, figyelembe véve meghatározott összegű – a keresők és eltartottak számától függő – megélhetési költséget, valamint esetleg már meglévő hiteltörlesztéseket is.

Adóstárs bevonásával lehetséges?
Munkanélküliek jelenleg tehát csak akkor juthatnak kölcsönhöz, ha helyettük valamelyik családtag, hozzátartozó, esetleg közeli ismerős veszi fel a személyi vagy jelzáloghitelt.

A jövedelemvizsgálat módszerei különösen a pénzügyi válság következtében szigorodtak, a legutóbbi – jövedelemmel kapcsolatos – korlátozásra 2010. június 11-től került sor.

Ettől az időponttól kezdve a bankoknak meg kell állapítaniuk az egyes hiteligénylők úgynevezett hitelezhetőségi limitjét és ez alapján határozhatják meg az ügyfél maximális havi törlesztő részletét, illetve a maximálisan felvehető hitel összegét.

A hitelezhetőségi limit megállapítása úgy történik, hogy a bank a hiteligénylők által igazolható nettó jövedelemből levonja a keresők és eltartottak száma alapján megállapított havi megélhetési költséget, illetve az esetlegesen felmerülő havi hiteltörlesztési kötelezettséget.

Az így fennmaradó összeg 100 százalékát fordíthatja az ügyfél hiteltörlesztésre, amennyiben forint alapú hitelkonstrukciót választ.

Fentiek értelmében tehát arra már nincsen lehetőség, hogy a hitelfelvevő jövedelemigazolás nélküli jusson hitelhez.

Jövedelmek, melyek nem fogadhatók el
A bankok jövedelemvizsgálata szempontjából a munkanélküli segély illetve járadék nem minősül elfogatható jövedelemnek, akárcsak az alábbi bevételek, melyek önmagukban nem fogadhatók el hitelfelvétel során:

GYES, GYED, GYÁS
Családi pótlék
Anyasági támogatás
Gyermektartási díj
Ápolási díj
Szociális járadék
A hitelfelvevővel szemben támasztott követelmény, hogy személyi kölcsön esetén legalább 6-12 hónapos, jelzáloghitel esetén pedig legalább 3-6 hónapos munkaviszonnyal rendelkezzen, munkanélküliek viszont ennek a követelménynek nem felelnek meg, így ezért sem lehetséges számukra személyi vagy jelzáloghitel felvétele.

Az így elérhető váló összeg havi törlesztő részlete bárki által kiszámolható Hitelkalkulátorunk segítségével. A kalkulátorban a havi törlesztő részlet összege mellett feltüntetésre kerül minden esetben az adott hitelkonstrukció teljes hiteldíj mutatójának (THM) aktuális mértéke is.

Ha egyéb kérdése van hitellel kapcsolatban, tegye fel Hitelszakértőinknek!

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

37 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Hogyan tudnák hitelt felvenni minél hamarabb? Mi kellene hozzá? Szükségem lenne rá nagyon.
Előre is köszönöm.
Patrícia

Családi baj miatt szeretnék hitelt felvenni. 150.000 forintra lenne szükségem. Leégett a ház, felújításra kellene a pénz.
Köszönöm előre is.

100 ezer forintra lenne szükségem családi problémák miatt.

Jó estét kívánok!
Erdélyben lakom és gyors kölcsönre lenne szükségem a lehető leghamarabb.
Tudna valaki segíteni?
Előre is köszönöm a választ.

Azonnal 150.000 Ft-ra lenne szükségem, váratlan kiadásra.
Köszönöm!

Jelen pillanatban nem tudok dolgozni. Szociális segélyt kapok. 1 millió Ft kölcsönt szeretnék. Rövid időre a bankszámlámra utalva. Ahogy kifizetünk valamit, visszaadom a pénzt. De nagyon gyorsan kellene, jövő hét hétfőre.
Emőke

Jó napot!
23 hetes kismama vagyok és 100.000 Ft-ra lenne szükségem, mert még kell pár dolog a babának. Sajnos munkanélküli vagyok. Rá vagyok szorulva.
Előre is köszönöm.

Én is sürgősen segítséget szeretnék kérni. Szükséges lenne 100.000 Ft a gyerekek ellátásához, étkeztetésükhöz.
Köszönöm szépen.

Gyors hitel kéne 1-2 alatt, mert váratlan kiadás jött és időpontos. 200.000 F-ra lenne szükségem.
Kérem segítsenek.

Jó napot kívánok!
Sajnos anyagilag kifogytam. Jövedelmem nincs sajnos. Kismama vagyok. 200 ezerre volna szükségem. Egy hónap és meglesz a baba. Sajnos nem tudom neki megteremteni, amire szüksége lesz.
Kérem segítsenek.

Sürgősen 200.000 forintra lenne szükségem.
Kérem az Önök segítségét.
Köszönettel.
Andrea

Hitelt szeretnék felvenni, de munkaviszonyom nincs. Nemsokára jön a baba és nem tudom neki miből megteremteni a dolgokat. Sajnos anyagilag kifogytam.

Van a nevemen egy ház. Nincs jelenleg munkám. Vehetek fel hitelt a lakásomra? A házamon nincs hitel, tiszta minden papír, csekkjeim is vannak.

Üdvözlöm!
Hitelt szeretnék felvenni. Nem banki tartozás miatt vonják a jövedelmem 33%-át.
Van lehetőségem így hitelhez jutni?

Jó napot.
OKJ képzésen tanulok nappalin, de dolgozom iskolaszövetkezetben. Munkabér alapon érkezik a fizetés a számlámon már vagy 4 hónapja. Minimum 150 ezer a fizetésem. 23. évemet betöltöttem.
Ilyen feltétellel vehetek fel hitelt?

Bar listás vagyok. Munkanélküli. Hogy tudnék kisebb kölcsönhöz jutni?

Jelzáloghitel felvételnél is kell jövedelemigazolás?

37
0
Tedd fel kérdésed vagy szól hozzá a témához!x