Megelőlegező szocpol, CSOK

Fiatal házasok gyermekvállalási támogatása

Fiatal házasok gyermekvállalási támogatása

A tervezet szerint ez a támogatási forma 2019. július 1. és 2022. december 31-ig lesz elérhető. Erre a szabad felhasználású, maximum 10 millió forint összegű, kamatmentes hitelre azok a házaspárok lehetnek jogosultak, ahol a feleség életkora 18 és 40 év közötti és rendelkezik legalább 3 éves munka- vagy felsőoktatási jogviszonnyal. További feltétel, hogy a házaspár legalább egyik tagja első házasságában éljen. Ha korábban mindketten házasok voltak, de nem született gyermekük, az is megfelelő lehet.

A tartozás elengedésére vonatkozó szabályok

  • Az első gyermek 5 éven belüli megszületése esetén a hitel továbbra is kamatmentesen törleszthető, valamint a törlesztő részlet fizetését felfüggesztik 3 évre
  • A második gyermek születése után a tőketartozás 30%-a elengedésre kerül, valamint a törlesztő részlet fizetését további 3 évre felfüggesztik
  • A harmadik gyerek megszületésénél a hitel további része is teljes egészében elengedésre kerül

Amennyiben az igényléstől számítva 5 éven belül nem születik gyermek, a kölcsön piaci kamatozásúvá alakul és azt a korábban felvett kamattámogatással növelten kell visszafizetni.

Ha a házasok hibáján kívül nem született gyermek, a járási hivatal kedvezőbb feltételeket állapíthat meg a visszafizetés vonatkozásában.

Megelőlegező kölcsön fogalma

A megelőlegező kölcsön a vissza nem térítendő állami támogatásoknak az a fajtája, ahol az arra jogosultak kérhették a lakásépítési/vásárlási kedvezmény, vagyis a szocpol kölcsönként történő megelőlegezését..

Megelőlegező szocpolra – meglévő gyermekeik számától függetlenül – a fiatal házaspárok legfeljebb két – új lakás vásárlása vagy építése esetén legfeljebb 3 -születendő gyermek vállalása esetén lehetnek jogosultak. A megelőlegező támogatás az új ház bekerülési költségének vagy vételárának megfizetéséhez vehető igénybe.

Megelőlegező kölcsön összege

A megelőlegező kölcsön összege megegyezik a mindenkor aktuális szocpol összeggel, melyről honlapunkon ide kattintva bővebben olvashat.

Megelőlegező szocpol feltételei:

Fiatalnak azok a házaspárok tekinthetők ebben az esetben, akik közül legalább az egyik fél életkora nem haladja meg a megelőlegező szocpolkérelem benyújtásakor a 40. életévet. Nem jogosult a házaspár a megelőlegező szocpolra, ha mindkét fél is betöltötte a 40. életévét. Ugyancsak fontos hangsúlyozni, hogy míg a meglévő gyermekek után igényelt szocpolt élettársak is igényelhetik, addig megelőlegező szocpol kizárólag házastársi kapcsolat esetén kérhető.

A gyermekvállalás teljesítésére előírt határidő egy gyermek esetében 4 év, két születendő gyermek esetében 8 év, 3 gyermek vállalása esetén 10 év. A határidőt új lakóház építése esetén a lakhatási engedély kiadásának napjától, újépítésű lakóingatlan vásárlása esetén az adásvételi szerződés aláírásának dátumától kell számolni.

Mi történik, ha a gyermekvállalás nem teljesül?

Ha a gyermekvállalás nem vagy csak részben teljesül, akkor a támogatást vissza kell fizetni. A visszafizetendő összeg az alábbiak szerint alakul:

  • a kapott megelőlegező szocpol összegét csökkenteni kell a gyermekvállalási határidő lejáratának időpontjában meglévő gyermekek után járó támogatás összegével, illetőleg
  • amennyiben a meglévő gyermekek száma a teljesítési határidő lejáratakor kettőnél kevesebb, akkor a lakásépítési támogatás teljes összege visszafizetendő.

A megelőlegező szocpol összegét az igénybevétel napjától számított, a Ptk. 301 § (1) bekezdése szerinti késedelmi kamattal növelten kell visszafizetni, a vállalt határidő leteltét követő 60 napon belül.

A gyermekvállalás milyen egyéb esetben tekinthető teljesítettnek?

  • Örökbefogadott gyermek esetén.
  • Bírósági vagy hatósági határozat alapján utóbb a háztartásba került vér szerinti gyermek esetén.

Mi történik, ha a megelőlegező szocpol teljesítése előtt a házastársak elválnak?

Ebben az esetben az érintetteknek a támogatást az igénybevétel napjától számított, a Ptk. 301. § (1) bekezdése szerinti késedelmi kamattal növelten vissza kell fizetniük. A házasság érvénytelenségét megállapító vagy a házasságot felbontó jogerős bírósági ítéletet be kell nyújtaniuk a hitelintézetnek a jogerőre emelkedést követő 60 napon belül. Amennyiben az igénylők a hitelintézet felszólítása ellenére sem tesznek eleget visszafizetési kötelezettségüknek, akkor annak érvényesítésétől a Kincstár intézkedik.

Megelőlegező szocpol lakáshitel nélkül is igényelhető?

Amennyiben az építendő ház bekerülési költsége vagy az új lakóingatlan vételára hitel nélkül, önerőből és megelőlegező szocpolból is finanszírozható, akkor kölcsön felvétele nélkül is igénybe vehető a támogatás. Ha azonban kölcsön nélkül nem valósítható meg az építkezés vagy a vásárlás, akkor megelőlegező szocpol csak abban az esetben adható, ha a támogatott személyek a hitelfelvétel feltételeinek is megfelelnek.

Milyen kölcsön igényelhető a megelőlegező szocpol mellé?

Megelőlegező szocpol mellé – építés és vásárlás esetén egyaránt – igényelhető államilag támogatott és piaci kamatozású lakáshitel. Az Ön igényeinek és lehetőségeinek megfelelő lakáshitelekről Tanácsadóink készséggel nyújtanak tájékoztatást. Ilyen igény esetén kérjük, töltse ki online ajánlatkérő nyomtatványunkat! A megelőlegező szocpol és lakáshitel ügyletet díjmentesen lebonyolítjuk!

Az építéshez és új lakás vásárlásához nyújtott lakáshitelek aktuális törlesztő részletét honlapunkon megtalálja.

Megelőlegező szocpollal kapcsolatban felmerülő további kérdéseivel forduljon bizalommal online Hitelszakértőinkhez!

Legfrissebb bejegyzések megelőlegező szocpol témában:

Utolsó módosítás: 2019. október 03. csütörtök

Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA


Hozzászólások

Péter szerint:

2020-02-08 - 15:43

A párom férjnél volt, amikor vettek fel csokot, iletve egy megelőlegező csokot, de idő előtt elváltak, így a megelőlegező csok feltételei nem teljesültek.
Mennyi összegét kell így visszafizetni?

Hitelnet.hu szerint:

2020-02-10 - 12:52

Kedves Péter!
A visszafizetendő összegről pontos tájékoztatást a területileg illetékes járási hivatal családtámogatási osztálya vagy a megelőlegező CSOK-ot nyújtó hitelintézet tud adni.

Imre szerint:

2019-10-17 - 15:00

Egy meglévő gyermekünk van. 3 gyerekre szeretnék felfenni a CSOK-ot, használt lakás vásárlására. Mennyi idő van a 3. gyerek megszületéséhez? Illetve ha csak egy gyermek születik a meglévő mellé, a harmadik nem, (2 gyermek lesz, de 3 gyermekre vesszük fel a támogatást) mekkora összeget kell visszafizetni és mennyi idő van rá? Van-e haladék illetve részletfizetési lehetőség?

Hitelnet.hu szerint:

2019-10-22 - 09:26

Kedves Imre!
2 vállalt gyermek megszületésére 8 év áll rendelkezésre. Ha csak egy gyermek születik, akkor a 2,2M – 1,43M = 0,77M Ft kamattal növelt összegét kellene visszafizetni. A visszafizetéssel kapcsolatban (méltányosság, határidő, részletfizetési lehetőség) a kérdésben illetékes járási hivatal családtámogatási osztálya tud Önnek pontos tájékoztatást adni.

Hitelnet.hu szerint:

2019-09-11 - 08:16

Kedves Dóra!
Használt lakóingatlan bővítése esetén – a meglévő gyermekek számától függetlenül – legfeljebb 2 gyermek vállalására van lehetőség. A CSOK összege fenti lakáscél esetén 3 gyermek után 2.200.000 Ft. Ehhez a 3% kamatú támogatott hitel nem vehető igénybe.
Amennyiben a falusi CSOK keretében bővítenék házukat (preferált kistelepülésen), akkor 3 gyermek után maximum 5M Ft-ot tudnának igényelni. Ehhez legfeljebb 7,5M Ft összegű támogatott hitel vehető igénybe.
További, személyre szabott, díjmentes tájékoztatáshoz kérjük, töltse ki online adatlapunkat! Irodáinkban díjmentesen vállaljuk a teljes körű CSOK és hitelügyintézés!

Dóra szerint:

2019-09-02 - 07:50

Tisztelt Hitelnet!
A férjem szüleitől kapnánk ajándékba egy régi családi ház tulajdonjogának 50%-át. A kérdésem az lenne, hogy felvehetjük-e a csokot a fennmaradó 50% megvásárlásához és a ház felújításához/bővítéséhez (15 m Ft hitel + 2,75 m támogatás igénybevétele lenne a cél). Házasok vagyunk 2 éve, egy gyermekünk van, és szeretnénk vállalni még két vagy három gyermeket. Szóval az egyéb feltételeknek megfelelünk.
Előre is köszönöm a választ!

Hitelnet.hu szerint:

2019-09-04 - 13:35

Kedves Dóra!
Tulajdonrész kivásárlásához a CSOK sajnos nem vehető igénybe. Ha már az Önök tulajdonába került az ingatlan, akkor annak korszerűsítéséhez igényelhető lehet a falusi CSOK, amennyiben az ingatlan preferált településen található és a további jogosultsági feltételek is fennállnak. Ezekről IDE kattintva tájékozódhatnak. 3 gyermek után maximum 5M Ft összegű falusi CSOK és maximum 7,5M Ft összegű kamattámogatott hitel igényelhető korszerűsítéshez. További, személyre szabott, díjmentes tájékoztatáshoz kérjük, töltse ki online adatlapunkat! Irodáinkban díjmentesen vállaljuk a teljes körű hitelügyintézést is!

Kálmán szerint:

2019-08-15 - 19:05

Üdv.
1 meglévő és 1 vállalt gyerek, ami nem teljesül. A második vállalt gyerekre kaptam 830 forintot.
Erre az összegre mennyit kell visszafizetni?

Hitelnet.hu szerint:

2019-08-15 - 22:54

Kedves Kálmán!
Erről pontos tájékoztatást a további részletek ismeretében a területileg illetékes járási hivatal tud adni.

Renáta szerint:

2019-07-31 - 00:04

Tisztelt Hitelnet!
2016-ban felvettünk 1.430.000 megelőlegezett csokot 2 gyermekre házvásárláskor. Azt mostanra teljesítettük.
Kérdésem az lenne, hogy tervezünk 3. gyermeket és rá vehetünk-e fel megelőlegezett csokot bővítésre? És annak mennyi a maximum összege?
Válaszát előre is köszönöm.

Hitelnet.hu szerint:

2019-07-31 - 13:40

Kedves Renáta!
1 vállalt gyermek után 600.000 Ft összegű CSOK-ra lehetnek jogosultak lakásbővítés esetén. A további feltételekről IDE kattintva tájékozódhatnak.

Gábor szerint:

2019-07-24 - 09:09

Tisztelt Hitelnet!
A kérdésem a következő: 10+10-es csokot vettünk fel, bevállaltuk a meglévő 2 gyermek mellé a 3-t, új lakás vásárlása kapcsán. Kérdésem, hogy ha megszületik a 3. gyermek (így teljesítettem a 10M támogatás feltételét), továbbá bármilyen más forrásból visszafizetem a 10M támogatott hitelt is, akkor marad-e bármilyen kötelezettségem a továbbiakra? Gondolok itt ilyenekre, hogy nem adhatom el a házat, csak oda lehetek bejelentkezve, vagy ha eladom vagy válás esetén fizetnem kell vmilyen büntető kamatot… Van-e onnantól bármilyen szerződéses kötelezettségem? Vagy a szerződésben vállalt kötelezettségeim teljesítettnek minősülnek és/vagy megszűnnek?
Köszönöm megtisztelő válaszukat!
Üdv!
Gábor

Hitelnet.hu szerint:

2019-07-29 - 08:55

Kedves Gábor!
Új lakás vásárlása esetén a támogatott személy és azon gyermek, akire tekintettel a családi otthonteremtési kedvezmény folyósításra került, a támogatás folyósítását követő 10 évig életvitelszerűen az új lakásban kell, hogy lakjon. Az elidegenítési és terhelési tilalom 10 évre szól akkor is, ha a gyermekvállalás időközben teljesül. 10 éven belül is eladható a ház – 5 éven belüli értékesítés esetén csak új építésű lakás vásárolható helyette – és tovább vihető a támogatás másik ingatlanra, amely nagyobb hasznos alapterületű kell, hogy legyen az eladottnál. Válás esetén, ha a támogatott személyek egyike a gyermekekkel együtt a támogatott ingatlanban marad, nincsen egyik félnek sem visszafizetési kötelezettsége.

Lajos szerint:

2019-07-18 - 15:01

Tisztelt Hitelnet!
Érdeklődni szeretnék, hogy lehet-e babaváró hitelt igénybe venni a 2. (még meg nem született) gyermekre, ha 2 gyerekre (1 már van) megelőlegezett csokot + kamattámogatott lakáshitelt vettünk igénybe?
Válaszukat előre is köszönöm.

Hitelnet.hu szerint:

2019-07-18 - 15:09

Kedves Lajos!
Babaváró hitel igénylését nem zárja ki az igénybe vett megelőlegező CSOK és kamattámogatott lakáshitel megléte.

Brigi szerint:

2019-06-11 - 21:55

2 gyermekre igényeltük a csokot. Ha esetleg születne még egy gyermek, arra lehetséges még igényelni?

Hitelnet.hu szerint:

2019-06-12 - 09:24

Kedves Brigi!
Amennyiben használt lakásra igényeltek CSOK-ot és lakáshitelt is vettek igénybe, akkor utóbb született gyermekük után jogosultak lehetnek 400.000 Ft összegű utólagos támogatásra, amely a fennálló hiteltartozás csökkentésére használható fel. Továbbá újabb lakáscél esetén érvényesíthető lehet CSOK különbözet azon gyermek után, akire még nem kaptak ilyen támogatást.

Ferenc szerint:

2019-05-05 - 11:22

Szép napot.
Érdeklődni szeretnék. A jelenlegi párom már kihasználta 2 gyerekére a csok összegét. De születet egy közös gyermek is. Nekem is van 2 gyermekem, akiket mi nevelünk. Így 5 eltartott van a háztartásban. Kérdésem az lenne miképpen tudnánk kihazsnálni a falusi csok-ot az 5 gyerekre, amiből csak 1 gyermek a közös. Mert tudomásom szerint a régi csoknál csak az egyik fél gyerekeire lehetett kihasználni és a közösre.
Válaszát előre is köszönöm.

Hitelnet.hu szerint:

2019-05-06 - 13:28

Kedves Ferenc!
A normál CSOK keretében valóban az Ön által leírtak alapján van lehetőség a támogatás igénylésére. A falusi CSOK rendelet még nem került kihirdetésre, így nem tudjuk, hogy lesz-e változás ebben a számítási módban. Ha nem, akkor az Ön gyermekei és a közös gyermek figyelembevételével szintén igényelhető lehet az emelt összegű támogatatás a 3. gyermek után.

Judit szerint:

2019-04-04 - 12:54

Üdvözlöm,
a férjemmel házat szeretnénk venni, sajnos önerőnk nincs, de szeretnénk igénybe venni majd a babaváró hitelt és ezt önerőként felhasználva megigényelni a csok támogatást illetve a kedvezményes hitelt. Kérdésem, hogy ez kivitelezhető-e így, amennyiben a keresetünk lehetővé teszi a 20 millió Ft hitel bevállalását?
Köszönöm.

Hitelnet.hu szerint:

2019-04-04 - 14:41

Kedves Judit!
Megfelelő jövedelemfedezettség esetén a fent leírtak kivitelezhetők.

Gréti szerint:

2019-03-05 - 20:43

Érdeklődni szeretnék, hogy egy éve vettük fel a csokot két vállalt gyerekre egy használt lakásra az 1.430.000-at. Most hallottam egy olyan lehetőséget, hogy a 10 millió forint szabad felhasználású hitelt fix törlesztőrészlettel lehet igényelni, ha 5 éven belül vállaljuk a gyerek születését? Ha jól értelmeztem.
Érdeklődni szeretnék, hogy ezt úgy is fel lehet ,hogy mi előzőleg felvettük a csokot? Mivel ezzel a 10 millióval ki tudnánk a lakáshitelt fizetni és ha jönnek a babák, akkor még szünetelne is ez a kölcsöntörlesztés. Elég jól hangzik, csak nem tudom, hogy ez így járható út-e. Köszönöm szépen a választ.

Hitelnet.hu szerint:

2019-04-13 - 14:13

Kedves Gréti!
A babaváró hitel igénylését nem zárja ki a megelőlegező CSOK igénybevétele. Minderről bővebb információt ITT olvashat.

Csaba szerint:

2019-02-28 - 20:41

Helló!!
Érdeklődni szeretnék. Ez év júniusban lesz az esküvőn. Szeretnénk 2 gyermeket bevállalni. 2 gyerek támogatására mennyi az az összeg, amit lehetne kapni és hogy mennyi időn belül kellene ezt teljesíteni?

Hitelnet.hu szerint:

2019-03-20 - 15:18

Kedves Csaba!
2 gyermek után használt lakóingatlanra 1.430.000 Ft, új lakóingatlanra 2.600.000 Ft igényelhető. A falusi CSOK keretében használt lakás esetén is elérhet lesz a 2.600.000 Ft. A gyermekvállalási határidő 2 gyermek vállalása esetén 8 év.

Norbi szerint:

2019-02-28 - 09:39

Üdv.
Feleségemmel korábban igényeltük a csok-ot 2 gyermek vállalására, teljesítettük ugye a feltételeket.
Az lenne a kérdésem, gondolkozunk a 3. Gyermeken is. Hogyha bevállaljuk a 3 gyermeket, igényelhetünk-e még támogatást? Falusi csokra alkalmas településen élünk.

Hitelnet.hu szerint:

2019-03-13 - 10:27

Kedves Norbi!
Újabb lakáscél esetén 3 gyermek vállalása esetén igénybe vehető lehet a falusi CSOK. További pontos tájékoztatást a részletekről a vonatkozó kormányrendelet kihirdetése után tudunk majd adni.

Máté szerint:

2019-02-27 - 12:33

Lakást szeretnék vásárolni. 1 gyermekem van, de bevállalnánk még egyet!
Így mennyit lehetne igényelni és feltételei?

Hitelnet.hu szerint:

2019-02-27 - 14:26

Kedves Máté!
A megelőlegező CSOK összege két gyermek után használt lakás vásárlása esetén 1.430.000 Ft. A falusi CSOK keretében használt lakás vásárlásához 2 gyermek után 2.600.000 Ft összegű kedvezmény lesz elérhető várhatóan július elsejétől. Ennek feltételeiről IDE kattintva tájékozódhat.

Anita szerint:

2019-02-25 - 12:36

Üdvözlöm!
Szeretnénk majd igénybe venni CSOK-ot 3 gyermekre, egy meglévő és 2 vállalt. Még nem vagyunk házasok a vőlegényemmel, de igénylés előtt összeházasodnánk.
Ilyen esetben az első, házasságon kívüli babát figyelembe veszik? Vagy csak a házasságon belül született gyermekre lehet igényelni?
Köszönettel: Anita

Hitelnet.hu szerint:

2019-03-12 - 13:22

Kedves Anita!
A CSOK-ot már meglévő, házasság előtt született gyermekük után is tudják igényelni.

László szerint:

2019-02-11 - 14:03

Tisztelt Címzett!
Házasságban élünk, jelenleg 1 gyermekünk van, még 2 gyermeket biztosan szeretnénk.
Új lakást vásárolnánk, amelyhez igénybe vennénk a 10 millió Ft vissza nem térítendő támogatást, és 8 millió Ft államilag támogatott hitelt.
Kérdések
1. Ha nem jönne össze egyetlen gyermek sem, de orvosilag igazolt okok miatt, akkor is büntető kamatostul kell visszafizetni a hitelt és a 10 milliót is?
2. Ha csak 1 gyermek jönne össze, akkor mivel 2 gyermekre már 10 millió Ft államilag támogatott hitelt fel lehet venni, így jól gondolom, hogy a 8 milliós hitel semmi esetre sem képezné vita tárgyát?
Ebben az esetben csak a 10 millió vissza nem térítendőre kellene elengedést kérni, ha orvosilag bizonyított, hogy nem születhet meg a 3. gyermek?
Köszönöm!

Hitelnet.hu szerint:

2019-02-17 - 22:50

Kedves László!
1. Ez esetben méltányossági kérelemmel fordulhatnak a területileg illetékes járási hivatalhoz, ahol egyedi elbírálás után születik döntés a visszafizetendő összegről.
2. Ez esetben a támogatott hitelre már jogosultak lennének, a visszafizetés a kölcsönt nem érintené.

Ábel szerint:

2019-01-30 - 14:48

Kedves Uram/Hölgyem!
Adott egy használt lakásra felvett CSOK, 3 gyermek vállalása mellett. Az élet úgy hozta, hogy 3. gyermek nem fog teljesülni, és ezt a vállalt határidő letelte előtt tudjuk. Ezt szeretném jelezni, csak nem tudom, hogy pontosan hol kell. MÁK a bankhoz küld, a bank pedig a MÁK-hoz.
Tudna kérem segíteni, hogy mi a helyes eljárás részemről? 2 gyermek teljesült, gondolom, hogy a 2 és 3 gyermek közötti támogatás összegét kell kifizetni.
Válaszát előre is köszönöm!

Hitelnet.hu szerint:

2019-01-30 - 15:11

Kedves Ábel!
Ilyen esetben a hitelintézethez kell elsőként menni, mert a megelőlegező CSOK-hoz tartozó kamat összegét a bank számolja ki. Ezt követően vagy visszafizetik a hitelintézetnél a támogatást és a bank elszámol az állammal vagy a területileg illetékes járási hivatalnál fizetik vissza a bank által kiszámolt összeget.

Dávid szerint:

2019-01-25 - 09:57

Üdvözlöm!
Olyan kérdésem lenne, hogy jelenleg egy gyermek van a feleségemtől és szeretnénk igénybe venni a 2 gyermekes támogatást. Viszont olyan kérdés merült fel, hogy mi van akkor, ha elválunk és esetleg mástól származna a 2. gyerek? Ha az anya veszi fel a 2 gyermekes támogatást, akkor neki kell teljesíteni a megígért 2. gyereket, vagy ha éppen az apa produkálna egy harmadik féltől (egy masik “anya”-tól),
illetve ugyanez az apára nézve … Tehát ha testvérek lennének, de nem vér szerinti (mostoha). Ekkor is teljestíthetjük a feltételt a 2 gyerekre avagy ez nem megoldható?
Remélem érti a kérdésem és fog tudni sikeresen válaszolni rá.
Várom válaszát!
Előre is köszönöm.
Üdv.
Dávid

Hitelnet.hu szerint:

2019-01-25 - 11:02

Kedves Dávid!
Házastársak, élettársak esetén a CSOK kizárólag együttesen igényelhető. Vállalt gyermek után igényelt CSOK esetén a gyermekvállalás csak akkor tekinthető teljesítettnek, ha közös gyermekük születik.

Ágnes szerint:

2019-01-22 - 13:36

Tisztelt Hölgyem/Uram!
Azzal a kérdéssel szeretnék önhöz fordulni, igényelhető-e a csok hitel nélkül, ha a párom nevén van lakás, de az anyukájának haszonélveszeti joga van benne? Van 1 gyermekünk, aki nem közös, de szeretnénk még 2 közös gyermeket, de nem vagyunk házasok, csak élletársi kapcsolatban vagyunk. Erről közjegyzői papírunk is van. Vagy ha gyeremekvállálásról beszélünk, akkor össze kell házasodunk?
Előre is köszönöm a válaszat.
Ágnes

Hitelnet.hu szerint:

2019-01-22 - 13:50

Kedves Ágnes!
A meglévő lakástulajdon nem zárja ki a CSOK jogosultságot. Vállalt gyermek után azonban kiárólag házastársi kapcsolatban igényelhető CSOK, előbb tehát össze kellene házasodniuk. Megelőlegező CSOK igénylésénél továbbá fontos, hogy a házastársak legalább egyike 40 év alatti kell, hogy legyen a támogatás iránti kérelem benyújtásakor.

Tibor szerint:

2019-01-11 - 13:08

Van 1 meglévő gyermekem és fel szeretném vneni a szocpolt, de úgy, hogy be szeretnénk vállani még egy második gyermeket.
Mi szükséges hozzá, mármint papírok?

Hitelnet.hu szerint:

2019-01-11 - 13:09

Kedves Tibor!
Megelőlegező CSOK igénylésének feltétele a házastársi kapcsolat, továbbá legalább egyiküknek 40 év alattinak kell lenni a megelőlegező CSOK kérelem benyújtásakor. A szükésges dokumentumokról IDE kattintva tájékozódhat.

Noémi szerint:

2019-01-03 - 08:45

Üdvözletem!
Elvált, kétgyermekes anya vagyok és örökbe kívánok fogadni egy harmadik gyermeket. Ilyen esetben 3 gyermekre meg lehet igényelni a CSOK-ot? Ha igen, milyen formában? Milyen dokumentumok szükségesek hozzá? Miről kell és kitől, az igazolás? Vagy “csak” nyilatkozatot kell tegyek? Illetve hány éven belül kell megtörténnie az örökbefogadásnak? Csak mert úgy tudom, van aki elég sok (5-7) évet is várt egy gyermekre. Illetve még egy: ha végül mégsem örökbefogadással lesz 3. gyermek, hanem természetes úton, későbbiekben azt is elfogadják, annak ellenére, hogy örökbefogadással vettem igénybe a CSOK-ot, ugye? Köszönettel, Noémi

Hitelnet.hu szerint:

2019-01-03 - 09:53

Kedves Noémi!
Vállalt gyermek után megelőlegező CSOK kizárólag házastársi kapcsolatban igényelhető. Elvált szülőként meglévő és az Ön eltartásában lévő gyermekek után lehet jogosult a kedvezményre.

Zoltán szerint:

2018-11-27 - 12:07

Üdvözlöm,
A kérdésem a következő: a gyermekvállalásra biztosított határidő a CSOK-szerződés aláírásától, vagy az új építésű ingatlan használatba vételi engedélyének kiadásától indul?
Köszönöm válaszát.

Hitelnet.hu szerint:

2018-11-27 - 12:11

Kedves Zoltán!
A vállalt gyermek megszületésére vonatkozó határidőt új lakás építésénél a használatbavételi engedély, a használatbavétel tudomásulvételét igazoló hatósági bizonyítvány vagy az egyszerű bejelentéshez kötött épület felépítésének megtörténte napjától, új lakás vásárlása esetén a támogatási szerződés megkötésének időpontjától kell számítani.

Iza szerint:

2018-11-21 - 10:18

Jó napot!
Az lenne a kérdésem, hogy ha van 2 gyermekem és bevállalok még 2-őt és a megszabott időn belűl nem születnek meg a gyermekek, azt vissza kell-e téritenni? És ha igen, akkor egy összegben? Vagy részletben?

Hitelnet.hu szerint:

2018-11-21 - 10:20

Kedves Iza!
A megelőlegező CSOK nem teljesülése esetén visszafizetési kötelezettség keletkezik. Van lehetőség részletfizetésre vonatkozó méltányossági kérelem benyújtására, melyet a területileg illetékes járási hivatalok minden esetben egyedileg bírálnak el.

Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA